Мнения Daily - Бездомник за финансов министър не става

Мнения Daily - Бездомник за финансов министър не става

И още: Падането на Живков започна от обгазяването на Русе; Въглищата са обречени

8833 прочитания

© Георги Кожухаров


Да имаш свое жилище е българският начин да заявиш, че си отговорен.

Дом за нашите деца

Бездомник за финансов министър не става

От коментар на Веселина Седларска за Reduta.bg

Тъй като до този момент има около 100 причини Владислав Горанов да не продължава да бъде финансов министър, искам да прибавя 101-вата: Не става за управление на финансите на цяла държава един човек, който не може да управлява личните си финанси така, че да има собствено жилище.

Ние може да сме на последно място по доходи на населението във всякакви класации, но със сигурност сме на едно от първите места по притежаване на недвижимата собственост жилище.Обект на завист сме на чужденците, които първо от доходите си отделят голяма сума за наем и едва след това си правят семейния бюджет. У нас общо взето жилище няма само този, който не е пожелал или си е пропил/проиграл парите. Да имаш собствен дом е българският начин да заявиш, че си отговорен към семейството си.

Владислав Горанов си имал дом. Само че той бил на десетия етаж и семейството му преживяло стрес и уплах при земетресението в Перник през 2012 година. Тогава решил да приеме предложението на кръстника си да живее в негов свободен апартамент от 180 кв. м. Не се казва на кой етаж е жилището на кръстника, малко ми е тревожно, ако е на първия, защото тогава пък е застрашено от наводнения, които се случват тук-там из страната.

Какво щеше да направи един нормален български мъж? Много е възможно да направи същото – да се премести в свободно жилище на роднина. Докато продаде жилището на десетия етаж и си купи друго, на по-нисък етаж. За тази цел са достатъчни няколко месеца, хайде година, но шест години?!

--------------

Протестите срещу замърсяването в дунавския град бяха първите спонтанни опозиционни прояви в тоталитарна България.

Задушаване

Падането на Живков започна от обгазяването на Русе

От спомените на д-р Веселина Антонова, публикувани от "Клуб Z"

През 2018-а се навършват 31 години от русенските протести за чист въздух на майките с колички. Предлагаме ви спомените на д-р Веселина Антонова, която наскоро откри и изложба със снимки от събитията преди три десетилетия.

На 28 септември 1987 г. в 14 часа в центъра на Русе, най-големия крайдунавски български град, е пълно с офицери от Окръжното управление на МВР. Случайни минувачи няма. Само за няколко минути пред смаяните погледи на офицерите и наблюдаващите през тъмните прозорци на кабинетите си местни комунистически ръководители към безмълвната бетонна сграда бавно, много бавно вървят уплашени, отчаяни, обречени хора. Те носят плакати: "Русе обречен град ли е?", "Живот за децата на Русе!", "Мирна демонстрация за въздух!", "Дайте ни чист въздух!", "Искаме здраво поколение", "Хлор - не!", "Спрете кошмара, който отравя дните и нощите ни!"

За първи път недоволни граждани излизат на открит протест и дават публичен израз на неодобрението си към управляващите. Действията на участниците са подчинени на общата им воля да спасят своя град от хлорните обгазявания от химическите заводи "Верахим" в Гюргево. Те категорично изразяват недоволството си от неспособността на държавната власт да ги защити от трансграничния екологичен проблем.

Дългогодишното управление на БКП е изчерпало механизмите да решава външнополитическите и вътрешноикономическите проблеми на държавата. Тоталният партиен монопол поражда несъгласие и емоционална и реална потребност от критика на съществуващата действителност. Тайните служби констатират, че около 20-30 хиляди българи се отнасят враждебно към властта, но се страхуват открито да изразят недоволството си. Противопоставянето започна, когато обществото бе засегнато в най-дълбоките естествени човешки права - правото на чист въздух.

Първите обгазявания на атмосферния въздух на Русе, регистрирани от Регионалната инспекция по опазване на природната среда (РИОПС), са през януари 1982 г. Инсталирани са два прибора, доставени от Унгария, които регистрират 104 пъти наличие над пределно допустимите концентрации (ПДК) на хлороводород в атмосферния въздух. Обгазяванията зачестяват и през 1986 г. те са 128 пъти, т.е. през ден! Темата за медиите е табу, което допълнително създава усещането за обреченост и безпомощност.

Организатори на първите несанкционирани протести срещу тоталитарната власт са паркостроители от общинска фирма "Паркстрой"-Русе. Те изграждат и поддържат зелената система на града и не желаят повече да бъдат пасивни свидетели на екологичната трагедия. Сформира се неформална група от роднини, приятели, колеги и така се учредява Движението за самозащита на Русе, което на 27 септември 1987 г. публично заявява своето съществуване. Движението за самозащита на Русе е първата изява на зараждащото се гражданско общество в социалистическа България, унищожено след преврата на 9 септември 1944 г.

Важно е да се подчертае, че процесът на зараждане (възраждане) на гражданското общество в България, започнал в Русе, не се осъществява хаотично и въпреки еуфорията, той е организиран и подчинен на общата воля на организаторите и участниците да спасят своя град от екологичния проблем. Наблюдава се висока самоорганизация на протестите, демонстрирана още в началната фаза на еманципация на зараждащото се гражданско общество, и почива на групирането на осъзнати общи интереси. От Русе започна мъчителният процес на една мащабна трансформация – "отваряне" на "затвореното общество", в което България живя 45 години.

----------

Миньорите няма смисъл да протестират, защото държавата е на тяхна страна и отказва да прави реформи.

Снишаване

Въглищата са обречени

От коментар на Ясен Бояджиев за "Дойче Веле"

Опустошителните последици от климатичните промени стават все по-очевидни. През това време списъкът от последователи на Тръмп, които се канят да се оттеглят от Парижкото споразумение, отчетливо набъбва. България не е сред тях. Но пък е против поставянето на по-амбициозни екологични цели, защото, както каза държавният глава в Катовице, ние държим на "социалния аспект" и "запазването на хиляди работни места". Ето какво означава това на практика.

Миньори и енергетици протестират - първо в Раднево, на другия ден в София под прозорците на властта. Което е излишно, тъй като властта е на тяхна страна - цари пълно единодушие.

Мантрата, че тецовете цапат, е лъжа, казва синдикалист. "Запазването на комплекса "Марица изток" е и за по-чист въздух, защото битовото отопление е основният замърсител", подкрепя го министърът на околната среда. И уверява, че ТЕЦ "Марица изток 2" ще може да оперира с въглищата до изчерпване на количествата (още 50-60 години).

"Европа иска да ни затвори, за да не добиваме въглища. За нас без "Мини Марица изток" няма живот", казва протестиращат миньор. Мините и ТЕЦ-ът категорично имат бъдеще, защото държавата си е на мястото. Съкращения няма да има, уверява министърът на енергетиката в Раднево.

Засега централата няма как да спре, защото (особено през зимните месеци) няма какво да я замести. Но притесненията на протестиращите за работните им места и за доходите им са напълно основателни. Което не може да се каже за успокоителните уверения и обещания на управляващите. Първо, защото в действителност тази централа е сред най-силно "цапащите" в Европа. И второ, защото заради това "цапане" не само тя, но и целият европейски въглищен сектор са подложени на натиск едновременно от две посоки, като в менгеме.

От едната страна са новите изисквания за пречистване на изхвърляните във въздуха серен диоксид и азотни оксиди. Те са вредни сами по себе си, но освен това във взаимодействие с амоняка формират една от най-опасните разновидности на фините прахови частици. До началото на 2021 година централите трябва да инвестират, за да покрият тези изисквания, или да затворят.

От другата страна са рязко поскъпналите през тази година въглеродни квоти. Причина за поскъпването е реформата на европейската схема за търговия с емисии, която цели да стимулира индустрията да инвестира за намаляване на тези емисии. Или просто да спре работа - правото да замърсяваш атсферата е вече толкова скъпо, че производството става икономически неизгодно.

Как българската държава се опитва да се измъкне от това менгеме? От една страна очаква ЕК да ѝ разреши отсрочка за пречистване на отровните газове - с аргумента, че "нужните инвестиции ще имат тежка социална цена". От друга страна чрез всевъзможни еквилибристики налива десетки и стотици милиони в и без това затъналата в дългове централа, за да може тя да продължи да работи. С надеждата, че ЕК ще се смили и за квотите и че спрямо страни като България ще приложи някакъв "диференциран подход".

Да имаш свое жилище е българският начин да заявиш, че си отговорен.

Дом за нашите деца


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  oyj52578755 avatar :-P
  Илия Ценев

  Бездомник за финансов министър не става - де да можех и аз да съм такъв бездомник, с такава декларация за имотно състояние !

 • 2
  peni_nikol.53. avatar :-|
  Peni Nikol

  Еееехх защо и ние обикновените не семе такива "бездомници", да им завиди човек.

 • 3
  b.davidkov avatar :-|
  masay

  Хрумването на Седларска е страхотно, но Горанов изобщо не е бездомник. Преди време разследващ журналист показа снимки от строителството на пищна резиденция на Горанов край Ярема, от другата страна на Витоша.. Ставаше въпрос за имот за милиони.
  Що свободните журналисти не наобиколят натам?

 • 4
  t0d0 avatar :-|
  Pandipool

  Преди да се изказва така някой е добре да се запознае с фактите, а именно, че Горанов е декларирал три негови апартамента..

  Иначе да, бих казал, че е много анти по ред причини!

 • 5
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев

  Злокобният проблем е, че сега Министърът на финансите подкрепя прилагането на грешен основен икономически подход за държавно управление. Наличната държавна грешка осигурява нарастване на страданията и провалът на правителството.

 • 6
  wgdsgs avatar :-|
  wgdsgs

  Има 2-3 държави в ЕС с такава голяма зависимост от ТЕЦ-овете. И като ток, и като работни места. България и да иска, не може да замърсява колкото Западна Европа - ако ще и да демонтират всякакви филтри. Необходимо е да се помисли за това, а не да се действа сляпо напред. Този проблем може да разбие ЕС до основи - главно заради Полша.

  Не е редно да абдикираме от такъв ценен ресурс като голямо въглищно находище + голям и незаменим електрически производител.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал