С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
3 30 май 2018, 13:28, 4196 прочитания

Мнения Daily - Винаги с ЕС, а пък в Русия с едно наум

И още: Държавата може да бъде съдена за намеса по сделката за ЧЕЗ; За Светлин Русев като за Харви Уейнстийн

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Ако цената за руската тръба е да построим и "Белене", сметката може да излезе солена.
Брюксел или Москва

Винаги с ЕС, а пък в Русия с едно наум


От коментар на политолога Даниел Смилов за "Дойче Веле"

Историята обича да си прави шеги: една фраза на Борис III, промълвена в тежък разговор с Рибентроп през лятото на 1942, е на път да се превърне в девиз на съвременната българска политика към Русия. А не бива. Говорители и на ГЕРБ, и на БСП използват свободно въпросната фраза като аргументация за действията на нашата дипломация по отношение на Москва.

Дори да приемем безрезервно твърдението на историци, че Борис III наистина е казал "Винаги с Германия и... (попарвайки доволната усмивка на Рибентроп) никога против Русия", това е изречение, което просто не е отговаряло на истината - както тогава, така и през предходните и последващите десетилетия. През 1942 година България е била част от пакт (военен съюз), който вече е бил в жестока война с Русия. Фактът, че не сме пратили войски на източния фронт и сме запазили дипломатически канали за комуникация, не означава, че не сме били против Русия. И когато СССР идва до нашата граница, бързо "поправя" формалната липса на обявена война.Второ и по-важно: дори Борис III да е смятал, че това е неговият девиз, следването му не е довело до много позитиви за страната. Третото българско царство е унищожено, голяма част от интелигенцията - също, а България губи суверенитет, ставайки съветски сателит за 45 години. При тези резултати, да се обявява точно този "девиз" за съвременен пример, е просто абсурдно. Ако тази фраза продължи да възкръсва отново и отново, Бойко Борисов ще може да се похвали с нова диплома - този път от университета "Борис III" (след успешното завършване на конкурентните ВУЗ-ове "Живков" и "Сакскобургготски").

Но да оставим историята настрана. Медийното търкаляне на проблематичната фраза демонстрира и дълбоко неразбиране на същността на ЕС. Това не е обединение под диктат на великите сили - Германия, Франция, Русия, САЩ или някой друг, та ние да трябва да "балансираме" между техните ултиматуми. Борис III не е имал богат избор и е взимал решения с германски или руски войски на границата. В такава ситуация лавирането, компромисите и лисичите хитрости са били наложителни, макар в крайна сметка да не са довели до кой знае какво.

За разлика от положението в онези години, ЕС е доброволна форма на интеграция на Европа. Никой не е насилван да влиза в Съюза (напротив, обикновено има съпротива срещу нови страни-членки). И никой не е задължаван да остане в Общността, както показва Брекзит. Затова е крайно време да се спре с инсинуациите, че някой ни извива ръцете за нещо - например да не си дружим с Русия или да не си уважаваме националната култура и история. Когато обаче си заявил суверенно, че искаш да си член на ЕС, че искаш да си партньор на останалите 27 страни-членки, имаш задължение да се държиш като такъв.

Шумът около "сближаването" има за цел да убеди хората, че водата се е размътила и ние ще уловим в нея много руска риба. Спор няма, добре би било турската газова тръба да мине и през България на път към Европа. Това ще носи доход от транзитни такси в размер на стотина милиона евро годишно, след като изплатим съоръжението. Но ако цената за тази тръба е да построим и АЕЦ "Белене", сметката може да излезе солена, а китът може да се окаже цаца или дори пираня, която да опоска публичните ни финанси.

Затова вместо да залага на фразата на цар Борис III, Борисов би могъл да обмисли свой, оригинален девиз. Например този: "Винаги с ЕС, а пък в Русия с едно наум".

--------
КЕВР получава отговорности, за които не е екипирана.


Късо съединение

Държавата може да бъде съдена за намеса по сделката за ЧЕЗ

От коментар за Славчо Нейков за Mediapool.bg


Фотограф: Георги Кожухаров

Странното изменение в Закона за енергетиката от 8 май 2018 по повод контрола на КЕВР върху сделката "ЧЕЗ-Инерком" вече създава институционални проблеми – особено за поставения натясно енергиен регулатор. Трябва ли политиците да чакат да създаде и финансови тежести за държавата, за да го отменят?

По силата на текста в новата т.23а в чл.21 ал.1 от Закона за енергетиката (ДВ 43 от 8 май 2018) КЕВР се сдоби с правото – и респ. и задължението – "да разрешава действия по разпореждане с дялове и акции, представляващи повече от 20 на сто от капитала на търговски дружества които осъществяват лицензионна дейност по пренос и разпределение на електрическа, топлинна енергия или газ, с оглед гарантиране сигурността на доставките, защитата на националната сигурност и обществения ред".

Независимо как и защо е приет, текстът в този му вид не бива да се подценява от гледна точка на опасностите, които крие, и симптомите, които изразява. Всъщност, приемането му на юруш и последващите действия в тази връзка само подчертават няколко обстоятелства с принципно значение.

На първо място е видно, че за някои хора думата "пазар" все още е доста абстрактна. Забравя се, че и в енергетиката тази дума може да се отнася не само например до търговията с ток, а и до промяна на собствеността на капитала. В общественото съзнание – а явно и на политическо ниво - следва отчетливо да се възприеме мисълта, че въпросът кой точно е собственикът на дадени активи може да има все по-променлив отговор – борсите, на които се търгуват акции на дружества, са за това. А и реално, ако се спазва законът, този въпрос би следвало да се възприема като все по-маловажен.

В този контекст трябва да стане ясно и нещо друго - онези политици, които оправдават действията си с твърдения за нещо или някой, който се крие зад сделката, трябва най-после да посочат факти. Логично може да се припомнят и поставяните вече въпроси защо подобен тип реакции липсваха при продажбата на активите на Е.ОН, както и на остатъчния пакет акции на ЕРП.

На второ място си струва да се посочи отново, че липсата на детайли за начина, по който да се упражнява правото за подобен контрол от страна на КЕВР поставя институцията в ъгъла – а оттам действията са не само административно трудни, но могат да се окажат и опасни предвид липсата на възможност за законосъобразност и ефективност. Така КЕВР получава отговорности, за които не е екипирана, но неизпълнението или противозаконното изпълнение на които може да доведе и до сериозни имуществени претенции срещу държавата.

Допълнително, като бонус КЕВР се сдоби със задачи и по преценката на теми като защитата на националната ни сигурност, че и на обществения ред. И това стана при наличие на конкретни дейности именно от оправомощените за такива преценки институции по повод сделката ЧЕЗ – Инерком, които бяха представени пред парламента - при това се изясни, че тези институции са си свършили работата, която не трябва да бъде неглижирана с лека ръка с необосновано недоверие.

На трето място – ако нещата не бъдат променени из основи - на този фон се очертава криза на институционалната компетентност, при която държавата (чрез КЕВР) може да се окаже виновна на база на арбитражни или съдебни решения поради ситуация, която самата тя си е създала (чрез парламента).

-----------
За мъртвите или нищо, или само истината.


In Memoriam

За Светлин Русев като за Харви Уейнстийн

От коментар на Емил Л. Георгиев за "Площад Славейков"


Фотограф: Юлия Лазарова

Представете си, че Харви Уайнстийн умре

Да припомним два факта за него. 1. Той е един от най-успешните американски и световни продуценти и филмите му са донесли няколко награди "Оскар". 2. Отрича да е правил някога секс без взаимно съгласие, но над 80 жени го обвиняват в недопустими сексуални посегателства, а някои дори и в изнасилване.

И ако утре Уайнстийн умре, дали ще се намери поне един сайт, вестник, списание или тв емисия, която ще съобщи факт 1, заливайки читатели и зрители с несъмнените му постижения в света на кино, но поради добро възпитание и от уважение към смъртта му ще премълчи факт 2?

Както е казал поетът, "мъртвият не ни е вече враг", така и мъртвият Харви няма да притесни повече нито една жена. Смъртта му обаче няма как да бъде извинение за извършените през живота му свинщини, а доброто възпитание не може да бъде оправдание за премълчаването на истината.

Смъртта на Светлин Русев предизвика елейни вълни в медиите и социалните мрежи, но се появиха и критични мнения за починалия художник. Няма нищо по-нормално за човек, който никога не бил еднозначна фигура – нито като общественик, нито като администратор в културата, нито дори като художник.

И ако до 1990-а Русев може да е получавал предимно хвалби, постове и димитровски награди, през последните почти 30 години критиките срещу ролята му в българския културен живот не бяха малко. Смъртта му няма как да стане повод изведнъж да изгрее целият в бяло и споровете да приключат.

Напротив, смъртта е добър повод за равносметка. Пред "За мъртвите само добро или нищо" избираме "За мъртвите или нищо, или само истината". И няма как да е "нищо", защото мълчанието не е решение, особено във времена на универсална измама.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Мнения Daily - ГЕРБ води България към фашизъм Мнения Daily - ГЕРБ води България към фашизъм

И още: Репресивни държавни структури заменят силовите групировки; В битката за "умните глави" Изтокът държи слабите карти

17 дек 2018, 293 прочитания

Бунтът е за нов социален договор 6 Бунтът е за нов социален договор

Жълтите жилетки във Франция

14 дек 2018, 2163 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Мнения Daily - Московските миражи затулват борисовите

И още: Цената на руския газ е строежът на АЕЦ "Белене"; Москва не вярва на сълзи

Западният страх от Huawei

Китайският технологичен гигант се оказа под неочаквано мащабен световен политически натиск

Най-голямата слънчева сделка

Samsung продава седемте си соларни парка в България на германския фонд KGAL и чешката Micronix за около 80 млн. евро

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Tuesday, I'm in Love

Как Quiz Night Show създаде разрастващо се общество от ентусиасти в киното, музиката и литературата чрез състезанията си

Коледна селекция - за всички от сърце

Ако все още не сте се справили с коледното пазаруване, разнообразни идеи за подаръци в последния момент.

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 50

Капитал

Брой 50 // 15.12.2018 Прочетете
Капитал PRO, Нов мениджър за фонд за стартъпи, размествания в "Стандарт", Ковачки трупа дългове към "Булгаргаз"

Емисия

DAILY @7AM // 17.12.2018 Прочетете