Мнения Daily - "Патриотите" се сваряват на политическия котлон

Мнения Daily - "Патриотите" се сваряват на политическия котлон

И още: Кой е "по-натовец" - Борисов или Радев?; Как се изроди съдебното самоуправление

4221 прочитания

© Анелия Николова


Трите партии едва ли ще дръзнат да се предадат една друга.

Неусетно

"Патриотите" се сваряват на политическия котлон

От коментар на Петър Чолаков за "Дойче Веле"

Сигурно сте чували за бруталния експеримент със сварения жабок. Ако го поставите в кипяща вода, той веднага отскача. Спасява се. Но, ако бъде поставен в съд, в който температурата на течността постепенно се увеличава до точката на кипене, жабокът се сварява. Загива. Нещо подобно се случва сега с "Обединените патриоти". А ролята на политически котлон изпълнява самото им участие във властта.

Данни от репрезентативно допитване, проведено през ноември от "Сова Харис", показват, че ако трите патриотични формации ("Атака", ВМРО и НФСБ) се явят заедно на избори, те биха получили 4,1% от гласовете. Да припомним, че на последния вот резултатът им беше 9,3%.

Популистката радикална десница и левица са обикновено в своя зенит, когато са в опозиция. Оттам те сравнително удобно могат да критикуват статуквото, да морализаторстват и заклеймяват корумпирания политически елит. От самото начало на мандата на кабинета "Борисов 3" беше ясно, че обувките на "Патриотите" неизбежно ще започнат да ги стягат в коридорите на властта. Най-голямата опасност за тях беше да бъдат опитомени, да бъдат превърнати в "жив щит" на Борисовата партия - метаморфоза, която ГЕРБ успешно осъществи с колаборационистката част на Реформаторския блок.

Тук е важно да подчертаем, че в този случай, както и изобщо в политиката, важна е не толкова реалността, колкото обществените възприятия - тоест, дали "публиката" и преди всичко избирателите на "Патриотите" виждат своите представители като маши или заложници на статуквото, на омразните "те".

Стратегията на "Патриотите" е диалектическа: да стоят в управлението, като в същото време се дистанцират максимално от ГЕРБ, налагайки своя "дневен ред". Инструментите за постигането на тази цел, възприети преди всичко от Симеонов и Сидеров, бяха и си остават шумните удари с юмрук по масата, пиперливият език, скандалите. Покрякванията и подквакванията.

Каква тактика ще възприемат "Обединените патриоти" в настоящата заплетена ситуация? При всички положения ще продължат да залагат на реториката, на гръмките изказвания. Вижда се, че и в ролята на "обикновен депутат" г-н Симеонов няма намерение да се отказва от старите си привички (визирам бойкия му призив "Дайте ми това МВР за 24 часа!"). Съмнително е обаче доколко подобно поведение може да донесе някакви дивиденти - особено в светлината на последните събития и на засилващото се обществено омерзение от каскадите на "Патриотите". С други думи: ако продължат в същия дух, те не само няма да се стабилизират, но дори ще започнат да врят още по-шумно на политическия котлон.

На второ място "Патриотите" може би ще дръзнат да играят соло. В този вариант всеки би опитал да капитализира на гърба на другия. Тъй като взети заедно плават малко над електоралния праг, трите партии в съюза "Обединени патриоти" едва ли биха спечелили от това да се предадат взаимно (торпилирайки чрез такива действия и кабинета "Борисов 3"). Към днешна дата най-добрият вариант за тях е да действат заедно.

------

Президентът може да бъде критикуван повече за вътрешната политика, отколкото за външната.

Вечна дружба

Кой е "по-натовец" - Борисов или Радев?

От коментар на Илия Вълков за "Клуб Z"

Кризисните моменти са най-ярък тест за това кой политик от кое политическо семейство е, накъде е отправен взорът му - на Изток, на Запад, дали е евроатлантик, евразиец и дали оправдава най-тежкото клеймо "руски агент". Е, азовската криза между Русия и Украйна показа дали е "натовец" президентът Румен Радев или е проводник на руската политика в България. И това, че призна Крим за руска територия може ли да бъде единствен ориентир?

На фона на всички водещи партийни водачи, които защитиха Украйна в този кризисен момент, президентът Радев призова не само "за сдържаност, за разум", за "възможно най-бърза деескалация чрез диалог, без употреба на сила", но и за "незабавно връщане и освобождаване на моряците и корабите от страна на Руската федерация". Същата позиция зае и премиерът Бойко Борисов, който през профила си във фейсбук посочи, че е "в интерес на всички е напрежението да бъде преодоляно с диалог, а задържаните моряци незабавно да бъдат освободени".

Къде е разликата между двете позиции и разминават ли се с официалната линия на НАТО? Ами, не се разминават с изключение на това, че са по-остри. Йенс Столтенберг също призова Москва да освободи пленените украински моряци и кораби и предупреди руснаците, че действията им имат последици. Но каква острота може да си позволи България в сравнение с Германия, Франция и Великобритания, които обвиниха Русия директно в агресия.

Още с встъпването си в длъжност президентът Радев влезе в сложен и непрекъснат обяснителен режим, дали не е човек на Русия, проект на "Решетников" и представител на руските интереси в страната. Интересно как се вписва един натовски генерал, преминал през редица обучения в секретни американски авиобази, в такова идеологическо обшиване.

Още през 2016 г. пенсионираната руска разведка ген. Леонид Решетников в интервю за българска медия каза: "ГЕРБ са ни по-близки от БСП". Нито един ястреб на Бойко Борисов не се обади тогава. Още от времето на "Чичовци" не сме мръднали и на сантиметър от мустака на Иванчо Йотата

в общите приказки за външната политика на страната. "Филството" и "фобството" са силна национална черта.

Румен Радев има за много други неща да бъде криткуван във вътрешен план, отколкото за това, дали е верен на НАТО или не. И защо ли никой вече не иска вярност към българските граждани? А и още един факт. Когато премиерът Бойко Борисов си говори на четири очи с геманския канцлер Ангела Меркел двамата изпозлват руски. Какъв език използват Радев и Меркел?

---------

Институтът по правосъдието се превърна в развъдник на овчедушието...

Трета власт

Как се изроди съдебното самоуправление

От коментар на лидера на "Да, България" Христо Иванов в неговия фейсбук-профил

Основна част от съдебната реформа, за която работихме с екипа ми, беше съдийското самоуправление. Ще рече, съдиите да нямат шефове, които да "поръчват музиката". Да се премахнат йерархичните елементи в управлението на съдебната система, които позволяват на административните началници да поставят съдиите в положение на кариерна и други зависимости. Това е вратата, през която влизат влиянията и корупцията и излиза независимостта и върховенството на правото.

Ние не можахме да се преборим да вкараме дори минимална възможност за демократичен контрол върху прокуратурата (и напуснахме в знак на протест). Но със съдийското самоуправление постигнахме много, поне в нормативен план. В съдилищата беше въведен безпрецедентен демократизъм при решаване на всички административни въпроси.

Как се използва това самоуправление днес?

Изборите за нов състав на съдийската колегия на ВСС бяха спечелени от партията на номенклатурата и конюктурата. С минимални изключения, в новия съвет не попаднаха последователни реформатори. За по- малко от 2 години тази колегия успя в сянката на собственото си безличие да удари или обезсили всеки един от елементите на самоуправлението:

- Общите събрания все повече се свеждат до досадна формалност по валидиране решенията на "шефа";

- Комисиите са маргинализирани;
- Феодалните практики по командироване на съдии (вместо редовни и навременни конкурси) бяха върнати; - Не се следи за изправното ползване на софтуера за разпределение на дела, а когато председателката на Софийски апелативен съд си разпредели дело, за много пари и свързано с КТБ, тя беше напълно защитена за сметка на съдията, който алармира за този скандал; - ВСС и неговият Инспекторат не само не се противопоставят на противоконституционното прехвърляне на проверките на магистрати към Пламен Георгиевата КПКОНПИ и активното използване на тази бухалка спрямо съдии, но и активно се включват в мачкането на единствения съдия, който има смелостта да се противопостави на това- Лозан Панов;
- ВСС пасивно съдейства на създаването на паралелна съдебна репресивна машина ("спец съда") и не реагира на атаките на Цацаров и Пламен Георгиев срещу СГС.

- С пълна пасивност ВСС посреща и продължителната публична инквизиция срещу семейство Панови, извършвана в пълен синхрон от пеевските бухалки в медиите и държавните институции и сега, очевидно, се готви да участва в антиконституционния преврат срещу председателя на Върховния съд.

Не на последно място, трябва да споменем и как Националният институт по правосъдието беше превърнат в развъдник на посредствеността и овчедушието...

Мисълта ми е, че пътят на свободата е дълъг и криволичи. Но, свободата зове, заразна е. Нашите съдии днес може да губят трудно извоювани нормативни възможности за самоуправление, но щамът на бъдещата съдийска независимост вече е в колективното тяло на българското съдийство.

Трите партии едва ли ще дръзнат да се предадат една друга.

Неусетно


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


4 коментара
 • 1
  bramasole avatar :-|
  bramasole

  Сравнението на Петър Чолаков за т. нар. "патриоти" е болезнено :) точно.
  Досега не съм чела негов слаб, неаргументиран коментар.

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#1] от "Bramasole":

  И какво чак толкова неказвано е казал? Тези тримата от ОП навират в очите на електората да какво убийствено падение е стигнала политическата класа, заради властта.
  Всъщност Борисов би се коалирал и с квесторите в НС само и само да остане в имунитета на властта. Падне ли, той ще опере пешкира и след 100 г след д-р Васил Радославов ще е вторият осъден министър-председател.

 • 3
  drbbbb avatar :-|
  Tru Soulja

  За 2 години "патриотите" арестуваха един диджей на морето.Някой да помни нещо друго?

 • 4
  oyj52578755 avatar :-|
  Илия Ценев

  "Патриотите" се сваряват на политическия котлон - има нужда от още варене !!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход