Мнения Daily - Волен е професор в играта на полезни идиоти
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Волен е професор в играта на полезни идиоти

Владислав Горанов

Мнения Daily - Волен е професор в играта на полезни идиоти

И още: Патриотизмът на гладно не е траен; Който може да "спира" фирми, явно може и да ги "пуска"

5846 прочитания

Владислав Горанов

© Георги Кожухаров


Това е загубена битка. Където вие издадете сайтче, Волен ще пусне телевизия.

Хибридно

Волен е професор в играта на полезни идиоти

От коментар на зам.-председателя на ДСБ Радан Кънев в неговия блог

Днес, за пръв път от десетилетие, ние сме на път да се разделим завинаги. Вместо да спорим как да преминем реката, да се озовем, враждуващи, на двата й бряга. Да бъдем от двете страни, обикновени редници в една дълга и тежка борба, чиито изход ще определи как ще изглежда държавата ни, континентът ни, светът на децата ни, след няколко десетки години.

Виждам опасност малките неща, които ни разделят, да ви изпратят в лагера на авторитарния национализъм, сред хората, които се противопоставят на европейското единство, в редиците на тези, които - за да се харесат на тълпата - искат връщане на социализма в затворени държавни граници, "социализъм в една отделна държава" по Ленин, които - за да се възползват цинично от страховете на съгражданите си - волно или неволно обслужват столетните планове на Кремъл и Истанбул за обезсилване и разчленяване на Европа. В лагера на полезните идиоти.

Това би било тъжно. И не заради мен или заради вас - ние сме твърде незначителни в тази голяма игра. Тъжно, защото националният интерес на България ще загуби съюзници и ще спечели врагове, там, където ги няма.

Но би било, макар през сълзи, и доста смешно. Защото, нали ви казах, гледам слайдовете на Волен по партийната му телевизия. И искам да ви кажа, че той е много по-добър от вас, в играта на полезните идиоти.

Вие говорите за "консервативен и християнски ЕС" (и няма лошо) - но отборът, към който се стремите, иска да няма ЕС изобщо. И Сидеров печели;

Вие говорите против бюрокрацията и корупцията на Брюксел - но отборът, към който се стремите, се състои от безкрайно по-бюрократичните и корумпирани национални правителства на Орбан, Салвини, Борисов и Бабиш, изпълнен от професионални крадци и мошеници. И в тази компания Волен се чувства, за разлика от вас, у дома си;

Вие сте против прекаления либерализъм, който част от администрацията на ЕС опитва да наложи без демократичен процес, но отборът, към който се стремите, безогледно раздухва тоталните лъжи на кремълската пропаганда, които са много по-лесно смилаеми за съответната публика. И в този процес Волен е професор, а вие - тройкаджии във втори курс.

Не, не можете да надцакате Волен и Шиши на техен терен. В света на голямата лъжа, вашите малки полуистини се губят и не носят полза. Уплашените, объркани хора, с чиито гласове се надявате да се върнете във властта, са готови да повярват, че Меркел иска да засели България с евреи и араби едновременно, а Валери е "човек на Сорос". Как ще ги разубедите от фактическата истина, че вие сте "хора на Костов", когото те - благодарение на същата пропагандна машина - мразят до гроб, или от полуистинната манипулация, че сте "хора на Радан", който - отново благодарение на нея - е "либерал" и "педераст"?

Не, откажете се. Това е загубена битка. Където вие издадете сайтче, Волен ще пусне телевизия. Където свенливо критикувате ЕС, той ще разкрие световния еврейски заговор. Където предложите малка популистка мярка, той ще обещае национализация. И не на последно място - където докоснете пръст, Волен ще целуне гъз.

И преди всичко - просто не сте добри в тази игра. Защото сте свестни хора и знаете, че със страховете на множеството не трябва да се злоупотребява. Ние сме от едно поколение. И всички помним: FEAR LEADS TO ANGER. ANGER LEADS TO HATE.

----------

Какви са уроците за България от американските санкции срещу Ердоган.

Източни пиеси

Патриотизмът на гладно не е траен

От коментар на Веселин Желев за "Клуб Z"

Турски съд реши в събота да освободи американски пастор, който беше обвинен, че е помагал на организаторите на опита за военен преврат през юли 2016 година и че подкрепял незаконната кюрдска въоръжена групировка ПКК. Роденият в Северна Каролина Андрю Брънсън живее от 20 г. в Турция и веднага след неуспешния пуч попадна под ударите на турския закон, който тълкува понятието тероризъм твърде разширено.

САЩ извадиха изпитаното оръжие на икономическите санкции. Плачевният ефект на американските мерки върху турската икономика е известен. И изведнъж - изненада, изненада - независимият турски съд освободи Брънсън.

Загубената битка показа за пореден път, че и най-силната лидерска ръка е по-слаба от "невидимата ръка на пазара". Особено, когато става дума за отворена икономика, развиваща се в условията на глобален пазар, каквато е Турция. Инвеститорите се плашат от политическия риск, а санкциите, дори да са символични, подчертават наличието му.

Защо всичко това е важно за България? Защото показва колко бързо икономическата, а оттам и електоралната основа и на най-стабилната и наглед безалтернативна власт може да бъда подкопана. Влошаването на икономическото положение удря Ердоган в основата на властта му.

Провинциална Турция го преизбира вече 15 години, защото той й даде стабилност и по-добри икономически възможности в сравнение с кризите при предишните управляващи. Без тях от режима му остават само погазването на демокрацията и репресиите. А при криза като сегашната към нея се прибавя и затягане на коланите. Патриотизмът на гладно не е траен.

България, макар да членува в ЕС и да е далече по-малка икономика от турската, си прилича с нея по зависимостта и уязвимостта от външни фактори. Въпреки често даваните за пример добри икономически показатели и здрави публични финанси на страната ни, за всички е ясно, че те зависят от редовното европейско финансиране. За да се убеди в това човек, е достатъчно редовно да чете икономическите прогнози на Европейската комисия, всяка от които подчертава пряката зависимост между усвояването на еврофондовете и темповете на растежа у нас.

Догодина обаче има избори за Европейски парламент и предстои "смяна на караула" в Брюксел. Предстоят и трудни преговори за следващия многогодишен бюджет на ЕС (2020-2027 г.), в който се очертават съкращения и промени на правилата за финансиране. Не е ясно как тези промени биха се отразили на конкурентните предимства на ГЕРБ пред останалите претенденти за властта.

Какво остава от тези предимства, ако махнем нещата, които могат да се видят и пипнат в икономиката - като например магистралите, метрото, новите предприятия и работни места, повишаването на доходите? Остава това, което опозицията непрекъснато сочи - недовършени и неработещи реформи в образованието и здравеопазването, безнаказана корупция, неравенства, недоверие в институциите, най-вече - в правосъдието.

Затова добрите отношения с Брюксел (което не е съвсем едно и също с ЕС) са "като слънцето и въздуха" за всяка следваща власт у нас, независимо какво тя говори и независимо дали ще бъде на ГЕРБ или на друга партия. Без тези отношения няма растеж, а без растеж няма доволни избиратели.

-------

Явно у нас законите, процедурите и институциите нямат значение.

Димна завеса

Който може да "спира" фирми, явно може и да ги "пуска"

От коментар на Ясен Бояджиев за "Дойче Веле"

"Няма да дам да ми се петни името", обяви за пореден път министър-председателят и нареди на подчинените си да извадят най-голямата строителна фирма от всички проекти с европейско и държавно финансиране.

С приходи от стотици милиони през последните две години въпросната фирма оглавява убедително класацията на най-големите български строителни фирми. Тя печели обществени поръчки в най-разнообразни сектори - метро, магистрали, обикновени пътища, тунели, градоустройство, жп, пречиствателни станции, газопроводи... Само проектите ѝ с европейско финансиране са за 600 милиона по четири оперативни програми. Тъй че: заради тази систематична и автоматична успеваемост съмненията витаят отдавна.

Защо премиерът се сети за тях точно сега? Отговорът най-вероятно е в натрупването на куп неблагоприятни събития: катастрофата край Своге, която (макар и свързана с друга фирма) извади наяве безобразията в пътното строителство; разследването на "Биволъ" (и задържането на двама журналисти), което показа как се печелят обществени поръчки и дори предизвика запор на средства, свързани с въпросната строителна фирма; недоволството от качеството на извършвания пак от нея ремонт на "Граф Игнатиев"; убийството в Русе, което, макар и по случайност и по погрешка, беше свързано с разследването на "Биволь" и накара ключови световни медии и политици да заговорят за корупцията в България, а ЕК да обяви, че няма да прояви никаква търпимост към корупцията и злоупотребата със средства от ЕС и ще сигнализира за случая ОЛАФ. И ето, че на премиера съмненията му дойдоха много. Поради което реши, че няма да даде да му се петни името.

Съмненията обаче не се разсейват, а се затвърждават. Първо, заради очевидното и абсурдно потъпкване на правото. Елиминирането на една фирма, докато не "си докаже правотата и невинността", праща по дяволите елементарната презумпция за невиновност. Отстраняването ѝ по нечия еднолична воля от завършени процедури, потвърдени от компетентните "независими" органи, е незаконно, а заобикалянето на закона се оказва само дребен "въпрос на техника". Което поражда ново силно съмнение: щом някой може да спира според "посоката на политическата си воля", вероятно може и да пуска.

От друга страна, в една такава ситуация всяка нормална фирма в една нормална държава би защитила правата си. Но явно случаят не е такъв, защото вместо това въпросната фирма започна да се отказва доброволно от най-големите си проекти с изсмукани от пръстите умилителни аргументи за обществения интерес. Което показва, че законите, процедурите и институциите нямат значение. И че в отношенията между политика и бизнес владеят едни други, необявени правила, зависимости и лостове за въздействие.

Това е загубена битка. Където вие издадете сайтче, Волен ще пусне телевизия.

Хибридно


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  "От друга страна, в една такава ситуация всяка нормална фирма в една нормална държава би защитила правата си. Но явно случаят не е такъв, защото вместо това въпросната фирма започна да се отказва доброволно от най-големите си проекти с изсмукани от пръстите умилителни аргументи за обществения интерес. Което показва, че законите, процедурите и институциите нямат значение. И че в отношенията между политика и бизнес владеят едни други, необявени правила, зависимости и лостове за въздействие."

  Ето това е много добре описана картина, ако искаш да прави "бизнес" с "държавата". За огромно съжаление еврофондовете вместо да изменят практиките, по които се работи, те ги циментираха. Единственото, което ми хрумва, което може да промени картината, би било бюрократите в Германия, Холандия, Дания или която и да е нормална държава да отговарят за разпределението на европроектите в нашата кочинка.

 • 2
  antipa avatar :-P
  D-r D

  Не бих ползвал Радан като адвокат.
  Казуистиката му кърти плочки! Значи, ако имаме критики към каквото и да било в ЕС, помпаме Волен и Бареков? И корумпетата Салвини, Орбан и Бабич? Всъщност, като юрист Радан /нали има диплома като такъв?/ трябва да знае, че непотвърдени обвинения са махленски клевети.
  Да се хванем за сигурното: пияния Юнкер, все по-скандалния Макрон, крепящата се на нокти Меркел или конграчулейшънс, Борисофф?

  Водачът на синьото трябва просто да си припомни синьото съглашателство с Борисов 2.0: Кунева, Москов, Лукарски, Ненчев, външният - все сини главатари, които заради едната власт се продадоха на мутрите. Учителят Костов не се свързва с нищо друго, освен с разбойническата приватизация. И той не става за знаме...

  Синьото е труп.

 • 3
  fpq42569439 avatar :-|
  Джони Глупавия

  Под Радан май имате предвид оня глупавия Рамадан, който направи Пръмовица вице? Мръсно дребно комунистче....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.