Мнения Daily - Каква е разликата между лотариите и телефонните измамници
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Каква е разликата между лотариите и телефонните измамници

Мнения Daily - Каква е разликата между лотариите и телефонните измамници

И още: Кашата между публично и лично е белег на българската политика; Европейските ценности не са "концерт по желание"

8487 прочитания

© Надежда Чипева


Хазартното лоби е най-силното мнозинство в парламента.

Игри на (не)щастието

Каква е разликата между лотариите и телефоните измамници

От коментар на Илия Вълков за в. "Сега"

Това, че се говори все повече за търкането на билетчета като за "пандемия", е първа стъпка към поставяне на диагноза. Всеобщата национална психоза по привидно "лекия хазарт" - нещо като мек наркотик, при който дори хора в крайна бедност жертват дневната кофичка кисело мляко за едно билетче, е показателно за нивата на маргинализиране. Всенародното обезумяване, което се насърчава и от устойчива медийна разгласа, показва, че и в България може да се търгува успешно и с надеждата, и с търсенето на щастие. Всички сме съучастници в колективен транс, при който разбирането за успех се свежда единствено до това да те намери печелившата комбинация от пирамиди. И няма какво да се учудваме, когато в най-бедната страна в Европа, почти всеки втори търка билетчета и е готов да се откаже от стоки от първа необходимост само и само да спечели. Това е социален феномен. За стотици хиляди българи лотарията се е превърнала в последно убежище, дори и това очакване да ги оставя буквално гладни.

Разликата между телефонните измамници и мощните организатори на лотарийни игри е само в мащаба. Технологията е една и съща. И едните, и другите са тънки психолози. Едните действат на местно ниво под закрилата на местната полиция, другите предвид многократно по-големите си възможности, работят на национално ниво, закриляни от държавата. Очевидно е, че в най-бедната европейска държава, с народ, трайно определящ се като най-нещастен в европейската общност, има толкова голяма ниша за търговия с надеждата за лесна печалба. Последните данни на Евростат показаха, че вече всеки трети българин живее в тежки материални лишения, без стоки и услуги, смятани за базисни за достоен живот. Ниска покупателна способност, ниско качество на живот и увеличаващ се брой бедни (последни данни на НСИ показва, че почти всеки четвърти, или близо 1.6 млн. българи живеят в лишения).

Свеждането на всенародната хазартна зависимост от игрите на щастието единствено до човешката наивност или простотия е пренебрежително обобщение. Както е забранена рекламата на твърдия алкохол и цигарите, така трябва да бъде забранена и рекламата на хазарта. Всъщност формално и тя е забранена. Но точно за нея има вратичка в закона, която позволява денонощното излъчване по всички канали кой от кой вид лотария спечелил. Прикрито е под обширното понятие "аудио-визуална услуга".

Проникването на хазарта е вече толкова сериозно, че не може да бъде спряно само с ограничаването на рекламата му. Както проблемите с алкохола и цигарите не намаляха автоматично, след като бяха спрени рекламите. Тонове специализирана литература има за зависимостите и как се ограничават и лекуват. Но е абсурдно, какъвто е драстичният пример с хазарта, фискът и държавната политика да го насърчават. Затова е важно да видим ще лъсне ли наяве, че най-стабилното надпартийно мнозинство в парламента е на хазартното лоби. То нищо не рискува, не търка билетчета, не залага на четни или нечетни. То печели винаги.

-------------

Опозиционен бизнесмен, подкрепящ правителството в лично качество, ту има, ту няма медии.

Политическа шизофрения

Кашата между публично и лично е белег на българската политика

От коментар на политолога Даниел Смилов за "Клуб Z"

Фотограф: Надежда Чипева

В българската политика се разтвори нов, дълбок клийвидж или направо разлом: този между публичното и личното. Той се изразява в това, че в публично качество политиците представляват едно нещо, а в лично качество – съвсем друго и понякога точно обратното на първото. Кашата между публично и лично е толкова голяма, че тя стана отличителната черта на българската политика:

- От публична гледна точка у нас има свобода на словото, но от лична гледна точка бизнесмени купуват телевизия с цел да я затворят. Ако си спомняте, имаше такава телевизия – BiT, която (хубава или лоша) беше антиправителствена. За нейна беда;

- Онзи опозиционен бизнесмен, подкрепящ правителството в лично качество, който ту има, ту няма медии, вече стана обект на внимание не само на родни антрeфилета, но и на докладите на "Репортери без граници";
- От публична гледна точка подкрепяме Великобритания, но понеже от лична не ѝ вярваме, в крайна сметка от публична гледна точка не изгонихме нито дипломат, нито шпионин. А да кажеш, че нямаме такива, не би било вярно; - От публична гледна точка сме европейци, но понеже от лична гледна точка сме хомофоби, останахме комай единствените, нератифицирали Истанбулската конвенция; - Когато наши политици - президентът Радев, например - отиват в Русия, хората се чудят дали са там в публично качество или в частно като Сидеров. А по-лошото е, че вече май е все едно;
- По принцип, ако човек харесва "Пинк Флойд" в лично качество, не е задължително да подкрепя Маргарет Тачър в публичността. Обикновено даже е обратното. У нас обаче, ако някой обича Достоевски или Алла Пугачова, задължително трябва да подкрепя Путин и нощните му вълци; - По същата логика се сърдим заради един лешник по-малко от ЕС, но не се сърдим на Русия за двойно по-високата цена на природния газ, който получаваме по "братска" линия; - От публична гледна точка, когато покупателната ти способност е по-малка, е нормално да се сдобиваш с по-малко стока или с такава с по-ниско качество. Това е обективен икономически закон. От лична гледна точка той е много дразнещ обаче и затова публично ще се борим срещу него;
- От публична гледна точка проекти като АЕЦ "Белене" са съмнителни и едва ли ще доведат до обществена полза. От лична гледна точка те са много привлекателни за енергийните лобита и почитателите на Алла Пугачова. И май личното ще надделее над общественото по този въпрос;

- От публична гледна точка у нас корупция има по високите етажи на властта. От лична гледна точка корупция има само сред опозицията, притежателите на неудобни медии, личните врагове на управляващите и случайни електрони без политически чадър.

По изброените причини по повечето важни публични класации вече сме на 111-о място. Но в личен план, това трудно се забелязва.

----------

ЕК се опитва да използва лоста на икономическата принуда.

Морков и тояга

Европейските ценности не са "концерт по желание"

От коментар на Ясен Бояджиев за "Дойче Веле"

Фотограф: Vincent Kessler

Европейската комисия официално ще предложи получаването на средства от фондовете на ЕС да се обвърже със спазването на неговите правила и с изпълнението на общите му решения.

Сблъсъкът тепърва предстои, но основните аргументи на тази съпротива са ясни отсега. В плоскостта на политиката и идеологията предложението на Комисията ще бъде представено като опит на по-големите, по-силните и по-развитите в Съюза да наложат волята си над по-малките, по-слабите и по-изостаналите. Някои вече формулираха този аргумент като "империята отвръща на удара" (по унгарския премиер Орбан, който напоследък говори за ЕС като за "наложена от Брюксел нова империя"). Други - като "наказание" за онези страни от източната част на ЕС, които не спазват правилата.

Тези определения са може би ефектни, но не са верни. Защото ЕС е общност на споделените ценности и тези ценности не са "концерт по желание". Защото всеки е влязъл в тази общност напълно доброволно, с което сам си е "наложил" нейните ценности.

В скоби казано, някои определят това "освобождение" като отказ от т.нар. либерална демокрация. Но в случая с ЕС (и Запада като цяло) тя не е някакво идеологическо клише, а фундамент на неговото функциониране. Набор от принципи на демократичното обществено устройство, който в дългосрочен план гарантира мир и просперитет и превърна този съюз в най-доброто място за живеене на света.

В ЕС обаче са в сила стандартите на правовата държава, на които всички страни трябва да отговарят. Какво да се прави, ако някоя от тях се е отклонила от тези стандарти дотолкова, че не изпълнява дори минималните изисквания за членство? В някои държави, в една или друга степен, напоследък се наблюдава именно това. Претендирайки за правото си да извършват "вътрешнополитически реформи", те посегнаха на върховенството на закона и разделението на властите, ограничиха независимостта на съдебната власт и се опитаха да я поставят под политически контрол.

Направеното досега очевидно е твърде меко и недостатъчно. Едва ли ще даде резултат и най-силната предвидена по договор мярка - отнемане на правото на глас. Новото предложение на ЕК е опит да се приложи лостът на икономическата принуда. Макар да не изглежда много елегантно, това предложение е логично - и справедливо. А за да проработи, има нужда от бърз и ефективен механизъм за приложение, така че засегнатите да не са в състояние да го блокират. Страните, подкрепящи това предложение, бързо ще превключат на по-висока скорост и ще оставят другите на спокойствие да си извършват "вътрешнополитическите реформи". Но без благините на днешното съжителство.

Досега Европа благосклонно си затваряше очите за всичко това. Но тези блажени времена изтичат. Все едно дали предложението на ЕК ще бъде прието или не - ЕС вече няма да е същият. И ако не се промени, България не я чака нищо добро.

Хазартното лоби е най-силното мнозинство в парламента.

Игри на (не)щастието


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  Принципно изцяло спиране на еврофондовете за такива държави. Не може основна линия на политическото ти приказване да е "ЕС е империя и ни поробва" ( Орбан ) и да суркаш по милиярд, два на година от "империята дето те поробва". Или като други мишки като нас, уж правим съдебна реформа, а тя в полза на малцината с власт и ни води към "светло бъдеще".
  Отрязване на еврофондовете и баста.

 • 2
  krasi_kara avatar :-|
  krasi_kara

  При положение, че сума ти народ дава поне 30% от доходите си за така жизнено важните цигари, алкохол и лотарийни билети, изобщо не разбирам какво ги жалите и се вайкате за тях. Насила хубост не става!

 • 3
  ixt24562383 avatar :-|
  ixt24562383

  Каква е разликата между лотариите, телефонните измамници и Спаско от Кочериново?

 • 4
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  "- От публична гледна точка сме европейци, но понеже от лична гледна точка сме хомофоби, останахме комай единствените, нератифицирали Истанбулската конвенция;"

  Едното няма нищо общо с другото. Практически сме консервативни, от публична и лична гледна точка. Народът ни не е съгласен да му се налага нова и неправилна дефиниция за пол. С право.

 • 5
  Filip avatar :-|
  Filip Antov

  Фирма ,,Телеком експенс мениджмънт България" с мол: Ясен Бакърджиев се занимава с дейност близка до телефонния тероризъм: записва клучаови думи на случайни граждани: Да, Съгласен съм, аз съм...... ЕГН-то и т.н. целта е да се източат лични данни за да може лицето по-лесно да стане жертва на измама и обир на кредитната си карта, както и да вземат ключаови лични данни и да се продават на черния пазар.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK