Мнения Daily - В България няма полуавторитарна пирамида, каквато обичат в Кремъл

Reuters

Мнения Daily - В България няма полуавторитарна пирамида, каквато обичат в Кремъл

И още: Радев иска да е новия Георги Първанов; Артистът Борисов с години разиграва постановката "европейска ориентация"

5180 прочитания

Reuters

© Reuters


Новото сближаване ще върне вечния страх от превръщане във васал на Русия.

Говори Москва

В България няма полуавторитарна приамида, каквато обичат в Кремъл

От коментар на Максим Саморуков, зам. главен редактор на Carnegie.ru. Преводът е на "Клуб Z".

Наистина за последните година-две в българската политика се случиха немалко събития, които сами по себе си нямаха голямо значение, но, взети заедно, се събират в затопляне на отношението към Русия.

Затова призивите да се добави в отношенията с Москва повече прагматизъм и национален егоизъм отново започнаха да набират популярност. В началото на 2017 г. в България дойде на власт нов президент – мястото на твърдия евроатлантик Росен Плевнелиев зае благосклонният към Русия генерал Румен Радев. През пролетта на 2017 г. бе обновено и правителството – премиерът Бойко Борисов и партията му ГЕРБ останаха на власт, но техни по-малки партньори в управляващата коалиция вместо проевропейските либерали станаха консервативните националисти, сред които има дори такива, които признават Крим за руски.

България не подкрепи инициативата на Румъния за създаването в Черно море на постоянна флотилия на НАТО и не изгони нито един руски дипломат след опита за отравяне на Скрипал във Великобритания. Закупуването на нови изтребители от някого от НАТО бе отложено, затова пък подновиха преговорите с Москва за ремонта на "МиГ" за 40 милиона евро.

В такава атмосфера някои българските политици от тези, които са по-маргинални, започнаха да се преобуват с удивителна стремителност. Само преди две години НАТО бе за тях най-главният и незаменим партньор, а сега дори вече се говори, че България трябва да излезе от неблагодарния алианс и да възложи всички свои надежди на Русия.

Но главното е, че не толкова шумно, но принципно се промени отношението към Русия на българския премиер Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ, които с малки прекъсвания са на власт почти 10 години. Именно Бойко Борисов, като дойде на власт през 2009 г., започна да се отказва последователно от един подир друг съвместни проекти с Русия, като го обясняваше с това, че те заплашват българската екология, суверенитета и цивилизационния избор. А сега става дума за това, че след президента Радев за Москва ще замине и премиерът Борисов – да обсъжда възстановяването именно на тези проекти, от които сам се отказа преди няколко години.

За Русия обаче основен въпрос остава доколко надеждно и дългосрочно ще се окаже настоящото размразяване в отношенията с България. Без съмнения на Москва й е приятно да вижда как Бойко Борисов, който само преди няколко години обясняваше, че руските енергийни проекти не са нужни на България и дори са вредни, сега моли за връщането им дори в орязан вид. Но Борисов не е Орбан, положението му е доста по-разклатено и той може да не прояви в споровете с Брюксел същото упорство и ловкост като Будапеща, когато тя отстояваше АЕЦ "Пакш".

В България, както и в много други страни от Източна Европа, също има завой към консерватизма и национализма, но въпреки това там не се изгражда ясна и разбираема полуавторитарна пирамида, каквато толкова обичат в Кремъл. Брюксел вече неведнъж показа, че не се церемони много с България и е готов да оказва върху София най-твърд натиск дори до замразяването на европейските субсидии. В такива условия българските политици, склонни към опортюнизъм и честа смяна на съюзниците, едва ли ще бъдат готови за упорита съпротива.

С времето новото сближаване неизбежно ще върне на преден план вечния страх от превръщане във васал на Москва, а заедно с него ще се надигнат и нови политици, обещаващи да спасят България от унизителна зависимост.

---------

Проблемът на президента е, че реалната власт е на другия тротоар.

"Малък шлем"

Радев иска да е новия Георги Първанов

От коментар на Иван Бедров за "Дойче веле"

Румен Радев успяваше досега да се хареса по малко във всички посоки – ще спомене нещо за вредата от санкциите срещу обкръжението на Путин, но веднага след това ще декларира вярност към НАТО. Ще се конфронтира на думи с т.нар. модел #Кой и неговия символ – Делян Пеевски, но веднага след това ще се откаже от светлината, за която сам призовава. Президент без реална власт по конституция, без амбиция да блести с ярки позиции, но пък изглеждащ по-сдържан на фона на останалите – това беше Радев досега.

След посещението си в Русия и срещите с президента Владимир Путин и премиера Дмитрий Медведев Румен Радев вече зае недвусмислена позиция – той иска да бъде новият Георги Първанов, т.е. носителят на руския интерес в българската политика.

Проблемът му е, че не може да бъде това. И то не заради наличие или липса на определени качества, а защото властта е на отсрещния тротоар – в кабинета на министър-председателя Бойко Борисов. Това му бе напомнено дори от Путин, който още в първите си думи на срещата обяви, че "след няколко дни ще имаме удоволствието да посрещнем премиера на България и да продължим с него тези дискусии". Така новината за предстоящото следващата седмица посещение на Борисов в Русия измести новините от разговорите на Румен Радев с Путин и Медведев.

А новините бяха две – първо, Радев вижда развитието на отношенията между България и Русия единствено чрез възраждането на т.нар. Голям шлем с руските енергийни проекти; и второ, Радев поиска да бъде част от процеса на уговаряне, рестартиране и реализиране на тези проекти. Поиска т.е. да разшири властовото си поле и да заиграе ролята, която играеше Първанов.

Президентът обяви, че основната му цел в Русия е "възстановяване на диалога на най-високо равнище" и че е "трудно да говорим за доверие след три спрени мащабни проекта, в условия понякога на остро противопоставяне между Европейския съюз и НАТО, от една страна, и Русия - от друга. В условията на санкции, на ограничителни режими, както и след недалновидно политическо говорене през последните години"...

Преведено на ясен политически език, това означава, че Радев обвинява за проблемите с Русия българските власти – че спрели АЕЦ "Белене", "Южен поток" и "Бургас - Александруполис"; обвинява ЕС и НАТО – че не аплодират незаконното завземане на чужди територии; обвинява и предшественика си Росен Плевнелиев – че бе единственият политик на високо равнище, който говореше открито за руската дезинформационна кампания, включително и срещу България.

------------

И днес виждаме как Борисов се крие зад Румен Петков и Р.Овч.

Източни пиеси

Артистът Борисов с години разиграва постановката "европейска ориентация"

От коментар на лидера на "Да, България" Христо Иванов в неговия фейсбук профил

Това, че научаваме от Путин и Медведев за посещение на Борисов при государя на Кремъл, е само още един знак за осъзната гузност. Борисов повече не може да крие предателствата си по отношение на своите избиратели и европейските им надежди. Човекът е талантлив артист и ползва изключително умело огромния медиен, властови и корупционен ресурс, който контролира. Това му позволяваше с години да разиграва "европейска ориентация" на думи и същевременно на дело да държи България в разкрачено положение, с никога незавършена интеграция в ЕС и НАТО и със запазване на всички фактори за влияние от страна на Путин, Ердоган и дълбоката корупционна държава на ДС и криминалните кланове на прехода.

Времето на тази двойна игра свършва: Глобалната конфронтация прави средата много по-контрастна и политическите избори пред нас - много по-видими. Господарят в Кремъл изисква много повече. Колкото и да заглавичкваш хората, след 10 години истината винаги избива на повърхността... И днес виждаме как Борисов се крие зад Румен Петков и Р.Овч, не знае как да съобщи, че ще ходи при Путин, кандидатите за консервативно-патриотична патерица се принуждават да му опонират с половин уста, а пропагандисткия му персонал се е отдал на кървави идейни сблъсъци с Таско Ееменков, безидейно заяждане и калташки лични атаки във Фейсбук.

Ето защо вчера се събрахме и призовахме Борисов да си даде оставката и да се обърне към избирателите с искане за мандат за реалните политики, които реализира:

- възстановяване на Гоцевия "Голям енергиен шлем" и постоянно бавене на проектите, които биха намалили енергийната ни зависимост от Кремъл и местните енергийни ДСари; - отказ от съдебна реформа и обричане на страната на системна корупция, на недоверие от страна на евроатлантическите ни партньори и неизменно положение "ще ви приемем в Шенген съвсем скоро, но в никой конкретен момент";
- отказ да влезем в Европейския банков съюз, за да си пазим гнилите ябълки в банковата система и новото 4-членно КТБ, с което се минира влизането ни в Еврозоната; - отказ от реформи на МРВ и службите и запазване на всички корупционни, ДСарски и руски влияния в тях, с което се минира участието ни в Европейската политика по сигурността; - поведение в НАТО на де факто неутрална (в полза на Кремъл) страна и вечни провали на реформата и превъоръжаването на отбраната ни;
- отказ от приватизация и ревизия на приватизацията, включително чрез противоправни изменения в конституцията; - постоянно създаване на органи с извънредни репресивни възможности под управлението на все така безконтролната прокуратура и използването им за бизнес рейдърство и мачкане на неудобни и опоненти; - поддържането на тежко корумпирана медийна среда (Кошлуков в БНТ, Рашидов в ресорната комисия в парламента и Пеевски завинаги);
- отказа да се даде възможност на българите в чужбина да гласуват по електронен път и вечна електорална доминация на контролирания вот на бедни и наплашени хора; - продължаване на варварското разхищаване на природното ни богатство;

- предаване на Ердоган на хора в чувал;

И прочее и прочее.

Да избере за слоган на кампанията си "Не искаме в ядрото на ЕС, добре ни е в мърлявата периферия", "От Троянски кон в най-верен пудел на Путин" или "Радев, пукни се, Решетников избра мен" и нека хората наистина да си изберат бъдещето. Защото така е честно!

Новото сближаване ще върне вечния страх от превръщане във васал на Русия.

Говори Москва


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  antipa avatar :-?
  D-r D

  Цялата издържана с долари общественост в един глас, но всяка със свой си фалцет викна срещу срещите на български политици с чудовището Путин.

  И руската фондацията Карнеги, и г-н Ив. Бедров от Огнян Доневия Клуб Зет, и уважаваният бивш Борисов министър г-н Хр. Иванов се издържат от донори, които им плащат във валутата на САЩ. И трите коментара по своему заклеймяват общуването на България с Русия.

  Прави впечатление, че и трите хора-институции неглижират плонжовете на европейските гурута Меркел и Макрон пред същия този кръволок Путин? Защо, бе експерти, Меркел/Макрон да може да стисне кървавата му десница и нищо да не им стане, а ако Радев/Борисов го направят, ще вземат да изсъхнат кестените у София? Българите ще попаднем в зависимост, а германците, французите - те в какно ще попаднат? Явно лидерите им зорлем се натискат да попаднат под руска зависимост...

  Както казваше Остап Бендер Мария Бендер бей на турнира в Ново Васюки: Скушно, девочки...

 • 2
  mastikata avatar :-|
  mastikata

  До коментар [#1] от "D-r D":

  Ние сме хора, които разчитат на европейско правосъдие, честна конкуренция, човешки права, честни избори, минимум корупция за да работим, живеем в България, плащаме данъци и отглеждаме деца. Ние не сме нито крадливи гербаджии, нито комуноиди за които Русия е над всичко, нито невежи, зомбирани "патреоте". За да живея нормално разчитам на горните неща, а не на шуро-баджанащина и наместване в местни феодални схеми.

  Не виждам защо трябва да "ме издържат с долари" за да не искам да видя България в орбитата на най-вероломната, крадлива, агресивна, военолюбива, брутална и изостанала олигархия в света. В орбитата на мутро-милиционерска феодална държава с Император начело.

  Какво точно азиатски педеристан ще допринесе за технологичното и културно развитие на България? с атомна технология от Брежнево време? с пре-скъпа газ? за петрола си го имаме монопола и си плащаме рекета на Локойл вече десетилетия.

 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#2] от "mastikata":

  Ще да говориш за рядкото видение българофил, скрито между огромните заможни тумбаци на русофили и соросоиди. Дано по някое време добие популярност. Като ни знам историята, не съм оптимист.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход