Мнения Daily - ГЕРБ води България към фашизъм

И още: Репресивни държавни структури заменят силовите групировки; В битката за "умните глави" Изтокът държи слабите карти

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова
Всичко започва с отмяна на върховенството на закона и разправа с политическите опоненти.

Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


14 коментара
 • 1
  dage avatar :-|
  dage

  Няма нужда да се цитира и да се посочват исторически факти за сравнение, материали има доста в интернет. В момента наистина са налице всички белези на наш си, български фашизъм. Лека-полека към всеобщата властова клика и принцип на управление на публичните процеси, ще бъде привлечена и съдебната система, защото тя показва своята импотентност по брилянтен начин. Това е така, защото съдиите, колкото и от тях да се показват като морални и принципни юристи, са в дълбоки зависимости от издатели, банки, досиета, роднински връзки, ченгесарско минало, компрометиращи материали, грешки в миналото и т.н. Днес съдът и интелектуалците (доста спорна и трудно определима категория) повече от всякога е необходимо да се опълчат на безумията на изпълнителната власт, която има конкретни имена и поддръжници, ратаи, лакеи и какви ли не мушички, накацали миризливата консистенция на управлението на централно и местно ниво. Винаги съм се питал, защо съдиите и въобще магистратите, които не са съгласни, просто не си хвърлят тогите и не излязат като борци на свободния пазар през адвокатурата, НПО, политически партии и пр., след като сами виждат, че отвътре нищо не могат да направят? Не е лошо да питате някой от т.нар. "борци", които с присъствието си крепят и поддържат това безобразие (под "това" да се разбира цялата система на властите в България, вкл. и съдебната). Пълен бойкот на изборите и въобще на всичко, което очаква властта от овцете си, съпроводено със съпротива на всички фронтове, от данъчните задължения до блокиране работата на институциите (те и без друго повече вредят, ако не работят ще бъде по-добре). При гънгрена се реже, реже се и това е.

 • 2
  zun59432773 avatar :-|
  zun59432773

  Зов в пустиня. И кой ще поведе недоволните? Вижте какво става във Франция, в Унгария и в Сърбия. Стадо с овце сме. Достатъчен ни е прост овчар, важното е той да може да блее в тон със стадото.

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  ГЕРБ води България към фашизъм? Абсолютно верно, ама това не е от вчера, а бавно и упорито от 11 години!

  През първите две от които Борисов управляваше с министри на правосъдието (Хр.Иванов), на икономиката (Тр.Трайков) и на финансите (С.Дянков) от кръга Капитал, през следващите му две бе официализиран от десния сбирток, през пет от 11-те му години във властта президент беше друг храненик на кръга Капитал, който му при подари още половин година рахат с два удобни служебни кабинета.

  През всичките тези години изданията на Икономедиа охотно клакьорстваха на Борисов при всеки шумен скандал:
  1. При провала на българската кандидатура за ООН;
  2. При предаването на Полша на мандата на участието на България в Съвета за сигурност на ООН;
  3. При подписване на нищонезначещия договор с БЮРМ;
  4. При натиска над Св.Синод на БПЦ да влезе в общуване с неканоничната македонска Охридска архиепископия;
  5. При онзиденшната украинска провокация пред Кримския канал;
  6. При очакваното акламиране на появата на четвъртата украинска църква...

  Всяка подкрепа за Борисов и Со раждаше стъпка по стъпка това, което виждаме сега.

  Така и Западът през 1938 г. в Мюнхен подкрепи Хитлер и го пусна да се разправи с врага им - комунистическа Русия, но именно Западът падна първа жертва на хитлеровите пълчища.

  Икономедия - по историческа традиция - ще е и следващата жертва. След Миньо, Ветко и Кольо Банев ще потърсят Иво...И неговите златни цукала ще гледаме по телевизора, заснети от МВР Прадакшънс...

  Защо родителите на поредния Франкеншайн разбират какво са измайсторили, чак когато чудовището им поиска главата?


 • 4
  simin avatar :-|
  simin

  Някой изобщо не е наясно що е фашизъм. Колко е лесно за хората, далеч от научното разбиране на "фашизъм", да обявят някои типове авторитарни тенденции за фашизъм! Типично по комунистически. След като години наред комунистическата пропаганда обявяваше всеки тип антикомунизъм, различен от буржоазната демокрация, за фашизъм (дори и земеделците бяха определяни като "аграрфашисти"), не е чудно наличието на каша в главите на хора като автора на горното мнение.

 • 5
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  До коментар [#3] от "D-r D":

  Да, разбирам "интелектуалните" Ви бръщолевения. Значи Хр. Иванов за 41 дена мандат, при 4015 (11 години) дена управление на тиквата Ви е един от най-виновните за всичко, което са направили сините фашисти от ГЕРБ?
  Правилно ли съм разбрал? А ако съм разбрал правилно, значи човека е факир, дет севика. Производителността му е 1 към 100 в сравнение с тиквата.
  С тази проста сметка Ви приканвам да гласувате за Хр. Иванов на следващите избори, КПД-то му е уникално.

 • 6
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#5] от "ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов";:

  Услужливо ли пропускате, че г-н Иванов беше вице на Близнашки при първия служебен на Плевнелиев и министър на правосъдието? Демек е торил Борисовото израстване като авторитарен вожд.
  Което в един период вършеше в унес и целокупното дясно... Апропо, д.р Москов щял да се "събира" с Валката Симеонов! За тия хора кръвосмешението явно не е пречка в пътя към властта.

  Моите наивни надежди в дясното се изпариха около 1991 г, Групировката Костов-Божков-Бисеров-Бакърджиев по-късно направиха думата "дясно" ужасно мръсна, така че няма никакъв разумен довод, който да ме накара да посегна към тяхна бюлетина.

 • 7
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  До коментар [#6] от "D-r D":

  Добре поправям се. 124 дена. Само за сравнение Цецка Цачева има двойно повече дни като правосъден министър.
  Това Вие удобно ли го пропуснахте и не ѝ написахте името?

 • 8
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#7] от "ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов";:

  Забелязъл съм, че не четете с разбиране.

  Кой се интересува от Цецка? От Цецо? От Катето Захариева? Те са органели на властовия организъм на Борисов.

  Ще ви обясня какво съм написал, макар да е много ясно: не коментирам правния капацитет на г-н Хр. Иванов, а у-ч-а-с-т-и-е-т-о му в овластяването на Борисов.

  Тезата ми е, че целокупното дясно в разни конфигурации, самосиндикални участия и чрез интелектуални центрове, като кръгът Капитал, бабуваха при политинженерстването и укрепването на този Франкенщайн през всичките години на налагането на този модел.
  Да, всички те - Костов, Иванов, Радан, Куневица, Москов, о.з. генерала, онзи с брилянтина, земеделеца-старшина и пр. сган - бяха изсмукани и изхвърлени чрез дефекация от все по-укрепващия тогава организъм ГЕРБ. Но те го създадохаЧ!

  И когато чудовището взе да яде своите родители, Капитал започна да пищи на умрело, защото Борисов поиска и главата на г-н Иво Прокопиев. Всъщност при така стеклите се обстоятелства няма кой да спре този процес, освен левите.
  А те защо да го правят? Едните им противници изяждат другите...

  Е, сега по-ясно ли ви е?

 • 9
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  И първият път Ви разбрах. Само че тинейджърско хейтване по всичко, което се мърда не решава нито един проблем. Баба ми на 92 години е също много добра в тази игра. Винаги намира кусури на абсолютно всичко.
  Не съм забелязал да давате решения или дори предложения за да се върви напред в правилната посока. Само оплювате. Това го може и баба ми.

 • 10
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  До коментар [#8] от "D-r D":

  горния коментар е към Вас


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал