Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
15 авг 2018, 15:05, 5437 прочитания

Мнения Daily - Русия няма ресурси да спаси Турция

И още: Москва бе "изтървана" да се завърне към имперското си наследство; Катастрофата с Търговския регистър е алармен сигнал

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Путин и Ердоган винаги са готови да си забият нож в гърба.
Цар и Султан

Русия няма ресурси да спаси Турция


От коментар на Райнхард Везер за "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг". Преводът е на "Дойче Веле"

Сергей Лавров, руският външен министър, който беше на посещение в Турция, произнесе много красиви слова за уж голямото взаимно доверие между Москва и Анкара и остро осъди санкциите на САЩ срещу Турция. Но с това си и остана. Някакъв нов съюз, поне засега, не се очертава на хоризонта. Турция, която в момента се намира в криза, не може да очаква икономическа подкрепа от Русия просто защото Кремъл не разполага с необходимите ресурси.

А политическите отношения между президентите Путин и Ердоган през последните години са постоянни и устойчиви колкото мартенското време. Тези двама властници винаги са готови да забият нож в гърба на своя съюзник, стига това да им донесе някаква полза, тъй че помежду им едва ли скоро нещо се промени.Ако сегашната криза доведе до разрив между Турция и Запада, Кремъл радостно ще потрие ръце. Само че това няма да бъде заслуга на Русия и резултат от нейните прелъстителски умения. Виновни ще бъдат Ердоган и неговият политически курс, както и Доналд Тръмп със своите възгледи за политиката.

---------
Три основни препятствия провалят обединение на Изтока и Запада.


Еднополюсен свят

Москва бе "изтървана" да се завърне към имперското си наследство

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук профил


[Reuters]

Това беше гранд дизайн-а на 90-те години - планираната либерална империя на Северното полукълбо. Свят на глобален капитализъм, демокрация и либерална култура, обединяващ Северна Америка, Европа и Русия. Три основни препятствия израснаха на пътя на тази стратегия за обединение на Изтока и Запада. Първо, непремерено бързите темпове, с които глобалните корпоративни елити искаха да преобразят световното стопанство и агресивната пазарнистка идеология на "свободния пазар". Русия не бе готова да извади своите природни богатства на "пазара" и да ги концесионира в полза на основните глобални корпорации. Русия носи мощно самосъзнание на империя, която има право на собствени правила на устройство и поведение. И макар в международните отношения да са невъзможни правила за империи и правила за малки нации, проектът за обединение на Северното полукълбо трябваше да заложи в себе си разбирането за умереност на темповете на интеграция - на Източна Европа в Европа, на Русия в Запада. Ако Източна Европа не бе подложена на болезнено бързата пазарна рационализация на "шоковия пазарнизъм", днес източноевропейската политика щеше да бъде по-умерена и поливалентна. А Русия можеше стъпка по стъпка да осъзнава това, което Белковски ясно формулира - принципната и преимуществено западна принадлежност на Русия, която може да се прояви по-ясно след десетилетия умерени реформи.

Второто препятствие бе непоследователната, противоречива и в крайна сметка неуспешна стратегия на САЩ - лидер на Запада - спрямо интеграцията на Русия в евроатлантическия свят. През 90-те години Русия нямаше никаква алтернатива на своята - макар и неохотна - принадлежност към западния свят. Русия бе третирана като партньор и в редица отношения (Афганистан) - като съюзник на Запада. След 11 септември и затъването на Вашингтон в Ирак се отвори стратегически вакуум - коридор за геополитическа еманципация на Москва от Запада, от който Путин пълномащабно се възползва от 2007 г. (Мюнхенската реч) и до днес. Москва бе "изтървана" да се завърне към най-ретроградните и арогантни практики на своето имперско наследство - "тюрма на народите". Днес еманципацията на Кремъл от Запада достигна до фактически статут на Русия като основна заплаха за демократичния порядък на Европа и Запада като цяло.

Третото препятствие пред създаването на либерална империя в Северното полукълбо бе радикалното и непремерено левичарско практикуване на самия либерализъм от глобалните културно-политически елити на Европа и Америка. Целият спектър на идеологическия мултикултурализъм, джендър идеологията, мащабните експерименти с миграцията като инструмент за отслабване и дезинтеграция на националните общности, глобално-корпоративният удар върху националната държава и разрухата на институциите на Изток и на Юг - това са само част от арогантните измерения на либералните планове за светкавично преобразуване на глобалния свят по модела на либералната утопия за единен свят - икономически интегриран, културно многообразен и егалитарен и безмилостно рушащ всяка традиция, всяка заварена идентичност. На тази основа не е възможно Русия да бъде интегрирана в единна стратегическа общност със Запада. И Източна Европа е невъзможно да бъде интегрирана - поне като култура. Русия отговори на западния хиперлиберализъм с ретроградните фашизоидни теории на неоевразийството (Дугин), а режимът на Путин се самопровъзгласи за лидер на културната контрареволюция срещу декадентския либерален проект на Запада.

Малцина мислещи хора отричат неизбежния процес на обединение на света - на неговите народи, култури и стопански системи - в една все по-интегрирана с времето общност на глобалното човечество. Има много голямо значение КАК се случва това - с какви темпове, с какви методи и с какви цели. Днешният глобален проект на либерално-корпоративните елити е изцяло материалистичен - той неглижира всяко духовно наследство и идентичност. Този проект неглижира факта, че човекът е не материално същество, което може да води духовен живот, а духовно същество, което се реализира и в материалния свят. Този проект е пределно арогантен в стремежа си бързо да лиши от идентичност и наследство милиарди хора чрез форсирана миграция и наложен повърхностен мултикултурализъм. Той руши институциите, стопанските традиции и утвърдените начини на живот на огромен брой общности в съвременния свят. Затова и среща толкова мощна и също арогантна, нелицеприятна съпротива от страна на десния радикализъм. Русия може да бъде част от един много по-умерен, по-разумен Запад, който носи съзнанието за своята християнска идентичност и е готов да я сподели. Само тогава ще бъдат отслабени бруталните ретроградни утопии на днешна Русия, насочени към разрушение на всичко, постигнато от Просвещението, демокрацията и ценностите на човешката свобода. Белковски не говори за настоящето. Той говори за едно възможно бъдеще, за което трябва да се потрудим всички за дълъг период от време.

-----------
Става дума за тежък срив на националната киберсигурност, който издава катастрофална неадекватност.


Е-управление

Катастрофата с Търговския регистър е алармен сигнал

От коментар на лидера на "Да, България" Христо Иванов в неговия фейсбук-профил


Фотограф: Юлия Лазарова

Ситуацията с Търговския регистър е безпрецедентна криза на националната сигурност.

Първо, трябва спешен и ясен отговор на въпроса ще бъдат ли възстановени данните в Търговския регистър и с какво точно ниво на сигурност.

Ако зад тази криза стои умисъл, той е бил насочен към манипулиране на едни или други данни. Сега въпросът е дали е имало такава манипулация и доколко занапред тя ще бъде предотвратена. Мотив има - става дума за огромни пари и интереси, особено в навечерието на проверките от ЕЦБ и ЕК по отношение на нашите банки, застрахователи, пенсионни дружества и държавни фирми заради засиленото сътрудничество по пътя към еврозоната. Очевидно и възможност е имало.

Този отговор трябва да бъде даден на най-високо ниво. Премиерът следва спешно да свика Съвета по сигурността при МС и да даде цялостна оценка на ситуацията и да поеме лична отговорност за справянето с нея, на първо място по отношение на възстановяването и сигурността на данните.

Второ, трябва ясен отговор на въпроса кой отговаря за тази катастрофа. Тук, разбира се става дума за фирмата, която е поддържала ТР и за адекватността на текущия контрол от страна на Агенцията по вписванията. Оставките са най-малката част. Трябва пълна прозрачност на договорите и съпътстващата документация, включително одитни доклади и др. Отново на ниво премиер трябва оценка на материалните щети и мерките за тяхното компенсиране.

Но всъщност картината е много по-голяма и по-страшна. Става дума за тежък срив на националната киберсигурност, който издава катастрофалната неадекватност на цялостната политика по защита на информационния суверенитет на страната. В момента имаме една изключително слаба Агенция за електронно управление, която не разполага нито с инструментите, нито с капацитета, нито с политическата подкрепа да изпълнява номиналния си мандат. Имаме и неизвестен капацитет в ДАНС и другите служби. (Да не кажем, че имаме ноторно отсъствие на капацитет в службите...)

На практика подходът към изграждането на цялата система на електронно управление е децентрализиран. Всяко ведомство е оставено да възлага и контролира изграждането на съответната инфраструктура и нейната експлоатация както скимне на съответното ръководство и заседналите в администрацията "специалисти". Това е все едно да нямаме единна армия, а общински и ресорни опълчения, на които да разчитаме да се договарят помежду си, за да осигурят националната политика за сигурност.

Към тази картина трябва да добавим фирмите, които основно изпълняват тези договори при пълна непрозрачност, липса на адекватни национални стандарти за капацитет, сигурност и отговорност. Често става дума за вечните стари ченгета, които въртят поредните мътни номера с печелене обществени поръчки и безсрамно влачене, мазане и кърпене при изпълнението им.

И тук изобщо не е само до парите. Колкото и да са астрономически сумите. Става дума за власт. Контрол върху данни, управленски процеси и държавността като цяло, какъвто никога досега в историята на човечеството не е могъл да бъде упражняван. Контрол, който в мътната вода на децентрализираната ни политика по киберсигурност може да се окаже в ръцете на нашата мафия или на чужди служби.

Катастрофата с Търговския регистър е алармен сигнал. Трябва ни национален консенсус за цялостно преосмисляне на политиката по изграждане на електронно управление и гарантиране на киберсигурността. Тя трябва да почива на цялостен модел с ясно лидерство, йерархия, отговорности и способност за налагане на политики и стандарти.

Става дума за самата българска държавност и нищо по-малко!
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Мнения Daily - Хайверена корупция блазни съдебните кадровици Мнения Daily - Хайверена корупция блазни съдебните кадровици

И още: Май няма да си купя друг Фолксваген; Каква е новата визия за Европа

14 окт 2019, 3719 прочитания

Мнения Daily - Реалната политика се прави в прокуратурата Мнения Daily - Реалната политика се прави в прокуратурата

И още: Защо Сидеров постави "крадец" и "гей" под общ знаменател; Манипулацията с отнемането на деца е оръжие за масово поразяване

9 окт 2019, 2993 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Мутризация, бенчевизация, гешевизация

Същината на този модел е използването на привидната борба с криминалитета в политически и икономически интерес

Още от Капитал
Пат в туризма

Хиляди туроператори трябва да върнат на клиенти си суми за провалени почивки, които обаче са предплатени към партньори

Може ли България да надбяга вируса

България използва времето, спечелено от социалната изолация, за минимални подобрения в здравната система и планира да въведе софтуер за следене на заразени и нарушители на карантини. Засиленото тестване все още не се случва

Коронабюджет 1.0: Оптимистичната версия

Правителството поиска спешна ревизия на бюджет 2020, която да му даде по-голяма гъвкавост за маневри

(Не)платени пътища

Тол системата работи официално вече от месец, на практика - не съвсем

Новият живот на електронната книга

Извънредното положение срина традиционния модел на разпространение и книгоиздаването търси нови решения

Всички в кухнята

Как да пазаруваме, какво да готвим и откъде да черпим кулинарно вдъхновение

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10