Мнения Daily - Истерията и агресията може да заглушат "Свободна Европа"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Истерията и агресията може да заглушат "Свободна Европа"

Мнения Daily - Истерията и агресията може да заглушат "Свободна Европа"

И още: БСП всъщност преоткрива себе си; България не е парламентарна, а Бойкова демокрация

4738 прочитания

© Надежда Чипева


Дали един глас, па макар и "американски", може да тежи повече от този на баба ти Дора.

Информационно блато

Истерията и агресията може да заглушат "Свободна Европа"

От коментар на проф. Ивайло Дичев за "Дойче Веле"

Завръщането на "Свободна Европа" в България (и Румъния) беше оценено еднозначно като шамар за българската медийна среда, която явно е паднала дотам, че 11 години след присъединяването към ЕС се налага българите да получат още един независим външен източник на информация. Както става обикновено при съмнителни режими и развиващи се страни от т.нар. Трети свят.

В предишната си версия радио "Свободна Европа" задаваше един сериозен и аналитичен тон, а днес това ни е нужно повече от всякога сред шумотевицата от сензации, фалшиви новини и откровени глупости. Оттук нататък следват няколко неизяснени въпроса.

Връща се Студената война, добре, но кой срещу кого се бие днес, при положение че Тръмп се обяви за по-близък с Путин, отколкото със съюзниците си в ЕС? В своята история "Свободна Европа" беше една силно идеологическа радиостанция и тъкмо като такава изигра важна роля в някогашния Източен блок. Дали сега смята да провежда тръмпианската политика на алтернативна дясност и разгром на ЕС? Или все пак ще продължи да защитава демократичните ценности, в които доскоро всички вярвахме? Може и да ви звуча параноично, но днес в САЩ се случват неща, които и насън не си бяхме представяли. Затова не смятам, че е невъзможно тази медия да се захване да пропагандира идеи тип Фараж, Льо Пен или Орбан. Дай Боже да греша.

Странен е начинът, по който беше представено завръщането на радиостанцията: група независими журналисти с името "Боец" пише писмо до американския Конгрес и за по-малко от два месеца вече имаме новина. Вярвам, че подписалите са почтени хора. А и това, което са изложили в писмото си, е самата истина за нашата медийна среда. Но все пак повечето от авторите са просто редактори на сайтове, много от тях са ми напълно неизвестни, а зад имената им не стоят маси от граждани, протести, стачки, професионални организации. Как тогава стана чудото?

Да си представим сега ролята на една направлявана от Америка медия в родното блатце. Говорим за среда, в която със серия от политикански двусмислици и пинг-понг от лъжи из безсъвестни сайтове гражданите бяха убедени, че държавата (в престъпен съюз с Европейската комисия!) заразява животните в Странджа с биологическо оръжие и праща преоблечени като ветеринари цигани да ги колят, за да засели там араби.

Тъй като при нас чужденецът винаги е по-прав от местния, можем да си представим, че един спокоен, експертен тон, опрян на отвъдокеански авторитет, може да върне малко разум в публичния ни живот. Питам се обаче дали тази схема от времето на догонващата модернизация все още е възможна. Дали в разпадналата се дигитална вселена един глас, па макар и "американски", може да тежи повече от този на баба ти Дора. И както мъчително разбрахме, истерията, агресията, да не кажа откровената лудост са винаги по-интересни и затова заглушават спокойните гласове.

Защото проблемът ни днес не е онзи от времето на комунизма, когато оскъдната информация трябваше да пробие заглушителите и да стигне до хората, прилепили ухо до приемника. Проблемът днес е свръхпроизводството на информация - не цензурата, а брътвежът, в който и най-болният мозък може да намери потвърждение на тезите си.

------------

2018 г. на "Позитано" 20 се усеща като 1998 г.

"Смяна на системата"

БСП всъщност преоткрива себе си

От коментар на Петър Чолаков за "Дневник"

Фотограф: Анелия Николова

В събота пред националното съвещание на БСП в НДК лидерът на левицата Корнелия Нинова защити идеи, които потвърждават тезата, че партията все по-усилено търси да пожъне гласове в нишата на популистката радикална левица.

В момент, в който дори Куба обмисля да промени конституцията си, за да легализира еднополовите бракове и частната собственост, а консерваторите от ГЕРБ подкрепят ратифицирането на Истанбулската конвенция, БСП, член на Партията на европейските социалисти /ПЕС/, поведе още по-ожесточена война с "джендър идеологията", готова е да оттегли подкрепата си за влизането на страната в еврозоната и продължава да държи монопола върху носталгията по "славното" соц. минало.

По същество: На първо място, придобилата популярност крилата фраза, че с очевидната си радикализация столетницата се превръща в "новата "Атака", не е коректна. Всъщност, ако се върнем няколко десетилетия назад, ще видим, че корените на популистката радикална левица в най-новата история на България са в кръгове във и около БСП.

В тях имаше (и несъмнено още има) неприязън към кандидатурата за членството на страната в НАТО, подозрение към опасните, "дегенеративни" европейски ценности, легализирането и легитимирането на етническата партия ДПС и др. Разбира се, БСП винаги е била партия със сложна природа, в която има много крила, течения, фракции. Но "протоатакистите" бяха заглушени през 1999 г., когато ръководството заяви, че ще държи твърдо курс към НАТО и ЕС.

Сега с този пореден ход БСП всъщност преоткрива себе си. 2018 г. на "Позитано" 20 се усеща като 1998 г. Партията се връща към иманентна част от същността си, за която се преструваше дълго време, че липсва, че е безвъзвратно загубена или най-малкото, че няма да получи шанс да се наложи. Това, на което станахме свидетели в събота, е само поредната стъпка от едно движение назад, което наблюдаваме вече няколко годни поред (спомняме си последните местни избори в София и ироничната покана на Ангел Джамбазки към левия кандидат за кмет на столицата проф. Михаил Мирчев да се присъедини към ВМРО).

Този опит на БСП да навлезе в ловните полета на популистката радикална левица и десница, които, безспорно, са във възход на много места в Европа, има своите политически основания. Успехът в тази ниша би довел, надяват се социалистите, най-после до преодоляването на упоритата преднина на ГЕРБ. Въпреки несекващите скандали около кабинета "Борисов 3" ГЕРБ продължава да води с около 3-4% пред социалистите.

И нещо далеч по-важно. Столетницата дълбае в погрешната посока. Как да повярват неубедените, колебаещите се избиратели и негласуващите, че БСП е реална и решителна опозиция, когато тя действа през по-голямата част от времето като перфектния член на политическия картел. Поредното доказателство видяхме миналата сряда. Тогава само 29 народни представители от БСП (от 79!) гласуваха против лобистките поправки в Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Поправки, които спестиха едни 58 млн. лв. на личния приятел на г-н Борисов Кирил Домусчиев – собственикът на БМФ, а така също, както се твърди, облагодетелстват интересите на г-н Делян Пеевски в "Булгартабак" и "Ню имидж".

Горко на държава, в която това е портретът на парламентарната опозиция, а единственият "гарант за държавността" е Валери Симеонов.

------------

Той е новият цар, новият генерален секретар на ЦК на новата БКП.

Системна грешка

България не е парламентарна, а Бойкова демокрация

От коментар на бившия посланик в Русия Илиян Василев в неговия фейсбук-профил

Фотограф: Анелия Николова

Макар че го подкрепих по принцип, протестът на 30 юли, който уж обединява, за мен остава твърде странен като организация, като фокус, като избор на дата и място. Народното събрание не е център на власт, всичко се решава от Него, в Министерски съвет. Там се протестира, там се търсят решения. България не е парламентарна, а Бойкова демокрация. Той е новият цар, новият генерален секретар на ЦК на новата БКП - ГЕРБ. За това има само едно място, където да се протестира.

Изборът на дата е още по-странен, тъй като Народното събрание ще бъде в отпуск. С две думи: ялова работа. Докато Министерският съвет работи.

Както показаха медийните битки около Шарково и намесата на Нинова, която нанесе съкрушителен удар в каузата на бранещите баба Дора, защото услужи на ГЕРБ да представят проблема като завера на БСП, е много важно да се знаят кои са организаторите и какви анажименти са поели. Нищо чудно и ГЕРБ да имат някакъв пръст в организацията, за да овладеят и опитомят енергията на протеста по начина, по който пускат сами фейк новини, за да неутрализират истински новини от разкритията около къщата в Барселона.

Утре, условно казано, ГЕРБ и сие току виж намерили по случайност някое клипче с някой отворко, който да каже, че е говорил със Слави Трифонов или с Румен Радев, или с болната амбиция Нинова и да дискредитира протеста. Важното е да се знае предварително, за да не се допуснат манипулации.

Иначе всеки може да участва като редови гражданин.

Ако е само протест на майките е едно. Ако ще е протест, който да обединява всички сили срещу гротеската във властта, е друго. Ако ще сменяме системата, което е моята цел - няма да стане с Нинова и БСП, защото те са част от нея. Интегрална, неотменима, същностна част.

Дали един глас, па макар и "американски", може да тежи повече от този на баба ти Дора.

Информационно блато


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  wdy20565098 avatar :-|
  Explorer

  Куба приема всичко, защото като Гърция, е умряла от глад. Корнелия си е намерила ниша и няма какво да я обвинявате. Гледам вече, че Демократи за свободна България преди да скочат казват "хоп" и почват да се занимават с църквата. Ще е ремонтират, реанимират и реформират. Толкова бързо ли забравиха опита на И. Костов, който и до сега не може да бъде открит никъде?

 • 2
  goshoe avatar :-|
  goshoe

  Г-н Чолаков, предпочитам лъжите на Нинова пред еднополовите бракове. За подобни неща трябва референдум. Приемането на ЛГБТ конвенцията е национално предателство!

 • 3
  milipili avatar :-|
  Скакауец

  [quote#2:"goshoe"]Приемането на ЛГБТ конвенцията е национално предателство![/quote]
  Изобилно и услужливо разгласявано от изданията на Икономедия на Прокопиев. Правете си сметка кой поръчва и кой плаща тази гнус. Парите не миришат, нали Ивчо?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK