С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
3 23 май 2018, 12:44, 4686 прочитания

Мнения Daily - В България няма полуавторитарна пирамида, каквато обичат в Кремъл

И още: Радев иска да е новия Георги Първанов; Артистът Борисов с години разиграва постановката "европейска ориентация"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Новото сближаване ще върне вечния страх от превръщане във васал на Русия.
Говори Москва

В България няма полуавторитарна приамида, каквато обичат в Кремъл


От коментар на Максим Саморуков, зам. главен редактор на Carnegie.ru. Преводът е на "Клуб Z".

Наистина за последните година-две в българската политика се случиха немалко събития, които сами по себе си нямаха голямо значение, но, взети заедно, се събират в затопляне на отношението към Русия.

Затова призивите да се добави в отношенията с Москва повече прагматизъм и национален егоизъм отново започнаха да набират популярност. В началото на 2017 г. в България дойде на власт нов президент – мястото на твърдия евроатлантик Росен Плевнелиев зае благосклонният към Русия генерал Румен Радев. През пролетта на 2017 г. бе обновено и правителството – премиерът Бойко Борисов и партията му ГЕРБ останаха на власт, но техни по-малки партньори в управляващата коалиция вместо проевропейските либерали станаха консервативните националисти, сред които има дори такива, които признават Крим за руски.България не подкрепи инициативата на Румъния за създаването в Черно море на постоянна флотилия на НАТО и не изгони нито един руски дипломат след опита за отравяне на Скрипал във Великобритания. Закупуването на нови изтребители от някого от НАТО бе отложено, затова пък подновиха преговорите с Москва за ремонта на "МиГ" за 40 милиона евро.

В такава атмосфера някои българските политици от тези, които са по-маргинални, започнаха да се преобуват с удивителна стремителност. Само преди две години НАТО бе за тях най-главният и незаменим партньор, а сега дори вече се говори, че България трябва да излезе от неблагодарния алианс и да възложи всички свои надежди на Русия.

Но главното е, че не толкова шумно, но принципно се промени отношението към Русия на българския премиер Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ, които с малки прекъсвания са на власт почти 10 години. Именно Бойко Борисов, като дойде на власт през 2009 г., започна да се отказва последователно от един подир друг съвместни проекти с Русия, като го обясняваше с това, че те заплашват българската екология, суверенитета и цивилизационния избор. А сега става дума за това, че след президента Радев за Москва ще замине и премиерът Борисов – да обсъжда възстановяването именно на тези проекти, от които сам се отказа преди няколко години.

За Русия обаче основен въпрос остава доколко надеждно и дългосрочно ще се окаже настоящото размразяване в отношенията с България. Без съмнения на Москва й е приятно да вижда как Бойко Борисов, който само преди няколко години обясняваше, че руските енергийни проекти не са нужни на България и дори са вредни, сега моли за връщането им дори в орязан вид. Но Борисов не е Орбан, положението му е доста по-разклатено и той може да не прояви в споровете с Брюксел същото упорство и ловкост като Будапеща, когато тя отстояваше АЕЦ "Пакш".

В България, както и в много други страни от Източна Европа, също има завой към консерватизма и национализма, но въпреки това там не се изгражда ясна и разбираема полуавторитарна пирамида, каквато толкова обичат в Кремъл. Брюксел вече неведнъж показа, че не се церемони много с България и е готов да оказва върху София най-твърд натиск дори до замразяването на европейските субсидии. В такива условия българските политици, склонни към опортюнизъм и честа смяна на съюзниците, едва ли ще бъдат готови за упорита съпротива.

С времето новото сближаване неизбежно ще върне на преден план вечния страх от превръщане във васал на Москва, а заедно с него ще се надигнат и нови политици, обещаващи да спасят България от унизителна зависимост.

---------
Проблемът на президента е, че реалната власт е на другия тротоар.

"Малък шлем"

Радев иска да е новия Георги Първанов

От коментар на Иван Бедров за "Дойче веле"


Фотограф: Георги Кожухаров

Румен Радев успяваше досега да се хареса по малко във всички посоки – ще спомене нещо за вредата от санкциите срещу обкръжението на Путин, но веднага след това ще декларира вярност към НАТО. Ще се конфронтира на думи с т.нар. модел #Кой и неговия символ – Делян Пеевски, но веднага след това ще се откаже от светлината, за която сам призовава. Президент без реална власт по конституция, без амбиция да блести с ярки позиции, но пък изглеждащ по-сдържан на фона на останалите – това беше Радев досега.

След посещението си в Русия и срещите с президента Владимир Путин и премиера Дмитрий Медведев Румен Радев вече зае недвусмислена позиция – той иска да бъде новият Георги Първанов, т.е. носителят на руския интерес в българската политика.

Проблемът му е, че не може да бъде това. И то не заради наличие или липса на определени качества, а защото властта е на отсрещния тротоар – в кабинета на министър-председателя Бойко Борисов. Това му бе напомнено дори от Путин, който още в първите си думи на срещата обяви, че "след няколко дни ще имаме удоволствието да посрещнем премиера на България и да продължим с него тези дискусии". Така новината за предстоящото следващата седмица посещение на Борисов в Русия измести новините от разговорите на Румен Радев с Путин и Медведев.

А новините бяха две – първо, Радев вижда развитието на отношенията между България и Русия единствено чрез възраждането на т.нар. Голям шлем с руските енергийни проекти; и второ, Радев поиска да бъде част от процеса на уговаряне, рестартиране и реализиране на тези проекти. Поиска т.е. да разшири властовото си поле и да заиграе ролята, която играеше Първанов.

Президентът обяви, че основната му цел в Русия е "възстановяване на диалога на най-високо равнище" и че е "трудно да говорим за доверие след три спрени мащабни проекта, в условия понякога на остро противопоставяне между Европейския съюз и НАТО, от една страна, и Русия - от друга. В условията на санкции, на ограничителни режими, както и след недалновидно политическо говорене през последните години"...

Преведено на ясен политически език, това означава, че Радев обвинява за проблемите с Русия българските власти – че спрели АЕЦ "Белене", "Южен поток" и "Бургас - Александруполис"; обвинява ЕС и НАТО – че не аплодират незаконното завземане на чужди територии; обвинява и предшественика си Росен Плевнелиев – че бе единственият политик на високо равнище, който говореше открито за руската дезинформационна кампания, включително и срещу България.

------------
И днес виждаме как Борисов се крие зад Румен Петков и Р.Овч.

Източни пиеси

Артистът Борисов с години разиграва постановката "европейска ориентация"

От коментар на лидера на "Да, България" Христо Иванов в неговия фейсбук профил


Фотограф: Георги Кожухаров

Това, че научаваме от Путин и Медведев за посещение на Борисов при государя на Кремъл, е само още един знак за осъзната гузност. Борисов повече не може да крие предателствата си по отношение на своите избиратели и европейските им надежди. Човекът е талантлив артист и ползва изключително умело огромния медиен, властови и корупционен ресурс, който контролира. Това му позволяваше с години да разиграва "европейска ориентация" на думи и същевременно на дело да държи България в разкрачено положение, с никога незавършена интеграция в ЕС и НАТО и със запазване на всички фактори за влияние от страна на Путин, Ердоган и дълбоката корупционна държава на ДС и криминалните кланове на прехода.

Времето на тази двойна игра свършва: Глобалната конфронтация прави средата много по-контрастна и политическите избори пред нас - много по-видими. Господарят в Кремъл изисква много повече. Колкото и да заглавичкваш хората, след 10 години истината винаги избива на повърхността... И днес виждаме как Борисов се крие зад Румен Петков и Р.Овч, не знае как да съобщи, че ще ходи при Путин, кандидатите за консервативно-патриотична патерица се принуждават да му опонират с половин уста, а пропагандисткия му персонал се е отдал на кървави идейни сблъсъци с Таско Ееменков, безидейно заяждане и калташки лични атаки във Фейсбук.

Ето защо вчера се събрахме и призовахме Борисов да си даде оставката и да се обърне към избирателите с искане за мандат за реалните политики, които реализира:
- възстановяване на Гоцевия "Голям енергиен шлем" и постоянно бавене на проектите, които биха намалили енергийната ни зависимост от Кремъл и местните енергийни ДСари;
- отказ от съдебна реформа и обричане на страната на системна корупция, на недоверие от страна на евроатлантическите ни партньори и неизменно положение "ще ви приемем в Шенген съвсем скоро, но в никой конкретен момент";
- отказ да влезем в Европейския банков съюз, за да си пазим гнилите ябълки в банковата система и новото 4-членно КТБ, с което се минира влизането ни в Еврозоната;
- отказ от реформи на МРВ и службите и запазване на всички корупционни, ДСарски и руски влияния в тях, с което се минира участието ни в Европейската политика по сигурността;
- поведение в НАТО на де факто неутрална (в полза на Кремъл) страна и вечни провали на реформата и превъоръжаването на отбраната ни;
- отказ от приватизация и ревизия на приватизацията, включително чрез противоправни изменения в конституцията;
- постоянно създаване на органи с извънредни репресивни възможности под управлението на все така безконтролната прокуратура и използването им за бизнес рейдърство и мачкане на неудобни и опоненти;
- поддържането на тежко корумпирана медийна среда (Кошлуков в БНТ, Рашидов в ресорната комисия в парламента и Пеевски завинаги);
- отказа да се даде възможност на българите в чужбина да гласуват по електронен път и вечна електорална доминация на контролирания вот на бедни и наплашени хора;
- продължаване на варварското разхищаване на природното ни богатство;
- предаване на Ердоган на хора в чувал;

И прочее и прочее.

Да избере за слоган на кампанията си "Не искаме в ядрото на ЕС, добре ни е в мърлявата периферия", "От Троянски кон в най-верен пудел на Путин" или "Радев, пукни се, Решетников избра мен" и нека хората наистина да си изберат бъдещето. Защото така е честно!
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Мнения Daily - Хайверена корупция блазни съдебните кадровици Мнения Daily - Хайверена корупция блазни съдебните кадровици

И още: Май няма да си купя друг Фолксваген; Каква е новата визия за Европа

14 окт 2019, 3182 прочитания

Мнения Daily - Реалната политика се прави в прокуратурата Мнения Daily - Реалната политика се прави в прокуратурата

И още: Защо Сидеров постави "крадец" и "гей" под общ знаменател; Манипулацията с отнемането на деца е оръжие за масово поразяване

9 окт 2019, 2615 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Безвремието на Европа свърши

Брекзит е зов за решителни реформи и икономически растеж

Още от Капитал
Местните избори отвъд резултатите

В София и други градове проличаха възможности за по-широк фронт срещу наложения от ГЕРБ модел на управление

Да копаеш дъното за Доган

Държавата изненадващо отпусна 220 млн. лв. за драгиране на плавателния канал в пристанище Варна. Съмненията са, че пристанището на Ахмед Доган ще е основният печеливш, а държавните терминали ще трябва да го догонват

"Шах!" със зенитни ракети

Разполагането на руски противовъздушни комплекси С-400 в Сърбия би било тежък удар по сигурността на България и НАТО

Климатично северно сияние

Как Финландия ще стане въглеродно неутрална до 2035 г.

Книга: "Истории от 90-те"

Сборникът "Истории от 90-те" дава поглед към размирното десетилетие без излишна сантименталност

Календар и домашно кино

По-интересните събития от уикенда и седмицата

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10