Мнения Daily - Скопие е на път да изпусне своите 15 мин. слава
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Скопие е на път да изпусне своите 15 мин. слава

Мнения Daily - Скопие е на път да изпусне своите 15 мин. слава

И още: Кибиците и сеирджиите спънаха Македония; Влизането в ядрото на ЕС ще преоснове българската държавност

5117 прочитания

© Marko Djurica


Ако не използват този звезден момент, Македония е обречена на забрава.

Геополитика

Скопие е на път да изпусне своите 15 мин. слава

От коментар на проф. Ивайло Дичев за "Дойче веле"

Из социалните мрежи се носят подигравки с глупостта на македонците, които "се самозакопаха", но всъщност не става дума за глупост, а за онзи свръхценностен комплекс, който на Балканите имат всички. Македонците си представят, че страната им е на супер важен кръстопът, откъдето ще минат и тръбите на руския газ, и бежанците, "пуснати" от Ердоган, и южният фланг на НАТО. Кой не се изсипа да ги агитира; германският министър Маас чак пусна шегата: "Ако искате да срещнете германски министър, идете в Скопие." Човек ще си помисли, че не една малка страна се опитва да се примъкне към Европа, а точно обратното - че Брюксел ѝ повтаря "Присъединете се към нас, че без вас сме съвсем зян".

Македонската драма става още по-историческа заради намесата на Русия, която откровено заявява, че е против предвижданото разширение на НАТО, и същевременно тайно подкрепя изблиците на национална гордост с пари (такова нещо се чу и за Гърция) и фалшиви новини като тази: ЕС се готвел да напълни китна Македония с бежанци, та затова толкова настоявал. Не е за подценяване и подкрепата на Орбан, превърнал се в знаме на европейската дезинтеграция. Е, как да не се чувстваш важен, като си попаднал между чука и наковалнята на такъв чутовен сблъсък!

Само че, ако не използват този звезден момент - докато на власт в Гърция е сговорчивият антинационалист Ципрас, преди западният свят окончателно да е завладян от национал-егоисти и Тръмп да е закрил НАТО, докато българското и австрийско председателство все още напомнят на всички, че има Балкани - македонците просто ще слязат от дневния ред на Запада. Държавата БЮРМ постепенно ще се изпразва от хора, може би албанците ще започнат да не се чувстват добре в нея, а Скопие вместо в пакет със Сърбия и Черна гора ще бъде изтикано към резервната скамейка до Босна и Косово.

Пъченето с исторически гордости в балканския ареал има за цел да избие тъжното усещане, че сме малки и незначителни. Вероятно затова македонците са се хванали с този пусти Александър Македонски - поне едно нещо да има, с което да ги свързват. Трудно е за страни като балканските да се наложат на световния пазар с някаква национална марка, да заемат позиции по международни конфликти, да удивят света с научни открития. От това самочувствието, разбира се, страда. Затова пък много по-лесно е да се получи признание в полето на въображението - да уважават името на страната, да признаят езика ѝ. Така са всички на Балканите - начело с гърците, задали модела на туристическия национализъм в региона: монополът върху античното наследство за тях е въпрос на живот и смърт. Понякога набези правим и ние, българите, наследници на траките (население, елинизирано също както и древните македонци), мъчейки се да отмъкнем я Орфей, я Дионисий.

Символната политика има тази особеност да се забърква все повече и повече за разлика от прагматичната, при която проблемите се решават и просто отпадат. Така че много ще е добре сега скопският парламент просто да си намери някакво оправдание (нереални избирателни списъци, 91% от гласувалите за...) и да приеме смяната на името, за да може всички в този регион да продължат напред. Този спор взе да омръзва, а след досадата - знаем го добре - идва ред на забравата.

--------

На дневен ред идват предсрочните парламентарни избори.

Кризи

Кибиците и сеирджиите спънаха Македония

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук профил

Фотограф: Marko Djurica

За съжаление, както подчертава и наблюдателят на македонската сцена Сашо Орданоски, резултатите от референдума бяха определени не толкова от привържениците на правителството и Преспанския договор, нито от де факто бойкотиралите го фенове на ВМРО-ДПМНЕ. Недостигащият брой гласове до 50 на сто плюс един бяха "осигурени" от... кибиците, от сеирджиите. От тази неунищожима балканска порода на дебелоглавия примат, който не вярва на никого и на нищо и гледа с подозрение на всяка работа, която изисква сътрудничество, убеждение, вяра в общия успех, отказ от подозрението, че някой се готви "да те прекара".

Тези хора не разбраха - за пореден път - залога, който крие референдумът за бъдещето на тяхната страна, и оттам - за техния живот, за семействата и децата им. Мощната кампания на враждебни външни сили срещу договореностите от Преспа допълнително засилиха недоверието, подозренията и пасивността на решилите да гледат сеир, вместо да заемат позиция.

Оттам нататък всичко останало бе предвидимо. Опиянени от "победата" си да гледат сеир отстрани, активистите и феновете на ВМРО-ДПМНЕ се изсипаха на улицата, за да "празнуват". Какво празнуват по-точно не е ясно, но се видя, че размахват знамена със... знака на Вергина, който бе променен като официален флаг на Македония още в началото на конфликта с Гърция през 90-те години. С това те дадоха добър стимул на опиянения национализъм на юг от македонската граница също да излезе на улицата и отново да се "защитава".

Това, което следва, е коректно разписано от Орданоски. ВМРО-ДПМНЕ отказаха да признаят легитимност на референдума и да гласуват в полза на конституционни промени, легитимиращи договора от Преспа. На управляващото мнозинство му липсват 9 гласа, за да наложи промените с квалифицирано мнозинство от 80 депутати. Тогава на дневен ред идват предсрочните парламентарни избори. ВМРО-ДПМНЕ е в тежка криза и едва ли може да играе за победа на тези избори. Ключът към изборите се държи от основната албанска партия ДУИ на Али Ахмети.

Позицията на албанските лидери ще кристализира и ще стане очевидна в отношението им към призива на Зоран Заев за бързи предсрочни парламентарни избори. Ако подкрепят това искане, албанските лидери ще допринесат за излизане на Македония от задънената улица. Ако поставят условия и бавят подготовката за изборите, ще сигнализират за един променящ се албански дневен ред в развитието на македонската драма.

-------

Как да избегнем задушаващата стагнация на Борисов и обратния завой на Нинова.

Федерализъм

Влизането в ядрото на ЕС ще преоснове българската държавност

От коментар на лидера на "Да, България" Христо Иванов за Mediapool.bg

Фотограф: Dado Ruvic

Днес в България нито управляващите, нито опозицията в парламента могат или дори искат да реализират програмата от реформи, необходими, за да оздравим държавността си и да гарантираме за децата си място в ядрото на ЕС.

Борисов многократно доказа на практика, че няма никаква воля нито да реформира правосъдието, нито да изчисти гнилите ябълки във финансовия сектор и държаните дружества, нито да се разграничи от Пеевски и всички свои останали корупционни "приятели". Действията му в енергетиката, сигурността, международните отношения водят единствено до все по-силна зависимост от Кремъл и Анкара.

Побратимяването му с Обран е окончателното му присъединяване към корупционно-путиноидната ос на новите авторитарни режими в руската "близка чужбина". Нинова се опитва да докаже, че може да бъде още по-енергичен и радикален изпълнител на същата програма: ако Борисов имитира присъединяване към Еврозоната и ядрото на ЕС, тя директно и изрично се отказа от този курс; ако той не прави реформи, тя напусна парламента...

За момента Борисов запазва своята преднина като по-ловък играч, но времето му очевидно изтича и неговата игра има един-единствен край – власт на откровени антиевропейски националпопулисти, водени от Нинова или някой още по-деструктивен лидер. Пред страната ни обаче има и друг път. Ние имаме реален шанс чрез бързо и решително оздравяване на ключовите сектори на държавното управление и финансите да си осигурим място в бъдещото ядро на ЕС. На практика това означава преосноваване на българската държавност и демокрация и възможност да участваме активно в изграждането на бъдещето на Европа - такава, каквато би съответствала и на нашите интереси и ценности.

За да се реализира този сценарий обаче, е необходима съществена промяна в курса на страната. България трябва да се откаже от задушаващата стагнация на Борисов и обратния завой на Нинова и да премине на по-висока скорост. Това може и трябва да стане на предстоящите европейски избори. На тях съюзът ще се раздели на два лагера. В единия ще бъдат страните, които са готови да продължат изграждането на единна Европа като основен инструмент на споделените свобода, сигурност и просперитет, включително и с необходимите корекции по отношение на бюрократизацията на съюза и прекаленото му откъсване от корените си. В другия ще бъдат онези, които ще завият към авторитаризъм, изолация и безперспективност.

Тези избори ще бъдат истински референдум за бъдещето и посоката на България в Европа. Затова на тези избори българската демократична гражданска общност трябва да се консолидира около новата национална цел: "България – в сърцето на ЕС!", да наложи необходимите реформи като основен политически дневен ред и да предизвика парламентарни избори за ново управление, което има волята да го реализира.

Фотограф: Ognen Teofilovski
Ако не използват този звезден момент, Македония е обречена на забрава.

Геополитика


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Един много интересен анализ на Владимир Чуков по темата:

  Коментарите около референдума в Македония бяха фокусирани върху интегрирането на страната в ЕС и НАТО. Остана неясен и забулен в мъгла третият акцент от въпроса на референдума – значението на промяната на името на държавата. Както писа и испанския вестник „Ел Паис“, всичко се свежда до националната култура и идентичност на македонците. Става въпрос основно за това. А иначе, въпросът с членството на Македония в евроатлантическите структури има мощна геополитическа проекция. Ставайки член на НАТО, Скопие се превръща в сателит на САЩ и ще бъде „пешка“ на американската геостратегия в нашия регион, която е насочена срещу Китай и Русия. Балканите винаги са били експериментална лаборатория за редица геополитически инженерингови технологии. Първоначално експерименталните стратегии и тактики се усъвършенстват. После се прилагат по света. Първоначално бе бомбардирана Сърбия. А после Афганистан, Ирак, Либия, Сирия и други. Милошевич бе свален с „цветна революция“, а после тръгна Арабската пролет. В Европа прилагането на технологията на Джийн Шарп за сваляне на правителствата, неудобни за глобалните либерали, е тясно свързана със структурите на Джордж Сорос.

  Проведеният на 30 септември референдум в Македония тества ново оръжие – заличаване на националната идентичност. Затова македонци и гърци скачат така и излизат по улиците. Те показаха рефлекс за защита на националната култура и идентичност. За разлика от нас, които останахме безучастни и пасивни по въпроса с името на македонската държава. Основната мисия на Зоран Заев е да смени името на Македония, след което ще разшири обхвата на Охридското споразумение от 2001 г. По този начин страната ще тръгне по пътя на федерализацията. А на хоризонта ще се прояви призрака на Велика Албания. Не е случайно, че и албанският премиер Еди Рама започна да агитира албанците в Македония да гласуват на референдума със „за“. Планираното заличаване на македонската национална идентичност под шумната, традиционна и клиширана пропаганда на либералните глобалисти има конкретна цел. Ако тя има успешен завършек, ще има последствия за целия европейски континент. Моделът ще бъде приложен в рамките на ЕС. В случая смяната на името на македонската държава и нейното бъдещо федерализиране са далеч по-важни от контрола и възпрепятстването на транснационалните енергийни и икономически инфраструктурни проекти. Македонският референдум носи в себе си потенциал за реформирането на ЕС от група ясно дефинирани национални държави. Целта е европейската периферия да се превърне във федерация на регионите, населени с биомаса. Либералните глобалисти експериментират в Македония „гъвкав модел“ за размиване на националната идентичност на периферните европейски държави. В резултат на експеримента регионите ще имат по-голяма тежест от националните правителства на кретащите периферни европейски псевдодържави. Референдумът в Македония търси преформулиране на същността на европейските национални идентичности. Нима в Каталуния не върви подобен процес. Нима в Белгия няма сходство по отношение на конфликтите между валонци и фламандци.

  Накрая, бих искал да кажа, че не виждам никаква етническа разлика между македонец и българин. Независимо от напечатаните от трагичната ни история етикети „македонец“ или „българин“. Както много учени лингвисти от Европа, считам че македонският език е западен български диалект. Ето, това е темата.

 • 2
  wgdsgs avatar :-|
  wgdsgs

  Ех, добре че е капитал да популяризира мнението на родоотстъпниците. Радвате ме все повече, че престанах да ви давам пари. Скоро може и да спра да ви чета.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK