Мнения Daily - Орбан е най-голямото предизвикателство за ЕС сега
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Орбан е най-голямото предизвикателство за ЕС сега

Мнения Daily - Орбан е най-голямото предизвикателство за ЕС сега

И още: Дебатът около Юлия Кръстева негласно започва да оправдава бившите спецслужби; Проучванията на общественото мнение станаха пропаганден инструмент

5421 прочитания

© Leonhard Foeger


Унгарският премиер е сред новите защитници на т.нар. демократура като Путин, Тръмп и Ердоган.

Нелиберална демокрация

Орбан е най-голямото предизвикателство за ЕС сега

От коментар на Фолкер Вагенер за "Дойче Веле"

Кое е общото между Ангела Меркел и Виктор Орбан? Само едно: и на двамата им предстои четвърти мандат във властта. В политическо отношение те не мелят заедно, а Орбан има едно сериозно предимство пред германската канцлерка: на него няма да му се налага да се съобразява с никакви коалиционни партньори. За това Меркел може само да му завижда.

Всъщност тя трябва да се страхува от него. Защото Орбанова Унгария е нещо като модел за отказ от либералния консенсус в Европа, установен след 1945 година. Неговата власт представлява демократично легитимирано еднопартийно управление - нещо средно между демокрация с дефекти и авторитарния стил на Путин и Ердоган. Орбан нарича това управление "нелиберална демокрация".

Орбанизмът съществува и извън пределите на 10-милионната държава. Управляващата в Полша партия "Право и справедливост" с всички сили подражава на унгарския си брат и политически близнак, Чехия и Словакия също не крият симпатиите си към унгарския модел за радикално преустройство на държавата. Четирите страни образуват Вишеградската група и образуват ядрото на съпротивата срещу Брюксел, когото те обвиняват в настойничество.

Вавилонското неразбирателство между някои от старите и нови страни-членки на общността, е възел, труден за разплитане. Изтокът не разбира мултикултурния дух на Запада, камо ли пък да го приема. Погледнато от камбанарията на Запада пък, "Фидес" на Орбан и "Право и справедливост" на Качински са дяснопопулистки партии, които се държат непослушно и неблагодарно спрямо ЕС, макар да извличат от него само изгоди.

Едно е ясно: с Орбан е свързано най-голямото предизвикателство за ЕС в най-новата му история, започнала с източното разширяване. Орбан е пионерът на еднопартийното управление в ЕС, а в по-глобален мащаб се нарежда до новите защитници на т.нар. демократурата (демокрация плюс диктатура) като Путин, Тръмп, Ердоган. Всички те са естествени врагове на онова, което в продължение на десетилетия винаги е споявало Европа: демокрацията, свободата на мненията и печата, правовата държавност.

Ако ЕС иска да реши вътрешната си криза, той трябва да се научи да разбира другите. Например това, че близкото минало на Източна Европа е коренно различно от това на Западна Европа. Склонността към авторитарно управление е много по-силно изразена в Полша, Унгария или Сърбия, където този управленски стил е познат от времената на социализма. Ако авторитаризмът там и днес отново е на мода, това е своего рода компенсация за наложения на тези държави идеологически отказ от национално-държавна идентичност до 1989 година.

Източноевропейските държави явно изпитват нуждата да наваксат онова национално развитие, което за изпуснали, преди да се почувстват готови да се претопят в европейското единство.

----------

На Първанов идеологически му отива да е агент на ДС, а на Кръстева – не.

Минало незабравимо

Дебатът около Юлия Кръстева негласно започва да оправдава бившите спецслужби

От коментар на бившия председател на СЕМ доц. Георги Лозанов

Фотограф: Анелия Николова

Преди Великден ДС в своя бурен задгробен живот постигна един вторичен ефект – помогна името на френската семиотичка, психоаналитичка и писателка от български произход Юлия Кръстева да стигне до широката аудитория. Преди да бъде огласена истината за връзките й с тайните служби на комунизма, тя беше известна само на хуманитарната интелигенция, която впрочем веднага се усъмни дали тази истина за Кръстева днес ни е нужна и доколко е истина.

Можеше ли обаче Комисията по досиетата да не обяви Юлия Кръстева за съпричастна към ДС? Едва ли. Първо, защото това щеше да е незаконно – комисията сама щеше да наруши закона (добър или лош), който е избрана да прилага, тъй като документите, изисквани от него за подобно решение, за Кръстева са налични. И второ, защото щеше да е несправедливо към стотиците други, обявени на базата на същите документи, та по някой път и на по-малко – без писмени следи за срещите им с офицери от ДС и за изложенията им пред тях.

Защо тогава точно това решение на комисията генерира бурен дебат (чуха се дори апели за закриването й), а не, както питат оттам, при обявяването примерно на Георги Първанов за агент Гоце? Просто на Първанов идеологически му отива да е такъв, а на Кръстева – не. Образът й, създаден от интелигенцията, без да е особено дисидентски, влиза в мъчително противоречие с представата за човек с агентурно минало. Води до ценностен колапс, какъвто повече или по-малко са предизвиквали и други "осветлени" учени и творци, но в случая става дума за фигура, интегрирана на високо интелектуално ниво в западната култура, от която се очаква да е историческа алтернатива на комунизма, негово спасително отрицание.

Освен това страда и критическото мислене въобще – то предполага очертаването на ясни граници, а ако и Кръстева е била сътрудник на ДС, те стават твърде обтекаеми и релативизмът им негласно започва да оправдава бившите тайни служби. Това е причината политическото "ляво" да е доволно от огласяването на Кръстева, а интелектуалното "дясно" да изпитва съпротива. Поне част от него. Другата обратно – пази устойчивостта на границите, като отказва оттук нататък да припознава Кръстева за лице на комунистическата алтернатива (за което помагат и маоиските залитания в младостта й).

Виновни ли са обаче комисията и законът за разминаванията между образите, които интелигенцията си създава, и архива на ДС? Не, разбира се. Вината, или по-точно дефицитът е преди всичко на закона и се състои в друго – в твърде бюрократичния начин за обявяване на "съпричастните", който се свежда до списъци с имена и бланкетно позоваване на няколко типа документи. Вярно, който се интересува, може да проучи в библиотеката на комисията много повече архивни единици, но първо това е специализирано занимание, което изисква време и компетентност. И второ, именно за тази цел е създадена комисията – орган от 9 души, който да гласува по съвест отделните случаи, нещо различно от нормативния автоматизъм при взимането на решения.

Благодарение на случая с Кръстева обаче стана ясно, че обществото изпитва и друг глад – за повече информация за осветлените лица. Дебатът показа, че вече общият негативен етикет ДС не е достатъчен, а трябва да има възможност за последваща го морална преценка, ако не по всеки персонален казус, то за личностите с влияние върху културата ни. Защото отношението ни към тях повече или по-малко има значение за собствената ни идентичност.

----------

Върви обработка на общественото мнение за промяна на геополитическата ориентация на страната.

Социология

Проучванията на общественото мнение станаха пропаганден инструмент

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук-профил

Фотограф: Tobias Schwarz

Откакто социологията бе унищожена като свободна гражданска професия в услуга на обществото, откакто демоскопските проучвания бяха практически монополизирани около финансовия и организационен диктат на двама души, проучванията на общественото мнение придобиха изцяло ролята на пропаганден и манипулативен инструмент в полза на властта. В този случай - както на властта в София, така и на властта в Москва.

В ход е масирана обработка на общественото мнение в България с цел промяна на геополитическата ориентация на страната. Скандалът при посещението на руския патриарх у нас преди броени седмици открои доста релефно отрицателната позиция на мнозинството български граждани спрямо великодържавните опити за диктат.

Публикуването на "данните" по-долу (по повод реакцията на българското правителство по във връзка с аферата "Скрипал" - бел. ред.) е акт на арогантност, демонстрация на чувство за безнаказаност. Ако мине - мине. Българските граждани под 40 години не помнят какво значи да те управляват от Москва. Моето поколение обаче помни. И не бива да мълчи. Тези цифри нямат нищо общо с действителността.

Унгарският премиер е сред новите защитници на т.нар. демократура като Путин, Тръмп и Ердоган.

Нелиберална демокрация


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  vstoyanov avatar :-|
  vstoyanov

  "Просто на Първанов идеологически му отива да е такъв, а на Кръстева – не"

  Това са абсолютни, абсолютни глупости.
  1. Тези (пост-?) хуманитарни простотии на агент сабина и кретените около нея нямат нищо, ама нищо общо с наука. А заради това, че претендират да бъдат, са и изключително вредни. Много по-вредни от религиите например (които също последно време са почнали да плесенясват и тровят). [1]

  2. Въпросните евро-леви са абсолютна измет както всякакви останали леви. Известни са със същите тонове предателства спрямо народа си като българските, същата откровена психопатия и липса на елементарна култура и класа, същата любов към червените изнасилвачи - Трюдо редовно обяснява колко обичал Кастро, Тимерман твърди, че Ленин бил най-великия човек и т.н. и т.н.

  При положение, че това са фактите, как може да е изненада, че такъв човек е замесен в предателство от най-голям мащаб? По-скоро е изненада, че толкова хора показаха, че са също толкова жалки и то напълно доброволно.

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Sokal_affair

  2. "In 1946 Soviet jet engine designers approached Stalin with a request to buy jet designs from Western sources to overcome design difficulties. Stalin is said to have replied: "What fool will sell us his secrets?" However, he gave his assent to the proposal, and Soviet scientists and designers travelled to the United Kingdom to meet Cripps and request the engines. To Stalin's amazement, Cripps and the Labour government were perfectly willing to provide technical information on the Rolls-Royce Nene centrifugal-flow jet engine designed by RAF officer Frank Whittle, along with discussions of a licence to manufacture Nene engines. The Nene engine was promptly reverse-engineered and produced in modified form as the Soviet Klimov VK-1 jet engine, later incorporated into the MiG-15 which flew in time to deploy in combat against UN forces in North Korea in 1950, causing the loss of several B-29 bombers "

 • 2
  vstoyanov avatar :-|
  vstoyanov

  а на лозанов му пожелавам да се спъне и да повиси на малоумната си папионка поне няколко дни.

 • 3
  vstoyanov avatar :-|
  vstoyanov

  "Дебатът показа, че вече общият негативен етикет ДС не е достатъчен, а трябва да има възможност за последваща го морална преценка"

  а това е най-гнусното нещо, което съм чел от "Моята борба" насам. гнусен дементирал олигофрен.

 • 4
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  До коментар [#1] от "vstoyanov":

  Извинявай браточка, но виждам, че си почти на интелектуалното и стилистично ниво на агент Сабина. Примерите отдолу го доказват:
  "1. Тези (пост-?) хуманитарни простотии на агент сабина и кретените около нея нямат нищо, ама нищо общо с наука."
  "Въпросните евро-леви са абсолютна измет както всякакви останали леви."
  "а това е най-гнусното нещо, което съм чел от "Моята борба" насам. гнусен дементирал олигофрен."
  Все изречения за чудо и приказ. Високо издържани дет се вика, оу прости за просташкия изказ.

  А за това ти изречения искам само да те питам нещо:
  "При положение, че това са фактите, как може да е изненада, че такъв човек е замесен в предателство от най-голям мащаб?"
  Колко по-голямо е предателството на агент Сабина неявявайки се на срещи и отсвирвайки вербовчиците, от да речем тъмничар в концлагер, който е прибивал, издивателствал зверски със стотици хора и е убивал десетки от бои?

 • 5
  vstoyanov avatar :-|
  vstoyanov

  "Извинявай браточка, но виждам, че си почти на интелектуалното и стилистично ниво на агент Сабина"

  "прибивал"
  :D :D :D

  Счетоводителят от Аушвиц също неотдавно отиде в затвора, въпреки, че със сигурност нито е сипал пелети, нито следил за горивото в пещите, а накрая си е признал сам с цел да попречи на съвременните последователи. Жалко е, че и тези хора не получават присъдите, които заслужават. Това е и цялото ми мнение по въпроса.

  И повярвай ми, не съм ти браточка. Дори като прочетох въпросното обръщение част от обяда ми се върна нагоре по хранопровада, така че за в бъдеще се въздържай от подобни фамилиарности.

 • 6
  vstoyanov avatar :-|
  vstoyanov

  Така че браточка, ходи прИбивай и издИвателствай с агент сабина и неоколективистите. Аз ще съм си тук, на същото ужасно мизерно ниво, на което съм бил цял живот. Много ти здраве.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Почетният премиер

Почетният премиер

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK