Мнения Daily - Ромите превземат Северозапада
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Ромите превземат Северозапада

Мнения Daily - Ромите превземат Северозапада

И още: Министерства пак поведоха война с българската природа; САЩ, Великобритания и Франция играят лошото ченге

9988 прочитания

© Георги Кожухаров


Към селата, населявани от роми, има особено силен приток на пари от чужбина.

Етнически дисбаланси

Ромите превземат Северозапада

От анализ на Бистра Узунова за "Дойче Веле"

Лондон Сити, най-заможният регион в ЕС, има близо 140 пъти по-голям брутен вътрешен продукт на глава от населението, отколкото Перник, Видин или Сливен в България, сочат данните на Евростат за 2014 година. Регионът на Северозападна България е в дъното на тази класация по бедност. А как изглежда той в очите на външния наблюдател?

"Посетихме много села в региона, които се намират едно до друго. Установихме, че има огромни разлики - в едното кипи истински живот, а другото е напълно изоставено и всичко е замряло. Това едва ли се дължи само на инфраструктурни различия, защото двете села са в непосредствено съседство - край едно и също шосе. Възможно е обаче, поне такава е нашата хипотеза, да се окаже, че етническата структура на селата играе роля в това отношение", казва германския професор по икономика от Университета за приложни науки "Анхалт" д-р Хенрик Егберт. Той познава България от дълги години, а интересът му към региона бил допълнително провокиран от съобщението на Евростат от миналата година, според което доходите на глава от населението там са едва 30% от средното ниво на доходите в ЕС.

"Останахме с впечатлението, че селата, които са населени предимно с роми, просперират, а селата, в които живеят предимно българи, се развиват в обратната посока. Има съвсем ясни белези за това, че към селата, населявани от роми, има особено силен приток на пари от чужбина - например от роднини, работещи в Германия, или от различни помощи, получавани отвън", казва проф. Егберт. С други думи - в региона като цяло попадат доходи, които не фигурират в официалните статистики, макар че значително повишават благосъстоянието на отделни общини.

"Но Северозападът има и друг голям проблем - неравенството и преразпределението на блага от по-бедните към по-богатите. Едно развитие, което е много вредно за региона и за цяла България", казва ръководителката на българското представителство на германската фондация "Фридрих Еберт" Хелене Кортлендер.

Вследствие на пълната разруха, в която изпадна селското стопанство след краха на социализма, на първо време беше важно да се осигури някакво обработване на земята", посочва тя. "В крайна сметка това стимулира голяма концентрация на земя. Действително сега има процъфтяващи фирми, които обработват огромни по площ земи и произвеждат много. Това само по себе си не е лошо, но въпросът е дали субсидиите не попадат почти само в концерни, които произвеждат основно аграрни суровини за износ? Подобно развитие смазва малките фирми и стимулира неравенството допълнително", казва Хелене Кортлендер.

При работата си в Северозападна България германските експерти забелязали, че там има твърде малко дребни предприемачи и фирми с 5 до 20 работници. "Има или много големи фирми, или крайно малки, но средното съсловие на практика липсва", казва проф. Егберт. Ако се работи за създаването на дееспособен среден бизнес, включително и в аграрната сфера, регионът би могъл да усети положителен ефект, смята той. Другата му препоръка е свързана с публичния сектор - в регионите на България на практика няма фирми, които да работят с най-новите и модерни технологии.

Германският експерт смята, че би било възможно в българския Северозапад да се изгради например една свръхмодерна болница, която да ползва най-новите технологии в науката, защото не е нужно всичко да се концентрира само в столицата на държавата. София е големият притегателен център, а това обезлюдява и провинцията, констатира проф. Егберт. Той предполага, че може да се стигне до значителна концентрация на роми особено в по-малките населени места, тъй като тенденцията сред етнически българи е да емигрират.

-----------

Подготвя се ново застрояване край Каварна и в парк "Странджа".

Бетониране

Министерства пак поведоха война с българската природа

От коментар на Евгений Дайнов за "Дневник"

Фотограф: Надежда Чипева

Забелязали ли сте, че министерствата, натоварени с опазване и стопанисване на природата, й обявяват война два пъти годишно: зимна кампания и пролетна такава? Зимните кампании, досега, включваха бойни действия като разораването на дюните край Несебър на 2 януари 2013 г. ("Дюнигейт") и, по-неотдавна, решението на правителството от 28 декември 2017 г. за предаването на още територии от Пирин в ръцете на Цеко Минев.

Пролетните бойни действия на властта против природата са, като правило, по-зрелищни. Започнали със свалянето на защитата на парк Пирин през 2008 г., те продължиха с префасонирането на Закона за горите в угода на Цеко Минев (2012 г.), заливането на "не-бетон" върху "не-дюни" в плажа Корал по Великден 2015-та и пр.

Пролет е и министерствата, действащи като авангард на държавната война срещу природата, се раздвижиха.

МОСВ, например, готви прекрояване на картата на защитените територии около Каварна, така щото плажът Болата да може да се превърне в гето като Слънчев бряг. А вече три години, въпреки признанието на тогавашния еко-министър Василева, че всичко, построено на и около плаж Корал е напълно незаконно, МОСВ не прави нищо за събаряне на това всичко. Дори не-бетонът върху не-дюните си седи, законсервиран, в очакване на стартовата свирка за юруша. Може би тя ще прозвучи именно тази пролет...

По-дейни в бойните дейстевия засега е Агенцията по горите. С гръм и трясък уволни дисциплинарно директора на парк Странджа, защото... вдигнал заплатите на служителите си със спестени от фонд "Работна заплата" средства. Не това, разбира се, е истинската причина – а това, че е пролет и трябва да бъде унищожена някаква природа. А уволненият Златаров се бореше и срещу незаконната "Златна перла", и срещу изсичането на самата Странджа. И щеше да се бори срещу предстоящото нашествие на булдозери в поверения му парк.

Тук в бойните действия за унищожаването на българската природа се включва местен резервен корпус - община Царево, известна с партизанската си война от миналата година срещу плажуващите на Корал. Обявен е нов общ устройствен план (ОУП) на община Царево (предния път той беше спрян с протести в София и съдебни дела, водени от местни хора). В този ОУП е предвидено на мястото на "Златна перла" да бъде построено ново вилно селище, а застроената територия в Синеморец и Резово да бъде удвоена.

В Синеморец, например, ще бъде застроена цялата местност "Поляните", раждайки още едно селище с размери, малко по-големи от сегашното село. Пред легендарния бар "Кораба", с изглед към устието на река Велека, се задава още един пояс застрояване. Край на изпращането на слънцето над Странджа в края на деня с чаша нещо студено в ръка...

Откъде да бъде взета земята, предвидена за застрояване? От защитените територии на парк Странджа, няма откъде другаде. Кой е натоварен със задачата да пази защитените територии? МОСВ на Нено Димов. Какво прави МОСВ по ОУП-Царево? Нищо. Според информацията, разпръсквана от местната власт, МОСВ само щяло да "помага" с този министър начело. За всеки случай, местни кметове агитират местните да посрещат с вили и барикади "зелените", когато дойдат да гледат, какво става...

Тази точно офанзива е добре планирана, като сериозна военна операция. Затова бе уволнен директорът на парк Странджа от шефа на горите Гогов - защото нямаше да даде от парка му да бъдат отхапвани нови земи. Новият директор, назначен спешно и без конкурс (т.е. без-законно) - предполага се, че той ще подпише, каквото трябва.

Пролетта дойде и държавата отново обяви война - на нашата природа и на нас самите. До лятото може и да спечелят войната, ако не правим нищо в отговор.

------

Посланието, написано с ракети, трябва да се преведе на езика на думите.

Ударите в Сирия

САЩ, Великобритания и Франция играят лошото ченге

От коментар на бившия председател на СЕМ доц. Георги Лозанов

Източник: Reuters

Военният удар на САЩ и партньори в Сирия разбираемо измести другите теми от седмицата, като имаше една особеност в медийното му отразяване – коментарите доминираха над информацията, включително в новинарските емисии. И това също е разбираемо, защото ударът е преди всичко послание (в този смисъл физическото поразяване на целите не е особено важно), той е текст, написан с ракети, който трябва да бъде преведен на езика на думите. Ето съдържанието му, или поне част от него, в резюме.

1. Използването на химическо оръжие днес не бива да остава ненаказано (настояването за доказателства със съдебна валидност за вината е тактика за измъкването на виновника).

2. Вашингтон потвърждава, че и по времето на Тръмп не се е отказал от ролята си на "световен полицай", готов да защитава със сила човешките права (това, впрочем, беше ясно подсказано още с предишния удар през миналия април – пак в Сирия и пак заради употреба на химическо оръжие).

3. Непрестанно напомняната, особено от Кремъл, заплаха от световен конфликт няма да е спирачка в изпълнението му на тази роля "само мир да има".

4. САЩ не са готови да отстъпят пред нарастващото геополитическо влияние на Русия в Сирия и региона.

5. Не е разклатена военната солидарност между натовските държави в противопоставянето им на руския интерес, и Турция продължава да ѝ принадлежи.

6. Западът управлява отношенията си с Русия все на "две скорости", като САЩ, Великобритания и Франция играят лошото ченге, а Германия – доброто (ние, верни на горчивия си исторически опит, пак сме с Германия).

7. Преоценката на военното присъствие на Русия на Средиземноморието не е на дневен ред (ракетите грижливо го отминават).

8. Връщането към политическото решаване на конфликтите вече неизбежно ще включва и въпроса за свалянето на Башар Асад. Едва ли ще му помогнат клипчета като това как на сутринта след ударите отива на работа все едно, че нищо не се е случило.

Въобще, нещо се случи - светът остава същият.

Към селата, населявани от роми, има особено силен приток на пари от чужбина.

Етнически дисбаланси


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  byrd avatar :-|
  byrd

  май Лондон също е превзет от мангустите. Сигурно затова просперира...

 • 2
  cuam4o avatar :-?
  Ангел

  Дам половин милиард за ракети, да удариш 3 изоставени сгради. Сериозен урок за Асад. А "Асад вън" е мантра, която Франция, UK и САЩ не са спрели да повтарят от 7 години. Какво се оказва обаче? Че си остават само с приказките, и е ясно, че Асад ще продължи да управлява Сирия в обозримо бъдеще. Но мечтите са безплатни, авторе.

 • 3
  viper_c avatar :-P
  Viper_c

  Геле, за омразните капиталисти 1/2 милиард долара са пари за семки. Матушката да мисли, че ако наистина ги подпукат ще имат пари само за да си купят парцелите и то в сибир (че е по-евтино).

 • 4
  cuam4o avatar :-?
  Ангел

  До коментар [#3] от "Viper_c":

  Пари за семки, казваш. То за това са с по 100+% дълг към БВП и китайците са ги хванали за топките. А "подпукване" няма да има, колкото и да си луд, все ти се живее..

 • 5
  viper_c avatar :-P
  Viper_c

  Когато дължиш 1000 долара на банката - ти имаш проблем.
  Когато дължиш 1 милион долара - банката има проблем.
  Разбираш ли разликата?
  А кой, кого е хванал за топките се видя - празни портове и изпокрили се по дупките червеи. Всичко с усилието на един туит от лудия перчем. Вова го няма никакъв по телевизора - явно обмисля "контраудара"... Пълен смях са ватенките.

 • 6
  bretschneider avatar :-|
  bretschneider

  Хахаха, на тия образи от оная германска фондация бих им препоръчал да се заселят за къде година, година и половина в некое от от тия ромски села да видим как добре ще си живеят! :) :) :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK