Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
5 17 юли 2018, 9:49, 5484 прочитания

Мнения Daily - Избитите животни си имат имена

И още: Властта е в третия етап на деградацията; Белият дом ще бъде украсен от истински простак

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Не може току-така да влезеш в едно село и да избиваш същества, които носят имена.
Зараза

Избитите животни си имат имена


От коментар на Веселина Седларска за "Клуб Z"

Вече няма никакво значение по каква причина избиват овцете и козите в Странджа. Всички хора, с които говорих, бяха убедени, в две версии. По-меката: някой е решил да убие дребното животновъдство и пет пари не дава за поминъка на хората от този беден край. По-твърдата: някоя разчиства Странджа като терен за заселване с емигранти. И няма никакво значение дали има основателна причина за умъртвяването на животните и каква е тя.

Доверието в българските институции е на кота нула. Тези, които ще повярват, че задължително трябва да се изтрепят овцете и козите, защото иначе чумата ще ги тръшне и ще заразят още стада, вероятно са същите, които повярваха, че Юнкер го мъчи ишиас.Една снимка обиколи цялото виртуално пространство, жената от нея е заснета и на клип. Тя гали своите козички, нарича ги с имена, прегръща ги и плаче. Нищо в този клип не е изкуствено или преувеличено. Стадата не са само добитък, не са просто поминък, животните в тях имат имена, а стопаните им живеят с тях. И сега тази възрастна жена моли репортер: Направете нещо, направете нещо!

Тъй ли нямаше един човек с мозък за пет пари в БАБХ, който да каже на колегите си, че не може току-така да влезеш в едно село и да почнеш да избиваш същества, които носят имена? Бабата не знае защо трябва да убият козите й, дядото не знае защо умъртвяват овцете му, но някой в БАБХ предполага се, знае. Първата му задължение би трябвало да бъде да обясни на тези хора какво става и какво се налага да се направи. Да отговори на всички зададени от тях въпроси, да ги убеди, че се налага (щом се налага). И едва след това да прати хората с белите мушами и маски да убиват.

И после някои умници ще се подиграват на простите селяни, че си обясняват наложителното мероприятие с конспиративни теории за заселване на Странджа с мигранти. А вие, умните, защо не обяснихте? Защо не проявихте елементарно уважение към тези селяни, които си гледат дребните животни като деца, кръщават ги, обичат ги, радват им се, боли ги за тях?

-------
Какво следва, след като олигархичната власт стане господарска?


Контрол

Властта е в третия етап на деградацията

От коментар на политолога Евгений Дайнов за "Дневник"


Фотограф: Георги Кожухаров

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) реагира ужасяващо неадекватно, пренебрежително, неморално, неуважително. Спомням си случай с лъвчета, случай с птици, втори случай с птици, сигурно има още. Когато някой политик се вземе прекалено на сериозно и забрави, че е слуга на хората, време е да си ходи.

Гражданите на Републиката вече активно търсят поводи да се сблъскат челно с подразделения на държавната власт. Не издържат. Помня и аз, преди има-няма две седмици, как на път да свиря за Джулая на "Корал" истински се надявах да заваря на място полиция и жандармерия, та най- сетне да си изясним отношенията директно. Очевидно подобна ярост бушува в огромно количество хора – до степен да си зарежат нещата и да се вдигнат, от цялата страна, за да застанат с жива верига срещу агентите на БАБХ.

Ясно виждаме основанията на тази гражданска ярост: властта действа "пренебрежително, неморално, неуважително". Пренебрежително и неуважително към мен може да се отнася единствено господарят ми. Но тъй като аз господар нямам – нито един гражданин няма, докато има статута на гражданин – то всички са равни на мен. А държавните институции са дори по-долу от мен – те са моите инструменти, "слуги на хората", както се пазва по-горе. И точно те ще се отнасят към мен като към крепостен?

От историята знаем, че всяка власт се опитва да се превърне в олигархия, т.е. в група, управляваща в свой интерес, а не в интерес на обществото. Това в България се случи. Не си даваме достатъчно сметка обаче за това, какво се случва, след като една власт е станала олигархия. А именно: че следващата крачка е тази власт да конституира себе си като господар на гражданите.

Нашите хубавци в момента се опитват да правят точно това; и затова използват господарско-пренебрежителен език, когато си говорят с нас. А след като олигархичната власт се е конституирала като господарска, следва ли още нещо? Да, следва. Тази власт започва да убива.

БАБХ се опитва да убива: случаят с двете (впоследствие – трите) лъвчета, които искаше да убие без всякаква видима причина и в нарушение на решение на съда; (поне) две масови убийства на птици, отново без видима причина или повод; а днес се е запретнала да изтреби хиляди овце и кози, всичко от които – както тия дни ни напомни Веселина Седларска – си имат имена.

Няма – вече – абсолютно никакво значение дали има научни доводи в полза на масовата "евтаназия". Дори да ни представят такива, никой няма да ги чуе. Защото никой не вярва на институциите на властта – абсолютно никой, дори работещите в тях. А не вярваме, защото всеки ден институциите на властта ни демонстрират, че не са никакви институции; а са превърнати в наказателни бригади за репресия и терор срещу онези, които властта по някаква причина не харесва.

Властта в България, след като успя да се превърне в олигархия, вече е на практика и преформатирана като господарска власт, мачкаща и заплашваща своите граждани. Третият етап на тази деградация – властта да започне да убива – е също вече налице, макар засега затворена единствено в убийството на животни и птици. Но да не забравяме, че днес-утре можем да се събудим с новината, че властта на "Бойко-3" е убила и Кольо Босия...

----------------
Грубата честност често идва заедно с груба сила.


Власт

Белият дом ще бъде украсен от истински простак

От коментар на консерватора Матю Парис за "Таймс". Преводът е на агенция "Фокус".


[Reuters]

Доналд Тръмп играе добро ченге на собственото си лошо ченге. Това посещение на 45-ия президент на САЩ ще се разглежда като повратна точка в британската и европейската политика на 21-ви век. Докато го смиламе, ще видим, че то е по-важно от който и да е детски балон, от атаката на Тръмп срещу нашия нещастен премиер или размяна на нелюбезности.

Никой бъдещ президент няма да посмее да каже онова, което той каза за НАТО, за специалната търговска сделка с Великобритания или за избора, пред който сме изправени. Защото всъщност не става дума за Доналд Тръмп. Става дума за големи сили в историята. Става въпрос за Америка: Америка, на която Тръмп някои отношения е продукт. Става въпрос за това как народите с почти неограничена сила я използват, винаги я използват и винаги ще го правят.

Властта няма нужда да действа рафинирано. Начинът, по който Тръмп изглажда косата си, избърсва носа си, връзва вратовръзката си или третира домакините си не е важен. Той може да си прави с косата, носа си, вратовръзката и домакините си каквото си иска. Той е президент на Съединените американски щати.

Американският президент е овластен да приеме различен подход и можем да въртим малките си британски юмруци в ярост и ужас, но най-накрая трябва да се изправим пред него. Бърборенето на моите колеги британски либерали започва да се разпада на стърготини. Най-великият журналист на всички времена Хенри Луис Менкън го казва в много отношения правилно и по някакъв начин погрешно. На 26 юли 1920 г. той пише в The Baltimore Sun:

"Тъй като демокрацията е съвършена, кабинетът на президента представлява все повече и повече вътрешната душа на народа. В един велик и великолепен ден обикновените хора на земята ще постигнат най-сетне това, което желаят и Белият дом ще бъде украсен от истински простак".

Би било изкушаващо да се каже, че 98 години по-късно пророчеството на Менкън е изпълнено; но това не би било правилно. Този президент със сигурност не е простак, а нещо много по-сложно. Животът е прекалено кратък, за да се деконструират умствените процеси на Доналд Тръмп, така че позволете ми да цитирам бившия ми колега от The Times Майкъл Гоув. След като интервюира президента през януари 2017 г., сегашният министър по въпросите на околната среда отбеляза: "Интелегентността присъства в много форми."

Забележката не беше саркастична, а по-скоро озадачаваща. През миналото столетие, когото колегата на Маргарет Тачър Норман Сейнт Джон-Стевас - особено критичен и крайно ляв по убеждения, отбеляза, че "неприятното при Маргарет е, че когато тя говори без да мисли, тя казва каквото мисли". И Гоув и Стевас описват един и същ феномен: грубата честност, която може да дойде с груба сила.

Всеки император на световна сила във всяка епоха изглежда така. Предшествениците на Тръмп бяха просто по-учтиви. Как смятате, че Великобритания през ХІХ век щеше да изглежда, ако бяхте Сиам или Бирма, или Китай, или заселниците в Южна Африка, или наистина (в предишния век) северноамериканските колонии? Сурови, брутални, перфектни и нечувствителни към културата: големи, алчни глупаци. Сега гледните точки са обърнати. И не ни харесва, нали?
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Мнения Daily - Хайверена корупция блазни съдебните кадровици Мнения Daily - Хайверена корупция блазни съдебните кадровици

И още: Май няма да си купя друг Фолксваген; Каква е новата визия за Европа

14 окт 2019, 3713 прочитания

Мнения Daily - Реалната политика се прави в прокуратурата Мнения Daily - Реалната политика се прави в прокуратурата

И още: Защо Сидеров постави "крадец" и "гей" под общ знаменател; Манипулацията с отнемането на деца е оръжие за масово поразяване

9 окт 2019, 2979 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Защо проблемите на правовата държава в България се различават от тези в Унгария и Полша

Европейският контекст на правовата държава в Централна и Източна Европа

Още от Капитал
Шокът понякога ражда успех

Има примери, че настоящата криза подобрява бизнес моделите на много компании

Експериментална ваксина за икономиката

Обявените от правителството икономически мерки за 2.2 млрд. лв. от бюджета изглеждат тромави и недостатъчни за фирмите, а без промени схемата за субсидирана заетост няма да проработи

Ричард Грийвсън: Дълбока рецесия е най-вероятният сценарий за региона

Заместник-председателят на Виенския институт за международни икономически изследвания wiiw пред "Капитал"

Масови тестове или карантина без край

България не може да издържи повече от два месеца със спряла икономика, а разхлабване на мерките без масово тестване носи голям икономически и здравен риск

Моне за всеки ден

Изложба преживяване в ново пространство за дигитални арт събития в Барселона ни потапя във вселената на Клод Моне

Емисия "Добри новини"

За конструктивната журналистика и начините да намалим стреса от информационния поток

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10