Мнения Daily - Без Фандъкова ще се диша по-леко

Мнения Daily - Без Фандъкова ще се диша по-леко

И още: Държавната енергетика живее с един-два века назад; Държавната енергетика живее с един-два века назад

5037 прочитания

© Велко Ангелов


Сегашните мерки срещу мръсния въздух са миналогодишните доказано неефективни.

Развод ми дай

Без Фандъкова ще се диша по-леко

От коментар на Георги Гочев за "Дневник"

Мисля, че това е единственото средство, за да се диша днес по-лесно в София: незабавна оставка на г-жа Фандъкова. Не шалове, маски и билети, а оставка. Морална глътка въздух, не друга. Мисля, че и мнозина други, които живеят в София, мислят същото. И го мисля не емоционално, макар че този текст е гневен, а съвсем рационално. Поради следните три аргумента.

Първо, за една година – откакто миналата зима проблемът със замърсяването на въздуха в столицата ескалира – не беше направено нищо. Абсолютно нищо. Днешните мерки – откриването на буферни паркинги и въвеждане на "зелен билет" – са всъщност мерките, които общината гласува през януари 2018 г. Това не са нови или превантивни мерки, а вече старите и доказано неефективни опити за ограничаване на нещо, което все повече прилича на екологична катастрофа.

Второ, проблемът не е само екологичен, но и социален. Социален е, защото решаването му изисква промяна в поведението на големи групи хора, които живеят в София. Добре, но понеже хората няма да се превъзпитат сами, за да настъпи тази промяна, трябва да се направят две неща: да се ограничи с наредби и санкции използването на определен вид вредни автомобили и определен вид вредни горива за отопление, както и да се даде реална алтернатива на тези, които биват ограничавани – т.е. друг транспорт и други достъпни горива. Нито едното е направено, нито другото. И няма да бъде направено, защото никой – нито управляващите, нито опозицията – не е толкова безумен, за да стресира преди избори потенциалния си електорат.

Живеенето в град е преди всичко солидарно живеене и според принципа, че полезното за мен не трябва да е вредно за друг. И тук е третият ми аргумент. За да я има тази солидарност, трябва да има силна местна власт, която я олицетворява. Тази местна власт през последната година обаче се делегитимира и загуби авторитета си до такава степен, че дори и да иска, вече не може да поведе никаква социална промяна, камо ли такава, която би засегнала комфорта на нейния електорат.

-------

"Мирният атом" ще ти пържи яйца вкъщи срещу 10 млрд. лв.

Електрификация

Държавната енергетика живее с един-два века назад

От коментар на политолога Евгений Дайнов за "Клуб Z"

Става все по-очевидно, че разнообразните недоразумения, които ни причинява властта, се дължат на една основна причина. Не, не е само до алчност, морална нечистоплътност или природна глупост. Просто не са разбрали, че вече е XXI век. Живеят с по един-два века назад.

В XXI век през последните седмици аз гледам разпродажби на соларни панели. Стигам до извода, че догодина по това време за около 5000 лева (цената на стара кола) ще мога, с наличната ми фотоволтаична система, да кача капацитета от 5 киловата на 10. И завинаги да се откача от ЕРП-то.

Искам ток - правя си го сам. Като онова с кравата: имам си такава - пия мляко. След още пет години цената ще е наполовина и всеки човек на приличен трудов договор ще може да си произвежда семейния ток.

Ако слушате властта обаче, след пет години ще сме не в 2023-та, а в най-добрия случай нейде около 1953 г. Ще строим АЕЦ по технологии, за последен път били "нови", когато съм тръгвал в първи клас. Едни десетина милиарда ще трябва да бъдат гръмнати в това "мирният атом" да ти пържи яйца вкъщи.

Пак според обитателите на ХХ век голям удар ще е да заложим на руския газ. Да инвестираме към два милиарда в нова газопреносна мрежа за газа на "Газпром". Срещу което да получаваме към 1 процент възвръщаемост годишно. И така да изплатим инвестицията през XXII век, когато за фосилните енергии децата ще учат в учебниците по история.

Да направим сметки на око. АЕЦ + нова газопреносна мрежа = 12 милиарда харч за "енергия". Делим на три милиона домакинства = 4000 лева на домакинство. След пет години с толкова пари всяко домакинство ще може да си инсталира система за соларен ток с мощност между 5 и 10 киловата (в зависимост от бързината на развитие на техниката).

Инвестициите в АЕЦ и в нова газопреносна мрежа няма да се изплатят никога. Същите инвестиции в модерна енергия ще се изплатят за 5-6 години. Кое е по-ефективно?

Това моето обаче е мислене, характерно за XXI век. А нашите управници живеят в ХХ, и то в социалистическия му вариант. А някои не са напуснали дори XIX век. От оня ден всички управници - и сегашни, и доскорошни - са се подредили в единен строй и скандират: "Искаме си ТЕЦ-а с лигнитните въглища! Искаме си и лигнитните въглища!" Това не е дори ХХ век. Това е вече 1853 г., макар опакована в термините на XXI век.

Много добре помня как в шести клас учителката по география ни обясняваше, че лигнитните въглища са най-некачествените възможни. "По-скоро кал, отколкото въглища", казваше. И днес, през 2018 г., ние пазим правото си да правим ток от кал?

Ако наклонността на нашите управници да живеят един-два века назад е просто плод на незнание - има начини това да бъде преодоляно с кратки ограмотителни курсове. Ами ако е плод на нещо друго? Природната глупост например е нелечима; ще трябва да ги сменяме с нови модели. А ако нещата опират до тежка зависимост от свои олигарси или от чужди държави - това е вече подсъдно.

-----------

Оценката на Брюксел не трябва да е хапче за сън, което да приспи нашата бдителност.

Темида

Докладът на ЕК за съдебната власт е комплимент без съдържание

От коментар на Петър Чолаков за "Дойче Веле"

Последният мониторингов доклад на ЕК за напредъка на България донесе блага вест на кабинета "Борисов 3". А иначе равносметката от последните месеци изглежда така: четири оставки на ключови политически фигури (на вицепремиера Валери Симеонов и на министрите Ивайло Московски, Николай Нанков и Валентин Радев); задълбочаващи се конфликти в коалиционния партньор "Обединени патриоти"; все по-гръмки скандали в лагера на управляващите; мобилизация на опозицията; протести, които могат да ескалират.

И още: според допитване на "Маркет линкс", 75% от българите са недоволни от състоянието на държавата, а 80% смятат, че протестите имат основание. На този фон заключенията в доклада по Механизма за сътрудничество и проверка, в който се посочва изпълнението на три от шестте поставени цели - независимост на съдебната система, законодателна рамка и борба срещу организираната престъпност, са животворна глътка въздух за кабинета "Борисов 3".

Доколко обаче българското общество може да бъде спокойно, уповавайки се на тези оценки? И дали заключенията за съдебната система не са просто комплимент без съдържание, ласкателство към местните партийни елити в разгара на подготовката за евроизборите през 2019?

Резултатите от Европейското изследване на ценностите разкриват, че доверието към съдебната система остава на критично ниско равнище, а "напредъкът" спрямо 2008 година е нищожен. В 4-степенната скала на изследването, в която 1 означава "никакво доверие", а 4 "много голямо", през 2018 съдебната система получава оценка 1,83 (при 1,78 през 2008 година).

Остават съмненията, че зрелищните акции на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), като например ненужната показност на ареста на кметицата на "Младост" Десислава Иванчева и на нейната заместничка Биляна Петрова, са просто средство за пиар на властта. Инструмент за "респектиране" на опонентите. Недоумение буди реакцията на съдии от Апелативния съд срещу разпоредената от председателя на ВКС проверка на променените мерки за неотклонение на Иванчева и Петрова.

КПКОНПИ е наследник на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси. Нейният председател Филип Златанов беше осъден на 3,5 години затвор, а тефтерчето му беше откраднато. Онова тефтерче, което показваше, че политици са "удряни" или "оправяни" по заръка на лица, чиито инициали съвпадат с имената на висши политици.

Представителите на съдебната система, които осветяват органичната ѝ зависимост от силните на деня, систематично са подлагани на натиск. Емблематични са нападките в определени медии по адрес на председателя на ВКС Лозан Панов, които зачестиха след негова остра реч, оспорваща заключенията в последния мониторингов доклад. Според Панов, "съдебната ни система е затънала в дълбоки зависимости", а страната "уверено върви към автокрация".

Докладът на ЕК може и да вещае "зелена светлина" по пътя на България към еврозоната и Шенгенското пространство. Но българското общество много ще сгреши, ако позволи този документ да бъде превърнат в сладка приказка за лека нощ. Хапче за сън, което да приспи нашата бдителност.

Сегашните мерки срещу мръсния въздух са миналогодишните доказано неефективни.

Развод ми дай


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  oyj52578755 avatar :-|
  Илия Ценев

  Без Фандъкова ще се диша по-леко - ако отново не си я изберем за КМЕТИЦА !!!

 • 2
  tie_interceptor avatar :-|
  tie_interceptor

  До коментар [#1] от "Илия Ценев":

  Е, ако алтернативите са като Цецка Цачева на президентските избори...

  А и кой нормален, корупционно необременен и финансово осигурен човек би решил да става кмет на София?!
  Ако му се размине едногодишен арест за обвинение във взимане на подкуп, го чака поне побеляла и/или окапала коса, реши ли да тръгне срещо статуквото.

 • 3
  antipa avatar :-P
  D-r D

  №1 си, Дайнов! Единственият от десните, когото чета с удоволствие!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал