Мнения Daily - Има консенсус. Има мир. Има и трупове.
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Има консенсус. Има мир. Има и трупове.

Reuters

Мнения Daily - Има консенсус. Има мир. Има и трупове.

И още: В Евразия няма либерали и консерватори - има нагайка и диктатура; Чужденците задвижват успешните икономики

5322 прочитания

Reuters

© Reuters


Налагането на коланите на абсолютно всички седалки е работа за няколко месеца.

Трагедията край Ихтиман

Има консенсус. Има мир. Има и трупове.

От коментар на Иван Бедров за "Клуб Z"

Пътник не знае къде е коланът. Шофьорът на автобуса знае. Връзка между двата факта обаче няма – никой не е с колан. Законът задължава всички да са с колани, но отново... никой не е с колан. Собственикът на фирмата признава, че не следи за коланите и отново... никой не е с колан. Законът задължава пътниците да бъдат информирани за задължението си да поставят колани, но нито шофьор, нито някой друг ги информира и... никой не е с колан. Нито КАТ, нито ДАИ контролират автобусите дали пътниците в тях са с колани и... никой не е с колан. А министърът на транспорта произнася по телевизора една неистина: "към момента използването на колани не е задължително".

Аз няма да спазвам закона, а пък аз няма да контролирам спазването на закона, защото никой не ни налага да спазваме закона, понеже министърът дори не знае какво пише в закона. Всички сме съгласни. Има консенсус. Има мир. Има и трупове. Рядко България е изглеждала толкова безсилна.

Ето как изглежда безсилието на България:

Законът за движение по пътищата задължава "всички седящи пътници" в автобусите да използват "системите за обезопасяване, с които моторните превозни средства са оборудвани". Да, това означава и на задните седалки в автомобилите, и на всички места до едно в автобусите.

Законът казва още, че пътниците "се уведомяват за задължението да поставят обезопасителен колан, когато са седнали и когато превозното средство е в движение".

Кое тук не е ясно? Някой виждал ли е шофьор да изисква поставяне на коланите? Някой чувал ли е звуково съобщение, че поставянето на колани е задължително? Някой виждал ли е картинка, която да напомня за това?

Защо не се спазва законът? "Всички седалки са оборудвани с колани, но никой не ги слага. Ако си бяха сложили колани, пътниците щяха да си останат на седалките", обясни шофьорът пред Нова телевизия.

Очевидно не знае или не се вълнува от задължението си по закон да информира пътниците за коланите. По-скоро не се вълнува, защото шефът му е казал да не се занимава с коланите и да не изисква от пътниците да спазват закона.

Ама, разбира се! Кой е луд да си прави труда да спазва закона. Нали и министърът ни поощрява в тази посока. Съгласието за неспазване на закона води до смърт.

Налагането на закона е монопол на държавата. Спазването му е задължение на всеки гражданин и фирма. Контролът обаче е задължение на държавата и само така тя налага закона.

Нелепо е, че изобщо се налага да обсъждаме този въпрос. Всички помним как държавата успя за няколко месеца да наложи използването на колани на предните седалки в автомобилите. Налагането на коланите на абсолютно всички седалки е работа за няколко месеца. Буквално.

---------

Кремълските сирени в България вият фалшиво за промяна на нашия статут.

Завой на изток

В Евразия няма либерали и консерватори - има нагайка и диктатура

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук-профил

Фотограф: Георги Кожухаров

Може би ставам досаден, но ми се струва, че отново лъжем себе си като говорим за "ново обединение вдясно". Зелените не са вдясно - вляво са, откъдето и да ги погледнеш са вляво. "Да, България" е в мнозинството си ляволиберална формация. В нея има фракции, ориентирани към по-консервативен протестантски мироглед, но това не прави от партията "дясна формация". В ДСБ отдавна съжителстват една по-либерална и една по-консервативна фракция. Партията винаги се е позиционирала със съзнанието за принадлежност вдясно. Но в контекста на нарастващите - и в Европа, и в България - напрежения по линията либерално - консервативно, ДСБ изпитва доста сериозни вътрешни напрежения на идентичност.

За да бъдат избегнати подобни напрежения - във и между партиите на "Демократична България" и по-широката демократична общност, старата догма за идентифициране като "десни" трябва да бъде заменена от спокойното разбиране за две неща.

Първо, демократичните обединения в България страдат от все по-ниска представителност - и предвид на голямата емиграция на свои естествени поддръжници, и предвид други политически сили, които отчасти изземват елементи на "дясната" идентичност на демократичната общност от първите 15 години след 1989-та. Тази ниска представителност предполага обединение на демократично мислещите хора, което надхвърля ляво-десните, и дори - либерално консервативните разделения.

Едно такова обединение обаче е възможно, ако то признава и легитимира вътрешната нееднородност на коалиции като "Демократична България" по оста ляво-дясно и либерално консервативно. Фракциите от двете страни на разделителната линия се обединяват с по-общи демократични цели - антиолигархични, институционално-реформистки и защитаващи основните демократични принципи за свобода на словото, на медиите и за прозрачно и ефективно правосъдие.

Второ, обединението на либерални и консервативни демократи - на "леви" и "десни" се налага и предвид на все по-острата нужда да бъде защитена европейската и атлантическата ориентация на България във време, когато кремълските сирени в България вият фалшиво за промяна на нашия статут в посока "посредник" или "неутрален". Неутрализацията е съществената първа стъпка към падане обратно в евразийската кошара.

В определен - и то много важен смисъл, отстояването на геополитическата ориентация на България е приоритетна задача, защото само ако съхраним евроатлантическата си идентичност, ще можем свободно да се определяме като либерали, консерватори, леви и десни занапред. В Евразия няма либерали и консерватори - има нагайка и диктатура. Именно диктатурата съблазнява българската олигархия и политико-идеологическата й прислуга да преместват бавно, но успешно България на изток.

Ние сме против диктатурата - затова сме за принадлежност към Европа и атлантическия свят. Оставете схоластичните спорове кой бил ляв, кой бил десен - то се вижда кой какъв е. Трябва да се приемем такива, каквито сме и да бъдем заедно дотам, докъдето се простира нашия общ демократичен и проевропейски интерес. Оттам нататък - трябва да имаме толлерантност един към друг в отстояването на различията си.

---------

В днешна България подобно решение изглежда невъзможно.

Работна сила

Чужденците задвижват успешните икономики

От анализ на проф. Ивайло Дичев за "Дойче Веле"

Фотограф: Николай Дойчинов

Поне веднъж годишно окайваме някое демографско изследване. Там са всичките ни драми: неувереността в бъдещето на нацията, тъгата по заминалите млади хора, комплексът, че вече сме стари и няма за кога да правим деца.

Според последните данни на БАН, през миналата година сме намалели с 51 хиляди човека (един Видин). Застаряване, най-висока смъртност в ЕС, ниска раждаемост, емиграция. С тези темпове през 2019 ще сме паднали под 7 милиона, а окончателното изчезване ще се състои след 140 години.

В същия момент Дойче Веле представи едно германско демографско изследване. Германия е страна с раждаемост, която е по-ниска дори и от българската. Но научихме едно удивително число: в тази страна днес живеят над 10 милиона чужди граждани. Един на всеки осем! Отделно са по-старите имигранти, които вече имат германски паспорт. Половината от чужденците са от Европейския съюз, като българите са около 310 хиляди (една Варна). Останалите са от трети страни. Именно този трудов ресурс задвижва суперуспешната германска икономика, която търси да наеме още милион и нещо работници. Германия расте, става все по-силна, а България гордо изчезва. Интересен контраст, нали?

Германският пример ни дава представа какво се прави в развития свят - привличат се и се интегрират мигранти. В страни като Канада и САЩ това става планомерно, дори с квоти. Спецификата на Федералната република се състои в това, че тя рязко се отваря за масирана имиграция, като това дори поражда политически трусове. Но друг механизъм капитализмът не е измислил - чакаме роботите да заменят хората, само дето не е сигурно дали няма да заменят и нас самите.

Мигрантите са нужни не само за да запълнят вакантните места и да вършат работа, която местните не желаят. Повечето от тях са млади и раждат деца; тръгват от нулата и съответно купуват къщи, коли, обзавеждане, с което задвижват потреблението. И още: мигрантите идват със своите култури, обогатяват приемащата страна и са жива връзка с местата, от които пристигат. А заедно с работниците идват и инвеститори: ако една култура се е научила да взаимодейства със сирийския бежанец, тя по-лесно ще се разбере със саудитския принц. Да, и в западните общества има съпротива срещу новодошлите. И там има хора, които предпочитат да са само сред свои. Само дето така си оставаш слаб, малък, неразвит.

В днешна България тази посока за търсене на решение изглежда невъзможна. Расизмът се превърна в медийна норма, а демографите, които обсъждат проблема, дори не смеят да споменат варианта миграция, за да не ядосат някого. А когато работодателите отворят дума за внос на работна ръка, левите веднага скачат, защото виждат в тази мярка дъмпинг на трудовия пазар. И защото мислят икономиката като игра с нулева сума. В същото време в Германия дойдоха милиони - и спечелиха всички.

Тънкият момент тук е съпротивата срещу чуждите инвеститори, която се обосновава не с цвета на кожата, а с патриотичната защита на местния капитал. Но защо да ме е грижа за печалбите на местния капиталист? Може пък чуждият да има по-добро ноу-хау, да осигурява по-добри условия на съгражданите ми. Но ето, че им се създават всякакви пречки - като се започне от непрекъснатата смяна на закони и се стигне до феодализма по места, който си иска процент. Та сега стоим и чакаме нашите олигарси да преперат достатъчно пари, които да вкарат тук през офшорките си под формата на "чужди инвестиции".

Налагането на коланите на абсолютно всички седалки е работа за няколко месеца.

Трагедията край Ихтиман


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK