Мнения Daily - Путин не е сравним с десните опоненти на левичаря Уотърс
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Путин не е сравним с десните опоненти на левичаря Уотърс

Мнения Daily - Путин не е сравним с десните опоненти на левичаря Уотърс

И още: Патриотите са новият "Отечествен фронт"; Защо Марешки симулира излизане от НАТО

4583 прочитания

© Красимир Юскеселиев


Посланията на Роджър Уотърс са несправедливо опасни, когато са изречени в София.

Тъмната страна на Луната

Путин не е сравним с десните опоненти на левичаря Уотърс

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук-профил

Много бих искал Роджър Уотърс да научи истината за руското присъствие в страната, в чиято столица - в зала "Армеец" - той произнесе кратка реч без да е осведомен за контекста, в който изпраща своите думи. Бих искал той да научи всичко важно по тази тема СЛЕД 1989 г. - не преди това. Бих искал да знае за руския газов монопол, в резултат на който България вече три десетилетия плаща 40 на сто по-високи цени за газ от останалите европейци. Да научи за това, че руските енергийни олигарси корумпират цялата държавна йерархия в София за да не позволят в продължение на десетилетия изграждането на интерконектори за алтернативни доставки на газ.

Бих искал Уотърс да знае, че руската олигархия контролира българската енергетика и българската политика с помощта на българската олигархия - на тези, които слугуваха на съветската империя в продължение на половин век, а днес продължават да й слугуват. Роджър е левичар - противник на НАТО, който трябва да знае, че с рушвети, заплахи и шпионаж Кремъл предотвратява в продължение на десетилетия обновлението и превъоръжаването на българската армия. Затова днес, когато глава надигат всички тези от Fletcher memorial home for tyrants and kings, България остава обезоръжена и демобилизирана от вътре, от позицията на тези, които българите избират за да ги управляват и пазят. Искам Роджър да получи избрана китка от пропагандните късове омраза на руската пета колона в България, насочени срещу Европа, срещу свободата, срещу правото на българите да се самоопределят, а не да бъдат част от "естествената сфера на влияние" на Русия.

Роджър е част от това поколение на Запад, което изгради себе си като антитеза на статуквото, което представлява западният свят след Втората световна война. Това поколение често стигаше до абсурдни позиции, опонирайки на системата, в която живееше. Те издигаха лозунга "По-добре червени, отколкото мъртви", без да знаят, че едното не пречи на другото - двете вървят добре ръка за ръка. Уотърс бе един от малцината, които разбираха, че в Москва на власт не е "добрата алтернатива", а една тирания, която те приравняваха към собствените си врагове на Запад. Но тази тирания не можеше да бъде приравнена. Нито Никсън, нито Тачър, нито Рейгън, които бяха противниците на левите, нямаха отговорността за потискането на свободата, което практикуваха в Кремъл.

Днес Уотърс се опитва отново да сложи знаци за равенство. Но Путин не е сравним с десните опоненти на Роджър, дори с Тръмп. Вчерашният ден в Москва даде нови доказателства за това. Роджър Уотърс трябва да научи, че ние живеем на ръба на Европа, на ръба на бездната. И гледаме в бездната ежедневно, бутани в нея от собствената ни алчна олигархия. Долу ни чакат, разтворили ненаситна паст, мераклиите за новоимперска слава - от Изток и от Юг. Затова думите на Уотърс, изречени в Лондон са относително безвредни. И несправедливо опасни, когато са изречени в София. Надявам се, че той ще научи това.

----------

Мощна безалтернативна власт превръща по-малкия си партньор в културно-масовик.

Политическа патерица

Патриотите са новият "Отечествен фронт"

От коментар на проф. Ивайло Дичев за "Дойче Веле"

Има прилика между "Обединените патриоти" и Отечествения фронт и тя не е само в предишното име на националистите ("Патриотичен фронт"), а главно в отечественофронтовските теми, с които се занимават - изкореняването на негативни явления като хазарта и шума в дискотеките би паснало прекрасно на ОФ. Също както възпитанието на младежта, която следва да създава здрави социалистически семейства и да ражда деца (за да изпълни димографската повеля на Георги Димитров да станем 10 милиона до края на века). Тук, разбира се, влизат още военното обучение, народните чевермета, стоенето мирно пред бронзови герои, събирането на пари за едни или други мероприятия, борбата срещу (в днешен вариант: "за") тютюнопушенето.

По-малко политика, повече Отечествен фронт

Няма нищо лошо в подобни занимания (като изключим безотговорния лобизъм за връщането на дима). Работата е там, че те по определение имат "общонародна" насоченост и не е съвсем ясно защо с тях се занимава политическа формация, а не например движение, неправителствена организация, православната църква. Младежта трябва да възпитаваме всички, не отделни партии, нали така? Против вдигането на шум от 2 до 4 трябва да е всеки възпитан човек, докато гласуването на държавния бюджет например по определение разделя хората според вижданията им за развитието на държавата.

Когато стане дума за конкретни политически позиции, националпопулистите са странно тихи, да не кажа консенсусни. Не се откроиха с особени позиции по въвеждането на еврото, новата структура на ЕС или пък многострадалната съдебна реформа. Затова пък запомнихме пламенната защита на турското робство в учебниците и още по-пламенната битка срещу Истанбулската конвенция. Вярно, че напоследък Волен Сидеров излезе извън жанра на морално-етичните теми, обявявайки Крим за руски, но това се оказа лично мнение и някак отново мина по линия на патриотичното възпитание на младежта. Най-странното е, че тази роля на младши партньор и сянка на ГЕРБ засега не води до спад на доверието. Очевидно хората имат нужда точно от това - по-малко политика, повече Отечествен фронт.

Виждате паралела - мощна безалтернативна власт, която превръща по-малкия си партньор в културно-масовик.

------------

Премиерът, известен кучкар, по правило селектира пудели за политически поддръжници.

Атлантически вълнения

Защо Марешки симулира излизане от НАТО

От коментар на Емилия Милчева за "Клуб Z"

Тоя номер с референдумите вече се изтърка, а на Веселин Марешки му се играе на политика. И Христо Ковачки искаше, ама не повтори - остана си с групата на Български демократичен център в 43-ия парламент. Не е ли по-добре бизнесмените да си играят на футболни отбори в свободното време?

Шегички, каза президентът Радев в коментар за предложението на Марешки - референдум за излизане от НАТО. Защо така прави варненският бос - със сигурност не съпругата му рускиня е повлияла. Дори Волен Сидеров вече не говори, че участието в НАТО е голяма измама и България може да поддържа неутралитет, а политкоректното отпреди десетина дни - няма нужда да излизаме от ЕС и НАТО, те сами ще се разпаднат.

Властта опитоми Сидеров, когото в първия кабинет на ГЕРБ Яне Янев нарече "пудел на Борисов". Премиерът, известен кучкар, по правило селектира пудели за политически поддръжници (явни или тайни). Освен това винаги може без един пудел, защото наоколо тичат и приятелски махат с опашки други. А през февруари герберът Делян Добрев допусна, че "Атака" може да бъде заменена с "Воля", така и така били със сходен брой депутати, та се наложи Цветан Цветанов да лови бримките по коалиционната плетка.

Ето три съображения защо инициативата на Марешки и "Воля" е куха черупка. И един пирон.

1. Позициониране в патриотично-националистически-популисткия бранд. Проблемът е, че на тоя клон станаха много... врабци.

2. Борба за рейтинг и избиратели предвид изборите догодина (през май европейски - а вероятно и предсрочни парламентарни, и наесен местни). Референдум за излизане от НАТО няма да вдигне особено котировките на "Воля". Но дори и да не влезе в следващ парламент, партията на Марешки успя да се сдобие с двама членове в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), единият взет на концесия от партията на Ковачки. До края на 44-ото НС, когато и да е той, политическото формирование на Марешки може да се сдобие с още няколко кресла (има и член на ЦИК от м.г.).

3. Предложение за излизане от военен блок в период на нестабилност и нестихващи конфликти в света е лоша идея. Не защото премиерът Борисов не спира да обяснява как едва ли не утре ще избухне Гоооолямата война - хората са стресирани от прекалено много заплахи и подкрепят стабилността, гарантирана и от членството в Алианса.

А сега прочетете това:

- Използване на съвместни формирования, учения и инфраструктура на НАТО за увеличаване военните възможности на Българската армия и укрепване ролята на НАТО като основен външен гарант за сигурността на България;

- Укрепване и задълбочаване на стратегическото партньорство между България и Съединените щати във всички области;

- Развитие на устойчиви двустранни и многостранни отношения на Балканите чрез провеждането на предвидима, открита и отговорна външна политика на сътрудничество и добросъседство, с водеща роля на страните членки на ЕС и НАТО;

От управленската програма на партия "Воля" е.

Посланията на Роджър Уотърс са несправедливо опасни, когато са изречени в София.

Тъмната страна на Луната


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 4
  cde44434219 avatar :-|
  cde44434219

  Много критикува Щатите и Великобритания, забравяйки политиците на кои държави са се борили за свободата на словото, от която се ползва днес.

 • 5
  beky avatar :-|
  beky

  Много зле е да се спори с реч като на Роджър Уотърс! Оги Минчев рита здраво срещу здравия разум.
  Ето квалитетната политическа реч на музиканта:
  "Би било чудесно, ако любовта в тази зала успее да прекоси стени и граници - например, национални, религиозни, на определени политически вярвания. Тази любов трябва да се разпространява из крехката ни планета, иначе шибаняците ще я унищожат.

  И Съединените щати са тези, които основно ни водят към това разрушение, да бъдем честни. Но с тях е и Великобритания, и голяма част от Европа. Всички те дрънкат с оръжия и ще се опитат да нападнат Иран. Имам ужасното предчувствие, че може да го направят. Те са настървени да започнат война с иранците. А вероятно имат за цел да увлекат в нея и руската мечка. Антируската пропаганда в западната преса е невероятна.

  Вие искате ли да се биете срещу руснаците? Аз знам, че не искам. Срещал съм се с руснаци и те са обикновени хора като вас и като мен. Нима не искаме всички да живеем в мир? Аз искам. Моят народ също.

  Искате да започнем война с руснаците? Помните ли Втората световна война и какво успява да стори руският народ тогава? Че побеждава Вермахта с цената на двайсет милиона мъртви руски момчета?!

  Както и да е, няма да изнасям политическа реч, не за това съм тук. И все пак не се срамувам от позицията си. Защото тези шибаняци ще ни избият всички, ако не изпратим тази любов навсякъде по света и не кажем "Не, ние не искаме да живеем в състояние на постоянна война! Ние не искаме такъв живот!" Трябва да разберем как да действаме заедно, за да разрешим проблемите с климата, а също и културните, националните, политическите и религиозните различия между хората.
  Защото всички сме човешки същества, всички сме братя и сестри, без значение каква е нашата националност, раса, цвят на кожата."

 • 6
  truthsearch37 avatar :-|
  truthsearch37

  До коментар [#5] от "beky":

  Беки, съгласен съм, че руснаците са хора като нас. Само че същото важи и за американците, европейците и т.н. Освен това е твърде спорно кой води повече пропаганда и кой иска война. Не знам дали искат да нападнат Иран. Обаче самият Иран има агресивна пепаганда за унищжаване на "Големия сатана" (Америка) още от Ислямската революция насам, доста активно се намесва в Сирия и се опитва да удря Израел оттам. Иран не е някаква невинна миролюбива страна, която някой иска да нападне. Без съмнение той се опитва да придобие ядрено оръжие и ако се вярва на думите на водачите му, иска да унищожи Израел. Така че не е много сигурно думите на Роджър Уотърс дали са насочени към съвсем точния адресат. Според мен определено никой не е на 100% невинен или прав.

 • 7
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  "Затова пък запомнихме пламенната защита на турското робство в учебниците и още по-пламенната битка срещу Истанбулската конвенция."

  Ако останалите не бяхте такива родоотсъпници, тези крадци нямаше да са в парламента. Затриването на народната памет и разсъдък пречи на десните в България и винаги ще ги срива до земята! Сякаш е невъзможно да си про-западен и да си останеш българин, братче...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.