Мнения Daily - Ще има десетки отстреляни туристи и гъбари
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Ще има десетки отстреляни туристи и гъбари

Мнения Daily - Ще има десетки отстреляни туристи и гъбари

И още: Недоверието е българската чума; Неоколониализмът в субсахарна Африка движи миграцията

7476 прочитания

© Асен Тонев


Законовата промяна, мотивирана с превенция на африканската чума по свинете, е пълен абсурд.

Разрешението за групов лов на свине

Ще има десетки отстреляни туристи и гъбари

От коментар на Стефан Аврамов, експерт към "Българска фондация Биоразнообразие", в неговия фейсбук профил

След като президентът НЕ наложи вето на измененията в Закона за лова, то утре последният ще бъде публикуван в Държавен вестник и ще влезе в сила. С това от сряда ще може да започне груповиян лов на дива свиня с до десет кучета.

Тази промяна на Закона за лова, мотивирана с превенция на африканската чума по свинете, е пълен абсурд от ветеринарна, ловна и социално-икономическа гледна точка!

От ветеринарна е абсурд, защото:

- гонките с до десет кучета ще повишат значително движенията при прасетата и ще създадат реална възможност за преминаване на границата към Румъния и връщане обратно с пренасяне на болестта, както и разпространяването й из България; - пълен ветеринарен абсурд е цялата страна да е в една супер строга зона, където дивите прасета трябва да бъдат радикално намалени. Едни трябва да са мерките в община Силистра и съвсем други в община Петрич, просто защото Силистра е до Констанца, а за да стигне чумата през дивите прасета до Петрич ще трябва да мине Стара планина и магистралата и това може да стане и след десет години!

- пълен абсурд е да налагаш такива тежки мерки, а същевременно да продължава вноса на живи прасета от Румъния.

От ловна гледна точка е абсурд, защото:

- и в момента диви прасета може да се ловуват индивидуално целогодишно; - ясно е, че таксацията е натъкмисана навсякъде и че на много места няма никаква нужда от допълнителен масов отстрел на прасета;
- в момента всичките диви животни са с малки и гонките с по десет кучета ще ликвидират приплодите на сърната, благородния елен, елена лопатар и ще нанесат значителни щети на зайците;

- през септември е размножителният период за благородния елен и започва и на елените лопатари. Ще има доста щети върху тези животни както от кучетата, така и от бракониерство.

От социално-икономическа гледна точка е абсурд, защото:

- лятото планината е пълна с хора и ако се изпълнят нормите за три дена в седмицата лов навсякъде (слава богу, повечете ловци смятат да го бойкотират), то ще има десетки отстреляни туристи и гъбари; - ловното стопанство е икономически отрасъл като свиневъдството и не е икономически издържано да бъде тотално жертвано заради свиневъдството; - ловците в значителна степен ще бойкотират прилагането на промяната в закона, както и правилата за ветеринарно третиране на отстреляните животни (които са абсурдно неприложими в практиката). Числеността на дивата свиня като цяло няма да бъде повлияна, но ще се окаже значимо отрицателно влияние на много места за редуциране на сърната, благородния елен и елена лопатар, както и за разпространяване на чумата с месни продукти в цялата страна;

- абсурд бе да се приемат тези изменения, без да бъдат обсъдени от Комисията по околна среда, както и да минат две гласувания за едно, за да не го блокират закона зелените организации...

----------

Неумението да се отсеят фактите от слуховете е като автоимунно заболяване за обществото.

Постистина

Недоверието е българската чума

От коментар на Ясен Бояджиев за "Дойче Веле"

Фотограф: Юлия Лазарова

Казват, че чумата по овцете и козите е силно заразна и много опасна за тях самите. Но е напълно безопасна за човешкия организъм, защото по никакъв начин не може да го засегне. Въпреки това появата ѝ в България провокира остър пристъп на друго заболяване, което ходи по хората и е много опасно за обществения организъм. Тя е тук за първи път, то върлува отдавна. И е в много напреднал стадий.

Първоначално симптомите на чумата рядко се виждат с просто око, докато при човешкото заболяване клиничната картина е ясна без никакви лабораторни изследвания. Ще я видите, щом си пуснете телевизора: рев, сълзи, клетви, блъскане, истерия. Неизменно присъстващата в новините (заедно с подлежащите си на евтаназия кози) г-жа Тодорка Сакалиева от с. Шарково (по-известна като баба или леля Дора) непрекъснато повтаря: "Само през трупа ми!". Работата наистина изглежда като на живот и смърт.

"Вече не знам на кого да вярвам", казва "баба Дора". "Не вярвам на никого и на нищо", казва нейна колежка по съдба. Те не вярват на местните ветеринарни лекари, на българската и на френската лаборатория, на Българската агенция по безопасност на храните и на европейската, на министерството, на правителството, на ЕК и ЕС... Не им вярват и хората, стекли се, спонтанно или организирано (в камуфлажни облекла и с байраци), за "да охраняват козите". Не им вярват и голяма част от телевизионните зрители. Просто не могат да повярват, че овцете и козите са заразени. Нещо повече дори: "Няма чума!", казва един от телевизионните герои в тази сага.

Чума, разбира се, има. Както и изключения. В един от много редките телевизионни проблясъци на спокоен разсъдък млад, образован собственик на (вероятно построена с европейски пари) модерна ферма разказва как преди повече от месец видял "клиниката" на чумата, а ветеринарният лекар и кръвните проби потвърдили диагнозата. Именно неговото стадо е умъртвено първо. И тогава, и сега той няма съмнение в правилността на тази мярка, защото знае каква е опасността и какви могат да бъдат последиците.

Те обаче не вярват. "Аз съм горда българка и защитавам животните на цяла България", казва "баба Дора", която не си дава 100-те кози. В действителност обаче гордостта и недоверието ѝ застрашават живота на хиляди пъти повече животни. По думите на един експерт така "чумата ще стигне до Видин". "Явно служат на ЕС, не на народа", казва "баба Дора" за хората, дошли да умъртвят козите. А "помощниците" ѝ ги псуват, заплашват и замерват, защото на всичко отгоре били цигани.

Само че и България е ЕС. Когато подобна опасност се появи другаде, неговите правила и институции предпазват по същия начин българското животновъдство. Той плаща за изграждане на български ферми и дава помощи за българските селски стопани. Той ще плати в крайна сметка и по-голямата част от компенсациите за избитите стада. България е част от неговия общ пазар, на който се продава и българското сирене. Ако заразата не бъде пресечена, този пазар (а и не само той) ще бъде затворен и тогава стадата ще изчезнат от само себе си.

Рано или късно ще се справим с чумата по овцете и козите. С недоверието обаче ще е много по-трудно. А за обществения организъм то е не по-малко опасно, защото го прави неспособен да се справи с какъвто и да било проблем. Също като при автоимунните заболявания, за които няма лечение. При тях хиперактивната имунна система започва да атакува и унищожава здравите тъкани, клетки и органи. Могат да се приложат препарати, които потискат тази хиперактивност и временно облекчават симптомите. Но пък отслабват имунната система, поради което организмът става податлив на всякакъв вид инфекции. Тогава и най-баналните сред тях усложняват още повече състоянието на пациента.

-----------

Колко далеч е сега този субконтинент от големите надежди на 60-те и 70-те...

Преселение

Неоколониализмът в Субсахарска Африка движи миграцията

От коментар на Мохамед Халаф за "Клуб Z"

Източник: Reuters

С идването на лятото се увеличи и броят на онези африканци, които се отправят на рисковано пътешествие към европейския бряг, за да се озоват накрая на дъното на Средиземно море. Редица доклади на международни организации описват ужасите, които сполетяват незаконните имигранти от затворите на Северна Африка до мрежите на търговците на роби.

Ще кажете – нищо ново. Всъщност новото е, че в Италия, която е южната врата за Европа, на власт дойдоха представители на крайната десница, използвайки антиимигрантските настроения на Ботуша. През последните седмици наложената от тях забрана за акостиране в италиански пристанища на кораби, натоварени с бежанци, както и на морски съдове, принадлежащи на помагащите им хуманитарни организации, предизвика вълна от възмущение по целия свят.

Трябва обаче да си дадем сметка и за едностранчивостта на информацията в западните медии. Обикновено те акцентират върху еволюцията и противоречията в позициите на отделните страни членки, както и върху тежките условия, при които са държани кандидатите за бежански статут. Пренасочването на прожектора на медиите към събитията в арабско-ислямския ареал и представянето на проблемите в плоскоста ислямизъм-ислямофобия също допринесоха за игнориране на първопричините за миграцията от Субсахарска Африка.

Всяка година стотици хиляди, предимно млади хора, напускат африканските държави, за да се спасят от мизерията и униженията. Западните медии обаче обръщат внимание на хуманитарната катастрофа единствено, когато някой открие поредните трупове на мигрант. Този повърхностен интерес не отчита размера на африканската трагедия – в частност в областта Сахел в южния край на Сахара. Това е регион, в който бушуват племенни войни с политическа окраска и в която една корумпирана върхушка сменя друга такава.

Колко далеч сега е този субконтинент от големите надежди, свързани с проектите за развитие, лансирани непосредствено след освобождаването на редица държави от европейска колониална зависимост през 60-те и 70-те години на миналия век! Днес наблюдаваме завръщането към традиционното за колониализма експлоатиране на природните ресурси на Африка от западни компании.

"Първият свят" следва да поеме своята отговорност и да допринася за политическата стабилизация на африканските държави, която да позволи и икономическото им развитие в съответствие със сегашния етап на глобализацията. Защото сегашните политики на ЕС, насочени към спиране на незаконната имиграция, са обречени на провал. Те разчитат на сътрудничество със същите корумпирани африкански правителства, чието управление е главната причина за вътрешната нестабилност, а оттук и за миграцията на младите хора, устремени към европейско бъдеще.

Законовата промяна, мотивирана с превенция на африканската чума по свинете, е пълен абсурд.

Разрешението за групов лов на свине


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Колко животни са умрели от чумата? За колко време при заразяване - умират?

  Лъжи. Лъжи и пак лъжи. Даже и в капитал.

 • 2
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  Хух браво. И трите коментара бяха много интересни и полезни. Не казвам, че се съгласявам, но все пак е хубаво да прочетеш смислени аргументации, били те и не съвпадащи със собственото ти мнение.

 • 3
  subaru avatar :-|
  subaru

  Консервативна Англия забрани със закон традиционния за нея лов на лисици с коне и кучета.

 • 4
  goshoe avatar :-|
  goshoe

  На времето Флорида е била първия пристан на бягащите кубинци. През 2010 г. на преброяването бялото не-испанско население на Маями е 12%.

  Официални данни. Звучи преувеличено, знам. Проверете.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK