Мнения Daily - Картелът на хитреците тъпче българската роза
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Картелът на хитреците тъпче българската роза

Мнения Daily - Картелът на хитреците тъпче българската роза

И още: Къде е нетната полза от руските туристи; Трябва независим надзор върху банковата ни система

6526 прочитания

© Юлия Лазарова


Балонът с производството на етерични масла се спука.

Розови сънища

Картелът на хитреците тъпче българската роза

От коментар на Ясен Бояджиев за "Дойче Веле"

Вече две седмици в безчет сърцераздирателни репортажи сърдити хора, представящи се за розопроизводители, протестират строени пред телевизионните камери, блокират пътища, изсипват чували с розов цвят.

Днешните изкупни цени ги обричали на фалит. Държавата не правела нищо за тях. Мафията била стигнала и до розите. Но те отказват да продават на безценица и ако не получат компенсации и гарантирана минимална цена, ще бягат в чужбина.

Естествено, земеделският министър веднага е изпроводен при тях. Обещава им помощ - 30 стотинки на килограм. След него пристига омбудсманът и надцаква не само с лев на килограм, но и с обещание да сезира КЗК за картел на розопреработвателите. "Става дума за бранш, който е лицето, образът на страната ни. Жалко е, че сме на път да потъпчем един от най-красивите символи на страната ни - българската роза", казва омбудсманът.

Вярно е - на път сме. И ситуацията наистина е символична за българската действителност. Само че патосът е фалшив, а адресът на обвиненията е сбъркан. И въобще - нещата далеч не са такива, каквито изглеждат. И с "мафията", и с "картела", и със "символа на България - българската роза", която вече не е съвсем българска. Протестиращите пък са не само и не толкова жертва на ситуацията в бранша, колкото част от проблемите в него.

В продължение на няколко години цената на розовия цвят се надуваше като балон, за да стигне до 5-6 лева за килограм. Тази година обаче, както можеше да се очаква, балонът се спука и цената се спихна двойно, че и повече. Това обаче не се дължи на нечия зла умисъл, а на логиката на пазара (не само българския), който от една страна реагира на обективните обстоятелства, а от друга рано или късно наказва неразумното поведение на пазарните играчи.

Първото обективно обстоятелство е усещането за свръхпроизводство, създало се в началото на тазгодишната кампания - в резултат както от климатичните условия, заради които розите разцъфтяха навсякъде и едновременно, така и от взривното увеличение на розовите насаждения. При тоя ръст на цените мнозина решиха, че печалбите ще са бързи и сигурни - и се хвърлиха да гледат рози. Така само през последните две години засадените площи нараснаха с 22%.

Същевременно розоварните са притиснати на своя си, световния пазар. Следвайки цената на суровината (розовия цвят), цената на произвежданото в България розово масло само за последните три години скочи двойно. Затова миналата година значително количество остана непродадено. А клиентите на розоварните (най-големите парфюмерийни и козметични компании), притиснати от конкуренцията на своя си пазар, започнаха да ограничават и дори да изключват розовото масло от рецептурите си.

На този фон значителна част от хората, протестиращи днес, де факто са задълбочили съществуващите проблеми с, меко казано, неразумното си пазарно поведение. На по-достъпен език това може да се преведе като гяволък и лакомия. Това е картелът на хитреците. Те са тези, които тъпчат "символа на страната ни - българската роза". На всичко отгоре настояват някой да им плати сметката. Ако някой поради човешко съчувствие е съгласен да плаща, трябва да знае, че всъщност помага не на розопроизводители, а на некадърни политици да си купуват власт и спокойствие.

----------

Време е да направим връзка между неприемането в Шенген и безкритичното "отваряне" към Русия.

Балкантурист

Къде е нетната полза от руските туристи

От коментар на бившия посланик в Русия Илиян Василев в неговия фейсбук-профил

Фотограф: Цветелина Белутова

Румен Драганов е абсолютно прав да критикува остро глупостта да връщаме на руските туристи 50 евра за виза, защото се смесват два потока. Руският турист плаща в бюджета на страната през консулските служби визата си, а след това частният хотелиер трябва да му ги връща от собствения джоб. Недомислие и откровена глупост.

Първо: може да бъде атакувано пред съда, тъй като създава неравнопоставеност спрямо туристи от други страни, на които няма да им връщат пари за визите. Примерно, украинските туристи са повече от 250 хиляди, на тях кой ще им върне парите. Пък и не виждам някой да прави особена политика и да се стреми да привлича украински туристи, макар че пазарът е много по-перспективен.

Второ: време е да направим връзката между проблемите на страната при влизането в Шенген и Еврозоната от неконтролираното и безкритично "отваряне" към Русия. След руските туристи, идват постоянното пребиваване, след това паспортите, след това етническата общност, след това прането на пари, навлизането на оргпрестъпност и служби и всичко това се знае на Запад.

Нищо няма да стане, ако една година руските туристи не растат, а провеждаме политика на еднакво отношение към всички туристи на базата на това какви приходи оставят и каква дългосрочен ефект - разходи - ползи оставят. Руските туристи не рядко са несъвместими с качествените туристи от Европа - виждате какво става в Турция.

И последното - все по-голяма част от туристическия сектор започва да работи в сивия сектор, включително и в рамките на руския контрол върху веригата на стойността в българския туризъм. Парите се изнасят от страната, защото от туристическата компания, която продава ваучерите на място в Русия, през чартърните компании, през собствеността хотелите - всичко се контролира от руски собственици и паричните потоци напускат страната.

Къде е нетната полза за нас, тогава?

-----------

Правителството и БНБ може да провалят цялата държава заради една банка.

По пътя към еврозоната

Трябва независим надзор върху банковата ни система

От коментар на Владислав Панев, съпредседател на партия "Зелените", за "Дневник"

Фотограф: Анелия Николова

Правителството е длъжно да предприеме незабавни мерки за кандидатстване в Банковия съюз като първа стъпка към приемането ни във валутния механизъм ERM2 и еврозоната. Това е изключителен шанс, не просто защото така ще удовлетворим изискванията на Европейската централна банка (ЕЦБ), а най-вече за нас самите – за да осигурим независим и по-качествен надзор върху банковата ни система. Констатациите за продължаваща зависимост на БНБ от властта в България са факт, който през последните години се доказа при редица нейни решения:

- Прикриването на резултатите от стрестестовете през 2016 година;

- Одобрението на Стоян Мавродиев за изпълнителен директор на държавната Българска банка за развитие;
- Одобрението на продажбата на Общинска банка на лице без никакъв опит в сферата;

- Одобрението на продажбата на банка "Виктория" на "Инвесбанк", която показа най-слаби резултати на стрестестовете.

Напомням, че веднага след фалита на КТБ през 2014 година всички парламентарни партии, включително сега управляващите, заявиха при президента Плевнелиев, че приемането на България в Банковия съюз е приоритет. Силно притеснително е, че този приоритет сега е подменен, вероятно за да бъдат обслужени интересите на влиятелни кръгове. С това правителството рискува да изпрати България в последния коловоз на Европейския съюз, и в крайна сметка да ни извади от свободния свят с всички последствия от това. Не можем да позволим правителството и БНБ да провалят цялата държава, заради частния интерес на една банка.

Изпълнението на изискванията на Европейската комисия и ЕЦБ са важни, но недостатъчни условия за приемането ни в ERM2. Кандидатстването нито гарантира положителен отговор от страна на нашите партньори, нито е тест за фактическата способност на България да бъде член на еврозоната. И отговорът, и тестовете тепърва предстоят. Както травматичният опит на България с кандидатстването в Шенгенското пространство ясно показва, формалните стъпки и изпълнението на формалните критерии не са достатъчни, за да спечелят доверието на нашите партньори. Боядисването на една ограда пък съвсем.

Убеден съм, че членството на България в сърцевината на Европейския съюз – еврозоната и банковия съюз – е основният и доминиращ интерес на българските граждани. Той гарантира свободното движение на хора, стоки и капитали. Нещо, с което свикнахме дотолкова, че вече го приемаме за даденост, като че ли спомените отпреди 2000 година са изтрити. Забравихме черния списък на Шенген, опашките за визи, забраната за износ на редица стоки. Затова всички стъпки към интеграция трябва да бъдат приветстван. Защото ще означават и намаляване на глобалния риск за промяна на геополитическата ориентация на България.

Тревогата ми е обаче, че настоящото мнозинство в парламента и изпълнителната власт имат много различни приоритети и не са в състояние нито да осъществят необходимите реформи, нито да убедят някого в действителната способност на България да е пълноценен член на еврозоната. От което ще страдаме.

Балонът с производството на етерични масла се спука.

Розови сънища


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  vaskoangelov avatar :-P
  vaskoangelov

  По въпроса за руските туристи,
  наскоро се прибирах с полет от Централна Америка. Пред мен имаше 2 седалки (4ма души) мъже руснаци, съвсем прилично изглеждащи, обречени и т.н
  Всичко беше наред, докато не минаха с яденето и пиенето, откъдето нашите хора се "отпочнаха" яко. След около час двама от тях вече бяха тотално неконтролируеми, пускаха музика от телефоните си високоговорител, искаха още пиене, скараха се със стюардесите и прочее
  грозна гледка, и леко смутителна, защото си бяха и здраво сложени.

  Та така.

 • 2
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  Руснаците са генетично увредена нация. На крепостните мужици са им плащали с водка, те пари не са виждали, били са на практика роби (без право на придвижване също!). Страдат от наследствен алкохолизъм, а поради факта, че съвсем отскоро имат право да пътуват (някои от тях, тези с парите!), те се държат като отвързани добичета.

 • 3
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  Всяко субсидиране на каквото и да е било изкривява пазара. Така се получава, че на пазара в Африка европейските ябълки са на същата цена, като африканските и съответно африканските производители са принудени да свалят цените, което пък от своя страна ги обрича на мизерия и т.н.

  Не мога да разбера защо толкова се натискат за руски туристи, като голяма част от тях не дават излишни пари като пристигнат в страната. Първо изгонихме платежоспособните западно европейски пенсионери, които искат спокойствие, а сега ревем, че няма богати туристи, които да си харчат парите у нас. Е няма как да стане, та дори и чичко Валери да изземе всичките тонколони в Слънчев бряг.

  Не знам за надзор на БНБ, но не може ли да си внесем примиер и главен прокурор от някаде? По възможност по от запад.

 • 4
  rzs22565477 avatar :-|
  rzs22565477

  До коментар [#2] от "evpetra":

  За подобна реплика във всяка цивилизована държава щеше да гниеш в затвора вече. Това е чист расизъм, а тук дори не те трият, защото си от "правилните". Напиши същото срещу евреите, чернокожите и пр., но в сайт на западна медия. Май такива като теб са генетично увредените.

 • 5
  rzs22565477 avatar :-|
  rzs22565477

  [quote#1:"vaskoangelov"] Та така. [/quote]

  "Та така" какво? Каква връзка имат премеждията ти със статията или с туристите изобщо? Аз съм пътувал много и мога да ти дам подобни примери с туристи от която се сетиш държава, трябва ли да ги пускам под всека статия за съответната страна? Северните нации пият, това е известно на всеки, руснаците колкото и да са податливи на алкохол, едни британци са в десетки пъти по-проблемни като туристи. Руснаците са ценени във всички туристически страни като платежоспособни и създаващи малко проблеми.

 • 6
  rzs22565477 avatar :-|
  rzs22565477

  Малко се съобразявайте на какви "експерти" давате трибуна:

  "Примерно, украинските туристи са повече от 250 хиляди, на тях кой ще им върне парите"

  Украинските туристи от една година пътуват без визи в ЕС, само с биометричен задграничен паспорт.

 • 7
  rzs22565477 avatar :-P
  rzs22565477

  [quote#3:"ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов"]Не мога да разбера защо толкова се натискат за руски туристи, като голяма част от тях не дават излишни пари като пристигнат в страната. Първо изгонихме платежоспособните западно европейски пенсионери[/quote]
  Уникални образи сте тука. Ще сравнява западни пенсионери с руснаци. Ти изобщо излизал ли си някога от Младост 3?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK