С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
1 27 сеп 2018, 17:41, 2813 прочитания

Мнения Daily - Как войната отново стана обичаен инструмент

И още: Основните ни партии се "патриотизират"; Здравната реформа на Ананиев: още по 12 лв. на месец за същото

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Докъдето ни стига погледът, виждаме – ако не War, то Hate.
Нов ред

Как войната отново стана обичаен инструмент


От анализ на политолога Евгений Дайнов за "Портал Култура"

"Как стигнахме дотук?", казва във филма "Патриотът" (в гл. роля Мел Гибсън) генерал Корнуолис. Той е главнокомандващ британската армия в Америка по време на революционната война, която губи и с нея губи Америка. И продължава (докато си изпраща сабята на американците като знак за капитулация): "Паплач армия от селяни"

И ние така. Ние – т.е. онези в цивилизования свят, които от ранна юношеска и дори детска възраст (през 1968 г. бях на 10) се подредиха зад лозунга Love and Peace. А днес, в зрялата си възраст, докъдето ни стига погледът, виждаме – ако не War, то Hate. И, осъзнато или не, смятаме подкрепящите Борисов и Орбан, Путин и Тръмп, Льо Пен и Брекзит за селяндурска паплач, зацапваща с калните си копита метеното от такива като нас.Как стигнахме дотук? – е въпрос, който Корнуолис е трябвало да си зададе още след първите няколко битки с американската "паплач". А не в момента на капитулация. Да бъдем по-умни от него. Да потърсим отговор на въпроса преди да сме овесили бялото знаме пред напиращите привърженици на Hate and War. Защото, ако стигнем дотам, че да капитулираме, те няма да ни пуснат поживо-поздраво, както американците са направили с Корнуолис.

След финансовата криза от 2008 година тъгата прераства в ярост – яростта на излъганите. Започва търсенето на виновник, което определя идейната атмосфера, в която става възможно Англия да гласува за напускане на ЕС, Тръмп да стане президент на САЩ (макар да застава срещу самата идея, породила Америка), а скучният дребен диктатор Путин да стане популистка икона, макар да прави точно онова, което правят скучните и дребни дикатори – скришно да убива, докато видимо присвоява.

Яростта на XXI век не е единствено породена от провала на проекта "чрез потребление към щастие". Както посочва Иван Кръстев в книгата си "След Европа", яростта е породена и от провала на меритократическия проект за устройство на обществото. Според този проект в модерните общества хората се издигат – т.е. стигат до статут и получават признание от останалите – чрез собствени усилия. А не, да речем, чрез връзки, познанства, пари или произход. В сърцето на меритократичната идея стои убедеността, че всеки човек – стига да е свободен в решенията си и да има прилично образование – има някакъв свой талант. И когато разбира в какво точно е истински добър, тръгва по този път и започва да катери статусната стълбица. Формулата е: Заложби + Усилие = Успех.

В началото на XXI век това допускане се оказва погрешно. Не всеки има някакъв талант. Дори да го има, не всеки има достъп до съответното обрзование. А дори и да има и талант, и образование, че и усилия да полага, в началото на века ситуацията е такава, че този човек може просто да не успее да се класира за стартовата линия. Защото междувременно обществото е станало много по-неравно, доходите на средната класа трайно намаляват, а на мястото на що-годе сигурните работни места в индустрията се появяват несигурните (и неквалифицирани) работни места в сферата на услугите. Отново, както в XIX век, става по-важно да имаш връзки, пари или правилен произход, отколкото – да полагаш усилия, развивайки заложбите си.

Да си индивид се оказва да стоиш на студа и да те брули вятърът. Затова хората се отказват от това, да са индивиди, справящи се сами с живота си и така постигащи признание. Тръгват да търсят убежище в някакви групи, в които да получават признание не защото са постигнали нещо, а просто защото са част от групата.

Така стигнахме до положението войната по света да е обичаен инструмент на политиката, а отношенията между хората, някога основани върху добронамереността, да бъдат заменени с отношения, основани върху омразата. Затова днес все по-често изглежда, че тъй като не пишем бележки под линия към 1968-а, пишем бележки под линия към 1938-а.

---------
Краткосрочният ефект е допълнителна радикализация на оригиналните "Патриоти".

Кой е по-по-най

Основните ни партии се "патриотизират"

От коментар на политолога Даниел Смилов за "Дойче Веле"


Фотограф: Николай Дойчинов

България се намира в нова ситуация: двете основни партии ГЕРБ и БСП се "патриотизираха" и започнаха да приличат по ключови характеристики на национал-популистки формации. Този процес е много видим при БСП, чиято метаморфоза се дължи основно на партийния лидер Корнелия Нинова. Под нейно ръководство "столетницата" престана да се позиционира като европейска левица и здраво стъпи в лагера на евроскептиците, русофилите, соцносталгиците, хомофобите и противниците на имиграцията. БСП изненада "своите" от ПЕС при ключови гласувания като Истанбулската конвенция и доклада за Орбан, при които на практика остана единствената лява партия в Европа с различно мнение от останалите.

При ГЕРБ нещата не са съвсем завършени и там винаги остава възможност за ревизия и след последния момент. Въпреки това гласуването за Орбан в ЕП е вододел, който показва сериозна промяна в политическото поведение на Борисов. До това гласуване политиката на ГЕРБ беше почти еднозначно проевропейска, синхронизирана с тази на Меркел и Макрон. Казусът "Скрипал" и Истанбулската конвенция бяха предвестниците на промяната. А с гласуването в полза на Орбан ГЕРБ еднозначно се разположи в "патриотичния" лагер от източноевропейски тип.

С това процесът на "патриотизация" на двете основни партии придоби почти завършен вид. Вкарването на "Обединените патриоти" в правителството беше направено с цел те да бъдат "нормализирани" и дисциплинирани. По време на българското европредседателство този план работеше - с малки пробойни като "Скрипал". Към края му обаче стана ясно, че ефектът е бил по-скоро обратен - вместо "нормализация" на "Патриотите", ГЕРБ се оказаха в ситуация, в която младшият им партньор на практика определя външната политика на страната.

Един краткосрочен ефект от патриотизацията на двете основни партии е допълнителната радикализация на оригиналните "Патриоти". Под страх от обезличаване ВМРО започна да предлага политики за контрол на цените, които дори Корнелия Нинова намери за "популистки" и "неработещи". Този процес на допълнителна радикализация ще продължава - и ще ставаме свидетели на все по-голяма патриотична екзотика.

Проблемът обаче е в това, че в България вече има голяма група избиратели, които не споделят и не одобряват настъпващия световен и местен цинизъм. За тях общият европейски дом, в който всички спазват едни и същи правила и споделят основни ценности, е реалност, а не утопия. Тези хора се отвращават от безотговорни "патриотични" сравнения между ЕС и СССР: в крайна сметка в ЕС се влиза и излиза доброволно.

За тези хора нещата изглеждат по следния начин: за да се осигури комфорт на правителства, които искат да продължат корупционните и антидемократичните си практики, се правят опити да се разгради общия европейски дом. Тези хора в България в момента не са парламентарно представени.

--------
Застрахователите ще получат едни големи пари. За нищо.

Болен здрав носи

Здравната реформа на Ананиев: още по 12 лв. на месец за същото

От коментар на зам.-председателя на ДСБ Радан Кънев в неговия фейсбук-профил


Фотограф: Цветелина Белутова

Здравни загадки '2018:

1) В сутрешните блокове критично мнозинство от клакьори благодари на господин министъра, че е предложил "Нещо". Когато ги питат какво е "Нещо"-то, обаче, казват, че е рано да се каже.

2) Има голям проблем с доплащането в болниците, което е незаконно.
Решението на проблема е да плащаме на застраховател по още 12 лв. на месец (всъщност много повече, защото държавата ще плаща на застраховател половината пари, от нашите данъци), но ДОПЛАЩАНЕТО ДА ОСТАНЕ. Вече - законно.

3) Възниква въпросът за какво ще плащаме по 12 лв. на месец (всъщност много повече...), след като доплащането остава и се узаконява.
Отговорът (освен че е рано да се каже, все пак не сме платили още...) е, че от тези 12 лева застрахователите ще плащат на болниците за това, за което и сега НЗОК, без тези 12 лв., плаща на болниците.

4) Ако все пак искаме да НЕ доплащаме, ще трябва да внасяме още едни пари при застраховател, вече доброволно.
Остава въпросът - ако искаме, случайно, и пенсионерите и децата да не доплащат? Може би държавата ще ги застрахова, доброволно?

5) Оказва се обаче, че болниците ще могат да определят цените на пътеките свободно, над нивата, които НЗОК и застрахователите с 12-те лв. договарят.
Следователно, напълно възможно е да се застраховаме и допълнително, доброволно, и ... пак да доплащаме. Всъщност, не е "напълно възможно", а е почти сигурно - защото има малко съмнение, че болниците ще съгласуват ценовата си политика...

Малко е объркано, но само на пръв поглед. Всъщност е адски просто - ще даваме по 12 лв. на месец (а всъщност много повече...). Нищо друго няма да се промени, не и за пациента. Болниците ще получат значително повече пари, за същата услуга. Застрахователите ще получат едни големи пари. За нищо.

А кражбите? Доколкото тези "мерки" имат някакво отношение към кражбите, то е - да ги насърчат и увеличат.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Заради 1 млрд. лв. ли министър Аврамова спря да мисли 4 Заради 1 млрд. лв. ли министър Аврамова спря да мисли

По всичко личи, че идеята на бомбастичната сума е да не се допусне намиране на трайно решение за черноморските дюни

22 фев 2019, 4186 прочитания

Мнения Daily - Борисов се носи в ритъма на царствено танго 1 Мнения Daily - Борисов се носи в ритъма на царствено танго

И още: Български ли са "традиционните български ценности"; А дали канонизираният Левски би бил революционер?

21 фев 2019, 1537 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Брюксел срещу Варшава: може и да сработи

Европейската комисия ще предяви иск пред Съда на ЕС в Люксембург срещу Полша заради върховенството на правото

Новите дрехи на Vogue

Американската медийна група Condé Nast променя бизнес модела си в опит да спаси печатните си издания

Домусчиев затяга медийната хватка на ГЕРБ с покупката на "Нова"

След неуспешния опит на ГЕРБ да го включи като партньор на Келнер в "Нова телевизия" сега бизнесменът купува директно телевизията

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Хумус сапиенс

Заведение от европейската верига Hummusbar отвори врати в София

Старци разбойници

Остаряването със здрав дух и здраво тяло е въпрос преди всичко на лични усилия, активни възрастни хора с вкус към живота

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 8

Капитал

Брой 8 // 23.02.2019 Прочетете
Капитал PRO, Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 23.02.2019 Прочетете