Мнения Daily - Тече реабилитация на "Възродителния процес"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Тече реабилитация на "Възродителния процес"

Reuters

Мнения Daily - Тече реабилитация на "Възродителния процес"

И още: Европа ще трябва да мине през граждански конфликт; Да защитим нашата демокрация от враговете ѝ

5592 прочитания

Reuters

© Reuters


Да не се чудим, ако утре някой нов "патриот" отново ни хвърли в подобна лудост.

Кубадински Reloaded

Тече реабилитация на "Възродителния процес"

От коментар на проф. Ивайло Дичев за "Дойче Веле"

Вестта за издигнатия паметник на Пенчо Кубадински в родната му Лозница беше посрещната по-скоро вяло. Да, имаше протестно писмо на група интелектуалци, имаше разнообразни подигравки в социалните мрежи, няма обаче сравнение с 2004 година, когато Кубадински бе обявен посмъртно за почетен гражданин на Лозница, но по настояване на обикновени граждани от областта званието му бе отнето. Вероятно с времето тече нормализация на онзи режим, а дейците на комунизма постепенно се превръщат в някакви известни хора, с които съселяните им могат да се гордеят.

Проблемът е, че при тази персонализирана памет вкарваме в един образ различни неща - малко като подаръчните пакети при социализма, когато заедно с желаната книга трябваше да купиш застоялия одеколон "Тройной". Представете си колко различни изображения на съселянина могат да направят лозничани, ако решат да излъчат послание, не просто надгробна плоча. Кубадински, арестуван от царската полиция. Кубадински с лопата организира бригадирите в Димитровград. Кубадински гласува за свалянето на близкия му другар Тодор Живков. Кубадински отстрелва африкански жираф...

Пакетирането на всички тези теми в един бронз става особено възмутително, когато си спомним за най-голямото престъпление на Пенчо Кубадински: т.нар. "Възродителен процес", чийто вдъхновител и организатор беше именно той. Покрай лагерните огньове ще преглътнем значи лагера в Белене, активизиран с цел да поеме онези, които не искаха да се "възраждат".

Странна е липсата на силна реакция от страна на българските турци и ДПС. В писанията, които чета из мрежата, се говори не за преименуването, а за комунизма ан блок, който бил престъпен - този блок, който другата страна все повече е готова да идеализира, включително в паметникова форма. И сякаш забравяме, че в този период имаше събития, които представляваха особено големи престъпления - те трябва да се обособят и осъдят, а не да се пакетират заедно с модернизацията на страната в онези години. Фигурата на Кубадински рискува да стане тъкмо такъв пакет: един колоритен персонаж, авджия, направил едно за Димитровград, друго за Русе, ял и пил с много хора - и така покрай него преглъщаме най-скорошното насилие на тоталитарния режим, което мнозина още помнят.

Пиша това, защото имам тъжното усещане, че вече поне десетилетие тече реабилитация на културния геноцид от 1980-те. До ден-днешен няма осъдени за него - през 1990-те имаше процеси за глупави неща като помощите за африкански страни, но не и за него. Партии, които се наместиха в публичното пространство с антитурска реторика, стигаща до расизъм, днес управляват. ДПС е враг уж защото всички там са корумпирани, ама май защото са турци. Затова да не се чудим, ако утре някой нов "патриот" отново ни хвърли в подобна лудост - на народопсихология явно го докарваме.

------

Време е за паневропейско движение, което да съхрани резултатите от интеграцията.

Миграция

Европа ще трябва да мине през граждански конфликт

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук-профил

Източник: Reuters

Засега се оказва невъзможно хората, които бият камбаната за събуждане - Ориана Фалачи, Буалем Сансал, Дъглас Мъри, Тило Сарацин - да влязат в реална дискусия с елитите на статуквото в Европа, които претендират да не виждат нарастващата демографска и поведенческа агресия срещу Стария континент.

Това състояние на нещата обещава дълбоко и болезнено разделение на Европа пред лицето на тази агресия. Ще се изгуби още много време.

Изострянето на проблема ще радикализира все по-големи групи граждани, нежелаещи да търпят резултатите на миграционната лавина в ежедневния си живот. Европа очевидно ще трябва да мине през граждански конфликт, преди да успее да се изправи лице в лице с най-голямото предизвикателство на своето бъдеще.

Правата, свободите, стандарта на живот и всички останали плодове на европейската цивилизация ще бъдат драматично ерозирани. Днес е време не само за отделни гласове на публицисти и общественици, които призовават Европа да се събуди. Днес е време за паневропейско политическо движение, което да съхрани резултатите от интеграцията на континента и да го мобилизира за отбрана и възродена идентичност срещу ислямисткото нашествие.

Разбира се, Европа не може да лиши от права тези, които вече са тук. Но може да лиши от свобода на действие тези, които упражняват правата си срещу сигурността и идентичността на европейската цивилизация. Тази разлика е очевидна и няма извинение за тези, които претендират да не я забелязват.

-----------

Алтернатива за Германия вече свали своята гражданска маска.

Един Райх...

Да защитим нашата демокрация от враговете ѝ

От коментар на Астрид Пранге за "Дойче Веле"

Източник: Reuters

След събитията в Кемниц стана ясно, че една демокрация не бива в името на свободата на мненията да проявява търпимост към дясноекстремистките врагове на конституцията. Тя трябва да им се противопостави с конституционни средства. Според анкета на социологическия институт Civey по поръчка на медийната група Funke, повече от половината германски граждани са за това, партията Алтернатива за Германия да бъде поставена под наблюдение на Службата за защита на конституцията.

Опасността от една партия, чиито членове призовават за саморазправа и за "атака срещу медиите" е твърде голяма. Това е една партия, която организира демонстрации заедно с ксенофобското движение Пегида и сътрудничи с десните радикали. Наблюдението на една партия от вътрешното разузнаване е най-твърдата мярка, с която разполага правовата държава срещу някоя политическа организация. Преди окончателната ѝ забрана. И правовата държава може да използва тази мярка, ако съществува основателното подозрение, че едно сдружение или партия планира и провежда противоконституционна дейност.

Радикализирането на Алтернатива за Германия не е нещо ново. Също както и призивът за поставянето ѝ под наблюдение. Алтернатива за Германия отдавна вече свали своята гражданска маска. Нейните словесни изцепки целят не само да разтърсят основите на на правовата държава и да я изпразнят от съдържание. Членовете и привържениците й вероломно се опитват да омаловажат нацистките престъпления, както показа и скандалът по време на посещението на група нейни привърженици в концлагера Ораниенбург.

Изглежда, че в своя анализ за опасността баварската Служба за защита на конституцията е напреднала много повече, отколкото бившият баварски премиер и настоящ министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер. От март 2018 година баварската Служба за защита на конституцията е поставила под наблюдение някои функционери от Алтернатива за Германия. Тя е забелязала известна близост с т. нар. "граждани на Райха".

Нека го кажем с думите на външния министър Хайко Маас: и Зеехофер трябва най-после "да стане от дивана!" Крайно време е всички да защитаваме нашата демокрация от враговете ѝ. Който излиза на улицата, за да защитава демократичните права, има нужда от подкрепа. И демократичната държава трябва да покаже на тези, които пропагандират омраза, докъде се простират границите на търпението.

Да не се чудим, ако утре някой нов "патриот" отново ни хвърли в подобна лудост.

Кубадински Reloaded


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  bobhunter avatar :-|
  bobhunter

  Нормално е жителите на град Лозница да издигнат паметник на Пенчо Кубадински, защото по времето на комунизма бяха инвестирани много пари за обществени постройки, за строеж на фабрики и заводи в града, за модерна поликлиника. Никой, никога не е гонил турците от България. Твърдяха, че никога турците в България не са имали организация, чиято цел е била откъсване на територии от държавата, но аз съм свидетел как като един турците за десетина дни напуснаха работните си места в болниците и поликлиниките, във фабриките и заводите, как зарязаха реколтата по полетата, как изведнъж се "развалиха" дълбочинните помпи за питейна вода и избухна невиждана по мащабите си епидемия от дезинтерия точно в Лозница и близкия регион! Изглежда тъпо, дори безумно да задължаваш турците да си сменят имената, но онези, които са го направили може би не са виждали нещо по- добро. Нещо като ДЕМОКРАЦИЯТА И ИЗКАЗВАНЕТО НА ЧЪРЧИЛ ЗА НЕЯ. Ние сме българи! Нашата държава е България, а религията Християнска. Ние сме европейци с европейска култура и светоглед. Не бива да сме чак толкова големи критикари на нашите сънародници, когато са мислили, че вършат нещо добро за народа на България. Онези със "свидните интереси" няма да пропуснат да го направят!

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Този "джоб" "Мнения Дейли" е потискащо ретрограден и извън света. И се транслират 3-4-ма крайни и еднопосочни местни експерти по всичко и някои световно непознати, което е доста досадно.

  1. За Пенчо Кубадински и Летница, наричайки това реабилитация на Възродителния, пише проф. Дичев, чийто баща е автор на една от най-националистическите книги от соца - "Пътят към София", за което тогавашната власт го затрупва с награди. Разбира се, синовете не носят кръста на бащите си. Но ренегатството отблъсква.

  Летница, както и Правец, преди 50-60 г. са с нищо незабележими градчета, които имат късмета родените там партийни велможи да ги превърнат в индустриални средища с осигурен високотехнологичен за времето поминък на населението и с болници, магазини, инфраструктура и пр.

  Вчера се връщам от Берковица, откъдето не е роден никой значим велможа - нито оит предишните, нито от сегашните. Исторически град, културно средище. Вазов е живял там.
  Било е. От шестте уникални за страната (при соца) завода - за абразивни инструменти, за ПВЦ профили, за добив и обработка на мрамор, два за дървообработване, един за стъклопакети - нищо не работи! Половината са сринати за скрап. В Берковица са останали само старците и внуците им - младите са по Испания, Англия, Италия, Германия, Австрия. Градът реално е мъртъв. Сигулно така изглежда и Летница - с или без бронза на Кубадински...
  Мъртви са и повечето български села и градчета, проф. Дичев - ходете и вижте.

  2. Огнян Минчев не го чета по хигиенни съобръжение.

  3. Абсолютен фейк е да се уеднаквява Алтернатива за Германия с фашетата. Да, и двете са срещу мигрантите и срещу командоренето от Брюксел, но антиглобалистични, антимултикултуралистични, антимигрантски, антинеолибералистки настроения има и във Франция, и в Холандия, и в Англия, и в Италия, и в Австрия, и в Швеция, и в Румъния, и в Унгария, и в Полша, и в...

  И ако за Германия за пред незаинтересованата външна публика това може да мине за обяснение, за останалия свят процесите не могат елементарничко да се обяснят с нацитата. Просто не става.

  А се прави, за да плаши: Хитлер се изправя от гроба!!!


 • 3
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  Колкото и да е права г-жа Пранге, не може да оборва едни фашисти с цитат на друг фашист, а именно Хайко Маас. Все пак същия се е срещал лично с г-жа Петри, лидер на пронацистката Алтернатива за Германия, за да я съветва как да предотврати следене на партията ѝ от службите за вътрешна сигурност.

 • 4
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  До коментар [#1] от "bobhunter":

  Следващата балама, която живее с илюзията, че 200хил. български турци са си направили 7-8 годишна "екскурзия" до Турция, че на някой толкова им е харесало, че дори не са се върнали.
  И уникалното Ви прозрение, че те нарочно го били направили и затова били настъпили катаклизми. Е като пропъдиш 200 хиляди човека е нормално да останат цели сектори без работна ръка и съответно да не работят.
  И не, никога Бълхария не е била "чиста нация" ( по Хитлер ). От самото и създаване е била цветна смесица от различни етноси и култури.

 • 5
  georgigeorgiev4 avatar :-|
  georgigeorgiev4

  "...една демокрация не бива в името на свободата на мненията да проявява търпимост към дясноекстремистките врагове на конституцията. "

  И така, след време ще се чудите как се стига до неонацистки партии в управлението на половин Западна Европа... Нищо не се прави за проблемите като ислямизация и изчезването на местните култури. Борят се симптомите. Да погазим консервативните, после ще газим крайнодесните, после ще газим неонацистите. Всичките ще са расисти, всичките ще са популисти, а накрая всичките ще са в управлението. Защото не ги е срам да кажат истината. Особено раздразнени са, че либералното ни се тъпче в устите и в ушите, докато не се почувстваме безсилни.

  Така стават революциите. Либералите сами си го причиниха. За едните ЛГБТ права и малко повече злеобразована работна сила.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK