Мнения Daily - Защо социалистите мразят "телефонистите"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Защо социалистите мразят "телефонистите"

Мнения Daily - Защо социалистите мразят "телефонистите"

И още: Истинското пазарно битие на културата предстои; Няма демокрация без медийна свобода

10332 прочитания

© Цветелина Николаева


Нарочването на аутсорсинга има своето идеологическо обяснение.

Умри, но свръзка дай

Защо социалистите мразят "телефонистите"

От коментар на Иван Бедров за "Дойче Веле"

"Не искам да съм телефонист" - това гласеше един от официалните лозунги на Първомайското шествие на БСП "срещу корупцията, мизерията и бедността". С него социалистите успяха да обидят наведнъж десетки хиляди млади българи, работещи в сектора на т.нар. изнесени услуги. Този плакат със сигурност не е бил донесен от някой случаен участник в шествието. Видът му издава, че е бил произведен от организаторите.

Защо всъщност социалистите не искат да са телефонисти? Въпросът лесно получава отговор - архивът разкрива, че в последните месеци младежката организация на БСП редовно говори как младите българи нямат избор освен да са "сервитьорки или служители в колцентрове". Тази опорна точка присъства не само в изказванията, а бе материализирана в комплект лозунги - единият е този с "телефониста", а другият гласи: "НЕ на модерното робство". Очевидното послание е, че за БСП работата като стругар е уважавана, а работата в колцентър не е уважавана, тя е модерно робство и партията е решила да се бори срещу него.

Колцентровете са значителна част от бурно развиващата се в България аутсорсинг индустрия, наричана още сектор на изнесените услуги. По данни на Българската аутсорсинг асоциация, в този бранш работят над 50 000 души, а още 20 000 ще бъдат наети до две години. Годишният оборот в сектора доближава 4 млрд. лева и скоро ще достигне 4% от БВП. Всеки четири от пет човека в аутсорсинг индустрията са с висше образование, 80% от работещите са в София. Заплатите в този бранш са в пъти над средното заплащане за страната. Защо БСП гледа на тази част от икономиката и на работещите в нея като на "модерни роби"?

Да, бумът на колцентровете не е типичен за една богата икономика, защото основният фактор е по-ниско платената и сравнително добре образована работна ръка. Индустрията обаче се развива: докато в началото познанията по чужд език са единственото изискване за наемане на работа, постепенно все повече се търсят и други умения - за новите центрове по управление на човешки ресурси, финансов и счетоводен аутсорсинг. Колцентровете са работно място за десетки хиляди млади и образовани българи, които без този избор вероятно щяха да са заминали в чужбина или да търкат талончета с парите на родителите си. Младежката безработица в България е сред най-ниските в ЕС.

Нарочването именно на аутсорсинга като враг обаче има своето идеологическо обяснение. Тук става въпрос за много на брой независими и предимно западни компании, а не за руски енергиен монополист, който иска да строи в България. Става дума за образовани и мобилни служители, които сами избират какво да работят и лесно могат да намерят нова работа, а не за зависимите миньори в Бобов дол, получаващи заплати близки до минималната и принуждавани да гласуват за някоя от големите партии, включително и БСП. Става дума и за сравнително високи доходи - това не са бедните цигански махали, пазарувани на едро по изборите.

Няма нищо по-логично от това БСП да посочи класовия враг в лицето на "телефонистите". С подобно политическо "потупване" преди години се закичи и ИТ секторът (IT). Независимите бизнеси не са обичани от политиците и това е добра новина.

---------

С увеличените си заплати полицаите най-накрая ще имат пари за театър и опера.

Културна дискусия

Истинското пазарно битие на културата предстои

От коментар на проф. Александър Кьосев в неговия фейсбук-профил

Фотограф: Юлия Лазарова

Преди няколко месеца полицаите стачкуваха заради ниските си заплати и премиерът лично са ангажира да увеличи парите им за възнаграждение със скромната сума от 100 млн. Преди няколко дена музикантите от БНР стачкуваха заради далеч по-ниските си заплати (минималната заплата за един оркестрант с висше образование в радиото е 570 лв). Сумата, изчислена като увеличение от синдикатите и поискана с протести под прозорците на Министерски съвет, беше около 1 млн. лева. Отговорът на правителството беше, че бюджетът е закон и не може да се мени хей така; вместо това музикантите получиха обещание да ги обособят от радиото в самостоятелен институт и да минат на делегиран бюджет.

Обичайният аргумент, с който се предложи откъсването на три оркестъра и два хора от шапката на радиото, беше, че тази свърхразрастност на културни тела, синекури и интелигентни хрантутници е наследство от соца, затова и цялата тази работа трябва най-накрая да се прекрати и да мине на здравословен "пазарен" принцип. Тоест даваш им там едни пари, да се самоуправляват и доиздържат в пазарни условия, сами с радиото или с други договори да сключват, за концерти, за записи, за каквото искат. И повече не се занимаваш с тях, да оцеляват.

Цялата тази работа е само пример на провала на културните политики, с който се характеризира ерата на Вежди Рашидов и неговите следовници. Тя ще бъде запомнена с "пазарната" комерсиализация на театри и ликвидацията на оркестри в страната (от 35 на 15), но за сметка на това – с обсипването на древна България с гробове на вампири, таласъми и русалки, с бутафорни крепости ("реставрирани" с европейски пари), които никой не посещава (то няма и добри пътища до тях). С катастрофално остаряла музейна политика. С лошо изпълнена консервация на руините в Ларгото на София, с грандомански изложби в Париж и български "Лувъри" за сметка на недофинансиране на библиотеки и читалища, за сметка на пълно отсъствие на политика в областта на книгата, четенето и книгоиздаването.

Нещата продължават при наследника на Вежди, министъра на културата Боил Банов. Културната програма на председателството започна със скандали и съмнения за корупционни схеми около ремонта на НДК, продължи със смътен конкурс за представящи България културни проекти, обявен за невъзможно къс срок. Избраните проекти предизвикаха нов скандал, защото представяха българската култура по начин, който породи насмешки сред експертите в културния сектор (една журналистка ги нарече "Сапунени мехури, хляб и рози").

Наскоро министър Банов обяви последното си намерение и то очаквано е в областта, която най-много възбужда българските култур-администратори - строителство, инвестиции и културно наследство. Трябва да се преразгледа статутът на "паметници на културата" с временен, неясен статут "за сведение", които чакат да бъдат определени паметници ли са или не от няколко десетилетия. Обектите, които ще бъдат преразгледани, са цифром и словом 25 хиляди! Мажем само да се досещаме за далаверата, която дебне зад тази цифра.

Но надеждата ни за българската култура е другаде. След като на полицаите им увеличиха заплатите (а те, знаете, заедно с охранителите са много, твърде много), те най-накрая ще имат пари за театър и опера - със сигурност ще напълнят залите, ще спасят положението. А библиотеките от своя страна вече купуват поне по стотина бройки от най-новото издание на "Винету", правят оборот. Така че нищо не е загубено, истинското пазарно битие на българската култура предстои.

--------

Налага да се предприеме много повече от обикновените необвързващи обещания.

Свободно слово

Няма демокрация без медийна свобода

От коментар на генералния директор на "Дойче Веле" Петер Лимбург

Фотограф: Анелия Николова

3-ти май е ден на медийна свобода. Нека поне веднъж в годината да отдадем дължимото на това човешко право. През останалите 364 дни от годината светът доста по-слабо се интересува от проблема. Ето само няколко примера:

Демократични политици от цяла Европа се надпреварват да правят реверанси към Китай. А че в тази страна не съществува медийна свобода и че независими новинарски източници като Дойче Веле и други международни медии са изцяло блокирани – това се споменава в най-добрия случай само мимоходом. И представителите на бизнеса също виждат в Китай единствено големите икономически възможности, но не и нарушаването на човешките права. А по този начин бизнесът доброволно се оставя в ръцете на властническия произвол в тази страна.

Изненадващо голям брой германски и европейски политици пледират да проявяваме истинско разбиране към руския президент Владимир Путин. Най-после да вземем на сериозно неговите страхове от НАТО и ЕС. Затова пък страховете на журналистите в Русия се оказват досадна пречка, за която трябва да забравим – страховете им от произвола на властта, от физическото насилие и от убийствата.

В Иран също блокират Дойче Веле и много други международни медии и систематично тормозят техните кореспонденти. Почти никой вече не говори за онези 23-ма журналисти, които лежат в зловещите затвори на Революционната гвардия. Напротив, има политици, които мечтаят за сближаване с Иран. Тъкмо с този режим, който иска да унищожи Израел, който дестабилизира целия Близък изток и непрекъснато изнася тероризъм.

Всички хвалят саудитския престолонаследник, който разреши на жените да шофират и отвори кината. В същото време блогърът Раиф Бадауи лежи в саудитски затвор, само защото отстояваше основното си право на свобода на словото.

През тази година Мексико е страна-партньор на големия Хановерски панаир. Никъде другаде по света не е толкова опасно да си журналист, колкото в Мексико – включително и поради това, че държавата не може да контролира наркокартелите. През миналата година там бяха убити 11 журналисти – повече убити колеги имаше единствено в Сирия.

Изброяването може да продължи още дълго. И неизбежно стига до членката на НАТО Турция и държави от ЕС като Полша и Унгария. Списъкът е тъжен. И налага да се предприеме много повече от обикновените необвързващи обещания. Диктатори, автократи и популисти по цял свят заплашват демокрацията. Тя може да оцелее единствено, ако демократите твърдо я защитават.

Нарочването на аутсорсинга има своето идеологическо обяснение.

Умри, но свръзка дай


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

18 коментара
 • 1
  aletheya avatar :-(
  Aletheya

  В тези колцентрове навсеки 30 мин трябва да им сложат звукова сигнализация за да правят по 10 клека защото ще се изпоразболеят всичките.Трябва да принудят работодателя да задължи този-,безполезният разхождащ се из офиса мениджър на всеки 2-3 часа да носи на всички по бутилка вода чай или кафе и напитки и по закон в летните месеци д аима задължително охлаждане на помещенията .Човешкото същество му е нужен нормален климат и температура за да е продуктивно.Почивки на всеки 3 часа да има по 10 мин за да идеш до тоалетна и да се измиеш.В какво наистина сте превърнали младите хора Държавата има 200 00 търтея в разни инспекции по труда, които нехаят ,че в много от помещенията на тези кол-центрове температурата е убийствените 43 градуса и експлоатацията е съпоставима с тази на Индийци в Дубай.В този аспект истинският капиталист се грижи за работниците си слага им напитки ,кафе,чай,вода и храна като им осигурява и приятна охладена работна среда.

 • 2
  skitnikapozemqta avatar :-(
  skitnikapozemqta


  До коментар [#1] от "
  Aletheya
  ":

  В капитал каква друга статия можеш да видиш? Най-редовно си хвалят Амазон и с-ие.. Поне The Economist са доста по-обективни. Ама българска работа какво искаш............ И социалистите същата работа - против колцентровете и ИТ ама ще правят деиндустриализация в 21 век. Българска работа.

 • 3
  skyfighter avatar :-|
  skyfighter

  Снимката е подвеждаща. Това може и да е колцентър, но големите компании в сектора осигуряват отлични условия за труд. Факт е разбира се, че ставаш тесен специалист и няма голямо развитие, но пък ти плащат добре за доста еднообразна работа. Свободен пазар, няма лошо.

 • 4
  truthsearch37 avatar :-|
  truthsearch37

  До коментар [#1] от "Aletheya":

  Не знам каква представа имаш за този сектор, но аз работя във втора такава фирма. Първо, помещенията са климатизирани навсякъде в тези фирми. Голямата драма понякога е, че един иска 17 градуса през лятото, друг 21:) По график има почивка на всеки 2 часа. И на мястото, където работя сега, има БЕЗПЛАТНИ вендинг машини за кафе, чай и т.н., както и машини за вода. И отношението от работодателя е много нива по-добро отколкото на който и да било български такъв. Като започнем от ниво и редовност на заплащането и завършим с уважението. Не знам социалистите какво искат - шофьори или хамали да бъдем, но т.к. и това съм пробвал - там си много повече роб, особено при български работодател. Може спокойно да караш примерно по 20 часа на денонощие, да спиш в камиона, да няма командировъчните по закон, че накрая и шефа да не ти плати, а да си купи поръчков Мерцедес.

 • 5
  ebv27510810 avatar :-|
  ebv27510810


  До коментар [#4] от "
  truthsearch37
  ":

  Точно същото щях да ѝ напиша на "Aletheya"!

 • 6
  nodamncat avatar :-|
  nodamncat

  Сега, каквото и да си говирим, да си стругар е много по-смислена и по-добра работа от кол център. А и за работа с модерни металорежещи машини се изисква повече акъл от това Пенка да вдигне телефона и да каже "Хелоу, дис ис <....>, ю ар спийкинг уиф Джесика, хау кен ай хелп ю тудей".

 • 7
  truthsearch37 avatar :-|
  truthsearch37

  Зора на БСП е да има колкото може повече бедни и подтиснати хора, които тя да "защитава", вземайки властта и уреждайки своите потомци, кой знае защо, не като стругари. Колкото повече независими хора с добри доходи, изкарани по законен начин, и (какъв ужас!) имащи достъп до контакти и информация за съвременния свят, толкова по-малко мегдан за пропагандата им за връщане към прекрасното минало, когато бяхме изолирани и без особен избор къде да живеем и работим. Да. има сега все по-модерни стругове с ЦПУ, но все по-малко хора са необходими за работа с тях. 40% от настоящите работни места ще се роботизират, ако не се върнем към феодализма.

 • 8
  yef1519120259552834 avatar :-|
  maxwell

  БСП мрази всеки ,който е образован, кадърен, добре платен, говири западен език. Което горе долу включва всеки който не е в членската маса на БСП.

 • 9
  nikolavj avatar :-|
  Никола Йорданов

  Хахаха - това с телефоните го бях пропуснал ... ма то верно какво да се чудиш на "победите" на ГЕРБ като знаеш какви ги говори БСП :-(

 • 10
  ixt24562383 avatar :-|
  ixt24562383

  Ами сигурно защото не искат страната ни да се превърне в бетер Индия ...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK