Мнения Daily - Властта извършва наказателна репресия като при Сталин
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Властта извършва наказателна репресия като при Сталин

Мнения Daily - Властта извършва наказателна репресия като при Сталин

И още: Президентът би спечелил, ако не говори като Делфийския оракул; Нашествието на хазарта води до деградация и разпад

4864 прочитания

© Надежда Чипева


Като ни унищожат докрай демокрацията, ще се заемат с нас - заедно и поотделно.

По Вишински

Властта извършва наказателна репресия като при Сталин

От коментар на проф. Николай Слатински в неговия фейсбук-профил.

От ума ми с огромна тревога не излиза безумността на вчерашната показна акция с ареста...

Махаме това, че властта в трите й несдържащи и неконтролиращи се една друга, а работещи в унисон и взаимно улесняващи се форми - изпълнителна, съдебна и законодателна, се превърна в развъдник на зловеща корупция, а извършва като по сталинско време наказателна репресия по един отделно взет случай и като по гьобелски включва медии за масово ошашавяне...

Махаме и това, че този злостно неевропейски акт се случва точно когато страната ни е европредседател... Махаме и това, че посланието към всеки, който не внимава в нарисуваната от властта картинка, е ясно - ще ти разкажем играта, ще ти разкатаем фамилията, ще те съсипем като човек и ще ти подлудим семейството, близките, родата и приятелите...

Аз се питам за друго - като ни захвърля в едно ново Средновековие по такъв мракобесен начин, властта наистина ли е толкова самозабравила се, наистина ли е толкова зле вече с интелекта, че да вярва, че номерът й ще мине и обществото ни целокупно ще клекне, ще се смири и ще се уплаши до загуба на ума и дума?

Ах, да, Той ще слезе от геостратегическия си Олимп и ще се спусне от геополитическото си Седмо небе и театрално ще ни каже и покаже, че е много възмУтен и силно огОрчен от това безобразие, като се разграничи най-невинно от подобен нелеп антикорупционен театър...

Но дали Той ще разбере, че цялото Му управление създава базата за надстройката, която върши подобни безобразия. И вече държавата Му е отишла опасно далеч по този път, от който някой ден Той няма да може да се завърне и ще бъде невъзможно да тръгне отново в единствено вярната посока - към модерна; европейска, нормална и демократична България!

Соцът изтрая 45 години. Постсоцът - 30. Страх ме е да си помисля какво може да дойде сега и колко години ще търпим неговия гнет... Ако властта не мразеше четенето на мъдри книги и не го смяташе за занимание на неудачници, аутсайдери и голтаци, щях да й препоръчам книгата на един от най-големите философи на ХХ век Мишел Фуко "Надзор и наказание".

А на граждански активните и загрижени все още за България български граждани бих казал:

Сестри и братя, проблемът вече наистина не е ляво-дясно, социално-либерално, синьо-червено, филско-фобско, проблемът на България е само един в момента: Демокрацията е в опасност!

Ние заедно трябва да спасим демокрацията, а после да се борим един с друг и да си мерим идеите и идеологиите. Защото като ни унищожат докрай демокрацията, ще се заемат с нас - заедно и поотделно. И не е въпросът на нас какво ще ни се случи тогава, а какво ще стане с България. И по-точно - какво ще остане от нея...

-----------

С последната си реч Радев навлезе по-дълбоко в полето на популизма.

Метафорично

Президентът би спечелил, ако не говори като Делфийския оракул

От коментар на Петър Чолаков за "Клуб Z"

Фотограф: Георги Кожухаров

Когато висш политик, особено държавен глава, говори за проблемите в обществото, той трябва да си служи преди всичко с имена, с факти, вместо да говори иносказателно като жрицата Пития. В противен случай оставаме с впечатлението, че някой от пишещите речите на президента е гледал прекалено много епизоди на "Джейми и вълшебното фенерче" – култово детско филмче правено през 70-те години на миналия век и излъчвано по-късно по "Лека нощ, деца!".

Каква тогава беше целта на метафорите за "тъмнината", "прожектора", "строителната площадка" и т.н., които чухме от президента на лекцията му в УНСС? Смисълът беше да се внуши, че политическият процес, обществото като цяло, са заложници на някакви зли, аморфни сили. Силите на мрака.

Неопределеността на заплахата трябва допълнително да разпали страховете. Много е важно и да се внимава в субекта, в подлога на изречението за прожектора. Всъщност в него се съдържа (зле) прикрита претенция: "Аз ще насоча прожектора, Аз ще ви помогна да видите злосторниците". В този контекст дойде и намекът за това, че не е изключено държавният глава да инициира свой политически проект.

С последната си реч президентът навлезе още по-дълбоко в полето на политическия популизъм. Това е логично продължение на "коремното възлизане". Но държавният глава би спечелил много повече ако говори конкретно, а не като делфийски оракул. Не са нужни и акробатични номера.

Проблемите в управлението и политическата система са конкретни: срастване на политическия елит с организираната престъпност (пример – търговията с гласове, един доходен бизнес, контролиран от мафията); България е най-бедната и най-корумпираната страна в ЕС; управляващата коалиция използва законови и "отвъдзаконови" средства, за да притиска и отстрелва една по една медии, както и да разбива журналистически екипи, които си позволяват да критикуват статуквото и др.

Прочее, приятели, да попитам реторично какво стана със столчето на Ани? Ще ви кажа. По последна информация, на 20 април Ани Цолова ще води концерт на Плевенската филхармония, част от поредицата заключителни прояви на образователната програма "Фортисимо в клас". Ето на това му се казва да те хвърлят в музиката. Буквално.

Така че, проблемите са ясно очертани. В споменатото по-горе анимационно филмче, Джейми насочваше фенерчето си към пода – така се отваряше врата към една приказна страна (Cuckoo Land). Крайно време е обаче за полет над кукувичето гнездо. Страната България е реална. Героите не са измислени. Като не ги назовава, държавният глава постига противоположен на желания от него и екипа му ефект; демонстрира малодушие, липса на решителност.

Няколко думи и за външнополитическото поведение, демонстрирано от авиатора. Стремежът на Радев да се позиционира/брандира като натовски генерал, който обаче поддържа топли връзки с Кремъл, е наивен. Той категорично ще навреди на образа на страната ни. Ще подкопае и без това крехкото доверие към България, което имат нашите партньори в НАТО и ЕС.

---------

Където има огромни пари, политиците виждат не проблем, а "приятел".

Търкай!

Нашествието на хазарта води до деградация и разпад

От коментар на Иван Бедров за "Дойче Веле"

Фотограф: Надежда Чипева

Хазартът буквално владее страната. Няма населено място, няма дори квартал без игрални зали. Няма град без казино. Накъдето и да се обърне човек, аптека може и да не види, но светещите букви на хазарта са неизменно пред очите му. Големите телевизии също "светят" примамливо - най-излъчваните реклами са на хазартни игри, най-лъскавите предавания са тиражите на тези игри. Лотарийни билети се продават навсякъде - в бакалии, книжарници, павилиони, а държавните пощи сякаш са подчинени на търговията с талончета: във всеки клон обикновено има специални гишета за колети, телеграми и т.н., но шарените хартийки за търкане се продават на всички гишета.

Възрастни хора се редят на опашки за пенсиите си, след което оставят част от тях на същото място и се прибират с няколко хартийки "надежда". В магазините за храна по-бедните хора броят стотинките си и купуват най-евтиното. Но също се прибират вкъщи с няколко хартийки "надежда".

Как стигнахме дотук? Отговорът е очевиден - с премахване на преградите пред хазарта и с масирана телевизионна реклама. Цивилизованите общества отдавна са стигнали до извода, че хазартът е порок, а пристрастяването към него - заболяване. Затова навсякъде има ограничения - не може на всяка улица да има игрална зала, в която отчаяните да стават още по-отчаяни и да завличат близките си в дългове. Не може целият народ да гледа по телевизията колко е лесно да тръкне хартийката и да промени живота си.

Не може децата от малки да бъдат учени, че пътят към щастието е талончето за търкане, а не собствените им усилия. Всичко това води до деградация и разпад. И точно по тези причини нормалните държави ограничават хазарта със закон.

Защо това не се промени? И тук отговорът е очевиден - защото никой не иска. Вицепремиерът Валери Симеонов е единственият представител на властта, който повдигна темата. И тук идва най-интересното - когато Симеонов предложи нещо популистко, то веднага намира място в медиите. Поиска връщане на пушенето в заведенията - телевизионните студия жужат по темата. Подгони шумните дискотеки по морето - новините предават на живо. Този път Валери Симеонов посочи изключително тежък проблем, но последва тишина.

Омертата има своите числови измерения. Само най-голямата лотария е похарчила миналата година цели 23 милиона евро за телевизионна реклама. Всички търговци по веригата имат интерес от по-висок оборот, защото получават дял от цената на талончето. С две думи - огромни пари. А където има огромни пари, политиците са склонни да виждат не проблем, а "приятел".

Фотограф: Цветелина Белутова
Като ни унищожат докрай демокрацията, ще се заемат с нас - заедно и поотделно.

По Вишински


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK