Мнения Daily - Кой има полза от лъжите за "Пражката пролет"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Кой има полза от лъжите за "Пражката пролет"

Reuters

Мнения Daily - Кой има полза от лъжите за "Пражката пролет"

И още: Каква е гаранцията, че няма манипулации в Търговския регистър; Тези горе си помислиха, че са незаменими

6428 прочитания

Reuters

© Reuters


За някои ценности като свобода, демокрация и правова държава са измислици на ЦРУ.

Конспирации

Кой има полза от лъжите за "Пражката пролет"

От коментар на Александър Андреев за "Дойче Веле"

"Ние, българите, станахме съучастници в едно гнусно престъпление, което ще тежи и на децата ни", писа в Туитър Ивайло Дичев по повод годишнината от нахлуването в Чехословакия.

Той обаче видимо е пропуснал да забележи една чисто нова интерпретация на това нахлуване, която вече пъпли именно в Туитър и другите социални мрежи. Смазаният от Варшавския договор порив на чехи и словаци към демокрация бил – видите ли – първата "цветна революция", организирана от САЩ, ЦРУ, Сорос и цялата им банда.

За произхода на тази интерпретация няма какво толкова да умуваме. Достатъчно е да си зададем въпроса: "Cui bono?", кой има полза? И веднага ще съобразим, че полза имат онези, които извършиха това престъпление: гордите наследници на Съветския съюз. Полза имат и всички носталгици, включително и в България, които не само няма да се покаят, ами и арогантно ще започнат да изреждат списъка с така наречените "цветни революции".

Защото за хора като Владимир Путин и онези негови последователи, които обичат конспиративните теории, ценности като либерализъм, свобода, демокрация, гражданско общество и правова държава са просто измишльотини на ЦРУ, които и до днес трябва да се мачкат с военен ботуш.

А българското правителство и българският президент, ако са хора на място, трябва най-после да се извинят на чехите и словаците.

----------

Защитени ли са надеждно другите системи, свързани с националната сигурност.

Криза

Каква е гаранцията, че няма манипулации в Търговския регистър

От позиция на коалиция "Демократична България" по повод срива на Търговския регистър

Фотограф: Юлия Лазарова

Във връзка с продължаващата криза с Търговския регистър, ние от Демократична България задаваме на управляващите няколко конкретни въпроса, които, оставени без отговор, увеличават недоверието в институциите, а оттам и несигурността на стопанския оборот. Смятаме, че отговорите, ще послужат за избягване на аналогични проблеми в бъдеще.

– Каква е компетентността на новия изпълнителен директор на Агенция по вписванията, която ще допринесе за решаването на кризата?

– На база на какви данни или чии уверения премиерът обяви, че в сряда регистърът ще работи? – Какви организационни мерки са взети за защита на данните от манипулация в процеса на възстановяването им, който тече в момента? Какви конкретни мерки се взимат за установяване дали е имало такива манипулации? Разчита ли се на нещо повече от физическо присъствие на служители на ДАНС? – Защо не са били монтирани закупените устройства за съхранение и системата е била оставена да върви към напълно предсказуем срив?
– Има ли резервни копия (backup)? Къде се съхраняват тези резервни копия, правен ли е периодично опит за тяхното възстановяване? – Предоставен ли е пълен достъп на ДАНС до хардуера и софтуера, за да установят реалните причини за срива? – Защо фирма Лирекс продължава трета седмица да оперира неуспешно в Агенция по вписванията? Повикани ли са други експерти, които да заменят видимо неспособните кадри на Лирекс?
– Има ли система за мониторинг на ресурсите и задължение ли е на фирма Лирекс да следи тази система? – Какви са санкциите при неизпълнение на договорените нива на услугите, особено по критични области като ТР, който блокира работата на гражданите и бизнеса с потенциално големи загуби за тях – данъкоплатците, платили разходите за системата? – Защо договорът за поддръжка е класифициран?
– Предвид, че всеки обикновен потребител може срещу 1000 лв на месец и без особен риск да съхранява 25 терабайта данни, защо при изразходвани милиони за обществени поръчки в последните две години, Търговският регистър е недостъпен вече повече от седмица? – Можете ли да разсеете съмненията, че сривът на ТР е предизвикан умишлено, с цел да бъде потулен скандал от тип "Panama papers" и/или чрез манипулация на данни да бъдат превзети определени компании? – Каква част от данните ще бъде възстановена?
– Какво е състоянието на инфраструктурата на Имотния регистър, на Регистър Булстат и на Централния регистър на особените залози? – Защитени ли са надеждно други системи, свързани с националната сигурност – особено в МО по линия на НАТО и в МВР по линия на ЕС. – На какъв етап е приложението на Стратегията за киберсигурност "Кибер устойчива България 2020"?

– Какви са гаранциите, че законът за киберсигурност няма да остане едно добро пожелание?

--------

Нека Пеевски си стане премиер направо, защо Борисов ни губи времето.

Управление

Тези горе си помислиха, че са незаменими

От коментар на бившия посланик в Русия Илиян Василев в неговия фейсбук-профил

Фотограф: Юлия Лазарова

Вуду премиер - работата по управлението не опирала до отговорност и умение, а до късмет?! Оттук следва, че трябва не да протестирате, гласувате и променяте, а да се молите утре да имате късмета да имате премиер, зам.-премиер... Той не бил отговорен, защото му давали тези кандидатури "патриотите" - разбирай Атака, разбирай Пеевски. Ами тогава нека Пеевски си стане премиер направо, защо Борисов ни губи времето да ни заблуждава, че управлява.

Посланието е ясно хващайте се за молитвите, за търкането на талончета - в тази вуду държава само Късметът може да ви спаси. А аз си мисля, че една добра тояга ще свърши повече работа.

Нали днес в сряда трябваше да заработи Търговският регистър? И като не заработи да виним съдбата, географската ширина, градусите в температурата?

Новата шефка е тотална калинка, изглежда само такива имат в кадровата банка - от трън та на глог.

Какво от нейната професионална кариера ви кара да мислите, че изобщо има квалификацията да се справи с Агенцията по вписванията? Не съм убеден, че може да си намери работа някъде в частна фирма, затова всички бягат в публичната сфера.

Шеги и закачки, Батман Бойко царува, ние сме поданици и имаме възможности да му се радваме в различни степени на екзалтация. Това са опциите, които ни предлагат.

Тези действително си помислиха, че са незаменими и върха на човешката мъдрост и умение. Дори за виц не стават вече. Хайде, по живо и по здраво, кой откъде беше? Да не се губим времето - наше и на България. Следващите моля.

За някои ценности като свобода, демокрация и правова държава са измислици на ЦРУ.

Конспирации


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

12 коментара
 • 1
  kotovad avatar :-|
  А.Стоянова

  Авторите от "Демократична България", с основание определят като "КРИЗА" въпроса: "Каква е гаранцията, че няма манипулации в Търговският регистър" (ТР). В тази връзка, се очакват от управляващите отговорите на конкретни и важни въпроси, свързани и с компетентността на новия изпълнителен директор на ТР. Въпросите са 17, но част от тях са показни като невероятни за днешни времена, като::
  1."Защо не са били монтирани ЗАКУПЕНИТЕ устройства за съхранение и системата е била оставена да върви към напълно предсказуем срив?";
  2."Има ли резервни копия (баckup)? Къде се съхраняват тези резервни копия, правен ли е периодичен опит за тяхното възстановяване?";
  3."Предоставен ли е пълен достъп на ДАНС до хардуера и софтуера, за да установят реалните причини за срива?".

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Малко пресилен е апломбът и на Дичев, и на Андреев.

  И когато двама определено умни мъже говорят глупости, става ясно, че това не им идва отвътре и не е безкористно.
  И когато двамата си подават топката как да ни присадят още един национален комплек от страниците на Дойче веле, става ясно и кой покрива разноските.

  И какво е БГ участието в "потушаването на Пражката пролет"?

  Ами едни наборни войничета една августовска нощ са вдигнати под тревога и без никой нищо да им казва са натоварени на едни самолети и след 2-3 часа шепнейки си във въздуха, кацат някъде в тъмното. Кацат на пражкото летище Ружице, където преседяват няколко седмици, след което по обратния път у дома.

  Български войник не е вдигнал оръжие срещу чешки гражданин.

  По ръцете на тия деца кръв няма.

  И е истинско безобразие да се вменява вина на тях, а и на цялата нация за взето отвън политическо решение.

  По такива пак взети отвън политически решения, български войници от десетилетие са в Афганистан.
  Те какво правят там?
  И кога Дичев и Андреев ще приплачат да се извиним вкупом на афганския народ?

 • 3
  convince avatar :-|
  convince

  Д-р Дулитъл, забравли ли за събитията в Унгария?

  Те са през 1956 и са много по-кървави от тези в Чехословакия през 1968, ами само след 10 години последваха събитията в Полша, поради негодноста на една дива система на политически мерзавци и безмозъчни психопати унищожила милиони човешки съдби, която е раздирана от неприязън, защото е затънала в гнусни престъпления, вече над 100 години.

  ЗАТОВА ПРЕКИТЕ НАСЛЕДНИЦИ НА КОМУНО ПРЕСТЪПНИЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗВИНЯТ, А НЕ ДА СИ ТРАЯТ КАТО ЗАДНИЦИ, НАЧЕЛО С ПРЕДСТАВИТЕЛЯ НА НАЦИЯТА.

  Защото бяха, а и са предатели на българските интереси, ценности и достойнство, в цялата гама на патологичното си малоумие!

 • 4
  xte29566872 avatar :-|
  xte29566872

  Подхвърлянето на "чешката тема" цели (и успява, видимо от изливите на #3) да вкара излишна конфликтност в обществото.
  В същото време Търговският регистър не работи две седмици и никой не казва какво става там - замитат ли се следи, крадат се фирми, трият се дългове ли. Назначена е поредната калинка;
  Фалира застрахователна компания, която завличи милиони и няма ясното кой ще обезпечи исковете;
  Пожарникарски генерал-пенсионер е назначен за дир. на Агенцията по метрология. Интересно. Явно в герб има и мъжки калинки.

  Та каква пражкапролет, какви комунисти, какви спомени? Държавата се е разпаднала невъзвратимо при Борисов.

 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#3] от "convince":

  Чел съм достатъчно и за берлинското въстание, и за стачката на механиците от Шкода. Точно страхът да не се повтори Унгария 56, карат Москва в Чехословакия да пипа бавно и внимателно. Суслов е един от противниците на инвазията. За нея настояват генералите и полякът Гомулка. Излизането на Чехословакия разцепва съветския военен блок - погледнете картата. Това тогава няма кой да го позволи.

  Историята трябва да се познава, а не да се кичи постфактум с шарени парцалчета и цигански клетви. От това полза няма. Комунистите имат едни грехове, капиталистите - други. Няма да ви питам знаете ли за Виетнам, за Алжир, за Конго - милиони трупове!

  Българските войници няма от какво да се срамуват заради участието си в Плага. Ние като народ - също.

  И какво като полски баталион е воювал на страната на турците при обсадата на Плевен през 1877 г?
  Вие ли ще инициирате президентът Дуда да ни падне на колене или да чакаме тандема Дичев/Андреев да го приканят?

  Аман от слугини!

 • 6
  red.mary avatar :-?
  red.mary

  "Достатъчно е да си зададем въпроса: "Cui bono?", кой има полза?"
  Абе добре е често да си го задаваме тоя въпрос и при различни ситуации.
  Ето, кой има полза от писанията на Андреев и Дичев, кой?

 • 7
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#6] от "red.mary":

  Cui bono? Прекрасен въпрос. Той може да има само един смислен отговор и той е: Хегемонът, на чиято колесница сме се връзвали през различните исторически етапи. Каква е разликата между българското участие в германската война срещу Европа, в съветската инвазия в ЧССР или в американските инвазии в Ирак, Афганистан, Косово?

  Единствената разлика е, че в Чехословакия не изцапахме нацията с пролята кръв, което не може да се каже за марионетстването ни под нацистки или американски диктат.

  Историята трябва да се познава, а не и да се превръща в политически трибунал. Вече "осъдихме" Б.Филов, регентите и още хиляди, днес "съдим" Т. Живков, утре да се готви Ив. Костов и Со ли?

  Така много скоро ще повторим братоубийствените безумия.

 • 8
  convince avatar :-|
  convince

  До коментар [#5] от "D-r D":


  ДУЛИТЪЛ,

  Толкова ви е мозъчния багаж на патологичните комуноиди, защото немогат да схванат, че въпроса е принципен, а не формален.
  Това е школата на късоръстовите безалтернативни руски и преди време дебели съветски ръководящи.

  "Право дело нашее. Победа будет за нами!"

  Няма нужда от извинения, никакви и никога, защото това ще затрие смисъла на абнормното им поведение и реакции на системни психопати-шизофреници.

  Нормалните хора като опръскат някого при отделянето на вонливи обществено политически фекални маси се извиняват, а не въртят оплесканите си задници мучейки неразбираемо защо заплашително и заканително.
  Как Германия намери сили да се извини за нанесения ущърб от хитлеризма, нацизма и анормалната си идеология на целия свят довела до ВСВ, а съветските характерови девианти неможаха?
  Няма да споменавам българските им измекяри, защото смисъла на отчетлива визия ще се замъгли от зловоните изпарения на потните им покрити със срам чела.

  Помисли върху това Д., защото ненормалното е заразно, поради мързела и най-вече притеснението, че може би другите усещат ореола от непоносима морална воня около теб.

 • 9
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Модераторите,

  Тук заприлича на психодеспансер от черно-белите филми.
  Раздайте хапчетата и турете усмирителни ризи на най-буйния пациент convince, като се подпрете на много точки от Правилата за ползване на форума:
  3.2. коментарите не са по темата;
  3.3. нецензурни или вулгарни изрази, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа;
  3.4. призиви към расова дискриминация, етническа и религиозна нетърпимост, сексуална дискриминация или насилие;
  3.5. обидни описания на физически, интелектуални или морални качества на конкретни личности, вкл. към други участници във форума;

  Иначе ще излезе, че толерирате горните простотии.

 • 10
  convince avatar :-|
  convince

  До коментар [#9] от "D-r D":

  Докторе,

  Учудващо е, с каква лека ръка, оправдавате една агресия и то в Европа, където живее златния резерв на човечеството от една дива североазийска посредственост, която никога и до днес неможа да сложи ред в собствената си държава, а тръгна да създава прецеденти дори и 20 години след ВСВ.

  БЪЛГАРИЯ, наред с всички взели участие в този позорен и срамен акт е ВИНОВНА за случилото се и дължи извинение на чехи и словаци, дори и да изглежда, че едвали не според вас това е било едвали не някаква разходка на държавни разноски.
  Страната ни отвори пристанищата си на черноморието за съветски десантни кораби и извърши дейстия и сътрудничество в едно позорно престъпление.

  Малко ли е това, да се поствиш на разположение на умствени кастрати и аморални девианти, за които бъдещето е неясно без тяното върховно подтисничество, осъществявано зад телени мрежи, бетонни стени, заграждения и насочени дула навътре към собствените им народи.

  Ако е така, зачи нищо старо не сте забравил и нищо ново не сте научил, а изглежда, че и няма за кога!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK