С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
1 5 юни 2018, 11:30, 3503 прочитания

Мнения Daily - Крайнодесните мобилизират расисткия си електорат

И още: При хибридна атака няма отговор в стил "око за око"; Как Тръмп ще пострада от търговската война с ЕС

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Завоеванията в миналото често вървят така: изгаряш, пленяваш, заличаваш спомена.
"Покръстване 2.0"

Крайнодесните мобилизират расисткия си електорат


От коментар на проф. Ивайло Дичев за "Дойче Веле"

Решението на Старозагорския общински съвет да се променят турско-арабските имена на стотици местности в града е поредният безсмислен скандал, който цели да отклонява вниманието от сериозните събития. Но хайде, ще се хвана на въдицата и ще поразсъждавам върху темата.

Политическият прочит е елементарен и еднозначен - акцията бе инициирана от крайно десните, които очевидно започват да се чувстват обезличени от участието си във властта. И затова сякаш си търсят повод да мобилизират расисткия си електорат, да дадат знак, че борбата продължава. Целта беше постигната на мига: турската общност се почувства обидена, възникна напрежение. Защото какво ще правят националистите без разделени, взаимно мразещи се граждани?За да не остане някой, който се съмнява, че тук се прави поредна стъпка към реабилитирането на мрачния "Възродителен процес" от Живково време, дейците взеха да се позовават на някакъв комунистически закон от 1970-те, според който имената в България трябва да са "български" и "разбираеми". На което Фейсбук отговори с дружното искане Джамбазки, Каракачанов и Сидеров незабавно да бъдат преименувани с разбираеми имена.

Но зад политико-фенските страсти в стил "да натрием носа на другия отбор" има нещо по-дълбоко. Защитниците на старозагорското "геройство" привеждат исторически примери, че и други са правили така. Такива примери мога да дам и аз - французите в Елзас, селджукските турци в Анадола, монголите в Китай, та чак до сапиенсите, които най-вероятно са преименували пещерите на неандерталците.

Завоеванията в миналото често вървят така: изгаряш, пленяваш, заличаваш спомена. Но нали си мислехме, че от Втората световна война насам сме заживели в друга епоха? Че физическият и символичен геноцид са останали завинаги в миналото, че не само държавните граници, но и езиците, културите, имената няма да бъдат променяни по политическа прищявка?

Невинното наглед решение на Стара Загора подсказва за едно опасно ремилитаризиране на съзнанието: днес преименуваме баирите и бунарите, утре забраняваме да се служи на арабски в джамиите, вдругиден връщаме в гражданското списъка с позволените имена. Прилича на възраждане на атавистичната идея, че едната група има право да властва над другата. Само да припомня, че ние, българите, нямаме особен интерес светът да върви в тази посока, защото сме малко на брой и лесно асимилируеми от по-мощните племена.

Комунистическото преименуване радикализира тази войнствена тенденция - смяната на името има за цел да заличи миналото, та да може да се построи начисто прекрасната утопия, в която вярваха милиони. Можем да го опишем и в по-грозни краски: в културата навлизат нови диваци, плячкосват, поругават, преименуват, издигат тотемите си върху руините. Тук България е верен ученик на Съветския съюз: Варна става Сталин, Перник - Димитрово, Шумен - Коларовград, Добрич - Толбухин.

Не знам какво си мисли бюрократът-патриотар, като го прави. Най-вероятно нищо не мисли, а просто се бори за кариерен растеж. Но ликвидирането на имената ни прави по-бедни, лишава ни от минало. А какво ли ще стане в тази пуристка еуфория, ако някой стигне до извода, че самото име "българи" има някакъв чужд, недай Боже тюркски корен? Неврозата рискува да прерасне в психоза.

------------
Ако тролиш руснаците с руските методи, се плаща висока цена.


Реконтрадезинформация

При хибридна атака няма отговор в стил "око за око"

Коментар на Ан Апълбаум за "Вашингтон пост". Преводът е на Клуб Z.


[Reuters]

Една от причините, поради които демокрациите не успяха да отговорят адекватно на вълната от глупости и дезинформации от Русия, е, че не е известно кой е ответният удар. Няма отговор в стил "око за око". Президентът на Русия например излъга за инвазията в Украйна – мъжете в униформи, които се разхождаха из Крим, бяха просто войници в отпуск – каза Путин, - които вероятно са си купили въоръжение от магазина. Когато обаче връчи медали на същите тези войници само няколко месеца по-късно, каква би била адекватната и премерена реакция? Да му се отговори с фалшиви новини от другата страна? Да разкажем много измислени истории за Владимир Путин, просто за да видим коя ще мине?

Досега повечето западни държави избягваха официалното тролене и откритото мошеничество, които руснаците използват редовно. Вместо да произвеждат дезинформация за борба с дезинформацията, повечето западни журналисти се насочиха още по-усърдно към проверката на фактите, защото вярваха, че в един все по-нестабилен свят те трябва да се придържат, докато могат, към истината.

Но сега украинските служби за сигурност нарушиха това табу и ни произведоха огромна тролска изненада. Точно така изглежда една операция по контра-дезинформация в стила "око за око".

Но в същността си тази операция има много повече общо с руско активно мероприятие, дори съветско, отколкото на украинските власти би им било приятно да признаят. Както ми каза един украински журналист – така е, когато поставяш целта пред средствата. Целта е ок - залавянето на убиец. Но средствата – фиктивна смърт, нагласени новини – ще намалят още повече и без това микроскопичните равнища на доверие, които украинците имат към своите власти и медии.

Никой не помисли за страничните щети. Никой не се запита дали някой ще повярва на службите за сигурност следващия път, когато ни съобщят за убит журналист. В страна, в която наистина убиват журналисти, не е ясно дали някой изобщо ще вярва повече на журналистите, със сигурност не и на Бабченко.

Тази история не е приключила. Разказът на наемния убиец, детайлите от заговора, реакцията на украинската публика все още са неизвестни. Но докато неизвестните едно по едно отпадат, следете внимателно, защото този случай е чудесен пример - ако си решил да тролиш руснаците с руските методи, точно това е начинът. И за това се плаща висока цена.

---------
Наказателните мита и отговора срещу тях ще бъдат убиец на работни места.


Si Vis Pacem Para Bellum*

Как Тръмп ще пострада от търговската война с ЕС

От коментар на нобеловия лаурреат по икономика Пол Кругман за "Ню Йорк Таймс". Преводът е на БТА.


[Reuters]

И така, търговската война започна. И колко глупава е тя. Официалното - и правно - обяснение на митата върху стоманата и алуминия е националната сигурност. Това е очевидно измамна обосновка поради факта, че основните преки жертви са демократични съюзници.

Точно тук обстоятелството, че съм професионален икономист, ми причинява малко затруднения. Верният отговор за влиянието на търговската политика за създаването и закриването на работни места, без значение за колко добра или лоша е смятана тя, всъщност е нула.

Защо? Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ сега повишава постепенно лихвените проценти, защото приема, че в страната повече или по-малко има пълна заетост. Дори митата да водеха до икономически растеж, тогава УФР просто щеше да увеличава лихвите по-бързо, което на свой ред би изтласквало работни места в други сектори: строителството би пострадало от покачващите се лихвени проценти, доларът би поскъпнал, правейки американската промишленост по-малко конкурентоспособна, и т.н.

Искаме да знаем дали търговската война на Тръмп ще създаде или закрие работни места при константна парична политика, при все че знаем, че тя няма да е постоянна величина. И отговорът, почти със сигурност, е, че търговската война всъщност ще бъде убиец, а не създател, на работни места, по две причини.

Първо, Тръмп налага мита на междинни стоки - такива, които се използват за производството на други продукти, някои от които трябва да се конкурират на световните пазари. Най-явно, разходите по производството на автомобилите и други трайни промишлени изделия ще се увеличат, което ще намали техните продажби; и каквото и да бъде повишението на заетостта в производството на метали, то ще бъде неутрализирано от загубите на работни места в секторите надолу по веригата.

Второ, други страни ще предприемат ответни мерки срещу американския износ, което ще струва работни места във всички сектори - от мотоциклетите до надениците.

В някои отношения тази ситуация ми напомня за митата върху стоманата, наложени от президента Джордж Буш-младши. Те се дължаха отчасти на арогантност: администрацията на Буш възприемаше Америка като неоспоримата суперсила в света, каквито и бяхме във военен план; тя обаче не разбра, че ние съвсем не бяхме също толкова доминиращи в икономиката и търговията, и имахме много за губене от един търговски конфликт. В случая с Тръмп мисля, че е налице различен вид илюзия: той си въобразява, че тъй като ние имаме търговски дефицит с редица страни, нямаме кой знае какво да губим, и останалата част от света ще се подчини скоро на волята му. Той обаче греши, поне по четири причини.

Първо, въпреки че изнасяме по-малко, отколкото внасяме, ние все пак имаме голям износ; едни ответни търговски мерки ще навредят на много американски работници (и особено на фермерите), доста от които гласуваха за Тръмп и сега ще се почувстват предадени.

Второ, съвременната търговия е сложна - страните не просто продават крайни продукти една на друга, а става въпрос за комплексни вериги на стойност, които търговската война на Тръмп ще наруши. Много американци ще се окажат губещи, дори да не са пряко заети в производството на износни стоки.

Трето, ако ескалира по-нататък, търговската война ще повиши потребителските цени. В момент, когато Тръмп отчаяно се опитва да убеди обикновените семейства, че са спечелили нещо от неговите данъчни намаления, няма да е необходимо кой знае какво, за да бъдат заличени тези, колкото и малки да са, печалби.

Най-накрая - и мисля, че е наистина важно - ние си имаме работа с реални страни, предимно демокрации. Реалните страни имат реална политика; те имат гордост; и избирателите в тях наистина не харесват Тръмп. Това означава, че дори техните лидери да искат да направят отстъпки, избирателите вероятно няма да го позволят.

-----

*Искаш ли мир, готви се за война.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Мнения Daily - Хайверена корупция блазни съдебните кадровици Мнения Daily - Хайверена корупция блазни съдебните кадровици

И още: Май няма да си купя друг Фолксваген; Каква е новата визия за Европа

14 окт 2019, 3524 прочитания

Мнения Daily - Реалната политика се прави в прокуратурата Мнения Daily - Реалната политика се прави в прокуратурата

И още: Защо Сидеров постави "крадец" и "гей" под общ знаменател; Манипулацията с отнемането на деца е оръжие за масово поразяване

9 окт 2019, 2821 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Мнения Daily - "Патриотичните" мошеници могат да доведат диктатура и тирания

И още: Завиваме фатално на Изток; Американска военна база в Източна Европа не е нужна; Трябва да благодарим на ромите за доброто рециклиране

Още от Капитал
Два милиарда евро бонус за енергийния преход

България ще получи субсидия от ЕС, за да се справи с последиците от закриването на въглищните централи

Каратисти в текстилна фабрика

"Албена" продаде бившия завод за памучни прежди "България 29". Купувачът "РС Билд" ползва за целта 9.5 млн. евро кредит от ЦКБ

Най-печелившите взаимни фондове за 2019 г.

Българските инвестиционни схеми реализираха много успешна година, а чуждите борси са основният източник на печалби

Скритите мащаби на водната криза

Водният режим в Перник е най-строгият от години насам, но това далеч не е единственото място, където има подобен проблем

Кино: "Бомба със закъснител"

Сексизъм, мълчание и опълчване във Fox News

Зеленият път

Как неизползваните жп линии в София може да се превърнат във велоалеи и пешеходни зони

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10