Мнения Daily - Илюзия е, че мирът е естествено състояние на Европа
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Илюзия е, че мирът е естествено състояние на Европа

След Втората световна война американските войски са разположени в Евразия, за да се гарантира, че континентът не може да бъде доминиран от една сила, способна да монополизира ресурсите и да ги обърне срещу САЩ.

Мнения Daily - Илюзия е, че мирът е естествено състояние на Европа

И още: Тайната дипломация води до трагедии; Тръмп иска да извива ръцете на всяка страна поотделно

5472 прочитания

След Втората световна война американските войски са разположени в Евразия, за да се гарантира, че континентът не може да бъде доминиран от една сила, способна да монополизира ресурсите и да ги обърне срещу САЩ.

© Reuters


Американската армия винаги е била ключов компонент за интегрирането на Европа.

Геополитика

Илюзия е, че мирът е естествено състояние на Европа

От коментар на Клеър Берлински за Politico. Преводът е на Клуб Z.

Това, което Тръмп не разбира е, че несъответствието в разходите, при което САЩ плащат повече от своите съюзници, не е проблем на системата. Това е функция. Така го проектираха великите следвоенни държавници и тази изключително проницателна стратегия гарантира липсата на конфликт между великите сили - и ядрена война - в продължение на три четвърти от века.

Отвореният, либерален световен ред, който познаваме в момента, е построен в края на Втората световна война и разширен след падането на Съветския съюз. По идея той се ръководи от САЩ, по идея той осигурява постоянна военна хегемония на САЩ над Евразия, докато обединява Европа под защитата на САЩ. Целта на тази грандиозна американска стратегия е да предотврати една самостоятелна сила да доминира региона и да се обърне срещу САЩ и техните съюзници. Американската хегемония освен това служи и за да потуши по-ранните регионални съперничества, предотвратявайки по-нататъшни световни войни. Дийн Ашсън, Джордж Маршал и другите велики държавници от тяхното поколение следваха тази стратегия, защото бяха научили, на невъобразима цена, че вечната американска фантазия за вечна свобода от Европа - изолационизъм или "Америкопървизъм" - е точно това - фантазия.

Тази политика е била толкова успешна, че американците сега - повечето от които не са били живи, за да изпитат тези войни - виждат мира, единството, просперитета и стабилността като естественото състояние на Европа. Това е илюзия. В продължение на векове, Европа бе опорната точка на глобалното насилие. С епохата на глобалното разкриване на света, тя се превърна в основен износител на насилие, като темпото и ужаса от касапницата нарастваха с всеки век с подобренията в технологиите.

Борбата за Африка, разделянето и колонизирането на този континент от Европа, е точен пример. Конференцията в Берлин за Западна Африка през 1884-1885 г., която събра представителите на 13 европейски сили, за да уредят колониалните си претенции за Африка с дипломация вместо с оръжие, води до мир на Стария континент за няколко години. Конференцията угажда на исканията на крал Леополд II, според които свободно Конго е всъщност негова частна собственост. Десет милиона души загинаха под управлението му.

Ето защо следвоенна Европа престана да бъде водещ износител на насилие в света и вместо това става водещ износител на луксозни седани. Американската армия винаги е била ключова част от плана за интегриране и възстановяване на Европа от развалините. След Втората световна война американските войски са разположени в Евразия, за да се гарантира, че континентът не може да бъде доминиран от една сила, способна да монополизира ресурсите и да ги обърне срещу САЩ. Щатите изградиха поразителни военни активи там, за да укротят местните съревнования по въоръжаване, преди да са започнали, тъй като сигурността им е гарантирана.

Американският световен ред, подкрепен от идеалите на либералната демокрация, е много несъвършен. Но това е най-близкото нещо до утопия, което някога е виждал нашият пропаднал и измъчен вид. Ползите от него не са само икономически, макар че тези ползи са огромни. Ползите от него трябва да се измерват във войни, които не се водят, и животи, които не са загубени. И все пак много американци са загърбили както историята, така и реалността.

-----------

Американският президент подписа нов празен чек на Путин.

"Разведряване"

Тръмп иска да извива ръцете на всяка страна поотделно

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук-профил

Източник: Reuters

Тръмп очевидно има нужда от сделка с Путин по ситуацията и перспективите на войната в Сирия, и преди всичко - сделка за възможната изолация и изтласкване на Иран от баланса на силите в Сирия. Ключовите съюзници на Вашингтон в Близкия изток - Израел и Саудитска Арабия - са непримирими противници на Техеран. Израел - заради опасностите, които носи ядрената програма на Иран и заради де факто прекия достъп на иранските въоръжени сили до границата между Сирия и Израел. Саудитска Арабия разглежда себе си като лидер на сунитския ислям и е в дългосрочно съперничество с шиитски Иран, който заедно с иракските шиити, с Хизбула и с режима в Дамаск гради "шиитска дъга" между Техеран и Бейрут, целяща ограничаване, ако не изолация на сунитския контрол върху Близкия изток. Не е ясно доколко Путин може реално да ограничи или маргинализира иранското присъствие в Сирия, но нищо не му пречи поне да обещае нещо подобно.

Тръмп очевидно се стреми към международен ред, в който Америка ще има възможност да формира отношенията си със света страна по страна, за да получи максималния бонус на американската сила и хегемония. Конгломерати от съюзници като ЕС са препятствие пред тази цел поради съвкупната си - в случая с Европа - търговска сила. Затова Европа е противник. Противник е и Китай - заради търговското си съперничество с Америка и заради все по-откровената си амбиция да се превърне в глобална свръхсила.

Може ли Китай да бъде сдържан в своите търговски и геополитически амбиции? Да не би някой мъдър геополитик на преклонна възраст да е прошепнал на Тръмп, че така както през 1972 г. Америка изигра срещу Москва "китайската карта", днес е възможно да се опита срещу Пекин да разиграе "руската карта"? Най-малкото, струва си да се помечтае... Москва и Пекин са партньори и - евентуално - съюзници изцяло на тактическа основа. Дългосрочните интереси на двата гиганта не са съвместими и това е очевидно от пръв поглед върху географската карта. Ако прибавим към това уравнение и общия интерес между Москва и Вашингтон от сдържане на ислямския радикализъм, базата за дългосрочно сътрудничество се задълбочава.

Какво значение тук има някаква си Европа, която и без това е вдигнала бялото знаме и безпомощно гледа как на Стария континент нахлуват все по-големи вълни мюсюлмани от Африка и Близкия изток?

Днес в Хелзинки изглежда, че Доналд Тръмп подписа нов празен чек на Владимир Путин. Международната легитимация, която тази среща даде на Путин е достатъчен, дори и ако е единствения бонус от нея. Следствието - моралното отпадане на изолацията и статута на агресор - нарушител на международното право. Но дали това наистина е единственият бонус? Свидетелствата и аргументите за предполагаемата руска намеса в изборите за президент на САЩ от 2016 г. изглеждат все по-сериозни... Каквото и да означава това.

-------------

Докарахме го шпиони да ни спасяват от лъжите на едно бивше ченге и един вечен далавераджия.

След Хелзинки

Тайната дипломация води до трагедии

От коментар на политолога Деян Кюранов за "Дневник"

Източник: Reuters

Тайната дипломация бе международна институция, уличена в историческа трагична вина за Първата световна война; когато това се повтори и за Втората световна война, в света след 1945 тайната дипломация беше отречена. Защото се оказа занимание, полезно за царете – фюрерите – секретарите на комунистически партии, но пагубно за народите им. Днес пред очите ни двама президенти възстановяват тази пагубна за нас и твърде удобна за тях практика. Липсата на информация от срещата на Тръмп и Путин насаме – това е главната информация. Дотам го докарахме, да се молим шпионите да ни спасяват от лъжите на едно бивше ченге и един вечен далавераджия.

Липсата на информация от "тъмната стаичка" на срещата, макар некоментирана, е усетена. И несигурността в оценките е всеобща. За мен най-добре е изразил това един патетичен защитник на Доналд Тръмп, конгресменът републиканец Марк Медоуз. След като оправдава, та оправдава съпартиеца си per fas et nefas, той прави следното обобщение, объркано и объркващо (граматиката също не е за пример, но посланието се долавя, а това за Марк и електората му очевидно е достатъчно): "Да правим далекообхватни заключения от една пресконференция, не мисля, че е индикация къде стоим като нация, къде е този президент [т.е. Тръмп] или какви действия се изискват от нас." Истината понякога глаголи чрез устата на младенците и партийните назначенци за лично лоялни депутати.

На нормален български (и американски) този човек казва: дори да си мислим, че сме разбрали нещо от думите на президентската двойка – нищо не сме разбрали: нито за позицията на САЩ, нито за позицията на Тръмп, нито какво вождът (Тръмп) ще поиска от нас (американците) вследствие на разговорката си с Путин. Че не сме разбрали е правилно. Ибо думите на президентите са неизповедими! Тук лоялният слуга на първия слуга на народа го вдига над цар – чак до Бог.

На такива ли ще вярваме?

Американската армия винаги е била ключов компонент за интегрирането на Европа.

Геополитика


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 2
  deaf avatar :-|
  deaf

  Два цитата от великият Николо Макиавели:

  "За да постигнеш ЦЕЛИТЕ си,трябва да се прикриваш." (Затова Тръмп не споделя какво е говорил с Путин. И никой истински политик не споделя напълно.)

  "Мъдрост е да се преструваш понякога на луд." (Относно "лудостта" на Тръмп...)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK