Мнения Daily - Вторичната мегаломания на Третия Рим
22 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Вторичната мегаломания на Третия Рим

Мнения Daily - Вторичната мегаломания на Третия Рим

И още: Подплашен народец се управлява лесно; Тумор ли е Орбан

5169 прочитания

© Pool


Икономическата изгода би била много по-добър атестат на Москва, отколкото агресията му.

Говори Москва

Вторичната мегаломания на Третия Рим

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук-профил

Всяка разпаднала се империя предизвиква силен и мъчителен постимперски синдром в обществото - метрополия. Особено силен е този синдром в континенталните империи, притежавали интегрална териториална протяжност (за разлика от морските - колониалните империи, в които метрополията и колониите са много по-отчетливо разграничими както териториално, така и като култура и идентичност). Разпадът на Руската империя (в нейния модус на Съветски съюз) поражда още по-дълбок и драматичен постимперски синдром.

На мястото на руската империя днес възникват и през многобройни премеждия се утвърждават новите постсъветски нации. Агресивността на Москва само укрепва тяхната идентичност и държавно спонсориран национализъм. Този процес не може да бъде спрян - той се развива като част от неумолимото настъпление на модерността. В определен момент връх над постимперския махмурлук ще вземе и един по-рационален руски национализъм.

Възраждането на имперската идеологическа легитимност няма общо с реалните шансове за възраждане на имперското битие. И Путин, и Ердоган рано или късно ще разберат това с голяма доза горчивина. Възраждането на имперската носталгия и на традиционализма обаче дават мощен тласък на имперските политически мечтания. Дугин и неоевразийството, "Архипелагът Русия" и Цимбурски, нечестивият синтез на болшевизъм и квази-православие ... списъкът на квази-идеологиите на възраждащия се руски империализъм може да бъде продължен.

В тази вакханалия на имперската носталгия трудно може да си пробие път аргумент, свързан с реална и прагматична цел за развитието на Русия като мощна, богата, удовлетворена от своята 1/7 част от световната суша държава и общество. Публичното пространство е възпалено от гняв и непоносимост към "хегемона" Америка, към "смешния" военнополитически слабак ЕС, който се опитва да експанзира икономически, към "предателите" - доскорощни "крепостни" нации на Москва от Източна и Южна Европа.

Накъде отива всичко това? Ще преживеем ли втория акт на постимперската руска драма в същите измерения, в които преживяхме втория акт на предаденото германско величие - Хитлер дойде на власт върху гневното изригване на "предадената" в Първата световна война Германия? Или все пак имаме шанс за поумняване в Москва и ориентация към мирна културна и икономическа експанзия в постсъветското пространство?

Вместо да ходят с танкове в Грузия и Донбас, великоруските империалисти биха могли да си спомнят, че руският език е "лингва франка" за всички тези народи, които днес Москва се опитва отново да завладее с кръв и унижение. Руските богатства могат да бъдат в основата както на успешната модернизация на Русия, така и на сътрудничеството й с този ареал на бившия Съветски съюз и бивша Източна Европа, където икономическата изгода би била много по-добър атестат на Големия брат, отколкото агресията му, наглостта му и пренебрежението му към всички, които не са толкова велики колкото него.

За съжаление, двата варианта не се изключват един друг. Може би ще трябва да преминем през изпитанието на тази вторична постимперска мания за величие на Третия Рим, преди арогантните имперски мечтатели в Кремъл да си седнат на задника и да разберат, че единствено изгоден им е вторият вариант. Ако той все още е наличен като възможност.

--------------

Уплашеното стадо може и да сгази овчарите.

Без паника

Подплашен народец се управлява лесно

От коментар на проф. Николай Слатински в неговия фейсбук-профил

Фотограф: Надежда Чипева

Когато премиерът на една страна системно и непрекъснато:

- вещае страховити сценарии пред човечеството;

- намеква за катастрофични развития на процесите в геополитиката;
- говори с прекомерно разтревожен песимизъм за лошите дни, очакващи света, континента и региона; - прогнозира конфликти с висока интензивност между великите сили; - интересува се с показна загриженост за бомбоубежищата;

- и се безпокои за пълчищата бежанци, които всеки момент могат да ни залеят...

То е въпрос на време доверчивият ни народец, чието мнение се формира от телевизиите, а позициите му се определят от подкупните социологически агенции, да се подплаши не на шега. И народецът ни е вече подплашен, страхува се от всичко, а най-много се страхува от собствения си страх.

Твърде лесно и безкрайно леко се управлява един подплашен народец. Той навежда главици и върви покорно, желаещ само едно - някой да го обгрижва и напътства, да го пази и му спестява бремето да мисли.

Само че ако се пренавият със страхотии пружините на покорното и послушно, стресирано и уплашено стадо, то може де се юрне със страшна скорост във всички посоки едновременно и да стъпче както тучните си пасбища, така и опазващите го овчарски кучета, а защо не - и своите овчари, особено ако те станат някой ден лъжливи овчарчета, викащи през ден: Въъъълк!

----------

Сравняването на опонентите с болести е тоталитарна лексика.

Източни пиеси

Тумор ли е Орбан

От коментар на Райнхард Везер за Франкфуртер Алгемайне Цайтунг. Преводът е на "Дойче Веле".

Фотограф: Bernadett Szabo

След победата на Орбан в Унгария, Жан Аселборн заговори за "тумор на ценностите", който трябвало да бъде "неутрализиран". Дали люксембургският външен министър се е замислил поне за секунда от чий политически речник произлиза сравняването на политически опоненти, врагове или на когото и да било с болести?

Това посягане към вербалната лексика на тоталитаризма е скандално и всъщност е причина за подаване на оставка. Най-малкото би трябвало да бъде поискано извинение от Будапеща.

За съжаление Жан Аселборн олицетворява лекомисления и краен начин, по който много от европейците реагират на непрекъснатия успех на Орбан, продължаващ вече осем години. А това поведение усложнява значително намирането на разумен отговор на предизвикателството, наречено Унгария, и произтичащите от "нелибералната демокрация" на унгарския популист опасности за ЕС.

В нескопосаната формулировка на Аселборн има и зрънце истина: многото малки и по-големи нарушения на Орбан срещу правните и демократични принципи оказват въздействие и извън Унгария. Нарушенията му и тяхното идеологическо разкрасяване нанасят вреди на европейския фундамент в едната половина на континента.

Средна и Източна Европа са излъчвали популистки правителства още преди ерата на Орбан. Но унгарецът е примерът, който ги окуражава да поемат конфронтационен курс срещу ЕС. Точно това се има предвид, когато в Полша окачествяват най-новата победа на Виктор Орбан като знак за "еманципацията" на Средна и Източна Европа.

И всички ние трябва да вземем насериозно това изявление. За успеха на популистките сили на Изток и на Запад има много причини. Някои са глобални, а други са обосновани на местна почва. Факторът, който обединява бившите социалистически страни, е чувството на техните граждани, че богатите западняци все още гледат на тях отвисоко.

А онези, които говорят и действат като Жан Аселборн, само подсилват това чувство. И помагат на авторитарните националпопулисти в Полша и Унгария, както и на корумпираните посткомунисти в Румъния.

По-добре би било да бъде направен опит да се разбере онова, което са преживели източноевропейските страни. И въз основа на това да се привеждат аргументи срещу авторитарното изкушение.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK