5G войни

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock

Дори и някой да е имал съмнение кое противопоставяне ще очертае пътя на света през следващите години, арестът в Канада на Сабрина Мън Уанджоу, главен финансов директор на Huawei, трябва да го е убедил. Задържането стана по искане на САЩ, като обвинението е, че китайската телекомуникационна компания, основана от бащата на Уанджоу е нарушила санкциите срещу Иран.

Това, разбира се, е само повод, зад който стои сериозното напрежение между САЩ и Китай през последните месеци. Противопоставяне, което, по всичко личи, само ще става по-сериозно. "Търговският конфликт между САЩ и Китай съвсем скоро може да прерасне в пълномащабна студена война", предупреди само преди седмица френският финансов министър Брюно льо Мер.

Да се описва това напрежение с термини от миналото обаче е малко подвеждащо - войната, която започва да се води в момента, всъщност е за бъдещето. Покрай ареста на Уанджоу стана ясно, че няколко западни страни (включително близките до Китай Австралия и Нова Зеландия) са забранили на телекомуникационните компании в своите държави да използват техника от Huawei при изграждането на 5G мрежите си. Причините за това са прости за обяснение, но с огромни последствия. Правителствата на САЩ, Австралия и Нова Зеландия имат сериозни подозрения, че Huawei всъщност се контролира от китайското правителство и техниката на компанията може да се използва от неговите служби за подслушване или контрол над тази инфраструктура.

5G мрежите от своя страна ще бъдат ключови през следващото десетилетие за такива проекти като автономните автомобили, Internet of Things, умните домове и пр. Това означава, че ако друго правителство контролира телеком инфраструктурата, то ще има огромна власт върху ключови за функционирането на държавата системи (вижте повече тук).

Huawei, разбира се, отричат да има както връзка с китайските служби, така и технологична възможност да направят нещо подобно. Този случай обаче, съчетан с търговската война, която Тръмп започна, показва, че следващите години ще минат под знака на все по-силното напрежение между САЩ и Китай. Това едва ли ще бъде гореща война, няма да бъде и "студена", но ще промени света.

Добър пример за един от ефектите е промененото отношение на САЩ към Русия. Фокусът на Вашингтон все повече се пренасочва към Китай и ако преди няколко години инцидент подобен на сегашния в Керченския пролив щеше да предизвика яростна дипломатическа офанзива, сега Западът предпочита да деескалира ситуацията.

Между другото арестуваната в Канада Сабрина Мън Уанджоу беше пусната под домашен арест. Това, вероятно е предизвикало бурен смях в българската прокуратура. Ако финансовата директорка на Huawei беше арестувана в България, вероятно вече щеше да е в една килия с бившата кметица на "Младост" и да я влачат до Специализирания съд с окови на краката. Тази история, разбира се, не е никак смешна. През последните години ГЕРБ създаде система за атакуване на неудобни за властта хора, която позволява безконтролни репресии (вижте повече в темата на броя тук, тук и тук).

В Европа напрежението между САЩ и Китай не прави още много голямо впечатление. Тук вниманието е насочено изцяло навътре. Великобритания тази седмица събра погледите на целия континент с поредните пируети около все по-странните си опити да излезе от Европейския съюз. Войната на "жълтите жилетки" срещу Макрон го накара да направи сериозни отстъпки, които увеличават френския бюджетен дефицит. Неговата слабост от своя страна отслабва натиска върху италианските популисти, които се опитват да приемат много щедър бюджет.

Всичко това не очертава много светло бъдеще пред цялата европейска икономика. На този фон е разбираемо защо конфликтът между САЩ и Китай изглежда много далечен проблем. Това усещане обаче е измамно. Напрежението между двете най-големи икономики в света вероятно скоро ще се засили толкова, че на Европа ще ѝ се наложи да вземе страна. Нещо, което в Брюксел, Берлин и Париж много ще се опитват да отлагат колко се може по-дълго време.

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО