С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
2 13 май 2018, 9:23, 5879 прочитания

Мнения Daily - Рецептата на Доган за успешно властване

И още: Склонна ли е България на геополитически сръдни поради спрени джобни; Каква е ползата ни от ЕС и НАТО

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Като че ли самият Борисов не е нищо повече от статист в този сценарий.

Още по темата

Чудесна медийна среда за властта и пагубна за държавата

Проблемът не е със собствениците и журналистите, а с политическото управление.

18 май 2018

Мнения Daily - АЕЦ Белене – шансът да получим нов шамар от Брюксел е огромен

И още: Марешки "нормализира" маргиналите от "Атака"; Законът за конфликт на интереси парализира частните болници

15 май 2018

Мнения Daily - Има ли смисъл да раждате деца в България

И още: Защо телевизиите игнорират проблема с хазарта; Митът за вярващите българи ще рухне при налагане на религиозен данък

14 май 2018

Банковият сектор в Турция задълбочава притесненията за икономиката

Финансовият сектор наподобява този на Гърция отпреди финансовата криза

14 май 2018

Мнения Daily - Празнуването на ден на съветската армия е извращение

И още: Централната ос, около която балансира ГЕРБ, се мести на Изток; Държим се като лоша глутница вълци

10 май 2018

Мнения Daily - Искаме ли децата ни да мрат като мухи по фронтовете

И още: България води пред Унгария по съдебно преследване на медии; Няма демокрация без върховенство на закона

9 май 2018
Медии и магистрати

Рецептата на Доган за успешно властване


От коментар на Полина Паунов за "Дойче Веле"

Годината е 2014, а месецът - февруари. Кабинетът "Орешарски" управлява в условията на безпрецедентни протести след опита на Делян Пеевски да оглави ДАНС. Настоящият премиер Бойко Борисов по онова време е опозиционен лидер - след един предсрочно прекратен мандат. И тогава, и сега председателят на ГЕРБ атакува представители на БСП и не спира да твърди, че никога няма да си сътрудничи с ДПС, но когато стане дума за неуспелия шеф на контраразузнаването и издател Делян Пеевски казва само едно: той е депутат.

Точно по това време в свое интервю Борисов обявява, че е разкрил рецептата на Доган за успешно управление: "Ахмед Доган пръв осъзна, че ако има медийна империя и контрол върху съдебната власт, може да управлява и затова най-дълго управлява България", обяви тогава настоящият премиер.Четири години и два кабинета на Борисов по-късно, той казва друго: "Проблемът на медиите е на техните собственици". Изявлението му е по повод позорното 111-то място - последното в целия ЕС - което страната ни заема в класацията на авторитетната неправителствена организация "Репортери без граници". След изказването на Борисов депутати от ГЕРБ като по команда обявиха изследването за "манипулативно" и повтаряха, че самите журналисти са си проблем, а не това, че "някой има седем вестника". Разбира се, името на Делян Пеевски по традиция не бе споменато.

Преди изказването на министър-председателя почвата бе подготвена от медиите на въпросния издател, според които, класацията е "една лъжа". ГЕРБ стигнаха дори много по-далеч в прокарването на интересите на Пеевски: те сториха това от парламентарната трибуна. В изненадващо подхванатият в парламента дебат за свободата на словото и управляващи, и опозиция грижливо заобикаляха изданията, които са собственост и се контролират от депутата на ДПС. Погледнато отстрани изглеждаше, че основната задача на народните представители е да прокарат на най-високо ниво именно тезите, подадени им от въпросните медии.

В същото време - ден преди парламентът да се заеме с оборването на "манипулативната класация", разкриваща окаяното състояние на свободата на словото в България, стана ясно че Специализираната прокуратура и Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) ще проверяват съдии, които гледат наказателни, граждански и търговски дела, образувани срещу свидетели на прокуратурата по делото за източването на КТБ. Казано по друг начин: прокуратурата се опитва да контролира действията на съда и да плаши магистрати.

И ако подредим всички факти, с които разполагаме досега, редом до разкритието на Борисов отпреди четири години, че който държи медиите и съда, той управлява, то коалицията между него и Пеевски е кристално ясна и дори няма опит да бъде скривана. А елементарната логика сочи, че именно мълчанието е символ на страх и то е най-голямото потвърждение на изводите, направени от "Репортери без граници".

Четири години след като Борисов даде рецептата за успешно управление, приписвана от самия него на Доган, се оказа, че самият Борисов не е нищо повече от статист в същия този сценарий.

----------
Обвързването на еврофондовете с върховенството на правото крие особен риск.


Върховенство на закона

Склонна ли е България на геополитически сръдни поради спрени джобни

От коментар на Иван Брегов за седминчния бюлетин на ИПИ


Фотограф: Анелия Николова

От изявленията на европейския комисар по правосъдие Вера Йоурова се потвърждава тезата за предстояща обвързаност на средствата от европейските фондове със състоянието на съдебната власт в страните от ЕС. Така, ако страна-членка на Съюза не гарантира независимо правосъдие, няма да получава пари. Независимото правосъдие, елемент от организирането на управлението под формата на правова държава, не е абстрактно понятие от документ на брюкселски чиновник. Неговите признаци са обществен ред, при който се спазват правата на гражданите, всички са равни пред закона и има стриктно разделение на властите, а политическото влияние над съда е изключено. Преведено на разбираем език това означава силният нравствено да живее нормално, а човекът с неправомерно поведение да си получи заслуженото. Силният физически, икономически и политически да няма преимущество, а общественият ред да дава равенство пред закона на всички.

Желаното състояние на българското правосъдие се очакваше да бъде постигнато още по пътя на присъединяването на България към ЕС. В преговорния процес трябваше да се реформира законодателството и прилагащите го институции. За целта страната получаваше препоръки за реформи от високо ниво чрез:

Комисията за демокрация чрез право към Съвета на Европа (наричана Венецианска комисия, ВК) в областта на правосъдието и вътрешния ред,
предварителен ежегоден мониторинг на правосъдието, който, поради неуспех, прерасна в ежегоден Механизъм за сътрудничество и проверка.
Стандартите на ВК са възприети за релевантен стандарт от EС. За България в редица случаи двата инструмента са прилагани съвместно. Препоръките на ВК задават минималния стандарт за организация на устройството на съдебната власт или на отделни институти от нея. Всяка държава запазва правото си да развие конкретните институти съобразно своите потребности, но отчитайки минимално зададените стандарти.

Смисълът България да получава препоръки от утвърдените международни институции в областта на правосъдието е в това в обозрим исторически момент българските съд и прокуратура да отговарят на стандартите на западните демокрации. Оттам правоохранителните и правораздавателните институции се очаква да дават толкова сигурност, колкото имат гражданите на страните от Стария свят. Реципрочно, сигурността за човека се трансформира в спокойствие и предвидимост за инициативите му, тоест добри условия за живот и добра среда за предприемачество.

Като реакция срещу Брюксел водещи лица от управляващата коалиция се възпротивиха на формулата "пари срещу независимо правосъдие". А поводи за съпротива има.

Сериозността на въпросите и дълбочината на проблемите няма как да не оставя усещането, че последните близо 20 г. исторически са изгубено време за страната ни. И няма как страните от ЕС, изградили обществата си на основа на законността, а не на хаоса, да не са против това да продължава. Венецианската комисия не ориентира своите препоръки по най-ниския общ знаменател на съществуващите системи, а се съсредоточава върху това, което според нея е необходимо за пълно съответствие с европейските стандарти. Към настоящия момент България трудно покрива и низините за независимо правосъдие.

Конституцията и законите са живи документи, развиващи се заедно с обществото. Но за да се вдъхне необходимият съдържателен живот на законите и Конституцията, са нужни политици с воля за промяна, а не немотивирана, но шумна съпротива. А смелите законодателни действия изискват и управление, гарантиращо безпристрастно и последователно прилагане.

Разбира се, обвързването на еврофондовете с върховенството на правото крие особен риск. Така несподелящите концепцията за независимо правосъдие и правова държава политици у нас могат лесно да преминат към рязък геополитически завой – авторитаризъм по евразиийска уклон и репресия срещу инакомислещия човек. Но е време България да покаже ще се държи ли като дете, склонно на геополитически сръдни поради спрени джобни, или ще бъде зрял участник в демократичните процеси.

-----------
90-95% от фирмите и фабриките ще затворят, ако не сме в единния пазар.


Westworld

Каква е ползата ни от ЕС и НАТО

От коментар на зам.-председателя на ДСБ Радан Кънев в неговия фейсбук-профил


Фотограф: Francois Lenoir

Днес родените след ‘90-та, тези, които дори с бебешките си очи не са виждали Желязната завеса:

- Пътуват свободно до почти целия свят. Когато аз бях на 14, излизането от България беше забранено да се ИЗЛИЗА, а когато бях на 25 - нямаше къде да влезеш...;
- Пътуват, в рамките на ЕС (и благодарение на конкретни норми на европейското антимонополно право) до половината европейски столици по-евтино, отколкото до Кърджали или Силистра;
- Учат свободно във всички европейски университети при същите такси, при които учат местните младежи (в половин Европа това значи по-евтино от България);
- Работят свободно във всяка европейска държава, в т.ч по време на следването;
- Живеят в общество с огромен глад за работна ръка, единствено поради отворения трудов пазар от предходното тире;
- Работят във фирми и фабрики, които са 90-95% ориентирани към пазара на ЕС и биха затворили на секундата, ако България не е в Единния пазар;
- Живеят в държава без непосредствени заплахи за националната сигурност, докато всяка бивша соц. държава, която не е в НАТО и ЕС има сериозни вътрешни проблеми и проблеми със съседите;
- Говорят по телефон почти безплатно и без роуминг, благодарение отново на конкретни европейски норми; (само да припомня цената на междуградските разговори, когато ние бяхме деца...)

Същевременно:

- Живеят в относителна цензура, доколкото не могат да разчитат на българските медии. Имат обаче неограничен достъп до чужди медии, във 2/3 от ЕС медиите са напълно свободни.
- Живеят в общество без силни институции и правосъдие, проядено от корупция. И това е основна причина да избират - защото могат - работа и живот в ЕС. Да, в ЕС, а не в Турция (в т.ч етническите турци) или Русия (в т.ч децата от смесени българо-съветски бракове).
- Страдат от некачествено публично образование и здравеопазване (които обаче частично могат да компенсират и действително компенсират чрез свободата на движение в ЕС и безвизовите режими с други държави).
- Страдат от груб политически натиск върху бизнеса си, който мнозина вече компенсират със създаване на фирми в други държави от ЕС, напълно свободно. Или чрез избор на бизнес, изцяло ориентиран към чужди пазари, неподвластен на местен рекет.

Мога да продължа много. Но няма нужда.

Горното ми дава ясен отговор на два въпроса:

1) Има ли ценност в членството ни в ЕС и НАТО, за мен и семейството ми, за бъдещото - дай Боже - семейство на сина ми;
2) Има ли смисъл и полза от "повече Европа", от навлизане на ЕС в сфери като правосъдие, образование, здравеопазване
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Уверено вървим към автокрация 7 Уверено вървим към автокрация

Като магистрати трябва да се борим без страх и без да мълчим за върховенството на правото и неговия колапс

16 ное 2018, 3852 прочитания

Държавата на КПКОНПИ: Преследвай само неприятелите 2 Държавата на КПКОНПИ: Преследвай само неприятелите

Дали не следва да си припомним, че не толкова отдавна ГЕРБ предлагаха търговските сделки да се разрешават от главния прокурор

16 ное 2018, 1323 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Мнения Daily - Има ли смисъл да раждате деца в България

И още: Защо телевизиите игнорират проблема с хазарта; Митът за вярващите българи ще рухне при налагане на религиозен данък

Заем с равни или намаляващи вноски

Макар и рядко, този въпрос изниква и всеки трябва да е наясно какво да има предвид

Новата сграда на Брендо

Тя ще е жилищна, на 11 етажа и ще обгръща стария хотел "Рила"

"Слънчо" поглежда отвъд хоризонта

С проект по "Конкурентоспособност" за 1.6 млн. лв. компанията ще започне да изнася детски храни в региона

Фонд на Рокфелер продава ритейл парка в Пловдив на групата "Химимпорт"

Активът се оценява на над 35 млн. лв., но дълговете са почти толкова

Звезда и половина

Историкът Уилям Юинг за ретроспективата на легендарния фотограф Арнолд Нюман в София

Есенният филмов маратон

По-интересните заглавия на "Киномания 2018"

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 46

Капитал

Брой 46 // 17.11.2018 Прочетете
Капитал PRO, Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Емисия

DAILY @7PM // 18.11.2018 Прочетете