Мнения Daily - Време е да говорим за политики, не за революция

И още: Да не останем пето колело на евросъюза; ГЕРБ брани Орбан, защото иска свободно да корумпира

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева
Може ли "улицата" да свали Бойко Борисов?

(Де)стабилизация

Време е да говорим за политики, не за революция

От коментар на проф. Ивайло Дичев за "Дойче веле"

Кой може да свали Бойко Борисов? Засега не се вижда такава партия, но пък може да го свали улицата, заключават анализаторите. Социолозите не констатират такива тенденции, но, както знаем, улицата е непредвидима и неуправляема, досущ като американските урагани и нашите наводнения.

Разбира се, не всеки протест е "улица". Майките на деца с увреждания например имат съвсем ясна кауза, дори и невинаги да се разбират помежду си. Нямаме съмнения и за протестите по повод катастрофата край Своге, нито за онези срещу ареста на двамата разследващи журналисти. Гладната стачка на Босия също имаше разбираемо за всички послание, макар и облечено в улична, т.е. неадекватна форма.

За разлика от всички тези протести състоялият се в неделя протест под мотото "Оставка, съд и смяна на системата" олицетворява понятието "улица" в неговата теоретична чистота. Кой, защо, по какъв повод - лично аз така и не разбрах. Недоумението нараства още повече, ако проследим целите на протестиращите. Иска се практически всичко: от съд за всички правителства до увеличаване на пенсиите, от Велико народно събрание до управление чрез референдуми по швейцарски модел.

В потока на гнева се разпознават и някои пропагандни тези на социалисти и националисти. Да се махаме от НАТО и наместо да даваме пари за самолети, да ги дадем на народа. Да връщаме сирийците на Асад, защото бил добър и слушал Путин. Управляващите нарочно убивали кози, а на емигрантите не позволявали да ползват медицинска помощ в България. Тук-там расизъм, русофилство, ругатни срещу соросоидите, макар че изобщо не се разбира какво общо има тук тъкмо Сорос.

Но добре, да не бъдем твърде критични: улицата няма програма, тя е изблик на недоволство. А изблиците, както знаем, си служат с подръчни изрази, чути из медиите, с байряци, хоругви, тениски, плакати от предишни протести.

Протестът беше обявен като стихия, самозародила се във фейсбук и увлякла десетки хиляди емигранти. Повечето протестиращи пред нашия парламент обаче изобщо нямаха чуждестранен вид - бяха хора над средна възраст, очукани от живота, очевидно отчаяни и обезверени (не говоря за винаги бодрия Йоло Денев, който и тук се добра до мегафона). Що се отнася до организацията, очевидно не са научени уроците за двусмислената роля на фейсбук в подобни инициативи. Хората лайкват, подкрепят, после продължават да си вършат работата със спокойна съвест.

Ако зад тази акция стоят някакви сенчести сили, те явно не са от най-сериозните, защото едва ли точно тази салата от гневове ще успее да увлече народа. По всяка вероятност се задават още протести, а накъде ще тръгнат, това зависи от умението на гражданите да се организират и да поставят реалистични искания. Сериозната промяна ще дойде едва тогава, когато започнем да говорим за политики, не за революция.

-------

България може да се окаже само номинално принадлежаща към ЕС периферия.

Баланси

Да не останем пето колело на евросъюза

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук профил

Независимо от това дали начело на българското правителство е Бойко Борисов или някой друг, българският национален интерес не предполага да заемем позиция категорично в полза на Орбан и новите консерватори на Европа, или в подкрепа на Макрон, Меркел и силите на либералното статукво в Европа. Българската позиция трябва да бъде балансирана и да обръща внимание на нюансите в развитието на този все по-очевидно дългосрочен конфликт.

България има общ интерес не само с Унгария, но и с другите централно- и източноевропейски страни в нежеланието си да приеме големи групи от мигранти, третирани от големите европейски страни като бежанци. Преразпределението на мигрантите по квоти - каквото изискване имат лидерите на Германия, Франция и на ЕК - означава задължение за България да приеме на първо време 60 000 души, а след това да поема квота от новите мигрантски потоци, добрали се до европейска територия.

Преобладаващите обществени настроения у нас са против приемането на големи групи мигранти и съгласието с Брюксел, Париж и Берлин би довело до сваляне от власт на всяко българско правителство. Затова ние имаме общи интереси с Вишеград и другите страни от европейския изток. В същото време ние не бива да забравяме, че позицията на България в ЕС чувствително се различава от тази на вишеградските страни. Ние сме най-бедната страна в ЕС и сме разположени в неговата крайна югоизточна периферия.

За нас, разбира се, европейските фондове за развитие са възможност, от която не можем да се откажем, колкото и корумпирани да са моделите на тяхното оползотворяване. Но българската позиция има определена специфика далеч не само заради евентуалната опасност да изгубим тези пари, ако подкрепим открито Орбан и съседите му. Вишеградци са вътрешноевропейски страни, които не са застрашени от маргинализация в рамките на един променящ се ЕС. За разлика от тях България - не само поради бедност, корупция и неефективни институции - е застрашена да остане в една само номинално принадлежаща към ЕС периферия, ако планове за ЕС на различни скорости като този на Макрон тръгнат да се реализират.

Нямаме никакъв интерес да останем пето колело на съюза, в каквото според плана Макрон би се превърнала югоизточната периферия на континента. Ако това се случи, последствията за България ще бъдат драматични и неприемливи - в стопански, геополитически и институционален план. Затова ние трябва внимателно да си сътрудничим с всяко едно статукво в ЕС и големите европейски страни, за да имаме шанс да останем относително пълноценен член на съюза. България трябва внимателно да калкулира своите позиции спрямо всяка разделителна линия в ЕС и да внимава да не изпадне в позиция на неудобна маргинализация спрямо основните групи по интереси, които се намират в разрастващ се конфликт.

Някой ще каже - чакай бе, ами нали трябва да служим на европейските ценности. Трябва, трябва да служим - на дългосрочните европейски ценности и на дългосрочните ни национални интереси в рамките на Европа. Това, че няма да подкрепим категорично нечии текущи партийни ценности или политически претенции, не е болка за умиране. В политиката има принципи, има и интереси. От баланса между двете зависи успехът на всяка конкретна политика - включително в Европа.

-----------

Нужна е консолидация около бързото влизане на България в ядрото на ЕС.

Нелиберална "демокрация"

ГЕРБ брани Орбан, защото иска свободно да корумпира

От коментар на лидера на "Да, България" Христо Иванов в неговия фейсбук профил

Действията на управлението доказват, че с подкрепата си за Орбан ГЕРБ бранят модела на корупционно завладяване и разложение на България.

Само в последните няколко дена виждаме:

• как се репресират разследващи журналисти и се предпазват разследваните от тях корупционери; • демонстративното прилапване на ключов енергиен актив без никакви въпроси от собствената на Борисов и Пеевски КПКОМПИ; • задушаването на възможността за съдебна защита от административен произвол вместо операция чисти ръце в административното правосъдие; • доутрепването на "обществената" БНТ;
• как вместо реформа на администрацията тя се превръща в електорална и корупционна база на управлението с раздаване на пари на калпак; • как вместо реформа на здравеопазването ни се предлага да налеем още пари в него; • как вместо реформа в МВР там се инсталира поредният зависим и некадърен бушон; • как ни готвят покачване на цените на газа вместо отстояване националния интерес пред "Газпром";

• как никой няма намерение да модернизира реално армията, нито да се включва в усилията за изграждане на единна европейска отбрана...

ГЕРБ брани Орбан, защото иска свободно да продължи да корумпира и руши държавността, да задушава всички контролни системи (от регулаторите, през службите и правосъдието, до медиите), да "отглежда от деца" класа от аморални калинки, да поддържа и подхранва управлението на корупционните, криминални и кремълски зависимости и така да продължава триумфално да "печели избори"...

Пропагандата се опитва да подмени този мотив със споровете за миграцията. Когато става дума за конкретни решения по тази тема и правителството брани националния интерес, то има и моята подкрепа. Тук обаче става дума за съвсем друго - за формиране на един синдикат на авторитарните корупционери, плутократичен интернационал, в който Борисов влиза все по-открито.

Единственото, което свързва това гласуване с миграцията, е, че все повече българи ще търсят свободата, сигурността и развитието си извън България, а България ще бъде изтласквана все по-далеч от ядрото на ЕС.

Начинът за противодействието е ясен (макар и не прост) - консолидация около бързото влизане на България в ядрото на ЕС и решителни реформи за оздравяване на държавността като нова национална цел, която изисква ново управление.

Само здрава държава в ядрото на ЕС може ефективно да брани националните ни интереси по всички важни въпроси, включително миграцията. Само такава България може да гарантира свободата, сигурността и развитието на гражданите си.

Още от Капитал