Мнения Daily - Доброволно се оставяме мутрите да ни колят като овце
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Доброволно се оставяме мутрите да ни колят като овце

Мнения Daily - Доброволно се оставяме мутрите да ни колят като овце

И още: Управлението на миграцията в ЕС е неуспешна социална политика; Опасно е престъпленията да се превръщат в зрелище

10229 прочитания

© Цветелина Николаева


Позволихме мутренската тиня да се разпени на гребена на обществото.

Войната по пътищата

Доброволно се оставяме мутрите да ни колят като овце

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук профил

Като граждани ние имаме два проблема, които всъщност се свеждат до един. Нямаме достатъчна самоорганизация, за да можем да наложим своите интереси на нормални хора - както спрямо мутрите в широкия смисъл на думата, чието поведение в обществото ни смазва, така и спрямо държавата, която, оставена без нашия натиск, предпочита да се разсейва, когато става дума за живота ни и за достойнството ни.

През последните години печалните новини за "войната по пътищата" са ежедневие. Поведението на бруталните мутри на пътя - независимо дали са със скъпи коли и джипове или с нарочно извадени заглушители мотоциклети е пред очите на всички. Законодателят се занимава преимуществено с палиативи. Никой не иска от държавата да направи повече, отколкото прави всяка европейска държава, в която има работещи институции. Не можахме да заставим българската държава да го направи - парламент, изпълнителна власт, КАТ, правосъдие...

Върху скръбта от изгубения на пътя живот на близък човек се наслагва и унизителната безпомощност на близките да не могат да видят виновника справедливо наказан. Тези два проблема - нашата безпомощност спрямо държавата и нашата безпомощност спрямо обществената тиня, спрямо мутренския произвол, са двете страни на една и съща монета. Тази безпомощност е много по-мащабна, отколкото неспособността ни да си гарантираме сигурност на пътя и възмездие за тези, които я застрашават.

Ние позволихме мутренската тиня да изплува от дъното и да се разпени на гребена на обществото. Мутрите имат пари, мутрите имат статут, мутрите имат власт... Защо се чудим, че мнозина, млади и стари, които не са мутри, им подражават? Когато ножът е опрял до кокала, инстинктът за самосъхранение диктува да се бием с последни сили за оцеляването си. Загубихме ли нашия обществен инстинкт за самосъхранение, та сме тръгнали доброволно мутрите да ни колят като овце?

Поздравявам варненци, които ще отидат на протестното шествие "Поход на живота". Това е едно добро начало, но не и край на това, което всички трябва да свършим, за да защитим себе си и съгражданите си.

----------

Медийните възмущения явно се продават по-добре и са удобни за властта.

Риалити

Опасно е престъпленията да се превръщат в зрелище

От коментар на проф. Ивайло Дичев за "Дойче веле"

Фотограф: Георги Кожухаров

Вече половин месец новините започват с трагедията в Своге, търсят се виновни, разчопля се мъката на близките. Междувременно много хора се биха на пътя, а една кола дори внезапно потъна в строителен изкоп в "Овча купел". Откриха неизвестна никому фабрика за цигари в Карнобат, подгониха няколко известни на всички босове на сенчест бизнес, 17-ти мъж уби жена си, а г-жа Иванчева отново и отново отчаяно показва на камерите окованите си ръце.

Работата е там, че произшествията са напуснали жълтата хроника и напълно са изместили политическия дебат. Ще реформираме, значи, държавата по повод отделни случаи, а не въз основа на статистики, анализи, принципи. Разбира се, че трябва да се накажат виновните за лошия асфалт на фаталния завой при Своге, но не е ли ясно от години какво е състоянието на пътищата ни? Не знаем ли всички, че в самия принцип на обществените поръчки има нещо сбъркано? Само че конкретният случай сякаш измести интереса от подобни "абстрактни" теми и го насочи към оставките на министрите - един наистина достоен символичен акт, който обаче не решава структурния проблем. Много по-живописно е телевизиите да показват "от мястото на събитието" болта на мантинелата, отколкото да обсъждат законодателството.

Разследванията срещу собственика на хотел "Маринела" Ветко Арабаджиев и алкохолния бос Миню Стайков звучат, разбира се, обнадежаващо. Проблемът е, че обикновено при подобни събития "интересен" е само анонсът - после постепенно губим нишката и когато се стигне до съдебен процес (ако изобщо), вече всичко сме забравили. Оттук и умереният оптимизъм, с който се приема поредният полицейски спектакъл - някои наблюдатели смятат например, че акцията е един вид артилерийска подготовка за избора на бъдещия главен прокурор и затова бързо ще затихне в неопределеност, както обикновено.

Аз пък напразно очаквам най-после да се приеме някакво законодателство, което да въведе по-строг контрол над местната власт, злоупотребяваща вече години с принципа на местно самоуправление. (Защото звучи сюрреалистично в едно градче като Карнобат кметът да не знае за незаконна фабрика за цигари.) Превръщането на българските градове във феодални владения е видно за всички ни, няма защо да чакаме поредния скандал, за да се задействаме. Но медийните възмущения явно се продават по-добре, пък и вероятно тия кметове са много удобни за властта.

Има нещо опасно в това престъпления да се превръщат в зрелище. От дърветата не виждаме гората - тоест отделният инцидент скрива тенденциите.

--------

Националните социалисти от "крайната десница" предлагат абсурдни решения на проблема.

Демографска криза

Управлението на миграцията в ЕС е неуспешна социална политика

От коментар на зам.-председателя на ДСБ Радан Кънев в неговия блог

Източник: Reuters

Миграционната политика на европейския Запад от последните 30-ина години е доста сбъркана - има неопровержими доказателства, "видими резултати". Тя обаче не е продукт на някакъв абстрактен хуманизъм, на "либерални (либерастки) ценности". Тя е хладнокръвен Realpolitik за запазване на един много привлекателен за широката публика, но обречен социален модел. Обречен най-малкото от два фактора:

- Обърнатата демографска пирамида;

- Изпреварващото развитие на технологиите и на Източна Азия, особено навлизането на Китай на глобалния пазар.

За да съхранят социалния си модел в новите условия, мейнстрийм партиите на Запад (условно - социалисти и консерватори) осигуряват прилив на свежа работна ръка, която да осигури постъпленията в солидарните (особено пенсионните) фондове. Естествено тази система не е твърде ефективна и значителни "непопулярни" реформи в социалните схеми и пазара на труда все пак се налагат.

От една страна, реформите все пак засягат значителна част от населението - особено най-младите и хората в предпенсионна възраст, ниска средна и висока работническа класа (което до 90-те е почти все едно). От друга, самото "внесено", за да спаси социалния модел, население създава нови нива на бедност, изолация, традиционна консумация на социални услуги, но и опасни разломи в обществената тъкан по отношение на човешки права, семейни ценности, религиозна традиция, образование.

Накратко - миграционната политика от последното поколение е пример за неуспешна социална политика, водена от традиционните социални партии на центъра - членките на ПЕС и ЕНП, макар и с различен интензитет, със значително по-голям принос на левицата.

Днес националните социалисти от "крайната десница" едновременно атакуват погрешната миграционна политика, но и обявяват за приоритет осъществяване на непостижимите й цели - възстановяване на социалния модел от "Славните Тридесет (години)", когато демографията на континента е напълно различна. Противоречието е пълно, граничещо с логически и статистически абсурд.

Решенията са съвсем други - споделяне на суверенитет, федерализация и изграждане на обща отбранителна, гранична, но и икономическа и социална политика на единна Европа. И - разбира се - по-смели реформи на европейската социална система и инвестиции в континентална социална, енергийна, транспортна и стопанска инфраструктура, със средствата на ограничен, но достатъчен федерален бюджет.

Позволихме мутренската тиня да се разпени на гребена на обществото.

Войната по пътищата


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  tvr18355030 avatar :-|
  tvr18355030

  Само не знам за какви мутри бълнувате? 90% от наглеците по пътищата са комплексари със коли за по 1000 лева или белокоси чичковци, които винаги се мислят за прави. "Мутрите" с лъскавите коли от много време са най-спокойните шофьори. Основния проблем са "онеправданите", на които се някой друг им е крив.

 • 2
  tonio26 avatar :-|
  tonio26

  Докато системата не се смени , докато мисленето ни е като на жертви, нищо няма да се промени. Няколко оставки и няколко човека, прибрани в затвора, мисля са добро начало за промяна.

 • 3
  mathilda avatar :-|
  mathilda

  Оставките добре, но само с тях нищо няма да се промени. Нещата са сбъркани на най-високо ниво, некомпетентността и калинките ще продължат да взимат жертви.

 • 4
  beky avatar :-|
  beky

  Несериозно е да се чете Огнян Минчев. Мутрите отдавна са на "Дондуков". От страната на МС...

 • 5
  blondiva avatar :-|
  Iv Varbanova

  Изказвания и "обнародване" във Фейсбук, винаги са ми били непонятни. Като цяло съм съгласна с този разбор и мога да го обобщя с няколко думи: керванът си върви, а кучетата си лаят! Отдавна чакаме промяна, но може да е време да се задействаме за нея!

 • 6
  dr.web avatar :-|
  dr.web

  Лично мнение: това за т.нар. мутри в БГ и изобщо за мутрифилството в страната, е форма на проява и до ден днешен на еничерския комлекс на българина, формиран още по турско време. (Забележса: Това е второто и най-продължително стресиране на българския ген, първото е еднократно и е по времета за император Василий втори - българоубиец по византийско време, третото и сравнително по-краткотрайно стресиране на българския ген са трагичните събития след ВСВ, последиците от които изпитваме и до днес.)

 • 7
  kotovad avatar :-|
  А.Стоянова

  Да. "Опасно е престъпленията да се превръщат в зрелище. Вече половин месец новините започват с трагедията в Своге". Авторите сочат и фабриката за цигари в Карнобат.. Г-жа Иванчева отчаяно показва на камерите окованите си ръце...Ще се спра с проблема в Своге. Интересно е исканото становище на г-н Димитър Ганев - експерт с богат опит в автомобилния транспорт, по два важни проблема:.
  1. На въпроса за МАНТИНЕЛАТА, мнението на г-н Ганев е следното: "Това може да е всичко друго, но не и мантинела!!! Ако имаше една наистина качествена и сериозно поставена мантинела на този завой, автобусът просто нямаше да падне долу, а просто щеше да се удари в нея, може и в някой от отсреща идващите автомобили, най-много щеше да има някой ожулен или леко ранен в тях, но нямаше той да се търкулне по тези 25 метра надолу и да загинат толкова много хора";
  2. Мнението на г-н Ганев е, че "трябва да бъде създаден независим орган за разследвания на инциденти в автомобилния и останалите видове транспорт, което да бъде част от МС или дори да е извън него, като отделна административна единица".


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK