Мнения Daily - "Патриотичните" мошеници могат да доведат диктатура и тирания

И още: Завиваме фатално на Изток; Американска военна база в Източна Европа не е нужна; Трябва да благодарим на ромите за доброто рециклиране

   ©  Николай Дойчинов
   ©  Николай Дойчинов
Овластяването на подобни тарикати е безобидно, но в сигурни времена.

Популизъм

"Патриотичните" мошеници могат да доведат диктатура и тирания

От коментар на зам.-председателя на ДСБ Радан Кънев в неговия фейсбук-профил

"Патриотизмът - викал д-р Самюъл Джонсън - е последно убежище на мошеника".

Не е казал, че всеки патриот е мошеник, опазил Бог. А само, че политическите мошеници винаги купуват патриотични индулгенции. И е бил много прав, ако съдим по днешния Западен свят. С дребни изключения, националпопулистката вълна залива демократичната политика с доста мръсна пяна от стари ченгета, осъдени корумпета и обиграни опортюнисти, готови да си сменят убежденията сряда и петък, за да посвирят на актуалната тънка струна на публиката.

Овластяването на подобни тарикати е безобидно, в спокойни и сигурни времена. За броени месеци те успяват да се изложат и да покажат цялата си алчност, безсмислие и безпринципност. Сега обаче времената не са нито спокойни, нито сигурни, тъканта на конституционната демокрация е доста изтъняла, а Западът е разединен и цялостно разколебан - морално, икономически, ценностно. В такива моменти "патриотичните" мошеници могат да предизвикат огромни трусове и дори катастрофи, отхвърляне на конституционния ред и свободата, диктатура на мнозинството и неизбежната тирания, често водещи до открити вътрешни и международни конфликти.

Затова и отговорното лидерство изисква категорично противопоставяне на популизма, съчетано обаче с чувствителност към страховете и болките на мнозинството; Изисква смелост за реформи, но и повече почтеност в ежедневната политика; Изисква нетърпимост към мошениците, но и готовност за мащабно обединение срещу мръсната пяна.

-----------

Съпротивата срещу този завой минава през съпротива срещу АЕЦ Белене.

Геополитика

Завиваме фатално на Изток

От коментар на лидера на "Да, България" Христо Иванов в неговия фейсбук-профил.

Борисов видимо опитва да завие на Изток и завлича страната ни със себе си. Това минава през запазване и увеличаване на енергийната, корупционната, отбранителната и прочее зависимост от Москва.

Минава и през забатачване на всички стъпки за приближаване на България към ядрото на ЕС: Шенген (съдебна реформа), Еврозона (влизане в Банковия съюз и въвеждане на реален банков надзор върху гнилите ябълки), консолидация на отбранителните способности на страната, мерки за реална енергийна независимост и пр.

Ключов елемент в този политически курс е новият троен Голям шлем на Борисов (Белене, Южен поток и каквито там нови обещания са дадени на Лукойл), на база на който Борисов се опитва да се закрепи в рамките на една неогласена нова тройна коалиция (ГЕРБ, БСП, ДПС), гарантирана от Москва и изпълняваща програмата на Гоце Първанов и червените ДС барони.

В този пъзел проектът АЕЦ Белене е най-видимият и ключов елемент в тази стратегия. Съответно, съпротивата срещу този завой минава през съпротива срещу рестарта АЕЦ Белене. А съпротивата срещу този рестарт, минава през протест срещу съответното решение на НС. Елате!

-------------

От Естония до България трябва да се разположи противоракетна защита, разузнаване и комуникации.

Отбрана

Американска военна база в Източна Европа не е нужна

От коментар на о.р. ген. Бен Ходжис, бивш командир на сухопътните сили на САЩ в Европа, за "Политико". Преводът е на "Клуб Z".

Това, което прави НАТО най-успешният военен съюз в историята, е сплотеността на неговите членове. Установяване на постоянно военно присъствие на САЩ в Полша, както бе поискано от полското правителство, е точно такъв случай.

Като начало обаче, много от нашите съюзници ще погледнат на установяването на американска военна база в Полша – или някъде другаде в Централна или Източна Европа – като ненужна провокация. Това ще даде основание на Москва да твърди, че НАТО е агресор.

За разлика от настоящата програма за ротация на военен състав, при която войници идват за определен период и заминават обратно за базите си в САЩ, една постоянна база ще изисква американско оборудване, семейства, училища, магазини и цялата останала прилежаща инфраструктура. Някои биха погледнали на това като на нарушение на Основополагащия договор НАТО – Русия от 1997 г., който определи пътната карта за сътрудничество в сигурността между двете страни. Със сигурност Москва ще погледне така. Не мисля, че е мъдро да се дава ход на политика, която ще подхрани руските страхове, били те реални или не.

На второ място, база в Източна Европа не е необходима. Настоящата програма за учения и разполагане – включително и складирането на оборудване за въоръжени бригади – са част от енергичните усилия за осигуряване на адекватно възпиране срещу евентуална руска атака.

Разполагането на повече бойни групи за предно присъствие в Естония, Латвия, Литва и Полша в началото на 2017 г., веднага след срещата на НАТО във Варшава, демонстрира реалната воля за възпиране. Особено важно е решението на Германия да поеме отговорност за водеща нация за бойната група в Литва. Завръщането на Канада на европейския континент, като отговорник за бойната група в Латвия, бе друго силно стратегическо послание на ангажираност.

Трето, от практическа гледна точка, постоянното разполагане на въоръжена бригада в Източна Европа просто е неприложимо. То ще изисква увеличение на американската армия, което не изглежда вероятно. В противен случай армията на САЩ ще трябва да премести една от съществуващите части от тяхното сегашно разположение в Тексас, Канзас или Колорадо – такъв ход ще срещне силна съпротива от представителите на тези щати в Конгреса. А по силата на решения отпреди 6 години, вече няма въоръжени бригади в Германия, които биха могли да бъдат преместени на изток.

Източните съюзници вярват, че присъствието на американски войски ще засили възпиращия ефект, защото те вярват, че Русия никога няма да нападне и да рискува ответна реакция от американските сили, както и възможността руснаци да убият американци. Има начини да постигнем този стратегически ефект без да рискуваме единността на алианса. Използването на ротационни сили трябва да бъде разширено и да включва всички страни от източния фланг - от Естония до България, както от Украйна до Грузия. Това, от което наистина има нужда в тези държави, е логистика, противоракетна защита, военна полиция, както и специалисти по разузнаване и комуникации.

----------

Страната ни дори е способна да внася пластмасови отпадъци за преработка.

Възобновяеми ресурси

Трябва да благодарим на ромите за доброто рециклиране

От коментар на Ясен Бояджиев за "Дойче Веле"

Когато преди 13-14 години в София се появиха първите цветни контейнери, вкъщи започнахме старателно да сортираме боклука. Но в квартала (а и в целия град) семействата като нас бяха очевидно малцинство.

Да се пребориш с недоверието обаче не е никак лесно. Години наред непрекъснато ми се налагаше да споря с някои от най-близките ми приятели, които, също като много други софиянци, бяха убедени, че разделното събиране е имитация, понеже съдържанието на всички цветни контейнери накрая се изсипва в едни и същи камиони.

Разбира се, картината в страната е пъстра и далеч от идеалното състояние. И все пак - засичането на различните официални и експертни източници очертава впечатляваща промяна.

От 2006 до 2016 година рециклирането на пластмасови отпадъци в ЕС е нараснало със 79%, а само на опаковките от пластмаса - със 74%. В България темпът на растеж е още по-висок. През 2008-2009 например в София разделно се събират едва 4% от домакинските отпадъци, останалото отива на сметището. През 2017 година 84% от отпадъците в града се рециклират и оползотворяват, а само 16% се депонират.

Основен фактор за този ръст са изградените през последните години организация и инфраструктура и огромните инвестиции (от европейските фондове и от частни български инвеститори). Най-голямата от тях е софийският завод, в който подлежащите на рециклиране материали се отделят и от смесените битови отпадъци. Освен това в страната бяха изградени около 60 сепариращи инсталации, а в момента се строят още близо 20. Над 130 са фирмите с лиценз за рециклиране на пластмаса, чийто общ капацитет нахвърля обема на събираните пластмасови отпадъци. Затова им се налага да внасят суровина от съседните страни.

На официално ниво винаги се изтъква още една причина за добрите резултати: още през 2011 година България (сред първите страни в ЕС) ограничи използването на найлонови торбички чрез заплащане на продуктова такса.

Има обаче още една, специфично българска причина, която не влиза в официалните отчети - приносът на хора с ниски доходи (предимно роми), които събират от контейнерите по улиците годните за рециклиране отпадъци и ги предават в пунктовете за вторични суровини срещу заплащане. Трудно е да се каже какъв точно е обемът на този "бизнес". Според неправителствени организации, само в София (с население към 2 милиона) става дума за 4-5 хиляди души, които "отговарят" за около 50% от отиващите за рециклиране отпадъци (около 100 хиляди тона) и така годишно спестяват на града разходи в размер на около 16 милиона лева. Вече се чуват експертни гласове, че нормативната рамка трябва да вземе предвид тези хора и да ги интегрира в системата.

Така или иначе тези хора очевидно са съществена част от българския бизнес модел в рециклирането, създал се спонтанно като съчетание от икономическите условия, усилията на държавата и предприемаческата инициативност. Нещо подобно и също толкова изненадващо се случи преди години с "българския" интернет, който излезе от допотопната и хаотична епоха на преплетените и висящи отвсякъде кабели и сега е сред най-бързите и най-лесно достъпните в света.

Още от Капитал