Мнения Daily - Кои точно са редниците във властта
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Кои точно са редниците във властта

Лобистките интереси на едрия бизнес силно разклатиха взаимоотношенията в т.нар. "Обединени патриоти".

Мнения Daily - Кои точно са редниците във властта

И още: Големите битки се печелят с малки армии; Не трябва да вярваме в такива като Стив Банън

3708 прочитания

Лобистките интереси на едрия бизнес силно разклатиха взаимоотношенията в т.нар. "Обединени патриоти".

© Анелия Николова


"Сапунката" на патриотите може да разклати правителството

"Батальонът се строява..."

Кои точно са редниците във властта

От коментар на Иван Бедров за "Дойче Веле"

Бяха партньори, единият беше кум на другия, после се замерваха с предмети, обиждаха се с думи, пак се събраха, отново бяха заедно на сватба, влязоха и във властта, а от няколко дни за пореден път са в публична война. Отношенията между Волен Сидеров и Валери Симеонов щяха да приличат на сюжет за турски сериал, ако двамата не бяха съпредседатели на коалицията "Обединени патриоти", която е партньор на ГЕРБ в правителството.

Председателят на парламентарната група на "Патриотите" Волен Сидеров съвсем директно поиска вицепремиерът от същата политическа сила Валери Симеонов да бъде отстранен, защото не изпълнявал програмата им. Това е политически нонсенс - споразумението за коалиционното правителство е подписано от Бойко Борисов от името на ГЕРБ и от тримата съпредседатели на "Патриотите", тоест и от атакувания Симеонов. Така вътрешната "патриотична" разправия е директно обвързана със съдбата на правителството. Поне така изглежда. А това дава основание на всички да гледат прекалено сериозно на този цирк, който обаче не застрашава, а дори напротив - помага на кабинета. Защото прикрива два много важни въпроса.

Преди седмица депутати от ГЕРБ, ДПС, "Воля" и "Патриотите", но без партията на Симеонов НФСБ, приеха законови промени, които освобождават фирмите от задължения по неизпълнения на приватизационния договор. Валери Симеонов нарече закона "спасяването на редник Киро", като имаше предвид председателя на най-голямата работодателска организация и приватизатор на Българския морски флот Кирил Домусчиев. Държавата спечели делото и Домусчиев трябваше да плати санкция от 58 милиона лева. Но солидно мнозинство депутати му позволиха да не го прави. Президентът Румен Радев наложи вето, а ГЕРБ за първи път реши да го подкрепи. Така "редникът" не бе спасен.

Атаката на Симеонов срещу лобисткия закон провокира остра реакция на Сидеров. Обвини го, че "убива бизнеса и трепе фирми", тръгна да проверява проверките му по Черноморието. Дори да беше спряла само дотук, историята пак щеше да е достатъчно абсурдна - вицепремиер обикаля дискотеки, за да контролира шума, а след него председател на парламентарна група обикаля същите дискотеки, за да контролира вицепремиера...

Атаката на Сидеров бе подкрепена от свързаните с Пеевски медии, някои от които дори цитираха негови все още непроизнесени, но вероятно планирани думи. Всичко това напомня за мощта на интересите, до които двамата "патриоти" се доближават. И поражда въпроса кои точно са редниците.

В тази история има очевидни поуки - че "Обединени патриоти" без единно ръководство са неефективна политическа сила; че най-едрият бизнес лесно намира политическа подкрепа; и че влиянието на т.нар. олигарси понякога се оказва по-силно, отколкото всички предполагат. Големите въпроси обаче са други и те остават незабелязани зад пушилката: защо Борисов и ГЕРБ участват в подобни лобистки схеми и защо отстъпват чак когато президентът наложи вето; както и защо основната опозиционна партия БСП се прави, че не забелязва подобни лобистки пробиви.

-----------

Поправката "Домусчиев" показа, че БСП не просто не е опозиция, а дори не е лява.

Граждански контрол

Големите битки се печелят с малки армии

От коментар на Любен Обретенов за "Клуб Z"

Кирил Домусчиев
Фотограф: Юлия Лазарова

Рекапитулацията на битката около скандалните поправки в закона за приватизацията сочи следното. От едната страна бяха един вицепремиер, неговата партия със скромно парламентарно представителство, една извънпарламентарна коалиция от партии, 3-4 медии и малцинство будни граждани. От другата страна бяха всички парламентарни партии без НФСБ, повечето медии, за които темата не съществуваше, както и голяма част от българските граждани, за които приоритетите в този момент бяха по-скоро други. И в крайна сметка малцинството будни граждани удържа победа, доказвайки старата максима, че големите битки се печелят с малки армии.

Нито един политик освен тези от НФСБ и "Демократична България" не може да твърди, че има заслуга за успеха. Да, вярно е, че президентът Румен Радев наложи вето на поправките и по този начин именно той хвърли камъка в блатото. В много други подобни случаи обаче държавният глава също е предпочитал по-скоро да си затрае. Можем само да гадаем какво щеше да е поведението на президента, ако малцинството политици, медии и будни граждани не бе повдигнало въпроса.

Както и да го въртят, както и да го сучат депутатите от ГЕРБ начело с председателя на групата Цветан Цветанов, не могат да намерят оправдание за факта, че бяха готови да дадат едни 60 млн. лв. на един от най-големите бизнесмени у нас. Докато за много други обществени нужди в бюджета все няма пари, а финансовият министър Владислав Горанов е готов да убие всеки със строгия си поглед.

В БСП за пореден път бяха не опозиция, а по-скоро мълчалив коалиционен партньор на ГЕРБ. Нито един депутат от партията не посмя да заклейми публично отстъплението на държавата по отношение на Кирил Домусчиев, който в случая чудесно се вписваше в типично левия термин "народен изедник". Вместо да го разгромят на мига от парламентарната трибуна, социалистите заговориха по темата чак след като президентът наложи вето. Дори тогава лидерът на БСП Корнелия Нинова не посмя да назове публично името на Домусчиев, още по-малко пък това на Делян Пеевски, за когото също има съмнения, че щеше да се облагодетелства от поправките. БСП не просто не е опозиция, тя въобще не е лява партия.

Ясно е обаче и друго. Малцинството будни граждани може бъде голяма сила. Дори без да имат парламентарно представителство. Онези 3-4 медии, заради които България все пак не е на последно място по свобода на словото, също имат ресурс да водят и да печелят битки. Историята с поправките в закона за приватизация доказаха, че у нас, колкото и да е невероятно, все пак има демокрация.

-----------

Бившият стратег на Тръмп не е съюзник на европейските консерватори и носи само разпад.

"Наци(онали)стки" интернационал

Не трябва да вярваме в такива като Стив Банън

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук профил

Стив Банън, бивш главен стратег в Белия дом и идеен двигател на бъдещия "интернационал" на дяснопопулистките партии в Европа
Източник: Reuters

Когато преди известно време написах, че Доналд Тръмп представлява някои части на крайната десница в Америка, която счита ЕС за основен свой враг (заедно с Ватикана и някои други "конспиративни организации"), поддръжници на Тръмп се опитаха да ме опровергаят, че това не е вярно. Знаем, че Банън вече не е в екипа на Тръмп, но това не означава, че групи и организации, свързани с хора като него, не упражняват влияние върху администрацията във Вашингтон.

"Решихме централата ни да е в Брюксел, защото той е сърцето на Европейския съюз - най-пагубната сила за демокрацията на националните държави на Запад днес", заявява открито сътрудникът на Банън Рахим Касам. А самият Доналд Тръмп определи "ЕС като противник, особено в търговията".

За европейските консерватори тук са важни две неща. Първо, Банън не е техен съюзник, ако те наистина са европейски, а не просто френски, полски или български консерватори. За европейските консерватори е важно Европа да остане обединена и да се промени в посока, която да я превърне в "Европа, в която можем да вярваме" (консервативният манифест на европейски интелектуалци от есента на миналата година). Защото, ако Банън постигне целите си и ЕС се разпадне, консерваторите в Европа ще понесат тежки поражения заедно с целокупните национални общества, които представляват в европейското обединение.

Второ, европейските консерватори трябва да положат целенасочени усилия за сътрудничество с тези представители на консервативното движение в САЩ, които са ориентирани в подкрепа на трансатлантическото сътрудничество и които разглеждат Европа като ценен съюзник на Америка в съвременния и бъдещия свят. Разрушаването на западния съюз ще причини колосални и дългосрочни поражения както на интересите на Европа, така и на Америка.

Отговорността на консерваторите в Европа непрекъснато нараства с нарастването на тяхната популярност. Ако заедно с отживелите времето си левичарски утопии, които въздействаха непремерено силно върху цялостната политика на ЕС, засилващият популярността си консерватизъм се изкуши да уязви и самия процес на европейската интеграция, резултатът ще бъде разрушена Европа и изолирани европейски национални държави. Да се върнем отново към консервативния манифест - "Европа, в която можем да вярваме", а не Банън § с-ие, в които можем да вярваме. Не можем да им вярваме. И не бива!

"Сапунката" на патриотите може да разклати правителството

"Батальонът се строява..."


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK