Мнения Daily - Данъците пак вървят нагоре, макар че хазната е пълна

Мнения Daily - Данъците пак вървят нагоре, макар че хазната е пълна

И още: Хигиената в София явно е новина; Градската средна класа се отдалечава от консерватизма

5045 прочитания

© Надежда Чипева


Трета поредна година държавата ударно ще харчи бюджетен излишък.

Държавни финанси

Данъците пак вървят нагоре, макар че хазната е пълна

От коментар на икономиста Петър Ганев в седмичния бюлетин на ИПИ

Вече трета година към края на лятото бюджетът е на огромен излишък. Макар традиционно да има ударно харчене на натрупаните средства в последните месеци на година, историята показва, че най-вероятно и тази година бюджетът ще приключи на плюс.

На този фон в подготовката на проектобюджета за 2019 г. отново се говори по-скоро за покачване на данъци и/или осигуровки – било то нова здравна вноска, повишен максимален осигурителен доход или по-високо облагане на старите автомобили.

Тук няма да разсъждаваме върху това дали всяка една от тези стъпка е правилна или не – и трите примера са много различни и заслужават отделно внимание. Важното обаче е тенденцията постоянно да се мисли за някакви промени, който може и да не са големи, но в крайна сметка изземват повече средства от гражданите. Идеи за намаляване на данъци или осигуровки на практика няма. По-лошото е, че подобни стъпки почти липсват през последните близо 10 години.

Най-много случаи на увеличение има при акцизите. Това е породено от ангажиментите да се достигнат минималните нива за ЕС, което води до постепенни или резки покачвания през годините. Разглеждаме 4 основни данъка на местно ниво – върху недвижимите имоти, превозните средства, при прехвърляне на имущество и патентния данък за търговия на дребно. Посочени са само последните две покачвания на вноската за пенсия. През 2011 г. също има покачване, но то на практика е в отговор на намалението на вноската от 2010 г. Включено е повишението на вноската за здраве, тъй като е релевантно към текущия дебат за нов осигурителен модел в здравеопазването.

Като цяло има тенденция за повишение на таксите за различни държавни и общински услуги. Тук, разбира се, го има аргумента, че те не са задължителни, но в крайна сметка това също отнема от разполагаемия доход на гражданите и затова често таксите се наричат "квази данъци". Такъв пример е годишната винетка например, която през 2016 г. беше увеличена на 97 лв.

Тук не коментираме промените в детайли, а просто даваме общата тенденция. На фона на нея и на това, че трета поредна година бюджетът е на излишък, би било полезно да се мисли за политика в обратната посока, тоест да започнем списък с възможни варианти за намаление на данъци.

---------

Очевидно, миенето на столицата е такова събитие, че си заслужава да го съобщиш по-тържест- вено.

Ох, баня...

Хигиената в София явно е новина

От коментар на Веселин Желев за "Клуб Z"

"Днес, във връзка с благоприятните метеорологични условия ще бъдат извършени дейности по миене на улици с автоцистерна". Това ни съобщава пресцентърът на Столичната община, цитиран от агенция "Фокус". "Дейностите ще се изпълняват през нощта, за да не се пречи на движението", продължава съобщението.

Ще се мият тротоари и основни улици в кварталите, научаваме още от него. Дейността е възложена на фирми-оператори и се контролира от столичен инспекторат. Да анализираме накратко съобщението.

Първото, което разбираме от него е, че ще мият София. Хигиената е новина. Виена я мият всяка нощ. Без предупреждение.

Второто е, че мият София, защото времето е хубаво. Влоши ли се, край на хигиената. Като се стопли, пак ще се къпем.

Третото е, че няма просто да мият столичния град, а ще извършат "дейности по миенето му", каквото и да значи това.

Едно е да правиш нещо, а друго е да извършиш дейности по правенето му. Очевидно, миенето на София е такова събитие, че си заслужава да го съобщиш по-тържествено.

-------

Градската средна класа се отдалечава от консерватизма.

Германия

Несистемните центристи набират сили в Бавария

От коментар на зам.-председателя на ДСБ Радан Кънев в неговия фейсбук-профил

Бавария - очаквана "изненада" и разочарование за крайната десница. Изборите в Бавария потвърдиха няколко основни тенденции в богатата част на Европа:

1) Краят на социалдемокрацията в познатия вид;

2) Трудното оцеляване на християндемократическия консерватизъм, който вече представлява само провинциалната средна класа. Това все още гарантира първото място например в Бавария, но времената на европейска доминация са безвъзвратно отминали;

3) Стабилното, но маргинално присъствие на националните социалисти ("крайна десница"). AfD отбеляза спад в сравнение с националните избори, когато очакваше пробив;

4) Стабилен ръст за новите центристки формации, за сметка и на двете системни течения (християндемокрация и социалдемокрация), отдалечаване на градската средна класа от консерватизма;

5) Друга важна тенденция - тревожният ръст на крайната левица - не може да бъде забелязана в богатата и консервативна Бавария, за разлика от други региони.

Да започнем от последното - ще кажете, как да не забелязваме ръст на крайната левица, след като големият победител са "Зелените"? Да, но баварските Зелени (както и тези в Baden-Württemberg и Hessen, т.е. в богатия юг като цяло) отдавна не са крайно лява партия. Те се позиционират като про-бизнес прогресивна партия на градовете и модерния земеделски сектор, остро противопоставена на национализма, политическия католицизъм и lederhosen-културата.

В същия сектор са и другите победители - "Свободните избиратели" (FW), рехава федерация от граждански сдружения с деснолиберални или умерено консервативни възгледи, също трайно несъгласни с клерикално-традиционалистката линия на ХСС (най-вероятно, ако ХДС участваха в баварски избори, тези гласове биха отивали при тях).

Големият губещ, естествено, е ХСС, но с някои уговорки. Първо, те са 5% над сондажите (макар и под резултатите от националните избори). И противно на повечето коментатори, бих казал, че националистическата истерия не само им отне (в посока Зелените и FW), но и постигна частичен успех - от националните избори насам преливане от ХСС към AfD няма. Второ, по едно време сондажите очертаваха възможност за кабинет без ХСС, но реалните резултати я изключват. Има двама потенциални партньори - "Зелените", с които ХСС засега не иска да управлява (черно-зелени коалиции вече има в Баден и Хесе, например) и FW, с които е много трудно, поради фрагментацията и анархичния им устав.

Формално, AfD e супер победител - първо участие в местния парламент и над 10% от вота. Реално обаче партията е тежко разочарована. Тя - както казах - постига по-малко от националните избори и не успява да привлече нови избиратели от ХСС. Засега таванът изглежда ударен...

Голямата загуба обаче не е за AfD или дори за ХСС. Тя е за националистическата линия в политиката изобщо, доколкото и двете партии, които се посветиха на антимигрантска реторика, регистрират отстъпление. Сумарният резултат, при много висока активност, показва, че националистическата карта е губеща в Бавария, което е истинската изненада. А всъщност - очаквана изненада за тези, които виждат, че "националистическата вълна" в Европа е много повече икономически, отколкото социално-културен феномен.

Социалистите... За тях, на поредни избори - добро или нищо. Очевидно е, че те са напълно скъсали връзката с реалните социални проблеми на европейските общества и не могат да разчитат на нищо, освен на отмиращи партийни структури, апарат и клиентела...

Трета поредна година държавата ударно ще харчи бюджетен излишък.

Държавни финанси


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара
 • 1
  grgrggrgrgr avatar :-|
  grgrggrgrgr

  Какъв спад на консерватизма, бе?! ХДС от години прилага мулти-култи политика + права за ЛГБТ + масов прием на имигранти от Централна Азия и Северна Африка. Кое му е консервативното?!

 • 2
  pav4o01 avatar :-|
  Павел

  Абе тия дебили къде ще вдигат тавана 3000лв, ще плащат ли и държавните служители тоя нов таван? Всички депутати и министри получават минимум 4000лв чиста заплата.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал