Призракът "Белене" се завръща

Държавно или не

Капитал
Капитал    ©  Капитал
Капитал
Капитал    ©  Капитал

Държавата отново иска да съживи АЕЦ "Белене", но този път няма да харчи никакви пари. Това е основната теза на правителството и лично на премиера Бойко Борисов за поредното рестартиране на проекта, което беше обявено тази седмица. "Няма да бъдат предоставяни държавни гаранции по проекта или сключвани дългосрочни договори за изкупуване на произведената електроенергия", заяви в началото на седмицата и енергийният министър Теменужка Петкова.

"Проектът АЕЦ "Белене" или ще бъде реализиран като пазарен, или няма да бъде реализиран - без държавни гаранции и дългосрочни договори за изкупуване на енергията", каза в сряда (16 май) и вицепремиерът Томислав Дончев, след като Министерският съвет одобри доклада за изграждането на атомната централа.

Това са добри пожелания. Истината е различна и дойде в прав текст от Москва. "Не знам да има инвеститор от която и да е държава в света, който би бил готов да реализира ядрен проект, без да получи гаранции за него." Това каза заместник генералният директор на "Росатом" (руската компания, на която България поръча ядрено оборудване) Кирил Комаров по време на форума "Атомекспо", който се проведе на 14 и 15 май в руския град Сочи. По думите му всеки инвеститор винаги ще иска някакви гаранции. А какви точно е въпрос на преговори.

И наистина в текущите проекти за АЕЦ в Европа навсякъде има държавна подкрепа. За унгарския "Пакш 2", чийто строител е същата "Росатом", финансирането е от междудържавен заем от Русия. В Турция, където руската корпорация работи по изграждане на АЕЦ "Аккую", разходите са за сметка на инвеститора. Но държавата е предоставила гаранция за твърда фиксирана цена, която е записана не само в междуправителственото споразумение, но и в договора между строителя и местната компания, отговаряща за изкупуването на цялата електроенергия - "Теташ". Във Великобритания компанията EDF, която изгражда атомната централа Hinkley Point C получи гарантирана цена за произведеното електричество, под която правителството се ангажира да я компенсира.

Малко вероятно е точно България да се превърне в световен прецедент при изграждането на ядрена централа като изцяло частен проект. Така че ако правителството наистина държи на позицията си, то АЕЦ "Белене", което ще излезе скъпо и няма да има пазар, ще си остане само проект. В такъв случай обаче защо вече половин година тече кампания за оправдаване на нуждата от такава централа - от коригирания доклад на БАН, през анализите на енергийното министерство до решението на кабинета от 16 май?

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  chernomorski avatar :-|
  Chernomorski

  Много е вероятно "Белене" да се превърне в една от белите за поредно прекъсване мандата на ГЕРБ. Макар че тяхното предложение в парламента за реализацията на проекта ще има широка подкрепа и от яловата опозиция БСП.

 • 2
  vassilun avatar :-|
  vassilun

  Веднъж да излезе добра новина от Росатом - без държавни гаранции, няма АЕЦ н Европа! (В САЩ имаше преди години). Това означава, че "гьолът" Белене ще си остане скъп "гьол"! По-добре 3 млрд загубени (Цацаров, защо спиш?) От колкото 20 млрд хвърлени на вятъра! А Цацаров едва ли ще се събуди!

 • 3
  grainis avatar :-|
  Grainis ltd Hydrogen Bulgaria

  Беше обявено, че има интерес от китайски инвеститор - и то не кой да е, а Държавната Ядрена Асоциация на Китай, оперираща перфектно с 11 ядрени централи, която иска да купи проекта Белене без да изисква каквито и да било държавни гаранции и ангажименти по отношение гарантирано изкупуване на енергията, депониране на отработено гориво, фиксирани продажни цени и т.н. Китайците освен това ще си преговарят с Росатом директно за монтажа на техните реактори, освен това ще си инсталират и техен, китайски реактор, за да получат ЕС-лицензиране на тяхното оборудване, което изглежда е крайната им цел, затова не се пазарят много-много. България може да се включи като акционер с 30-тина процента, или да не се включва изобщо. Може да купува ток от Белене когато е нужно, или да не купува. Условията са повече от изгодни, най-малкото поне да си върнем похарчените вече над 4,2 милиарда лева за проекта досега.

 • 4
  grainis avatar :-|
  Grainis ltd Hydrogen Bulgaria

  До 2030 година, към датата на приключване на строежа на Белене, ядрените централи навсякъде по света ще бъдат забранени. Те вече са забранени в няколко страни, в други ще бъдат забранени до 2025. До 2030 светът ще е минал основно на водород и фотоволтаици. Въглищните централи ще бъдат забранени и затворени много по-рано, ако не минат на водород. Българската държава не прави абсолютно нищо за развиване на водородните технологии, въпреки че има всички технологични предпоставки и средства за това. Просто чака да се стовари небето върху главите ни със страшна сила и чак тогава да се размърда. Типично по български.

 • 5
  rapidfire avatar :-|
  gigabyte

  До коментар [#4] от "Grainis ltd. Hydrogen Bulgaria":

  Българската държава прави всичко според силите си - купува скъпи съоръжения на парче, без сключен ясен и категоричен договор кой какво ще прави и за какви пари, плаща милиони и още милиони за консултантски услуги, събаря вече посторени сгради, не знае на каква цена ще продава тока, не е сигурна къде ще отива отработеното гориво. Обаче много настоява да построи непостроимото. Ако отделен човек се държи така, ще го пратят в лудницата. Държавата обаче може да прави каквото си иска, в нея са и ножът, и хляба.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

За магистралите и хората

За магистралите и хората