Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
3 21 май 2018, 15:41, 4848 прочитания

Мнения Daily - Ако български фирми фалират, ще дойдат по-добри

И още: Вместо да печели симпатии, Русия реагира с бомби и ракети; Активизирането на работната сила е предимно при възрастните

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Посока на сближаване в ЕС трябва да е с най-високия стандарт, не с най-ниския.

Еврорегулациите за транспорта

Ако български фирми фалират, ще дойдат по-добри


От коментар на проф. Ивайло Дичев за "Дойче Веле"

Който следи българските медийни дебати няма да се учуди, че около пакета за мобилност всички бяха на страната на собствениците: всички партии, всички анализатори.

Това било българският интерес, казаха ни, макар че аз лично не виждам с какво е в мой интерес, че сто и петдесет хиляди български работници ще продължават да живеят като номади и ще ходят, с извинение, по нужда в паркове и градинки. Както впрочем не виждам интереса си в това дружно да защитаваме хазартния бизнес или пък печалбите на онези, които искат да тровят децата ни с тютюнев дим в заведенията.Но да оставим тази вътрешно-българска асиметрия. Всеки конфликт има две страни, но аз почти не чух спокойно, добронамерено разяснение защо Западна Европа иска регулации.

Става дума за дъмпинг, който подкопава тамошния пазар на труда. И натискът там идва не - и не само - от предприятията, които искали да изместят нашите, а най-вече от гражданите, които се боят, че Източна Европа занижава заплащането и социалната защита на работниците. Под този натиск и в тежка борба с крайнодесните популисти, управляващите във Франция, Холандия и Германия искат реформата. По странен начин дори БСП и национал-популисткият фронт у нас не само се правят, че не разбират това, а дори застават на позиции на неолиберализма: всеки да експлоатира работниците си както знае, всеки да печели колкото може.

Териториалният дъмпинг, ако го наречем така, се състои в свободното и безконтролно пренасяне на труд и стойност от едно място с ниски стандарти към друго с високи. Битката с него се води далеч преди появата на ЕС. Средновековните гилдии са вид трудов монопол, те определят цените на продукцията и допускат външни производители при тежки условия. С появата на националния пазар тези защитени пространства биват отворени за конкуренция отгоре и с принуда, което периодически предизвиква работнически битки – през 18 век в Англия са борят срещу шотландските евтини работници, във Франция през 19 век – срещу италианските.

Колкото по-мобилна и нематериална става икономиката, толкова по-остро ще се поставя въпросът. Гръцкият капитан ходи да направи курс в Холандия, после пак се връща да си пие узото. Полският лекар лекува в Лондон през уикенда, за да се върне в поликлиниката за през седмицата. Само помислете какъв проблем се задава с теле-работата в интернет: седи си нашият човек в някое китно селце и работи за компания в Германия, а парите му се привеждат в някаква далечна банкова сметка. А тук може би дори го водим безработен. Как точно ще го регулираме?

Наясно сме, че сближаването не може да стане бързо, но не е лошо все пак да не забравяме за посоката и смисъла на това, което се прави. Посока към сближаване с най-високия стандарт, а не с най-ниския. Ако български фирми фалират, ще дойдат други, по-добри; ако българите се отчаят и напуснат страната си, просто няма да има повече държава.

Ако бяхме умни, щяхме да концентрираме всичките си усилия върху това да издействаме уеднаквяване на аграрните субсидии, проявявайки готовност да отстъпим в пакта за мобилност. Да търсим съюзници за сделката, да подготвяме общественото мнение, да озаптяваме радикалния популизъм. Пък нека тогава правителството да вее байряка "Западни Балкани" - за едната чест и слава.

--------
Единственият коз на Путин са военните.

Широка руска душа

Вместо да печели симпатии, Русия реагира с бомби и ракети

От коментар на Арно Видман за "Франкфуртер Рундшау". Преводът е на "Клуб Z"


[Reuters]

Какво ще поиска Русия за ролята си по ядреното споразумение? След анексирането на Крим и нападенията в Източна Украйна би било фатално да се отменят санкциите. Също толкова лошо би било при изграждането на нов газопровод да се пренебрегнат интересите на Украйна.

Но доколко катастрофално би било, ако и Русия излезе от споразумението с Иран? Излизането на Тръмп от ядреното споразумение се хареса на радикалите в шиитската държава. Излизането на Русия от споразумението би довело до сваляне на сегашното умерено правителство в Техеран. Европейците са крайно зависими от това, Русия да продължи да е страна по споразумението.

В Германия често се говори за мирния характер на руското население. Във всички случаи руските правителства рядко са се съобразявали с това. Кавказката война приключи през 1864 г. И както сега узнахме – не и окончателно, както и че Русия на Путин не е миролюбива държава. Единственият коз на Путин са военните. Икономическата мощ на най-голямата по територия страна в света със славата на световна сила, едва ли е по-голяма от Африка.

Това е резултатът от модела за развитие на Путин. Той следва съветската традиция и залага на суровини, енергия и военни, вместо на нови технологии. Това води до все по-голяма зависимост на Путинова Русия - отдавна не само от Запада, но и от презрения Китай и дори от Финландия. Би било нещо ново Путин да реагира разумно и с помощта на дългосрочна инвестиционна програма да проправи пътя към индустрията. Досега непрестанно се поемаше в обратната посока. Путин укрепваше мускулната сила на държавата вместо нейната интелигентност.

Русия е не само икономически слаба. С всеки ден става все по-слаба, докато други градят мощ. За никого друг по света Русия вече не е модел. Днес никой не се стреми да я последва. Руското ръководство не може да се примири с подобна загуба на значимост. Вместо да печели симпатии, Русия реагира с бомби и ракети. Това показва, че надценява ресурсите си и дългосрочните си възможности.

Това не е утеха, тъй като Путин става все по-опасен. Както Тръмп е непредвидим, така Путин не е предвидим. Той може да печели точки единствено с изненадващи светкавични войни. Истинско изкуство би било да се накара Путин да поведе Русия по мирен път и икономическо развитие.

------------
Броят на заетите младежи спада двойно за 10 години.


Пазар на труда

Активизирането на работната сила е предимно при възрастните

От коментар на Петър Ганев за седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика


Фотограф: Цветелина Белутова

През тази седмица НСИ публикува данните от наблюдението на работната сила през първото тримесечие на 2018 г. При прегледа на данните трябва да се имат предвид две неща. Първо, не бива да се правят генерални заключения само от първото тримесечие на годината - то по-скоро подава сигнал какво можем да очакваме. Второ, първите три месеца на годината традиционно са периодът с най-ниска заетост поради липсата на сезонните работници, които покачват заетостта в топлите месеци. С тези две уговорки, ето някои новини от данните:

Броят на заетите се увеличава с близо 63 хил. души през първото тримесечие на 2018 г. спрямо първото тримесечие на 2017 г. При намаляващо население всяко тримесечие с ръст в абсолютния брой на заетите е добра новина – такива бяха на практика и всички тримесечия през миналата година;

В регионален план добър старт на годината отбелязват широката област София (30 хил. нови заети в столицата София и Софийска област), Велико Търново (9 хил. нови заети) и Бургас (близо 9 хил. нови заети). Пловдив, който в края на миналата година изпревари всички, сега отбелязва по-скромен ръст от 5 хил. нови заети;

Солиден брой области на север също тръгват добре, което отговаря на очакванията ни за активизация на вторичните икономически центрове – към доброто представяне на Велико Търново се присъединяват Русе (близо 5 хил. нови работни места), Плевен (близо 5 хил. нови работни места), Ловеч (над 4 хил. нови работни места) и Силистра (над 4 хил. нови работни места). Североизточният регион започва годината слабо, начело с област Варна, където има спад на заетостта с близо 8 хил. души. Все пак хубаво е да отбележим, че коефициентът на заетост на Варна остава малко над този на Бургас;

Интересното е, че близо половината от новите заети са с висше образование. Заетите висшисти вече минаха границата от 1 млн. души, като конкретно при тях коефициентът на заетост е 72% в групата на 15+ години и цели 85% в групата на 15-64 години. През миналата година новите работни места бяха в огромна степен концентрирани в среднистите, докато висшистите стояха общо взето на едно ниво. Важно ще бъде обаче представянето на среднистите и хората с основно образование в следващите тримесечия, тъй като там е голямата група на неработещите и съответно потенциално новите заети;

Безработицата (15+ години) пада с нови 1,2 процентни пункта спрямо първото тримесечие на 2017 г. и достига до 5,7% през първото тримесечие на 2018 г. Това е спад от близо 36 хил. души, като 80% от спада е концентриран при жените. Всъщност това е рекордно ниска безработица за първите три месеца на годината. Най-вероятно коефициентът на безработица ще падне до около 5% още в рамките на годината, като конкретно при жените ще отбележим рекорд от под 5% безработица при жените още към средата на годината;

Притеснения можем да имаме по отношение на демографията и нейното отражение на пазара на труда. Активизирането на работната сила е предимно при възрастните – огромната част от нарастването на работната сила е концентрирано в групата на 55-64 годишна възраст, като близо половината от новите заети са именно в тази група. Тук очевидно влияние оказва и продължаващото покачване на пенсионната възраст от началото на всяка следваща година;

При младите (15-24 години) коефициентите на заетост и безработица също имат положителна динамика, но демографията оказва сериозен натиск. Тъй като често сравняваме сегашната ситуация на пазара на труда с тази от 2008 г., достатъчно е да кажем, че броят на заетите в групата 15-24 години през първото тримесечие на 2018 г. е 127 хил. души, докато през първото тримесечие на 2008 г. е бил 249 хил. души – спадът на практика е двоен в рамките на тези 10 години. Тук причините трябва да се търсят във все по-популярното висше образование зад граница, студентските бригади и емиграция (била тя временна или постоянна).

В заключение можем да кажем, че продължава положителната динамика на пазара на труда, като тенденцията е безработицата да спадне до близо 5%. В първите месеци на годината се наблюдава раздвижване във вторичните центрове в страната, особено в тези на север, което е много добра новина и можем само да се надяваме тази динамика да се запази през следващите месеци. Големите предизвикателства в следващите 2-3 тримесечия ще са хората със средно и основно образование и тяхното включване на пазара на труда, както и активизирането на повече млади хора.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Мнения Daily - Хайверена корупция блазни съдебните кадровици Мнения Daily - Хайверена корупция блазни съдебните кадровици

И още: Май няма да си купя друг Фолксваген; Каква е новата визия за Европа

14 окт 2019, 3808 прочитания

Мнения Daily - Реалната политика се прави в прокуратурата Мнения Daily - Реалната политика се прави в прокуратурата

И още: Защо Сидеров постави "крадец" и "гей" под общ знаменател; Манипулацията с отнемането на деца е оръжие за масово поразяване

9 окт 2019, 3107 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Мнения Daily - Може ли Станишев да свали Нинова в БСП

И още: Спецслужбите диктуват решенията в Кремъл; Изражда ли се младото поколение

Още от Капитал
Наемопад при софийски жилища

Свитото търсене сваля офертните цени. При предоговаряне се стига до 20 - 30% отстъпка за период между един и три месеца

Общини на ръба на фалита

Над 210 млн. лв. по-малко приходи са събрали общините през първите четири месеца на тази година спрямо 2019-а

Новият син папа

Наско Сираков няма финансовия ресурс да издържа "Левски", но разполага с доверието на феновете

Със 750 млрд. евро срещу корона кризата

Брюксел предлага амбициозен план за възстановяване. Битката предстои

Кино: "Пералнята"

Тайният живот на парите в черна комедия от Содърбърг

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10