Мнения Daily - Кой е най-прекият път към комунизма

И още: Защо Груевски избяга точно в Унгария; Кой е най-прекият път към комунизма

   ©  Николай Дойчинов
   ©  Николай Дойчинов
Когато по-богатите мачкат по-бедните, винаги има обратна реакция.

Пролетарии от всички страни...

Кой е най-прекият път към комунизма

От коментар на Любен Обретенов в "Клуб Z"

В България при третия кабинет на Бойко Борисов върви социалистическа революция. Тиха, но този път истинска. Протестите от миналия уикенд са искри от нейния огън, който не гори силно и не може да се определи като "пожара на бунта". Но тлее достатъчно дълго време и не го виждат само тези, които предпочитат да се правят, че го няма.

Важно уточнение. Българската социалистическа революция няма нищо общо с Българската социалистическа партия. В ръководството на тази партия са някои от най-големите "народни изедници". Тя твърде често защитава позициите на бизнеса, вместо тези на пролетариата, за да бъде истинска социалистическа партия.

У нас в момента няма залпове на "Аврора", нито партизани, излизащи от гората. Но има един голям проблем, проблема на проблемите - унизително ниски доходи в сравнение с ЕС и същевременно цени, сравними с тези в ЕС и понякога дори по-високи. До скоро българите не роптаеха и като че ли се бяха примирили с тази ситуация. Напоследък обаче това очевидно не е точно така и протестите от последните дни го доказват.

Оплакванията на работодателските организации, че не могат да си намерят работници, се засилиха особено много през последните година-две. Същите тези работодатели не искат да приемат реалността и дават различни обяснения за този дефицит. Най-популярното сред тях е, че българите са мързеливи и недостатъчно образовани. Никой не се осмелява да посочи истинската причина. А именно - че хората вече не искат да работят за средна заплата от 500 евро (в много райони на България тя е доста по-ниска). Същите тези "мързеливи" и "необразовани" българи се справят изключително добре в Западна Европа, когато са им създадени добри условия и достатъчна мотивация.

Обясненията защо българите предпочитат да не работят, вместо да се унижават, са различни. Едно от тях е, че в почти всяко семейство у нас има човек, който работи някъде в Западна Европа. Реакцията на работодателите обаче е по-важна от обясненията. А тя продължава да е отчайващо неадекватна.

Българските работодатели трябва да приемат факта, че в условията на пазарна икономика трудът също е стока. И като всички други стоки тя се продава там, където за нея се плаща най-добре. Българските работодатели трябва да приемат факта, че времето, в което основното им конкурентно предимство бе ниската цена на труда, вече отмина.

Не по-малко неадекватна е и реакцията на българската държава. Държавата при пазарна икономика има едно много важно задължение - да осигури върховенство на закона и реална конкуренция, които са задължителни условия за по-добър стандарт на живот. Един от поводите за последния протест бяха високите цени на горивата. Те са такива най-вече защото държавата позволява в тази област да има монопол. Държавата би трябвало да следи изкъсо дали работодателите, на чиято страна е силата, спазват всички закони, свързани с правата на работниците, които винаги са от слабата страна. Развита цивилизация има там, където държавата защитава слабите. Когато защитава силните, това е робовладелска деспотия.

България този път е част от световните тенденции, а не е извън тях. Но управляващите елити все още не успяват да намерят правилния отговор на задачата, пред която са изправени. А той е прост - капитализъм, но с човешко лице.

Когато по-богатите мачкат по-бедните, то винаги има обратна реакция. Усилията за всеобщ просперитет не са комунизъм. Напротив - отказът от такива усилия е най-прекият път към комунизма. Най-добре би било, ако тихата социалистическа революция скоро даде резултат. Защото винаги съществува опасност тя да прерасне в шумни комунистическо-популистични преврати. Вече се е случвало.

-------

Орбан залага на авторитарни лидери от Западните Балкани.

Немили-недраги

Защо Груевски избяга точно в Унгария

От коментар на Кено Ферзек за "Дойче Веле"

Бившият македонски премиер Никола Груевски, управлявал в продължение на 10 години (2006 – 2016) авторитарно и с почти мафиотски методи и осъден на две години затвор за корупция, явно е успял да избяга в Унгария. Бягството му остава загадка, включително и поради това, че Груевски е с отнет задграничен паспорт. Дотук унгарската страна не е потвърдило официално, че Груевски е поискал политическо убежище.

За да разберем по-добре измерението на скандала, се налага да си припомним някои факти, свързани с управлението на Груевски и с дългогодишните му приятелски отношения с унгарския премиер Виктор Орбан. До оттеглянето си от властта през 2016 година бившият македонски премиер управляваше страната с почти криминални методи. Това доказват хилядите материали, включително и аудиозаписи, събрани от Специализираната македонска прокуратура SJO през последните две години. От тях става ясно, че Груевски и най-приближените му сътрудници са подслушвали редовно политическите си противници и систематично са ги заплашвали. И още: има сведения, че са били фалшифицирани изборни резултати. Създадена е била и всеобхватна система за политическа корупция.

На първо време Никола Груевски беше осъден само за незаконно придобиване на луксозен автомобил. Това стана през май т.г., когато получи 2-годишна присъда, но предстоят и други процеси, а като се имат предвид многото събрани улики срещу него, се очаква бившият премиер да получи и нови дългогодишни присъди.

През последните години от управлението си Груевски постепенно изпадна в международна изолация. Но унгарският премиер Виктор Орбан беше един от малкото, които не се дистанцираха от Груевски. Преди около година Орбан например се появи на предизборен проява в Македония, заставайки редом Груевски и бившия премиер на Словения Янез Янша, който също е с присъда за корупция. По това време Груевски вече беше с отнет задграничен паспорт. Още тогава унгарските медии повдигнаха въпроса дали пък Орбан не е обещал на Груевски политическо убежище.

Елемент от политическата стратегия на Орбан и неговото правителство е да подкрепят авторитарни лидери от Западните Балкани и да се застъпват за тяхната бърза интеграция в ЕС. По този начин Орбан събира допълнителна подкрепа за своите планове за реформиране на ЕС. Целта му е да отделните страни-членки да получат по-голяма самостоятелност в рамките на общността, както и да бъдат отменени европейските наказателните процедури за нарушаване на правовите принципи. Подобна процедура е заведена и срещу Унгария. Орбан поддържа много приятелски отношения също и с президентите на Сърбия и на Черна гора - Александър Вучич и Мило Джуканович.

----------

Германският канцлер придвижи своята партия към центъра, но я обезличи.

Auf Wiedersehen

Меркел е герой на "негероична" епоха

От коментар на политолога Огнян Минчев за "Клуб Z"

Ангела Меркел няма да остави спомена за политическа фигура със силна оригиналност, въпреки че нейните четири мандата като канцлер на Германия формират епоха в развитието на немската и европейската история. Управлението на Меркел ще остави по-скоро наследството на една упорита всекидневна и труднозабележима на повърхността политическа работа, насочена към създаване на съгласие, обединение и успех чрез малките крачки на всекидневните усилия.

Лидери като Конрад Аденауер, Вили Бранд, Хелмут Кол и Хелмут Шмит създадоха епохи на силна идентичност и разпознаваемост на своите партии - ХДС и ГСДП - и на своята страна - ФРГ в един период от европейската история, в който Германия трябваше да се отърси от наследството на нацизма и да докаже своята нова идентичност на мирна и обединяваща Европа сила. Всеки един от тези лидери изпълни тази задача по свой уникален и запомнящ се начин.

Протестантката, идваща от Източна Германия, Ангела Меркел застана начело на ХДС - една партия с преимуществено католически корени - във време, в което големите политически промени на епохата след края на студената война - обединението на Германия и интегрирането в ЕС на Източна Европа - трябваше да бъдат реализирани във всекидневието на обществения живот. Лидерският стил на Меркел съответстваше на духа на тази "негероична" епоха.

Меркел придвижи своята партия ХДС наляво към политическия център, привличайки подкрепата на обществени кръгове, принадлежащи по-скоро към левицата, отколкото към десния център. Успехът на това придвижване към центъра постепенно ограничаваше влиянието на основния опонент на ХДС - социалдемократите, но допринесе съществено и за частичното обезличаване на ХДС. Меркел не полагаше усилия да се представя като лидер на десния център. Тя последователно изгради своя политически образ на консенсусна фигура, представителна за умерения мейнстрийм на германската политика.

Още от Капитал