С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
7 28 май 2018, 13:12, 4953 прочитания

Мнения Daily - АЕЦ "Белене" е зомби

И още: Отношението ни към Русия е хибридно; Властимащите мислят по съветски

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Стари и нови лъжи "аргументират" съживяването на проекта.
"Живите мъртви"

АЕЦ "Белене" е зомби


От коментар на Иван Бедров за "Дойче Веле"

Всички искат да строят АЕЦ "Белене", но никой не иска да го завърши.

Защо тогава пак се занимаваме с тази тема? Ами защото има достатъчно силни икономически играчи, които са печелили от "Белене" и се надяват отново да печелят. Защото има достатъчно безочливи политици, които продължават да лъжат избирателите си как един-единствен проект - пък бил той и ядрен - може да промени коренно живота им и да свали рая на земята. Защото има податливи управляващи, които се опитват не само да балансират между големите интереси вътре в България, но и да използват "Белене" като карта в международното им балансиране, конкретно - отношенията с Русия. Всичко това обаче не е достатъчно, за да направи едно зомби жизнеспособно - този проект е невъзможен и никога няма да бъде реализиран. И те го знаят много добре.Най-забавното в тази история е, че лъжите, с които ни пробутваха "Белене" в последните 15 години, днес отново са на въоръжение. Първо, пророкуваха как България има нужда от още и още електричество и как без нова ядрена централа ще има режим на тока. Вече 37 години новата АЕЦ си остава непостроена, а режим на тока, както виждаме, няма.

Второ, непрекъснато повтарят как това е "безспорно печеливш проект". Ако действително става дума за толкова голяма изгода, досега всичко да е готово. Както имаше изгода за инвеститорите от първата вълна на масово застрояване на Черноморието - интересът на парите често преодоляваше и регулации, и екологични изисквания, и дългосрочното планиране.

Трето, държавата нямало да плаща нищо. Дотук това "нищо" струва на българските данъкоплатци около 3,5 милиарда лева, по сметки на енергийната министърка.

В близките месеци ще чуваме и няколко нови лъжи. Първо, АЕЦ "Белене" можела да бъде построена като изцяло частен проект. Абсурден е изразът "изцяло частна", когато става дума за ядрена централа, в чието управление не могат да не бъдат калкулирани вероятностите за екологичен или терористичен риск. Атомна централа и хлебарница са две различни неща.

Второ, нямало да има никакви разходи за държавата/данъкоплатците. Това противоречи на заявката, че държавата иска да запази 34% от бъдещето дружество, което означава още поне 1 милиард евро разходи, по сметките на един от основните лобисти. Бъдещата централа трябва да бъде свързана към електропреносната система, което е изцяло държавен ангажимент, съответно и разход. Съвсем не на последно място е и въпросът за ядрените отпадъци, които по силата на европейските правила трябва да остават в България.

Трето, дори и поръчаният от държавата икономически анализ на БАН не откри реалистичен печеливш вариант за проекта. И не се е появил инвеститор, който би участвал без гаранции от държавата. Сега, казват, имало инвеститор, който не държал на тези подробности. Ще видим.

На фона на досегашната история на АЕЦ "Белене" това звучи така: Проиграхме едни милиарди в казиното, хайде да останем още малко, може и да си ги върнем.

--------------
"Снишаването" може и да е печелившо, но никога не печели уважение.


По Мичурин

Отношението ни към Русия е хибридно

От коментар на политолога Даниел Смилов за "Портал Култура"


[Reuters]

Президентът Румен Радев осъществи дълго мечтаната си среща с Владимир Путин, но едва ли е останал очарован от нея. Тя протече като пиеса на Гогол, в която провинциален чиновник отива при губернатора с надежда за повишение, но за беда в досадата си началникът не разбира какво искат от него.

Проблемът на българо-руските отношения – с пробив или без пробив – е в това, че българската държава сама не знае какво иска от Русия. Колажът от разнородни позиции, които сме заемали и заемаме, може да бъде интерпретиран поне по четири начина:

1. Искаме Русия да ни освободи от европейско иго?

Даже президентът Радев ще заяви убедено, че това не е целта на нашата политика, и премиерът Борисов гневно ще се съгласи с него. Как може човек да си помисли такова нещо?! Ами може, ако следи по-внимателно изказванията на водещи български политици и особено на лидера на социалистите Корнелия Нинова. За нея демокрацията и ЕС са ни отнели много, грабят ни с двойни стандарти и ни развращават с Истанбулската конвенция. Изобщо, нетърпима ситуация, която налага ново освобождение.

2. Искаме да сме мост между ЕС и Русия?

Тезата за "моста" е по-слаб вариант на "освобождението". Идеята тук е, че оставаме в ЕС, но по отношение на Русия водим собствена, сепаративна политика. Идеята България да е де факто извън НАТО е част от пакета "мост". И тя не е толкова нереалистична. Коалиционните партньори на ГЕРБ – Атака – са пионери на тази идея в България, а Марешки вече планира и референдум по въпроса. Истина е, че и други страни от ЕС искат особени политически връзки с Русия. Но освен неутралната Австрия, която и без друго си е извън НАТО, остава всъщност само Гърция (и Кипър) в подобна на нашата позиция. Това ли е, към което се стремим?

3. Искаме да реализираме икономически проекти заедно с Русия?

Тази версия добива все по-голяма популярност. Тъй както Меркел иска "Северен поток 2", така и ние си искаме наша българска тръба и АЕЦ "Белене". Политиката си е политика, бизнесът си е бизнес. Проблемът с тази теза е двоен.

От една страна, икономическата изгода от проектите, които обсъждаме – особено централата – е изключително спорна. Самото ни правителство не е убедено в нея и затова не иска финансов ангажимент. Това са големи проекти (над 20% от БВП), които по един или друг начин ще натоварят публичните финанси на страната (било с гарантирани цени, финансови гаранции, отговорност за аварии, съхранение на обработено гориво или допълнителна инфраструктура). Малцина ще спечелят от тези проекти, но ще спечелят много – консултантски фирми само досега са взели от тях стотици милиони. Обществената полза ще е от минимална до отрицателна. Същевременно поради обема на тези проекти те ще дадат възможност на Русия да влияе на политиката в България за десетилетия напред.

4. Авангард на ЕС и НАТО в отношенията с Русия?

По изказвания и на Борисов, и на Радев, може да се заключи, че ние всъщност искаме да се възползваме от членството си в ЕС, за да установим по-изгодни отношения с Русия. Тази версия не се връзва с позицията ни по "Скрипал", но в нея има политическа логика. Например, ясно е, че България плаща една от най-високите цени за газ в ЕС. Ако се реализира енергиен европейски съюз, ние ще купуваме газа на цените на Германия или по-ниски, но така или иначе двойно по-малки от сегашните. Ако това стане, много немски бизнеси биха имали стимул да преместят производствата си на изток в ЕС. В този смисъл с енергиен съюз България би ударила "джакпота" – ниска цена на суровина и повече инвестиции. Странното е, че българската външна политика не прави нищо по този приоритет.

От цялата тази неяснота става ясно, че българската политика е съпътстваща жертва на хибридната война – самата ни позиция по Русия е хибрид от различни, противоречащи си интерпретации. Но причината за хибридността не е руската пропаганда, а собствената ни суверенна неяснота по отношение на това какво точно искаме от Русия.

-----------
В крайна сметка всичко – дори лъвове, жаби и болници – се решава от премиера.

Единоначалие

Властимащите мислят по съветски

От коментар на политолога Евгений Дайнов за "Дневник"


[Гис]

Ползвайки прословутото европредседателство като прикритие, всички видове власти в България неприкрито се напъват да поведат страната в посока на безкрайната евразийска степ. Става дума за всички парламентарно представени партии, за изпълнителната власт, за президента и за различните други власти. На този фон малка група от горния ешелон на ГЕРБ, изненадващо лидирана от Цветан Цветанов, се опитва да говори за евроатлантически ценности, мястото на България в Европа и т.н.

Това говорене е крайно неубедително, защото изглежда чисто декларативно и дори на границата на лъжата: "Бутаме нещата към Кремъл, ама от време на време казваме едни хубави работи за Европа, за да не се усетят тия от ЕС и НАТО". Нека обаче приемем, че герберската групичка, предвождана от Цветанов, наистина понякога иска България да остане в "Европа". В този случай важи правилото: иска, но не може. А не може, защото цялата властова конструкция, изградена от ГЕРБ в последните десетина години, разкрива същинската природа на властимащите. А тя не е европейска. Съветска е. Тези хора мислят, чувстват и действат не като "западни", а като съветски (руски, белоруски, туркменистански и пр.) хора. Да видим разликите.

"На Запад" властта е разделена не само на три "клона". Тя е пръсната на буквално хиляди и милиони парчета – така щото никога да не може да бъде събрана в едни ръце. Точно това обяснява в средата на 1980-те години Маргарет Тачър на съветския лидер Михаил Горбачов като същинска черта на западното устройство. Той пък й разкрива съветския модел: "Аз решавам всичко". Според него съветската конструкция е по-ефективна от западната. Според Тачър – обратно. Няколко години по-късно Съветският съюз колабира именно поради неправилната структура на властта.

Манталитетът обаче остана и се превъплъти в популистки политици, в нашия случай – във всички партии, които днес са в парламента. Интересува ни обаче ГЕРБ като основната сила. А в своето упражняване на властта ГЕРБ е изцяло съветско творение: стреми се да събира властта на едно място, а не да я разпръсква.

Това е ясно не само от реплики като "ти си го избра" – т.е. премиерът Борисов е избрал главния прокурор Цацаров, макар по конституция тия двамата да са представители на съвършено различни власти и нямат работа заедно. Положението е ясно и от реалното функциониране на властта. В крайна сметка всичко – дори лъвове, жаби и болници – се решава от премиера.

Надолу по веригата властта е структурирана по средновековно-съветски тип. Всяко равнище си има спахия /партиен секретар/ феодал (който може дори да не е официално част от властта). От него зависи всичко, което се случва на дадената територия, която му е поверена "отгоре" срещу процент от приходите и срещу ангажимента да държи територията под контрол.

По отношение на най-важния въпрос – въпроса за властта – ГЕРБ е чисто съветско явление, нямащо нищо общо с онова, което днес наричаме Европа. Пълното единодействие между всички власти, демонстрирано в последните дни по повод сближаването с Кремъл и възстановяването на "Големия (енергиен) шлем" от 2009 година, е просто поредна илюстрация.

Да заключим. "ГЕРБ поне са антикомунисти" – това наивно съждение винаги е било глупаво, имайки предвид кумулативния стаж на горния ешелон на ГЕРБ в БКП. Днес подобни съждения са вече крайно опасни, тъй като съветският епизод на ГЕРБ не остана заключен в миналото. Напротив, съветският манталитет е нещо, което ГЕРБ пренесоха през годините и днес налагат като норма върху цялото общество и неговите отношения вътре и навън.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Мнения Daily - Преференциите са омразни за всички партийни лидери Мнения Daily - Преференциите са омразни за всички партийни лидери

И още: Управляващите са на власт благодарение на опозицията; Конспирациите са форма на съпротива срещу елитите

19 фев 2019, 715 прочитания

Мнения Daily - Ставаме статисти в изборния театър Мнения Daily - Ставаме статисти в изборния театър

И още: Пазарът на труда е достигнал своя пик; Не може в Европа да има "по-равни"

18 фев 2019, 850 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Мнения Daily: Държавното лечение на закъсали общини няма да реши проблемите

И още: Националпопулизмът взе държавната етническа политика

Българският автопазар 2018: Повече дизел и нови коли

Старите автомобили над 20 години продължават да преобладават в българския автопарк, въпреки нарастването на продажбите на нови автомобили

Къде са ви енергийните спестявания

Крайните потребители може да получат допълнителни такси в сметките си за ток заради целите за енергийна ефективност

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Как (не) живеем

Кураторката Вера Млечевска за въпросите, които поставя предстоящото българско участие на Венецианското биенале

Кино: "Трафикантът"

Митът няма възраст в най-негероичния филм на Клинт Истууд

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 7

Капитал

Брой 7 // 16.02.2019 Прочетете
Капитал PRO, Чуждите инвестиции скочиха временно заради банкова сделка, Карина Караиванова напуска КФН

Емисия

DAILY @7AM // 20.02.2019 Прочетете