Мнения Daily - Facebook създаде илюзията, че знаем всичко
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Facebook създаде илюзията, че знаем всичко

Мнения Daily - Facebook създаде илюзията, че знаем всичко

И още: Защо е рано да говорим за трета световна; В БГ-туризма трудно виреят нежни души

6030 прочитания

© Leah Millis


Особено настойчиво легитимираме фенщината и профанщината.

Дънинг, Крюгер и сие.

Facebook създаде илюзията, че знаем всичко

От коментар на Иван Бедров за "Дойче Веле"

Два дни поред Марк Зукърбърг дава показания пред американския Конгрес, а светът следи на живо как "разкъсват" с въпроси основателя на Фейсбук.

Различни данни от последните години показват, че в България над половината от активното население има профили във Фейсбук, от което следва, че всички тези хора навярно оставят достатъчно информация за себе си. Какво тогава Марк Зукърбърг (или негови служители и машини) знае за българите?

БНТ цитира отговор от Фейсбук на свое запитване, според който 35 718 българи са засегнати от "изтичането" на информация към британската компания Cambridge Analytica. В целия ЕС засегнати са 2,7 милиона потребители, а общо в света - 87 милиона, като част от данните били използвани от фирмата в американската предизборна кампания. България дори не е капка, а само капчица в това море. И се засегнахме, че не сме засегнати от този скандал.

Иначе в българоезичното пространство на социалната мрежа е много интересно. В държава, където липсата на квалифицирани кадри е основен проблем, винаги се намират достатъчно "квалифицирани" хора по всеки въпрос. В последните дни сме експерти по екстрадициите, международното право и търговията с ембаргови държави. Българинът Желяз Андреев очаква решение на съда по искане на САЩ да бъде екстрадиран във връзка с разследване на прокуратурата в Маями за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия.

Само преди месец цялата "експертиза" на българската Фейсбук-общност бе насочена към неизбежната отбрана. Д-р Иван Димитров беше герой, който, с риск за семейството си, е бил принуден да стреля по крадец. После фактите се оказаха по-различни, но "експертите" вече бяха набрали такава преднина в посока разрешаване на оръжията, че фактите не можеха да ги спрат. Инерцията им позволи да уловят в движение случая "Скрипал" и да споделят със света познанията си по химически оръжия и шпионски конспирации.

Отдавна не са верни думите, че всеки българин разбира от политика и футбол. Социалната мрежа ни даде възможност да видим, че полето на познанията е безгранично.

Марк Зукърбърг със сигурност би се впечатлил от това високо равнище на експертиза по най-различни въпроси. Но навярно ще се обърка леко, когато забележи и другата страна на монетата - тези толкова знаещи хора се плашат от несъществуващи страшилища. Хем са много учени, хем са много наивни. Хем са разумни, хем са суеверни.

Социалната мрежа на Марк Зукърбърг създаде илюзията, че всички мнения са равни; че познанията, подготовката и опитът не са важни; че не е от значение дали разполагаш с факти, достатъчно е да имаш фенове; че нищо не е истина, защото всичко може да бъде истина. Това, разбира се, не е български патент. Тук обаче сме особено настойчиви в легитимирането на фенщината и профанщината - и чрез традиционните медии, и чрез публичните изказвания на някои политици.

-------------------

Трябва да се абстрахираме от стереотипа какво е "война".

Конфликти с ниска интензивност

Защо е рано да говорим за трета световна

От коментар на Даниел Миладинов за "Клуб Z"

Фотограф: Handout

Докато световните войни от миналия век, а дори и седемгодишната война, считана от някои историци за Първата световна война в човешката история, са чисто конвенционални военни конфликти, хипотетичната трета световна война няма как да е такава. Обхватът на военните действия в настоящето се разпростира много отвъд бомбардировките и пехотната офанзива. Войната е във всяка държава, във всеки град, всяка къща, на всеки екран... Война за всеки един човешки живот. Психологично-интелектуална война, целяща да повлияе на общественото настроение.

Нужно е да се абстрахираме от обособения стереотип, наложен в думата "война", за да разберем какво всъщност би представлявала една трета световна. Това понятие се преплита с концепцията на студената война, която не е производна от глобален въоръжен конфликт, както е било през XX век. Всичко изброено и казано дотук води към глобален конфликт, макар и да не е породено от такъв, а тъкмо от липсата на такъв. Информационните и прокси войни предшестват този конфликт. Определеното статукво от XX век е почти изтрито и се наблюдава тенденция към преначертаването на някои граници в света, рокади в позициите на различни играчи на световната сцена и потушаването на отдавнашни регионални конфликти.

Войните в Украйна, Сирия, Йемен, Либия и т.н. чудесно илюстрират това, за което говорим. Виждаме преначертаването на зоните на влияние из света и тяхното дестабилизиране, респективно стабилизиране. Подобни локални войни предоставят уникалната възможност на полюсни държави да си съперничат, без да влизат в пряк конфликт. Това, разбира се, не изключва риска от глобален конфликт, но със сигурност го редуцира. Тези зони са арена за употребата на нови и дори неизползвани досега оръжия от страна на воюващите. Една локална война като тази в Сирия предостави плацдарм за използването на новите китайски стелтове, руски стратегически бомбардировачи, каспийския руски военен флот и т.н. Локалните войни са необходимост за оръжейните комплекси с цел печалба, а за държавните управления те носят геостратегически ползи.

Защо е рано да говорим за трета световна война? Войната в Сирия се считаше за потенциалното родно място на следващия глобален конфликт. От началото ѝ изминаха седем години и тя все още остава в рамките на сирийската държава. Докато пиша тези редове, отвсякъде ме заливат известия, че в следващите часове ВМС на САЩ, разположени в акваторията на Средиземно море, ще предприемат масирана офанзива срещу сирийските правителствени сили. Същевременно Москва казва, че ще сваля всяка една ракета, насочена към Сирия, а също и ще отвърне на огъня. И всичко това е много притеснително, но нека не забравяме, че през пролетта на 2017 г. Тръмп разпореди изстрелването на близо 60 ракети, насочени срещу бази на правителствените сили. В момента ситуацията е по-различна, но ми се струва, че разликата не е достатъчна, за да породи глобален конфликт, а по-скоро да разпали наново сирийската война, която някои хора лекомислено обявиха за "приключила".

--------

Как да направим така, че празнуването да не е толкова скучно.

В сянката на "Балкантурист"

В БГ-туризма трудно виреят нежни души

От коментар на проф. Ивайло Дичев за "Дойче Веле"

Фотограф: Bulfoto

Вече няма град и по-амбициозно село без някакъв хранителен празник - ден на боба, чушката, ориза, райската ябълка, сланината, чевермето, сливата, баницата. Разцвет бележат и тържествата, комеморациите, шествията, честванията, зарите-проверки. Те вече отдавна са надскочили кръглите дати и непрекъснато се сгъстяват в културните календари на общините.

Дори най-традиционните религиозни празници сякаш имат тенденцията да се разрастват: телевизорът от сутринта ни напомня какъв светъл ден е днес, кой светец да почитаме и какво да сготвим; загряват ни с легенди на мистичен музикален фон. Отбелязваме и астрономически дати като равноденствието и слънцестоенето, най-често с музика сред природата. Не пропускаме вносни празници като Хелоуин, а отскоро и лова на шоколадови яйца, устроен за децата.

В това развитие виждаме от една страна наследството на туристическия мениджмънт от социализма. В този бизнес днес трудно виреят нежни, култивирани души, затова вероятно индустрията безжалостно експлоатира ресурса, произведен при Живков. Стандартизирани, индустриално произвеждани носии, цървули, пластмасови чушки; мешана скара с шопска салата и, разбира се, кукери по всякакъв повод и във всяко кътче на страната. Къщи в стил "Стария Пловдив"; нестинари, научили в ускорени срокове древната традиция; кон, поп, петел, гайда, ножка.

Забележителното е, че конкуренцията не поражда разнообразие, а тъкмо напротив. Всички наблягат на онова, което върви - на принципа "от всичко по много и винаги". Към розите се прикачат траки, към траките – кукери, към кукерите – вино, към виното - фолклорен фестивал и тъй нататък.

Има и нови атракции. Историческите възстановки станаха неразделна част от всеки празник – от обявяването на Априлското въстание преминаха към Средновековието, Балканските войни и тракийските ритуали, от битки – към всекидневния бит и неолитна кухня. Тази година имаше възстановка на самоубийството на Ангел Кънчев в Русе, а един кмет си навлече народния гняв, защото направи чучело с обесения Левски. Възстановките се разрастват не само времеви, но и като декор. Все пак страната беше осеяна с бутафорни крепости - пак по европейски програми.

През последните години сякаш сме добили условен рефлекс: идват почивни дни и трябва да се ходи някъде. И къде, къде – ами тук чудодейна икона, там медийна звезда ще готви на площада, а пък само на сто километра можем да гледаме самодиви и дъщеря ни да се снима със самодивски костюм. Празниците се множат, защото сме приведени в движение.

Как да променим нещата така, че празнуването да не е толкова еднакво и скучно? Вероятно трябва постепенно да научим публиката да цени уникалните неща. Да търси не театъра, който ѝ играят, за да ѝ продадат някое и друго легло. А да търси истината за местната култура и автентичното преживяване на местните хора.

Особено настойчиво легитимираме фенщината и профанщината.

Дънинг, Крюгер и сие.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • Joro69

    Текстът на Дичев е напълно безсмислен хейт. Какво ли не прави човек на стари години за единия хонорар и за суетата “да бъде в играта”...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK