Мнения Daily - Арабският свят има своята версия на "Желязната завеса"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Арабският свят има своята версия на "Желязната завеса"

Протести по повод изчезването на Джамал Хашоги заляха Близкия изток

Мнения Daily - Арабският свят има своята версия на "Желязната завеса"

Последният коментар на саудитския журналист Джамал Хашоги за "Вашингтон пост"

5287 прочитания

Протести по повод изчезването на Джамал Хашоги заляха Близкия изток

© Reuters


Близкият изток се нуждае от свой вариант на радио "Свободна Европа".

In memoriam

Арабският свят има своята версия на "Желязната завеса"

Последният коментар на саудитския журналист Джамал Хашоги за "Вашингтон пост", изпратен ден преди да изчезне безследно в саудитското консулство в Истанбул.

Бележка от Карен Атиа, редактор на "Вашингтон пост" за международните коментари:

Получих този коментар на Джамал Хашоги от неговия асистент и преводач само ден преди той да изчезне в Истанбул. "Вашингтон пост" забави публикуването му, защото се надявахме Джамал да се върне и да можем да го редактираме заедно. Сега трябва да приема, че това няма да се случи. Това е последната му публикация и ще трябва да я редактирам сама. Този коментар перфектно отразява неговaта страстна отдаденост на свободата в арабския свят. Свобода, за която очевидно той даде живота си. Ще бъда вечно задължена за това, че преди година той избра "Вашингтон пост" за свой последен "журналистически дом" и ни даде шанс да работим заедно.

Наскоро се запознах онлайн с доклада "Свободата в света" за 2018 г., публикуван от "Фрийдъм хаус", и стигнах до мрачно заключение. В арабския свят има само една държава, която попада в категорията "свободна". Тази страна е Тунис. След нея са Йордания, Мароко и Кувейт, които са класифицирани като "частично свободни". Останалите държави в арабския свят се водят "несвободни".

Крайният резултат от това е, че хората, които живеят там, са или неинформирани, или дезинформирани. Те не са в състояние да се справят адекватно с въпросите, които засягат региона и ежедневието им, и в много по-малка степен да ги обсъждат публично. Обществените нагласи са доминирани от държавата и въпреки че много хора не й се доверяват, по-голямата част от населението се оказва жертва на лъжлив наратив. За жалост тази ситуация едва ли ще се промени.

Арабският свят беше изпълнен с надежда през пролетта на 2011 г. Журналисти, представители на академичните среди и мнозинството от хората бяха изпълнени с очаквания, че ще се установи свободно арабско общество в държавите им. Те очакваха, че ще се стигне до еманципация от хегемонията на техните правителства, че постоянните репресии и цензурата на информацията ще спрат. Тези надежди бързо бяха разбити на парчета: въпросните общества или се върнаха към старото статукво, или условията в тях се влошиха още повече от преди.

Моят близък приятел, известният писател от Саудитска Арабия Салех ал Шехи, написа една от най-известните статии, публикувани някога в местната преса, и за жалост след това бе осъден на 5 години затвор за критика на управляващата класа в страната. Конфискацията на целия тираж на египетския вестник "Ал Масри ал Йом" от страна на местното правителство пък не провокира реакция от страна на журналистическата колегия. Тези действия вече не предизвикват последици в резултат на реакцията на международната общност. Вместо това има "осъждане", последвано от мълчание.

В резултат на това на арабските правителства е дадена възможност свободно да заглушават медиите, и то все по-често. Едно време журналистите се надяваха, че интернет ще освободи информацията от цензурата и контрола, свързани с печатната преса. Но тези правителства, чието оцеляване се крепи върху контрола на информацията, агресивно започнаха да блокират глобалната мрежа. Те също така започнаха да арестуват местни репортери и да притискат рекламодатели, за да намалят приходите на определени медии.

Все още са оцелели няколко "оазиса", които съхраняват духа на Арабската пролет. Правителството на Катар продължава да подкрепя отразяването на международни новини за разлика от своите съседи, които полагат усилия да контролират информацията и да подкрепят "стария арабски ред". Дори в Тунис и Кувейт, където журналистите се смятат поне за "частично свободни", медиите се занимават основно с вътрешни новини, а не с проблеми, които засягат целия арабски свят. Те също така се притесняват да дават трибуна на журналисти от Саудитска Арабия, Египет и Йемен. Дори Ливан, която се приемаше за "арабската перла в короната" по отношение на свободното слово, стана жертва на поляризация и влиянието на проиранската организация "Хизбула".

Арабският свят се сблъсква със своя собствена версия на "Желязната завеса", установена не от външни сили, а от вътрешни фактори, борещи се за власт. По време на Студената война радио "Свободна Европа", което с годините се превърна в институция с критична важност, изигра важна роля за насърчаването и поддържането на надеждата за свобода. Арабите се нуждаят от нещо подобно. През 1967 г. "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост" пък съвместно създадоха вестника "Интернешънъл хералд трибюн", който се превърна в платформа, даваща трибуна на гласове от целия свят.

Медията, за която работя - "Вашингтон пост" - се съгласи да преведе много от моите статии и да ги публикува на арабски. За това съм й много благодарен. Арабите имат нужда да четат на своя собствен език, така че да разберат и дискутират различните аспекти и проблеми на демокрацията в САЩ и "на Запад" като цяло. Ако например един египтянин прочете статия, изобличаваща реалната цена на строителен проект във Вашингтон, той вероятно ще разбере по-добре последствията от подобни проекти в своята общност.

Арабският свят се нуждае от модерна версия на старите традиционни медии, така че гражданите да бъдат информирани за глобалните събития. И по-важното: трябва да предоставим трибуна за арабските гласове. Ние страдаме от бедност, лошо управление и необразованост. Чрез създаването на независим международен форум, изолиран от влиянието на националистическите правителства, разпространяващи омраза чрез пропаганда, обикновените хора в арабския свят ще имат шанс да започнат да се справят със структурните проблеми, с които обществата им се сблъскват.

Близкият изток се нуждае от свой вариант на радио "Свободна Европа".

In memoriam


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Защо демократичният Запад е толкова впечатлен от едно стандартно политическо убийство? Толкова пъти самият Запад по този начин си е решавал проблемите с Патрис Лумумба, със Салватор Алиенде, с Уго Чавес и пр. и не е пълнил вестниците със скръб.

  В същото време президентът на САЩ отказа да прекрати договорите за доставка на оръжие за пясъчното кралство за 350 млрд. $. С него Ер Рияд ще продължи да убива в Йемен.

  Защо животът на един проамерикански саудитец е по-ценен от живота на десетки хиляди избити и умрели от болести и глад йеменци? Защото те не са похвалили хиб

 • 2
  antipa avatar :-P
  D-r D

  ...ридната война в ислямския свят, наречена поетично "арабска пролет" ли?

  И, Капитал, срамота е да ползвате една и съща снимка през ден, като веднъж пишете, че е от протест в Истанбул, а после - от масов протест в Близкия Изток. Истанбул сутринта още не беше в Близкия. Вероятно вече е стигнал...

 • 3
  truthsearch37 avatar :-|
  truthsearch37

  До коментар [#2] от "D-r D":

  Добре, за теб Западът явно е отвратителен и всичко в него е лошо. Какво ни предлагаш като алтернатива, обществено устройство, отношения между хората? Предполагам, че свободата на отделния индивид, и, не дай си Боже, свободния му достъп до информация от различни източници, ще бъде нещо много лошо и забранено в това общество?

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#3] от "truthsearch37":

  Потискащо елементарни съждения демонстрирате.

  Западът е изградил велика цивилизация, от чиито плодове се ползва целият свят - това са Паскал, Монтен, Гален, Рабле, Шекспир, Ларошфуко, Волтер, Галилей, Коперник, Хегел, Маркс, Йеронимус Бош, Гоген, Мане, Даймлер, Порше...

  Западът е родината на класическата демокрация.

  Но не бива да отъждествяате всичко това с политиката.
  В последните години. т.н. неолиберален Запад опитва да налага насилствено на не-Запада някакви свои алгоритми. Това са т.н. "арабски пролети", , майдани и стандартни опити за преврат като в Турция през юли 2016 г.

  Този абсолютно неработещ пароксизъм роди съпротивата срещу това влачене на света към унищо

 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D

  ...жителна война в самата Европа. Проявленията на несъгласието са народните движения, подема на консервативните идеологии.

  Моля, четете повече. То сляпото окато прави, както го е казал възрожденския писател...

 • 6
  guentchovelev avatar :-P
  guentchovelev

  Свобода на пресата в арабския свят? Това го няма в Корана, а той е вечен, непроменим и регулира ВСИЧКО! Ще я имат, когато натикат Корана в ъгъла и махнат Шерият закона ...

 • 7
  043 avatar :-|
  043

  Д-ре, гледам че си останал "последния оцелял" който чака да се сбори с някое залутано соросоидно мнение или изгубен в превода неврозен анти-комунист в подотчения вестник със спадащ тираж и авторитет. Дълго имаш да чакаш. Както и сам си разбрал, тука опасни анти-комунистически и прозападни мнения вече няма. Няма и никакви други. Много рядко го преглеждам вече този вестник и понеже си част от традиционния инвентар, пък аз си падам малко консерватор и традиционалист, да те посъветвам приятелски - сдавай поста и се мести някъде другаде да кесиш и да си изпускаш графоманската пара докато не са затворили всички форуми по всичките земни кълбета. А Запада, този полит-некоректния, с който се бориш титанично ден и нощ, го боли фара за Хашоги. Проблема е че принца бин Салман излъга Вашингтон и стана непредвидим.

 • 8
  aza37565788 avatar :-|
  aza37565788

  Колко либерално, капиталци! Величайте привържениците на религиозната полиция! Онези, които бият хората с пръчки по улиците...

 • 9
  aza37565788 avatar :-|
  aza37565788

  До коментар [#4] от "D-r D":

  Десетките хиляди хора на Майдана няма как да бъдат "посадени" или "измислени". Те се бориха за своето не-евразийско бъдеще и бяха предадени от Запада. Само един истински дървен философ може да принизи този масов и искрен протест до "налагане на Запада". С какво е по-различен той от "спонтанното" бламиране на референдума в Македония? Явно всички събития, съвпадащи с интереса на Запада са инсценирани, а всички останали - не.

  Редите всичките свои теории според мирогледа си. Той е проблемен като на всички останали. Но въпреки това, от висотата на своите сложни разсъждения си мислите, че вашата "истина" е единствена. Не сте прав. Типично във ваш стил отново сипвате с кофата, но сте прекалено важен и информиран за да предложите нещо конструктивно. И какво толкова бръмчите за Йемен, нали китайците щяха да вътворят ред там?

 • 10
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#9] от "aza37565788":

  Разбира се, че излагам своите виждания по темите. Смятам да го правя и занапред.

  Ако четенето ви превъзбужда - щадете се. Гледайте телевизия или в прозореца на съседката...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.