С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
7 28 авг 2018, 14:37, 3212 прочитания

Мнения Daily - Геополитика има там, където икономиката не работи

И още: Термалните колектори са логичният избор за слънчева енергия; Българският "Тръмп" от Царево

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Кремъл подковава ЕС, но без да предлага алтернатива.

Още по темата

Мнения Daily - Корупцията убива

И още: Симеон Втори създаде Франкенщайн, който сега ще го довърши; Главният владетел вече е стар и слаб

30 авг 2018

Мнения Daily - Спешно трябва външен одит на пътното ни строителство

И още: Разследването за Своге има белзези на активно мероприятие; Неонацизмът е жив

29 авг 2018

Мнения Daily - Без виновни, без възмездие, без справедливост

И още: Мизерията и немарливостта са виновни за катастрофата край Своге; Университетите ни се движат по инерция

27 авг 2018

Мнения Daily - От европейско развитие минаваме към азиатско

И още: Нито институциите, нито хората са си научили урока; Защо в САЩ демонизират Скандинавия

23 авг 2018
Русия днес

Геополитика има там, където икономиката не работи


От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук профил

Често ще чуете въпроса: "Как така една страна с БНП на Италия, със 150 млн. население, може да оказва толкова драматично силно въздействие върху (Централна и Източна - и не само) Европа, Сирия, Балканите и т.н.?" Отговорът е ясен - Русия функционира приоритетно "геополитически". Италия с 60-милионното си население е принудена да разходва своя БНП за стратегически обществени, социални и други цели, поради което е твърде умерена военна и "геополитическа" сила.

Русия - т.е. Кремъл - винаги си е позволявала да изразходва своя БНП преимуществено за "геополитически" цели, независимо от това какво въздействие има това върху обикновения руски гражданин, неговите интереси и стандарт на живот. Когато България беше открито сателит на СССР, между 6 и 10 на сто от нашия БНП отиваше за военни цели. Оттук си направете извода колко е разходвала имперската метрополия, за да поддържа съперничеството с мощната Америка през Студената война.Такива са приоритетите и на днешна Русия, която се управлява от човек, за когото крахът на СССР е "най-голямата геополитическа трагедия на ХХ век". И ако тази трагедия се е случила, днес Русия трябва да направи възможното, за да я компенсира - доколкото може. Затова Русия живее "геополитически" - през 2008 г. в Грузия, през 2014 - в Украйна, а през последното десетилетие - все по-активно навсякъде другаде в Европа, и особено в източната й част и на Балканите се харчат големи "геополитически" пари, за да се разваля стореното от ЕС и народите на бившия Източен блок и да се поддържа мита за "катастрофата" на Източна Европа в ЕС.

Всичко е, както си го знаем от старите времена, с едно важно изключение: Подкопавайки легитимността на европейския избор на бившите си сателити в Източна Европа, Кремъл не може да им предложи никаква алтернатива - нито социална, нито икономическа, нито "геополитическа". Затова се работи "на парче" и където хване дикиш. А в България дикиш най-лесно хваща, защото за три десетилетия след 1989 г. ние не успяхме да развием алтернативен елит, който да изпълни държавотворната си функция.

Затова функционираме в тясна зависимост от стари връзки, стари зависимости и произтичащите от тях частни и полупублични интереси. Затова за 20 години не можем да придвижим алтернативни енергийни стратегии (или даже газови конектори), съхранили сме напълно едностранната си енергийна зависимост, не можем да си купим ново оръжие, да реформираме институциите си по начин, достоен за европейска страна. "Геополитика" в съвременния свят съществува само там, където не работи икономиката.

-----
Европа насочи зеления ток към задънена улица и го вкара в капан.

Декарбонизация

Термалните колектори са логичният избор за слънчева енергия

От коментар на Боян Рашев в блога sustainability.bg


Фотограф: Асен Тонев

Слънцето е основният енергиен източник на Земята, а и обещава независимост, така че фокусът върху използването му в последните години изглежда логичен. За съжаление нещата не са толкова прости и това най-добре се вижда в Европа, където тези технологии вече заемат голям дял, който ни позволява да наблюдаваме ефекти, които в останалата част от света все още не са толкова явни.

Има две основни опции за собствен добив на слънчева енергия – за затопляне на вода или производство на електричество. И двете не са някакво съвременно изобретение – първата се използва от древността, втората – от около век. И при двете наблюдаваме голям спад на цените на модулите, а и енергийните нужди за осигуряване на топла вода и електричество (ако не се ползва за отопление) в домакинствата в Европа са почти еднакви. Приликите обаче са само дотук.

Модерните термални колектори – били те плоски или вакуумно-тръбни – са в състояние да превърнат до 90% от радиацията в топлина, докато фотоволтаичните панели имат коефициент на полезно действие от 15-20%. Двойка термални панели могат да осигурят топлата вода на средно европейско домакинство, докато за електричеството ще трябват поне 10-12 панела, а те със сигурност няма да работят точно, когато е нужно осветление. Затоплената през деня вода може да се складира в бойлер и да се използва вечер, докато електричеството практически не може да се складира на ниво домакинство, тоест фотоволтаикът има смисъл само ако си свързан с мрежата и си в състояние да продаваш излишъка на висока цена и получаваш захранване в моментите на пиково потребление. Термалните колектори обикновено заместват потреблението на вносен газ, тоест реално допринасят за енергийната независимост. От друга страна, фотоволтаиците изискват наличието на газови централи, които да подсигуряват пиковете, тоест практически налагат вноса на газ.

Като се има предвид горното, сравнението изглежда очевидно – термалните колектори са логичният избор.

Какво стана? Правителствата в Европа се влюбиха в идеята за тотална декарбонизация на енергетиката, започнаха масово да субсидират фотоволатичните панели и създадоха огромно изкривяване в търсенето. За съжаление, колкото повече панели има в един регион, толкова повече растат както излишъкът в пиковото производство, така и недостигът в пиковото потребление. Крайното въздействие на този процес върху електроенергийните системи е катастрофално – неефективна работа на базовите централи, огромни инвестиции за складиране, пренос, трансформация и подсигуряване и нулев контрол – и цената на тока се изстреля нагоре. За много кратко време слънцето стана синоним на "скъпо" и "далавера", бюрократите се пробудиха и балонът се пръсна. След 2011 г., когато инсталациите стигнаха 22 GW, имаме ежегоден спад и при фотоволтаиците и днес сме на около 6 GW годишно.

Вместо да остави пазара да наложи конкурентно използване на слънцето в домакинствата, Европа го насочи към задънена улица и го вкара в капан. Така днес и двете технологии са в застой и мечтаната декарбонизация спря – както вносът на газ, така и въглеродните емисии на континента отново растат. Убеден съм, че един ден положението отново ще се промени и всичко ще си дойде на мястото – в дългосрочен план свободният пазар винаги побеждава.

----------
"Фалшивата новина" за бетонирането на Силистар не е тази, която кметът Лапчев твърди...

"Истински лъжи"

Българският "Тръмп" от Царево

От коментар на Ясен Бояджиев за "Дойче Веле"


Фотограф: Юлия Лазарова

Доналд Тръмп със сигурност не е чувал за плажа Силистар и за малката българска община Царево. И не подозира, че там си има пламенен последовател в лицето на местния кмет, който, опитвайки се да прикрие истината, вкара в употреба модния термин "фалшива новина". Пренесен на българска почва, този челен световен опит изглежда доста комичен, но пък нищо чудно да се окаже ефективен.

Това е всъщност част от една тъжна история - настъплението на бетона по Южното Черноморие. Който е видял изоставения от някакви руски мафиоти "циментов град на духовете" в Царево и помни как изглеждаха къмпинг "Оазис" или Бутамята, много добре знае за какво става дума. Сега битката е за местата, които все още не са застроени - Корал, устието на Велека, Силистар...

"Силистар няма да се застроява, това е фалшива новина", обяви кметът на Царево Лапчев на пресконференция, символично свикана на разклона за плажа. В общината не бил постъпвал инвестиционен проект, нямало дори и инвестиционно намерение за строеж. Кметът предложил изработване на ПУП "за направата на до два жилищни етажа", само за да защити пътя към плажа, който минава през въпросния частен имот. Така щяло да е сигурно, че ако някой евентуално поиска да строи там, ще го прави около пътя.

Часове по-късно в интернет се появиха оригиналните документи и стана ясно, че истинската "фалшива новина" е друга. Защото в тях черно на бяло, с подписи и печати е написано, че става дума за План за застрояване и за Инвестиционно намерение на собственика за изграждане на вилни сгради с изрично посочени параметри. Вижда се и цялата процедура, която е нагласена така, че желанието на фирмата инвеститор да бъде удовлетворено с бясна скорост. Тя е внесла заявлението си на 5 юли (часът не е посочен). Още същия ден в 9.30 сутринта (!!!) е успял да се събере разширен Общински експертен съвет по устройство на територията - 12 души, сред които и представители на отговорните държавни институции: Регионалната инспекция по околната среда и водите, Регионалната дирекция по горите, Районната здравна инспекция и (кой знае защо) Министерството на отбраната и Военноморските сили. Заявлението е одобрено "без забележки". За отбелязване е, че на тази дата фирмата все още дори не е била собственик на въпросния парцел. Имала е само предварителен договор за покупка, която става факт чак на 30 юли.

Да обобщим: правейки се, че се грижи за плажуващите, които след дългогодишна война с други собственици в района са много чувствителни на тема достъп и паркиране до плажа, кметът се опитва да ни накара да повярваме, че за да има път, се налага да се разреши застрояването на 22 декара. И че една фирма е похарчила близо половин милион, само и само да му помогне в това благородно начинание.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Мнения Daily - Защо властта този път мълчи за протестите Мнения Daily - Защо властта този път мълчи за протестите

И още: Гневът е автентичен въпреки ченгетата, мошениците и мутрите; "Превзетата държава" трябва да бъде разбита

20 ное 2018, 464 прочитания

Мнения Daily - Икономическите облаци са черни навсякъде, а Борисов нехае 3 Мнения Daily - Икономическите облаци са черни навсякъде, а Борисов нехае

И още: Българският бизнес не обича да разказва вдъхновяващи истории; Ясно е кой иска мажоритарни избори

19 ное 2018, 2447 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Мнения Daily - Спешно трябва външен одит на пътното ни строителство

И още: Разследването за Своге има белзези на активно мероприятие; Неонацизмът е жив

Новата сграда на Брендо

Тя ще е жилищна, на 11 етажа и ще обгръща стария хотел "Рила"

Призовката за Лозан Панов е до всички съдии

Атаката срещу председателя на Върховния касационен съд се развива по план - той вече е мишена на антикорупционната комисия

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Живот след живота

Режисьорката Петя Накова за новия си роман, в който документира битката с рака на гърдата

Всичко е игра

Изложба изследва сложното взаимодействие между видеоигрите и реалността

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 46

Капитал

Брой 46 // 17.11.2018 Прочетете
Капитал PRO, Арест за мениджъра на Rеnаult-Nіѕѕаn, чуждите инвестиции изненадващо пораснаха, "Мекалит" ще си партнира с китайската VEM

Емисия

DAILY @7AM // 20.11.2018 Прочетете