Защо нищо в затворите няма да бъде поправено
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Защо нищо в затворите няма да бъде поправено

Pixabay CC0 Public Domain

Защо нищо в затворите няма да бъде поправено

Беззъбата власт

4532 прочитания

Pixabay CC0 Public Domain

© Pixabay CC0 Public Domain


Правата на лишените от свобода като че ли са повече от задълженията им и това води до демотивация на служителите в затворите. Това заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева след националното съвещание на началниците на затвори, свикано заради продължаващия скандал с бягството от парадния вход на Централния софийски затвор.

От една страна, това е само поредното неадекватно изказване след унизителната за цялата държава случка. След аналогията с граф Монте Кристо и бегълците от "Алкатраз", след откровението на вътрешния министър Валентин Радев в стил, че МВР "не мисли, а действа!", след опитите да се омаловажи храбрата чистачка, която единствена подгонила затворниците, ама от любопитство, не от професионален хъс, Цачева трудно може да заеме челна позиция в тази странна класация по неадекватност. Но когато министър на правосъдието говори за "прекомерните права на затворниците", това е повече от невежество. То е признание, че властта няма нито намерение, нито капацитет за необходимите реформи в затворите.

Една от основните характеристики на лишаването от свобода е принудителното ограничаване на права – правото на свободно придвижване, правото на личен живот и социални контакти, на кореспонденция, разполагане с парични средства, упражняване на професия и т.н.

Затворникът е лишен от права по условие и е оставен на милостта на администрацията. А задължение на политическата власт е да организира администрацията така, че да спазва условията, определени от конституцията и закона. Или да ги промени.

Тук властта засега се проваля, а Цачева просто демонстрира една от особеностите на българския политически живот - управляващите са неспособни да носят политическа отговорност.

Иначе любопитно би било наистина да се доразпита правосъдната министърка какви точно права на затворниците пречат на пенитенциарната система. Това няма да реши никакъв проблем, но поне ще попълни колекцията от бисери на властта.


1 коментар
  • 1
    chernomorski avatar :-|
    Chernomorski

    Много добър коментар за политическата неадекватност на управляващите. Има вероятност подобна аргументация да налее масло в мелницата на МВР и това ведомство отново да поиска затворите към себе си, както е правено през комунистическо време. Разбира се, това сега няма как да се случи, но е факт пренебрежителното отношение към затворното дело у нас. Работата на служителите там се оценява като тежка и непривлекателна. Въпреки влизането на добри експерти психолози и социални работници културата и подготовката на управленската администрация е ниско. Вероятно защото и там политическите назначения вземат връх, а навсякъде както виждаме това води до отдръпване на почтените интелигентни служители. Когато една такава система допуска развращаване на служителите и да влизат те в недопустими контакти със затворници, да вършат незаконни неща за лично облагодетелстване, ще бъдем свидетели на бягства, побоища и всякакви извращения в затворите. Все още много от служителите следват съветския модел на затворно дело или имат този тип мислене. Тук е немислимо за сега да се говори за приватизация на дейности или обекти, а липсата на творческа мисъл обрича това дело най-бавно и мъчително да се реформира и модернизира.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

И с милиарди, и без милиарди...

И с милиарди, и без милиарди...

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK