Как държавата субсидира мръсния въздух

Замърсяването и решението

   ©  Надежда Чипева

Решението на проблема с мръсния въздух в българските градове всъщност е учудващо просто. Замърсяването идва основно от две места - горенето на дърва и въглища (над 90%) и транспорта. Очевидно много по-големият проблем е отоплението и ако той се реши, въздухът само в София ще се лиши от 911 ТОНА (!) прах на година.

Абсурдът в сегашната ситуация е, че държавата стимулира използването на дърва и въглища за отопление, като раздава т.нар. енергийни помощи, с които голяма група хора да се топлят през зимата. Това са около 210 хил. души, за които само през тази година са отделени над 80 млн. лв.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
12 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  На 10000000% съгласен и подкрепят. Да не говорим, че гората пречиства въздуха, което е още един аргумент в подкрепа на гореописаното.

  Нередност?
 • 2
  kotovad avatar :-|
  А.Стоянова
  • - 2
  • + 4

  Статията "Как държавата СУБСИДИРА (с пари от държавния бюджет) мръсния въздух", е навременна, практична и полезна. "Замърсяването идва от две места - горенето на дърва и въглища (над 9О%) и транспорта. По-големият проблем е отоплението и ако той се реши, въздухът само в София ще се лиши от 911 тона прах на година". 1."Ако държавата насърчи използването на други начини за отопление (например ток), ефектът ще е моментален";
  2. "Предвидено е за 2о19 г., субсидията да е с 5О% по-голяма;
  3. "Спестените само от здравеопазване и по-висока продължителност на живота пари, биха оправдали подобна инвестиция;
  4."Следващата крачка е да се ограничи употребата на въглища и извън
  хората, които получават енергийни помощи;
  5."Освен по-чист въздух това ще запази и българските гори, което е ключово предвид променящия се климат.
  Убедена съм, че авторските предложения ще бъдат оценени и ще започне тяхната реализация.

  Нередност?
 • 3
  zo avatar :-|
  zo
  • - 8
  • + 5

  [quote#0:"Капитал"]Замърсяването идва основно от две места - горенето на дърва и въглища (над 90%) [/quote]
  Преди да папагалчите безсрамните лъжи на управленски импотентната кметица се замислете защо оранжево-кафявият купол над София присъства почти постоянно и в месеците, в които не се налага отопление.

  Нали не мислите сериозно, че две махали в София са виновни за 90% за обгазяването на град с такива размери?

  Нередност?
 • 4
  oyj52578755 avatar :-|
  Илия Ценев
  • - 1
  • + 5

  Как държавата субсидира мръсния въздух - процесът ще продължава, докато ДЪРЖАВАТА се намира в управление на АВТОПИЛОТ !!!

  Нередност?
 • 5
  petkata1 avatar :-|
  petkata1
  • - 7
  • + 1

  "Замърсяването идва основно от две места - горенето на дърва и въглища (над 90%) " - това твърдение е целенасочена измама. Причините са минимум две. Едната, че са отпуснати някакви пари за екология и трябва да се намери някаква дейност за да се усвоят тези пари от доверени фирми. Другата е, че трябва да се отнеме независимостта на хората от централизираното отопление.
  Исторически факт е, че населението на земята, през цялото съществуване на планетата се е отплявало, приготвяло храната си и оцеляло до сега заради твърдото гориво.
  Съвсем друг е въпросът със замърсяването, причинено от липсата на контрол върху промишлените съоръжения. А още по интересен е въпросът с безконтролното изсичане на горите, свързано с финансово-икономически облаги за доверени фирми и по никакъв начин не свързан с оцеляване на населението.
  Автомобилите - много интересно. Първият електромобил е бил създаден през 1838 година!!! А близо 200 години само ДВГ. Защо?? А?? Заради пари естествено и без никаква отговорност за екология, чист въздух и здравеопазване на населението. А и да не повдигаме въпроса, че сме се превърнали в депо за автоотпадъци от западна Европа.

  Нередност?
 • 6
  gosho3 avatar :-|
  gosho3
  • - 2
  • + 4

  В България понеже сме много умни постоянно откриваме топлата вода .И сме може би най-големите всезнайковци. Ако има световно по всезнайковщина на населението сигурно ще сме в призовата тройка.
  Та, по чистотата на въздуха:
  1. Открихме топлата вода, че замърсяването трябва да се измерва. Това - добре. Все пак някакъв напредък.
  2. Започваме да търсим начини да ограничим замърсяването. Това - пак добре. Значи в мозъчните ни кутии има движение.
  3. В търсенето на решения обаче има само чудати предложения, повечето от които са за книгата на Гинес по тъпота. Човек се чуди българина има ли горна граница на тъпомера. Засега се очертава това да е наш уред без горна граница в измерването. Просто тъпотата може да отива в безкрая. Ако Айнщайн беше жив, вероятно и той би се затруднил.

  Решения има. Всичко е въпрос на числа , параметри и системни решения.

  Всичко което се обсъжда в публичното пространство досега е голям идиотизъм. Да ръгаме волтови дъги в комините - т.нар. филтри, да плащаме тока на манго и да му купим климатик, който с кеф ще изпие парите, а след това ще тегли една п**ка на Айшето за производство на още едно средство за социални и детски помощи. Да сипваме въглищата в чували с етикет !!!!!!!! (световен рекорд по тъпоумие) за това какво е съдържанието на разни неща в тях. Тъй като въглищата у нас са главно "донбаски" - демек от окупирания от пиячите на антифриз район на Украйна. "Сети се брато кво че стане". За дървата засега няма решение как да станат по-сухи. Не, не - има. Ще внесем космически сушилни от САЩ , ще сушим дървата и след това ще ги носим сушени на баба Пена. И т.н. и т.н. идиотизми.
  В Италия например, където вярно климата е по-друг от нашия хората са го решили така (демек италианците):
  1. Газ. Ама не да се разкопае всичко за да се полагат тръби навсякъде. Къщите имат газови резервоари. Идва цистерната и зарежда. Но газта не решава всичко.
  2. Пелети. Пелетите отделят в пъти по-малко вредни емисии и са удобни за употреба. Който се отоплява на пелети данъка върху имота му е с 50% по нисък. Затова Италия е най-големия консуматор в Европа на това гориво.
  3. Централно парно. Ама не е централно. Където има газопреносна мрежа котела е в мазето и там с газ се подгрява водата за първи или ако е необходимо втори контур. Никой луд не топли земята като разкарва на километри топла вода - нашето "централно парно".

  Т.е. италианците са намерили баланса за себе си. И не оревават орталъка , че дишат мръсен въздух. Всичко е въпрос на числа.

  Т.е. докато не се седне у нас да се говори за истинските числа от експерти всичко ще е едно безумие и простотия.

  Нередност?
 • 7
  jqx40590178 avatar :-P
  Stamenko
  • - 1
  • + 3

  До коментар [#5] от "petkata1":

  В Швеция, съответно в Стокхолм въздухър сигурно е по-чист отколкото в София, но това е не само заради отношението им към горите за разлика от при нас. В нашия парламент имат на въоръжение 116 коли, които се лашкат напред назад и в почивни дни, за разлика от шведския парламент, дори някои коли чакат шефовете си с незагасени двигатели..., но по-важното е че в Швеция парламентът се обслужва само от 4, да само "четири" автомобила!

  Нередност?
 • 8
  gosho3 avatar :-P
  gosho3
  • - 1
  • + 6

  До коментар [#7] от "Stamenko":

  Да, да. В Дания Парламентът им има също общо 4 (словом - четири) служебни автомобила. Когато имат международни прояви наемат лицензирани за специални цели фирми. Лицензирали са три. Това е . Точка. И затова датчаните живеят в пъти по-добре от нас. Защото са пестеливи и некрадливи. Климатът им е в пъти по-скапан от нашия - дъжд, мрачно небе - да ти изгният костите. И студ естествено. Природа нямат никаква - едно плоско поле. Досада.
  Ние живеем в най-райското кътче на Европа , но не можем да го осъзнаем. Но сме мързеливи, крадливи и завистливи. За последното - завистта Иречек го е казал през 1902 г. - "завистта ще затрие този народ".

  Нередност?
 • 9
  sutura avatar :-|
  Sutura
  • - 2
  • + 1

  Много повърхностен коментар по темата. Само един глупав въпрос: Лятото когато не се отопляват хората на дърва и въглища и запрашаването е в пъти над нормата, пак ли твърдото гориво е виновно? Не защитавам никой, но подобни коментари просто насъскват общественото мнение срещу определни групи хора, за да се отклони вниманието от много по-тежките за решаване проблеми: старите коли, лошото градоустройство, липсата на алтернатива за придвижване: свестен градски транспорт, ПОЧИСТЕНИ велоалеи - защото зимата в БГ колело не се кара, но в Дания се кара без проблем, липсата на алтернативно добиване на ток: ветргенератори и т.н. Но, това са много изискани въпроси за нашия вкус, по диагонал е най-лесно: циганите/бедните горят дрехи и гуми-> те са виновни за въздуха на 2 млн. град и това удавя всякаква по-нататъшна дискусия.

  Нередност?
 • 10
  gargamel avatar :-P
  gargamel

  [quote#9:"Константин"]ПОЧИСТЕНИ велоалеи - защото зимата в БГ колело не се кара, но в Дания се кара без проблем, [/quote]

  Интересно , бихте ли споделил вашият опит в зимното колоездене с български климатични условия. Защото подозирам ,че такъв липсва. Аз лично съм карал при -6(минус шест) градуса и ЗНАМ защо не се кара колело зимата. Другите мантри изобщо не са и за коментар. Пробвайте с "Ом мани падме хум".

  Нередност?
Нов коментар