Мнения Daily - Пазарът е по-голям от хляба
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Пазарът е по-голям от хляба

Мнения Daily - Пазарът е по-голям от хляба

И още: Безплатният хляб е първата фаза на сталинизма; Поездът е композиран на вокзала

7502 прочитания

© Надежда Чипева


За добри цени на хляба не трябва търговците да продават без печалба.

Насъщни нужди

Пазарът е по-голям от хляба

От коментар на икономиста Мартин Димитров в неговия фейсбук-профил

Кратък урок по икономика за много изостанали. За добри цени на хляба не трябва търговците да продават без печалба, а да се премахнат пречките пред конкуренцията и изкривяванията на пазара, като например:

1. Поддържането на руски монопол и високи цени на природния газ повишава цените на редица стоки. Две правителства не се възползваха от делото на ЕК срещу Газпром.

2. Концентрирането на земеделските субсидии и на обработването на земите, в малък на брой производители създава условия да договарят цените помежду си.

3.Трайното поддържане на ограничения на конкуренцията на пазара на горива води до поскъпване на транспорта и на всичи стоки, тоест и на хляба.

4. Плащането на безумен студен резерв, за да могат Хидролози да управляват огромни ТЕЦове увеличава цената на тока и съответно, оскъпява производството на стоки, включително на хляба.

5. Невлизането в еврозоната държи лихвите по кредитите на по-високи нива в БГ, което оскъпява производството, тоест и хляба.

Стига вече празни приказки...

-----

Фактът, че действащ министър преговаря с частни фирми да продават без печалба, е диагноза.

Дръж цените!

Безплатният хляб е първата фаза на сталинизма

От коментар на Емилия Милчева за "Клуб Z"

Фотограф: Георги Кожухаров

В главата на сатрапа Сталин първата фаза на комунизма изглеждала така - раздава се безплатно хляб на работниците. Трябвало да се случи някъде към 1960-а. Вместо това през 60-те Държавният комитет по цените на СССР (Госкомцен) признал, че 75% от населението е бедно, а цените на продуктите - от 3 до 5 пъти по-скъпи от тези в САЩ и Европа.

В XXI век в държава, която географски е част от Европа - най-притегателното място за живеене, както се оказва, хлябът и неговата цена е сред основните теми. И по това хората у нас, които се наяждат и си дояждат с хляб, не се различават от стотиците хиляди мигранти от Северна Африка, чиято единствена концепция за бъдещето е да получат храна поне един път на ден.

Първо хлябът. Така може да се побългари лозунгът на Доналд Тръмп: America first. Нали знаете, в България никой не е по-голям от хляба... Дори България. Обаче властта е.

Защото може да нареди кога хлябът да поскъпне или да поевтинее. И ако поредното соцпредложение от устата на Корнелия Нинова - 5% ДДС за хляба, увисна, изявлението на земеделския министър Румен Порожанов - че се разговаря, т.е. пресират се търговските вериги, да не продават хляба с надценка, закова. Остава и омбудсманът Мая Манолова да отвори 24-часова приемна за жалби от цените на хляба. А Д(АН)С да послухти и докладва има ли много гневни от поскъпването.

Фактът, че действащ министър от третото правителство на ГЕРБ преговаря с частни фигури - търговски субекти, които са мултинационални компании, да не формират печалба от продажбата на едно изделие, е диагноза. За самото управление, за нивото на пазарни отношения и за качеството на живот. Защо преговаря Порожанов - защото хлябът поскъпва с 5 до 7-8 стотинки заради лоша реколта и по-високи цени на ток, природен газ, горива.

Нали никой мислещ с главата си няма съмнение, че ако търговските вериги не формират тази надценка, ще я разпределят върху други стоки, но със сигурност няма да я спестят за своя сметка.

Зърното, от което се прави хлябът, както е известно, е най-здраво субсидираният отрасъл в България. Този бизнес се държи от фирми, които са вече достатъчно големи, с мощна и скъпа техника и биха могли и сами да се справят, без европейски субсидии. (Разбира се, не всички от 60-те хиляди зърнопроизводители.)

Цялото това разбогатяване на "зърнарите", както ги наричат, става под погледа на същите тези политици, които крякат как хлябът у нас трябва да поевтинее, вместо да проследят веригата производител на зърно - преработвател - хлебопроизводител, плащат ли данъци, как увеличават разходите, правейки шашми с арендата на земи, и т.н. Все пак зърното има близо 60% дял в цената. Но властта прескача цялата верига, стига до търговците и казва - не продавайте с надценка, т.е. разходите за транспорт, съхранение, горива, заплати и т.н. просто ги зачеркваме.

------

Каква би била съдбата на България в една конфедерация на калпазаните?

Тук (не) е Москва

Поездът е композиран на вокзала

От коментар на политолога Даниел Смилов за "Дневник"

Джонатан Суифт има една великолепна фраза – "конфедерация на глупци" (confederacy of dunces), която с леки изменения може да опише желанието на множество "модерни консерватори" да превърнат ЕС в "Европа на отечествата". По-точно би било да се каже "конфедерация на калпазаните" от всички краища на Европа. Тези, които не ценят особено правовата държава, за които не е проблем да наругаят опонента си, да му наложат данък, да го изгонят, да го пъхнат в затвора. Тези, които се чудят как да се окопаят вечно на власт, как да контролират неудобните медии, да назначават удобни съдии, да разпалват етническа и верска нетърпимост и т.н.

Без да се замислят, евродепутатите от ГЕРБ и БСП (с едно и половина изключения) се разпознаха като неделима част от конфедерацията на калпазаните и гласуваха за нейния лидер - Виктор Орбан. Слава богу, в Европа здравият разум все още надделява и основните партии – ЕНП и ПЕС – масово гласуваха срещу конфедерацията. За разлика от нашите уж системни и mainstream партии.

Каква би била съдбата на България в една конфедерация на калпазаните обаче? Мнозина "патриоти" сигурно си представят тази съдба героично: ще пукаме сватбарски срещу Брюксел, ще сучем мустаки и ще въртим чевермета с руските пари от газ и АЕЦ "Белене". Истината е различна обаче. Просто на запад никой няма да се чувства вече длъжен да се занимава с нашите гърмежи и мустаки (дори ще изпитват леко облекчение от това), а манната от изток (както обикновено) ще се окаже не компютри, дори не и компоти. А каквото и да е, няма да ни го дават, а ще си го плащаме. И не по преференциални цени, а на цената на газа.

Не е ясно за каква Унгария мечтае Орбан в конфедерацията на калпазаните – може би за възродена Австро-Унгария, макар че и австриецът Курц гласува срещу него. Малко по-ясно е какво иска Полша – двустранен съюз с Тръмп.

За България нещата също са ясни. Поездът е композиран на вокзала, надува свирките си и бедата е, че точно този влак може и да хванем.

За добри цени на хляба не трябва търговците да продават без печалба.

Насъщни нужди


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  uid28575369 avatar :-|
  Ивайло Московски

  Реалната производствена цена на хляба + печалбата на пекарната е 0,67лв. От тук нататък 45% надценка за веригата-прекупвач и 20% надценка за данък към дтржавата-ДДС.. Общо:65% надценка или крайна цена в магазина= 1,10лв.. Реалната цена на абсолютно всички стоки в България/и по света/ е между 100-700%. по евтина ... всико останало е надценки по веригите на прекупвачи, търговци, бизнесмении т.н. 1.http://www.degustos.com/доставка-пресни-зеленчуци-c9p1/ 2. http://easytobuy.eu/ 3. http://www.slatina-bulgarplod.com/

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Рядко щастие е да се чете г-н доц. Смилов.
  И тъй като във ФБ не пипам, благодаря на К. за удоволствието да срещам тук пресно препечатени всички изливи на цветната му мисъл.

  От Просвещението пред смаяния поглед на читателя г-н доц-ът дръпва набързо една тангента до неолиберализма и като канонизира всичките му постулати, обявява несъгласните с тях за еретици. Майсторлък!
  Сигурно затова и г-н Шорош не се скъпи да издържа доц-а.

  Разбираемо, г-н доц-ът отдалеч заобикаля въпроса, че всяка идеология има своето време и когато то свърши, тя става ретроградна на фона на новите прогресивни течения.
  И на младата буржозия през 18 в. са е отеснели прогресивните преди няколко века феодалните отношения.
  И на лудите глави Раковски, Левски, Ботев, Караджата през 19 в им е баялдисало от мазната "подреденост" в Османската империя и са се замислили за своя национална държава.

  И защо ли г-н доц. Смилов не може да се примири, че изхранващата го неолиберална идеология може също да отмре, изместена от по-прогресивни философски и идеологически течения?

  Масовизираният тук текст на доц-а е толкова демоде, че е все едно да облече един везирски златотъкан османски кафтан и да мине гордо с него гордо по Витошка.
  Направо ще е цирк. Също, както и написаното.

 • 3
  beky avatar :-|
  beky

  Икономисти - дал Бог. Защо трябва да ни се натрапват хрумките на най-бездарните от тях?
  1. Руският газ ни е скъп, както на бедния му е скъпо всичко. Знае ли Мартин реално достъпен по-евтин газ: от САЩ, от Алжир, от Катар? А от 2020 като започнем да купуваме същия руски газ, ама през прекупвача ТОФАШ, да не ни стане по-евтин?
  2. Плащанията на площ са по програми на ЕС. Сигурно изкривяват пазара до латифундистки тип. Я Мартин да даде пример къде дребните производители диктуват пазара?
  3. Какъв % от цената на продукта са транспортните разходи, Мартине?
  4. ТЕЦ Варна е колосална далавера, зад която стои цялата власт на ГЕБР и това не е процес, който е стартирал вчера. Мартин допреди година не гласуваше ли "за" за всичките престъпления на режима Борисов?
  5. За да влезеш в еврозоната, освен огромно желание трябва и да те приемат. С такива (...) като теб, Мартине, това няма как да стане.

 • 4
  beky avatar :-P
  beky

  До коментар [#2] от "D-r D":

  Убийствен си, докторе!

 • 5
  antipa avatar :-P
  D-r D

  До коментар [#4] от "beky":

  И вие газите здраво. Посекли сте онова мекотело Мартин Димитров. Сега психодесните ще ви омацат със слузта му.

 • 6
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#3] от "beky":

  Ей, добре че е Мартин да ви зачекне по русофилията, иначе няма на кого да се разфучите цял месец!

 • 7
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#1] от "uid28575369":

  Абсолютно всички стоки (до една) имат подобна страшна статистика.

  Ако ви е толкова свидно да давате пари за надценки, не пазарувате от хипермаркети.

  Няма никакво съмнение, че всяко намаление, на която и да било стока, ще бъде поета почти изцяло от производителите. Те са тези, които дават по 20-30-50-70% от оборота си на магазините за отстъпки и доброзорни кампании с билборди, мърчъндайзинг и промоционални кампании.

  Докато не се доведе до края усилието за уравновесяването на силите между производители и търговски вериги, няма нищо да се промени в настоящия модел.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK