Мнения Daily - Борисов неволно превърна Радев в "балансьор"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Борисов неволно превърна Радев в "балансьор"

Мнения Daily - Борисов неволно превърна Радев в "балансьор"

И още: Трудно е да се скрие уродливото лице на руския империализъм; Новата енергетика може да съживи регионите

4190 прочитания

© Георги Кожухаров


Премиерът е на път да влезе в ролята на лъжливото овчарче.

Политинженерство

Борисов неволно превърна Радев в "балансьор"

От коментар на политолога Даниел Смилов за "Портал Култура"

Наистина парадоксално е как един аутсайдер в политиката като Радев, който не изглежда особено сръчен в нея, успя не само да стане президент, но и да започне да променя дневния ред на страната. На последния консултативен съвет при президента тази промяна започна да добива и по-конкретни очертания: някои от участниците – Цветан Цветанов, например – са останали с впечатлението, че става дума дори за постепенно извеждане на страната от ЕС и НАТО.

Как се стигна дотук? Ето и основните Борисови политики, които доведоха до възхода на Радев:

1) Балансиране: Борисов се представя за "балансьор", което означава, че той трябва да е винаги в центъра. Проблемът на Борисов е, че в настоящия парламент ГЕРБ не е в центъра, а е в проевропейския край на политическия спектър. Всички останали са или русофилски формации, или амбивалентни спрямо ЕС и НАТО. Заради това реалният "балансьор" всъщност е Радев, а Борисов е само формален балансьор.

2) Дискредитиране на проевропейската десница: Политиката на "балансиране" имаше смисъл, когато вдясно от ГЕРБ беше Реформаторският блок с еднозначната си евроатлантическа позиция. Но за да си спести критиките за корупция, той не само инвестира в разбиването на традиционното дясно с кооптирането на Кунева, Москов и Лукарски, но започна – чрез присъдружните си медии – активно да дискредитира и неговите идеи и говорители. Така на терена остана само една огромна кохорта от бивши кадри на БКП и службите, които заляха ефира с комунистическите си спомени, фантазми и надежди за реванш. Общественият дискурс е вече форматиран да представя в негативна светлина еднозначните проевропейски позиции.

3) Дискредитирането на десницата вървеше ръка за ръка с венцехвалене на патриотично-консервативните формации. ГЕРБ се надяваше да "опитоми" тази енергия и да я използва за мирни цели. В един от безсмъртните си филми Чарли Чаплин трябваше да духне през една тръба хапче в устата на болен кон. Конят обаче духна пръв. Така се получи и с ГЕРБ, които глътнаха доста голям консервативно-патриотичен хап. И докато Борисов си мислеше, че "балансира" между Меркел и Орбан, Радев се настани между него и БСП.

4) ГЕРБ умишлено раздухваха параноични страхове – с бежанците, кризата в Сирия, възможността за ядрена война – с една проста калкулация: има ли криза, хората искат стабилно правителство. Обаче тези страхове тласнаха страната силно в патриотично-консервативна посока и допринесоха за позиционирането на Радев в средата между ГЕРБ, крайните националисти и откровените параноици.

5) Антикорупционната политика: Целта на Борисов винаги е била антикорупционните органи (съд, прокуратура, агенции) да не засягат високите етажи на управлението, а да работят в синхрон с тях. Поради тази политика обвинени и подсъдими по правило се оказват опозиционери, неудобни на властта или просто хора без политически чадър. За да се постигне този резултат, Борисов сключи "сделка" през 2015 г. (с конституционните поправки). Той гарантира абсолютната безконтролност на прокуратурата, а тя пък се ангажира да спазва червените линии спрямо топ-управляващите и присъдружните им олигарси (които ту имат, ту нямат медии). Тази сделка действа и досега, но в момента, в който ГЕРБ започне да изглежда слаб, тя може да бъде развалена по отношение на Борисов и близкото му обкръжение.

Част от умелостта на един политик е да превърне частната си трагедия във всеобща. Дотук Борисов винаги е успявал да го направи и да убеди хората, че падането му от власт ще е край на евроатлантическия път на страната. Но когато традиционната десница критикуваше Борисов, че се заиграва твърде много с Русия (покрай "Белене", "Южен поток" и т.н.), той убеждаваше всички, че хитрото яре от две майки суче. В днешната ситуация Радев влезе в ролята на ярето, което обещава да суче даже още повече от Русия, без да излезе от ЕС. А Борисов е на път да влезе в ролята на лъжливото овчарче, което вика помощ заради вълк, който само е вкарало в кошарата.

-------

Страната ни може да срути в новия геополитически разлом между Изтока и Запада.

Хибридна война

Трудно е да се скрие уродливото лице на руския империализъм

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук-профил

Фотограф: Николай Дойчинов

Днес националната независимост и принадлежността на България към Европа е в много по-голяма степен застрашена, отколкото в средата на 90-те години, когато управляващата начело с Жан Виденов БСП потопи страната в глух провинциализъм и изолация от процесите на присъединяване на бившия източен блок към европейската и атлантическата общност.

Днес ние опасно и с все по-голяма скорост се плъзгаме - срутваме се в обратната посока. В посоката на възродена зависимост от Москва, в посоката на отчуждаване от нашите европейски партньори и общността на демократичните и независими държави на евроатлантическия свят. Вече години наред в българското общество върлува мощна дезинформационна кампания, платена от великодържавния империализъм, която ескалира до пълномащабна хибридна война, насочена срещу българските национални интереси.

Моделът е познат - формулиран е от Гьобелс: една лъжа изречена сто пъти се превръща в истина. За по-сигурно, рупорите на великодържавната агресия повтарят лъжите не по сто, а хиляди, десетки хиляди пъти. В съзнанието на милиони българи ударно се налага лъжата, че членството на България в ЕС е причина за нищетата, в която живеят хората - особено в обезлюдените селски и периферни региони на страната. Разрухата, която се създаде в България вследствие на "великата" криминална революция на висшата милиционерска и партийна номенклатура, натрапчиво и арогантно се приписва на ... Европа.

Организираните медийни лъжци не отговарят на смисления въпрос - защо Чехия и Полша, Словакия и Словения не бяха "разгромени" от членството си в ЕС? Напротив, забогатяха бързо и настигнаха средните нива на европейска заможност за едно десетилетие европейско членство. Рупорите на великодържавната пропаганда изписват днешния режим в Кремъл като лидер на една световна "консервативна революция", призвана да ни спаси от "гейропа", от моралния упадък и залез на западния свят. Трудно е да се скрие уродливото лице на неувяхващия великодържавен империализъм, който сменя цвета на идеологическите овчи кожи, с които се маскира, но не изоставя никога острите си зъби и вълчия си нрав.

Контролът на Москва върху българската държава и общество в продължение на десетилетия се осъществявше по две основни стратегически линии. Първо - чрез енергиен монопол върху доставките на нефт и газ, на ядрено гориво и чрез арогантен натиск за придобиване на енергийната инфраструктура и разгръщане на нови енергийни руски проекти за затваряне на кръга на българското подчинение на руския енергиен монопол ("Големият шлем" на Първанов"). Второ, чрез разгърната система на корупционни въздействия върху бизнес кръговете на българската олигархия и върху публичните институции - техните политически и административни етажи.

По своето социално и културно съдържание българският пост-комунизъм заприлича все повече на руския олигархичен модел, отколкото на моделите за модернизация по европейски образец. Така България, водена от страхливи тарикати и от вербувани от великодържавието "националисти" е реално и сериозно заплашена да се срути в новия геополитически разлом между Изтока и Запада. В този разлом никой няма да ангажира за "посредници" нашите местни страхливци и слуги на чужда имперска власт.

----------

Енергиен свръхкапацитет на Турция може да срине местния пазар.

Чиста енергия

Новата енергетика може да съживи регионите

От коментар на бившия министър на екологията Юлиян Попов в неговия фейсбук-профил

Фотограф: Мария Съботинова

Приключи двуседмичният ми международен политически енергиен маратон в България и Румъния около неформалните срещи на министрите на околната среда и на енергетиката, съпроводени с няколко конференции и много двустранни разговори. Ето няколко заключения:

- България може да стане водещ регионален и европейски енергиен играч, ако бързо заложи на модерната енергетика.

- Забавянето на България в прехода към модерна енергетика ще доведе не само до тежки проблеми за българския енергиен сектор и българския данъкоплатец, но също и до забавяне на енергийния преход на ЕС и на прогреса на конкурентоспособността на ЕС. - Най-общо модерна енергетика означава край на базовата генерация, край на въглищата, пълно отваряне на националния, регионалния и европейския енергийни пазари, интеграция на енергийните пазари, ускорена смяна на горивата, ускорена дигитализация на енергийния сектор, много висока енергийна ефективност, превръщане на управлението на енергийното потребление в пазарен продукт.
- България разполага с дълъг списък от големи безобразия и дребни прегради за развитието на енергийния си сектор. Вгледайте се в Южен поток и сложното му наследство, Бобов дол, свръхзаетостта в държавната част на сектора. - България също така предлага дълъг списък от високи постижения и предимства: независим регулатор, добре работеща електроенергийна борса, рано постигнати ВЕИ цели за 2020, много успешна глобална соларна енергетика, високи инвестиции в енергийна ефективност, силно намалена зависимост от енергиен внос, много успешен ИТ сектор, изключително висок евтин (cost competitive) ВЕИ потенциал. - България трябва да отвори енергийния си пазар към съседите - да изградим бързо и заедно с комшиите регионални платформи за търговия на ток и газ.
- Един от сериозните рискове е вероятността Турция скоро да се озове с огромен свръхкапацитет на енергия, който ще окаже силен натиск върху европейския пазар, ще доведе до колапс на цени, безполезни активи и серия от банкрути. - Марица-Изток е ценен регионален енергиен център. Това ще рече ясна стратегия за закриване на въглищното електропроизводство и за бързо изграждане на паралелни и заместващи модерни енергийни мощности - соларна енергия, вятър, батерии, водород, биогорива, изследователски центрове и други. - Не бива да допускаме изкривяване на пазара с нови неоправдани преферциални цени за разполагаемост, студен резерв, субсидии за въглища и газ и ред други технологии от 20 век, които ще изсмучат средства от потребители и данъкоплатци и ще зарият енергийния ни сектор в тинята и пясъка.
- Белене. Забравете. Причината е в цената, непредвидимостта, неадекватността на технологията и рискът от свръхкапацитет. - ВЕИ може да изиграе важна роля за съживяване на западнали региони, измиращи села и дребни ферми. В противен случай всичко живо ще се озове в София, Пловдив, Варна и Бургас или в чужбина. - Енергийната неефективност е огромен евтин енергиен потенциал.

- ВЕИ секторът не само създава работни места, той създава работни места за млади и способни хора, които вече са си стегнали багажа.

- Новата енергетика дава на България уникален енергиен, индустриален и политически шанс. Той няма да трае по-дълго от 2-3 години.

Премиерът е на път да влезе в ролята на лъжливото овчарче.

Политинженерство


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    rwc28392756 avatar :-|
    Kreader

    Бихте ли написали един материал, на тема -защо разпарчатосаното ( еманация на притчата орел - рак - щука ) елитарно ( целещо се в макс 10%, но със заявка за "радикални" промени ) дясно няма остра реторика спрямо псевдопартиоти и бсп -та. Разбираемо е да се критикуват управляващите - така трябва, нужен е коректив.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK