Мнения Daily - Посегателство върху свободата на словото има

И още: Не се сърди, човече; От тази сутрин Борисов е в лагера на Орбан

   ©  Георги Кожухаров
   ©  Георги Кожухаров
Като цяло у нас разследваща журналистика няма.

След убийството в Русе

Посегателство върху свободата на словото има

От редакционен коментар на "Клуб Z"

Като медия, която се въздържаше да спекулира, че вече разкритото жестоко убийство е непременно посегателство върху свободата на словото, имаме право и сме длъжни да напомним на премиера Бойко Борисов следното:

1. Все още България е на 111-о място по свобода на словото. На последно място както в ЕС, така и на Балканския полуостров.

2. Все още голяма част от медийната собственост е концентрирана в едно лице. Това може би не е така по документи, но може да се види от редакционната политика на повечето медии. Те не правят нищо друго, освен да славословят властта.

3. Все още правителството пряко контролира медиите, като европейските средства минават централизирано през него. И то решава на коя медия да отпусне и на коя не.

4. Все още има много местни деребеи, голяма част от тях свързани с ГЕРБ, които са в състояние да смачкат всеки журналист извън София, дръзнал да разкрие някое безобразие.

5. Като цяло у нас разследваща журналистика няма. И сред основните причини за това са именно горепосочените четири факта.

---------

Урокът от тези два дни е и за гражданите, и за медиите, и за властта.

Истински лъжи

Не се сърди, човече

От коментар на Мая Младенова за Offnews.bg

Бруталното убийството на журналистката Виктория Маринова бе разкрито скоростно след безпрецедентен вътрешен и международен натиск. Причината за това бе не само жестокостта на престъплението, а допускането, че то би могло да е свързано с разследване за корупция.

Макар още от самото начало версията за връзката между престъплението и работата на покойната Виктория да бе третирана като слабо вероятна, именно тя намери широк международен отзвук.

При обявяването на задържания извършител Борисов гневно обяви, че "българи направиха така, че за България да се говори като за Малта и Словакия, да се очернят държавата по най-нагъл начин и да се радват България да е в негативните новини".

Прав е. Но само донякъде.

Защото зад ширещия се национален нихилизъм се крият години корупция, лъжи, афери, олигархични връзки, кръгове, недосегаеми за правосъдието лица. Имена, които шестват по заглавията в медиите и никога не са изричани от властта.

Борисов и българските власти сами се поставиха в ролята на лъжливото овчарче. И дори сега, докато си вършеха работата професионално и разкриха за часове извършителя, мнозина не им вярваха. Не им повярваха нито у нас, нито в чужбина.

Урокът от тези два дни е и за гражданите, и за медиите, и за властта. Трагичният случай от Русе някак успя да фокусира в себе си безброй проблеми и всеки видя в него собствената си болка: сигурността, дезинформацията, лъжата, корупцията.

---------

Този човек започва да барикадира България, да се окопава срещу лошия Запад.

Верижна реакция

От тази сутрин Борисов е в лагера на Орбан

От коментар на бившия посланик в Русия и енергиен консултант Илиян Василев в неговия фейсбук профил

След "изявата" от сутринта вече няма никакво съмнение, Борисов ще се кара на ЕНП и на западните лидери, които обърнаха внимание на убийството на Виктория и призоваха властите да разкрият убиеца. А световните медии разказаха за последните журналистически професионални изяви на убитата.

И какво е обидното за властта или "омаскаряването" в тази позиция? Може би са си представяли, че всички ще притаят дъх, ще млъкнат и чакат да кажат "конграчулейшънс" на нашия мачо - баш министър.

От тази сутрин Борисов е в лагера на Орбан - маската му падна. Този човек започва да барикадира България, да се окопава, да ни превръща в обсадна крепост, да позиционира себе си срещу лошия Запад, само и само за да запази властта си. Това е едно към едно стратегията на Москва за вбиване на клин между нас и западните ни партньори.

Това беше неизбежно - авторитарната власт винаги се изражда, накрая започва да истеризира средата и да търси врага във всеки, който не е съгласен с нея и не аплодира нейните безумства. А след външния идва и вътрешният враг, като всичко се опакова в обсадна истерия. За това прокарват и искането за задържане за 48 часа, за даване правомощия на КПКОНПИ, която не е свършила работа за 5 стотинки, но иска още правомощия да арестува.

Всичко много удобно се получава - баш министърът ни херой, националистите получават най-удобната топка и пистата, по която, вече със замръкнал бежански проблем могат да спечелят следващите избори. Идиоти, братя, идиоти - ще разсипят държавата си само за да докажат патологията в характера си и опазят неистовата си жажда за власт, която е много над техните заслуги и възможности.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 2
  borodino avatar :-|
  borodino

  Този бивш посланик верно е недобре...

 • 3
  clp58368649 avatar :-|
  clp58368649

  До коментар [#2] от "borodino":

  АМИ АКО НА ЦИГАНИНА Е ПЛАТЕНО ОТ НЯКОЙ, ЗА ДА ИЗВЪРШИ ТОВА!

 • 4
  borodino avatar :-|
  borodino

  Ами ако сестрата на балдъзата на сватята е женена за охранител на Джи Пи груп? Купете си учебник по криминалистика. Кпрете да гледате фантастика.

 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#3] от "clp58368649":

  Да, може някой да е платил на циганина... Защо не?

  Версии като вашата може да има още милион. И проблемът не е в тяхното количество и безумие, а в насаденото недоверие към институциите на държавата. Това свърши Борисов за 11-те си години във властта: разгради държавата и седна отгоре връз хаоса.
  Бойко Борисов и подведомствените му постепенно унищожиха усещането у българина, че може да има някаква упора в това, което наричаме "държава".

  Затова стигнахме до безумно истеричното разделяне на физическата жертва на сексуално престъпление от удобно размахваното "посегателство срещу разследваща журналистка". И връвта, която се тегли към поредния потенциален мъглив политико-корупционен скандал, вдигна напрежението с недоверието в държавата чак до ниво ген.секретар на ООН!

  И тук "евроатлантическите ни партньори" показаха неприкрито презрителното си отношение към България и към нас - българите, придавайки на едно тривиално криминално престъпление звучене на световна новина: в България изнасилват и убиват разследващи журналисти...

  Разбира се, западняците не се интересуват, че такова животно в България от десетилетия няма. Последният истински разследващ журналист - Йово Николов - вегетира някъде по канцелариите и в редките си публикации през м.г. написа рецепта за созополска рибена чорба...

  Омаяни от шоуто, западните ни "съюзници" не се и замислят, че болната държава на Бойко Борисов е болна и заради техните действия/бездействия. Цигани и мигранти от Азия изнасилват и убиват жени и в Германия, в Швеция, в Австрия, но там на никого не хрумва да търси зад криминалното деяние политико-корупционен мотив. Там гражданите вярват в държавата си. Докато в България под благия поглед на брюкселските барони въпросният Бойко Борисов създаде питателна корупционна среда и във всяко криминално престъпление да може да се привижда и втори план: политико-корупционна схема.

  Като с баняджийските плочки пред "Св. Седмочисленици" за 22 млн.
  Да, защо пък някой да не си е делнал 22-та млн. с архитекта?... • 6
  grggg avatar :-|
  grggg

  До коментар [#5] от "D-r D":

  Д-р Д пак първо се скара на медиите, а после хвана и повтори тезата им дословно. Надявам се сега да ми отговорите с мнение тип "всички алтернативи са маскари" и ще преминете през пълната си гама на реплика-дублика.

 • 7
  antipa avatar :-?
  D-r D

  Коя журналистическа теза съм повторил дословно? За това, че работниците в български медии са 100% зависими от своите собственици олигарси? Че българските медии са в два враждебни лагера - проправителствените си издържат от бюждетни или евротраншове, а антиправителствените - от грантове на Америка за България? Че и еднит е, и другите отразяват действителността през свое криво огледало? Или че евробароните отгледаха това уродливо явление Борисов на власт? Я кажете откъде съм го преписал?

 • 8
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Категорично протестирам срещу триенето на моя коментар 1!
  В него не се съдържа нищо, нецензурно, обидно и т.н. Вие постовяте под въпрос доброто ми възпитание ли или просто не ви отърва написаното?

  Пействам го отново, за да може всеки, който пожелае, да се убеди в думите ми.


  Видимо комплексите на т.н. българска журналистика са доста по-дълбоки, отколкото предполагах, щом продължава рефренът, че за свободата на словото й отговаря някой друг, а вината за 111-тото място не е на самите журналисти и на техните собственици.
  Българските медии са поделени от два властови центъра - на корпулентния и на Америка за България. И нито едните, нито другите са цвете за мирисане, защото слугуват на крайни доктрини, които в никакъв случай не могат да минат за национални приоритети.

  Омерзително е продължаването на говоренето за "убийството на журналистката". Това изтъкване върху професията на жертвата съвсем директно отплесва вниманието не върху криминалното престъпление, чиято жертва може да бъде всяка жена, а върху проблемите на българската журналистика.

  Бог да упокои душата на Виктория, която преди да бъде журналистка:
  1. е българка,
  2. е майка,
  3. е дъщеря,
  4. е бизнес дама,
  5. е от Русе,
  6. е бяла жена,
  7. е православна християнка.
  8. е хетеросексуална,
  9. е водела здравословен живот,
  10. е спортувала.

  Съвсем съзнателно се акцентира само на едино - журналистка!
  Затова и два дни дрънкалки като Илиян Василев и проф. Дичев набутват едно класическо психопатично криминално деяние, каквото е сексуалното посегателство върху жена (не към журналистка, защото циганинът едва ли се е интересувал от професията й) и последвалото убийство, в съвсем друга - политическа - окраска.

  Изключително гнусно е тежкото криминално деяние да се използва за политически цели, каквото в прав текст си позволи онзи ден неспирно цитирания от Капитал Илиян Василев:

  "Прокуратура и полиция няма да хванат убийците на Виктория

  Аз не зная кой и защо е убил Виктория. Но ви питам, вие вярвате ли, че разследващите, особено главният прокурор, ще допуснат ако се окаже, че убийството е поръчково от засегнатите лица в нейния репортаж срещу "Джи Пи груп", разследването да стигне докрай, да разкрият цялата схема с поръчителите, а съдът ще ги осъди и сложи зад решетките?"

  Е, видимо полицията успя. От съвпадението на секретите върху тялото на жертвата и тези върху дрехи на арестувания в Германия, по намерените в дома му вещи на жертвата, по свидетелски показания нещата са пределно ясни.

  И дебелоочието трябва да има някакви граници. Ако Илиян Василев не е в състояние да си ги постави, защо не му ги поставят ретранслиращите го? Или именно тази заливаща ни мръсна пяна се разбира като свобода на словото?
  Каква е разликата между Петьо Блъсковите и Илиян Василевите насъсквания към обществото? Никаква, оснев принадлежността им кям враждуващите медийни лагери.

  Кое е последното място в класацията за зависимост на журналистиката? 193-то?
  Ами догодина ще сме там...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал