Мнения Daily - Икономическите облаци са черни навсякъде, а Борисов нехае
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - Икономическите облаци са черни навсякъде, а Борисов нехае

Мнения Daily - Икономическите облаци са черни навсякъде, а Борисов нехае

И още: Българският бизнес не обича да разказва вдъхновяващи истории; Ясно е кой иска мажоритарни избори

5883 прочитания

© Юлия Лазарова


Има ясни индикации за задаваща се криза.

Икономиката, глупако...

Икономическите облаци са черни навсякъде, а Борисов нехае

От съпредседателя на партия "Зелените" Владислав Панев за "Дневник"

Комфортният за България период на глобален икономически растеж вероятно е към своя край. Това се отразява и на брутния вътрешен продукт, който се покачва само с 0.5% спрямо предишното тримесечие - рекордно слабо от от фалита на КТБ през 2014 г. насам. И то благодарение на потреблението и ръста на доходите (което е хубаво, но е и функция на това, че хора не останаха в България и пазарът на труда е в тежък дефицит). В същото време износът пада за първи път от години (слава Богу, част от спада се дължи на затихващите военни конфликти, за които български компании продаваха оръжие).

Инвестициите също намаляват, което ще даде отражение в бъдеще. Търговският дефицит расте бързо. Не виждам причина тенденцията да не се задълбочи и през 2019 г. Най-малко поради случващото се по света, а в частност - с най-големите експортни пазари на България:

- Германската икономика се свива;

- Италия е пред срив, с рекорден дълг и управление, залитащо към популизъм, което има проблеми с фискалната дисциплина и е много вероятно да напусне Еврозоната пред алтернативата от тежък икономически спад. Като се има предвид държавният дълг на страната от 130% от БВП, или 2.3 трилиона евро, италианска криза ще бъде пневмония за разлика от гръцката лека настинка;

- Турция е в хиперинфлация, обезценка на лирата и рязко свиване на вноса;

- Еврозоната приключва с изкупуването на облигации, очаква се лихвите да започнат да растат и на континента. С всички последици за това за задлъжнелите държави и компании. Френският финансов министър Бруно льо Мер вече заяви, че Европа не е подготвена за нова криза;

- Министри във Великобритания подават оставки заради несъгласие с договорките около Brexit;

- Отвъд океана Тръмп води търговски войни с повечето си партньори, докато реализира рекордни търговски и бюджетни дефицити.

Повишаването на лихвите вече предизвиква проблеми в развиващите се пазари. Така че облаците практически са черни над целия глобус. Нещо повече, комбинацията от ръст на лихви и мащабни търговски войни заплашва да вкара света в период на стагфлация, когато хем икономиката не расте или расте изключително бавно, хем бариерите пред търговията предизвикват висока инфлация. Това засега не е базов сценарий, но въобще не е изключено да се осъществи, и то за период от 2-3 години напред.

В същото време управляващи и парламентарна опозиция се занимават с глупави дребнотемия, а премиерът Борисов цял час в национален ефир бодро тръби, че доходите догодина щели да растат по-бързо от тази, че ще се харчат милиарди повече за какво ли не, че медиите били свободни, че всичко цъфти. И като селска клюкарка обяснява какво казал президентът, какво рекла Нинова и други подобни.

Имам чувството, че Борисов си живее в собствен свят и хал хабер си няма какво става около него. Опасявам се, че ще бъде много изненадан догодина. Но пък ще намери перфектно оправдание с "международното положение".

Реформите трябва да започнат веднага. Иначе много българи ще страдат.

----------

Какво биха казали Гергов, Банев и Пеевски на прохождащите в живота.

Стани богат

Българският бизнес не обича да разказва вдъхновяващи истории

От коментар на Емилия Милчева за "Дойче Веле"

Георги Гергов, Николай Банев и Делян Пеевски влезли в един университет. Не е виц. Изявени бизнесмени ще могат да преподават в университетите. Това не е израз на добра воля, а новаторско законодателно решение на българския парламент, одобрил тези дни промени в Закона за висшето образование. Така до 10% от общия хорариум учебни часове в степен "бакалавър" и до 20% в степен "магистър" ще се провеждат от утвърдени практици.

Историята на един успял човек винаги ентусиазира и вдъхновява младите хора, които са на старта на професионалното си "бягане с препятствия". Срещите с предприемачи, личните им истории за възходи и падения, удовлетворението от постигнатото - това са ценни уроци и висока добавена стойност към всяка академична програма.

А българските бизнесмени определено имат какво да разкажат. Например как са станали такива, защото на пръв поглед всички те изглеждат като self-made милионери. До началото на приватизацията народът притежаваше средствата за производство, а предприятията, хотелите, рафинериите бяха строени и модернизирани с пари от данъците и други средства на гражданите. Днес, трийсетина години по-късно, Гергов например, нагазил в бизнеса от свинекомплекс, е собственик на хотели и на Пловдивския панаир, Банев успя да придобие и заличи предприятия, а възходът на Пеевски започва като по западни стандарти - още преди да е навършил 30. Така че те биха могли да бъдат истински майстори-учители за студентите.

Но, първо, българският бизнес рядко влиза в студентските аудитории. Макар често да се оплаква от недостига на кадри и от слабата им подготовка. Предпочита уединени срещи с висши партийни функционери и участия в телевизионни формати. Харесва също така груповите изяви. Това може да са годишни балове, но също и декларации - срещу законодателни намерения като вдигане на максималния осигурителен праг, защита на браншови интереси в строителството, подкрепа за въвеждане на праг при обезщетения за неимуществени вреди при смърт на пътя и т.н.

Второ, българският бизнес не обича да разказва вдъхновяващи истории. За първия си милион например. Не е изминало чак толкова много време от първоначалното натрупване на капитала в България, има все още живи свидетели, които знаят как бяха създадени "строителите на капитализма". Много връзки бяха осветени през тези години, много митове - развенчани. Например този за стария Вартбург, който Илия Павлов продал, а получените няколкостотин долара инвестирал в бизнес, разраснал се до "Мултигруп"

И трето, ако в България връзката образование-бизнес е действително жизнена и ефективна, то за всяко висше учебно заведение несъмнено би било гордост и знак за качество да има свои успели възпитаници в настоятелството си. Така например Делян Пеевски, един от най-преуспелите хора в България, който при това е и активен законодател, би трябвало да е в Съвета на настоятелите на Югозападния университет "Неофит Рилски" - като възпитаник на Правно-историческия факултет. Но не е.

----------

Целта на протестите явно е изхвърляне на малките партии от парламента.

"Демонтиране на системата"

Ясно е кой иска мажоритарни избори

От коментар на Веселин Желев в неговия блог

Смяна на "цялата тази политическа сган", спиране на "политическия геноцид над населението", мажоритарни избори. Това са накратко исканията на протестиращите изложени от техни представители пред би Ти Ви в събота. Ако зад някое от тези искания има някакъв политически замисъл, това определено е искане номер 3: мажоритарни избори. Единствено то е конкретно и има ясно предвидим резултат.

Дали мажоритарен вот би сменил "политическата сган" и би спрял "геноцида над населението" е, меко казано, спорно. Трудно е да се дефинира "политическа сган", както и да й бъде посочена алтернатива в днешна България. Да се говори за "геноцид" при мир и подобряващи се икономически показатели, е несериозно. Но няма никакво съмнение, че мажоритарните избори ще направят нещо важно – ще изхвърлят от парламента малките партии.

Това би отворило път за еднопартийни правителства или за по-лесни от сегашната коалиции. Привържениците на мажоритарната система изтъкват като нейно предимство, че тя създава по-стабилни правителства, защото облагодетелства големите партии. Противниците й посочват като неин недостатък загубата на гласове (победителят в съответния избирателен район взема всичко), от която страдат малките партии и представителността на избрания парламент.

От казаното дотук следва, че искания номера 1 и 2 са просто пропаганден фон и димна завеса, за настъпление с искане номер 3 – смяна на избирателната система и други вид парламент. Не знам дали то случайно съвпада със започналия в петък (16 ноември) ремонт на Изборния кодекс.

Кои политически играчи имат интерес от мажоритарна избирателна система? Очевидно, това са най-големите партии (ГЕРБ и БСП) и ДПС, чиито избиратели преобладават в части от страната. Извън тях на успех при мажоритарен вот може да се надява телевизионната звезда Слави Трифонов, който успя да прокара референдум за смяна на избирателната система и спечели безпрецедентната подкрепа на 2,5 милиона българи.

Като потенциален мажоритарен кандидат (още не знаем с каква бюлетина) се очертава и Мая Манолова. Тя успешно използва поста си на омбудсман, за да си изгражда медиен образ на нещо между Робин Худ, Жана Д’Арк и Чавдар войвода на републиката. Липсваха й само революционни обстоятелства, но ето че и те назряват по пътища и бензиностанции.

Има ясни индикации за задаваща се криза.

Икономиката, глупако...


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев

  Сега обществеността изисква от премиера Бойко Борисов политическа отговорност за нарастващите щети от вредните намеси на централната банка.
  При запазването на държавната грешка за неограничавани щети от вредните намеси на централната банка, колкото повече време премиерът Бойко Борисов ръководи Министерския съвет – толкова повече щетите от вредните намеси на централната банка подсигуряват неговия политически провал.
  Устойчив политически успех е възможен само при осъществяване на защита срещу щети от вредните намеси на централната банка.

 • 2
  oyj52578755 avatar :-|
  Илия Ценев

  Икономическите облаци са черни навсякъде, а Борисов нехае - защото гледа нещата през РОЗОВИТЕ си очила !!!

 • 3
  ahj21578679 avatar :-|
  ahj21578679

  Преди да се променя избирателната система, е жизнено важно да се измени избирателният закон и да се въведе активна регистрация на гласопадавателите. Така да се изчистят списъците. В благоевградското с. Бело поле, например, на адреса на трафопост (!) са регистрирани като гласоподаватери няколко хиляди македонци с български паспорти. Те не гласуват никога, но пък фигурирането им в списъците изкривява резултатите.

 • 4
  m17 avatar :-|
  m17

  Хей Борисов, що си с шапка, що си без шапка.

 • 5
  m17 avatar :-|
  m17

  До коментар [#3] от "ahj21578679":

  И защо да изкривиява резулатите при положение на избори печели получилия най-много действителни гласова ?. Ако ще и целия китайски народ да се е регистирал в някоя колиба, важното е кой ше дойде и за кого ще гласува.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.