Мнения Daily - ГЕРБ води България към фашизъм
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Мнения Daily - ГЕРБ води България към фашизъм

Мнения Daily - ГЕРБ води България към фашизъм

И още: Репресивни държавни структури заменят силовите групировки; В битката за "умните глави" Изтокът държи слабите карти

9621 прочитания

© Цветелина Белутова


Всичко започва с отмяна на върховенството на закона и разправа с политическите опоненти.

Презумпция за виновност

ГЕРБ води България към фашизъм

От коментар на Любен Обретенов за "Клуб Z"

Когато се каже "фашисти" в България, обикновено се сещаме за "Обединени патриоти". Техни представители твърде често си позволяват непремерени изказвания, насочени към едно или друго малцинство, най-често етническо.

Фактите обаче се оказаха по-различни. "Обединени патриоти" са жалки палячовци в сравнение с това, което имаме като управляващи и опозиция. Не че и досега не е имало поводи да се съмняваме в демократичната същност на ГЕРБ, ДПС и БСП. Но с приемането на последните промени в антикорупционния закон маските окончателно паднаха. Текстът, според който могат да ти отнемат имущество дори ако се окаже, че си невинен, бе приет с ужасяваща тишина в пленарната зала. И ако има нещо фашизоидно в парламента, това са ГЕРБ и ДПС. А БСП са техни ятаци, защото си мълчаха като комунист на разпит.

Изказването по темата беше едно-единствено. И в него можеше да се чуе следното:

"Някой да излиза срещу народа си, срещу правителството си, срещу парламента си...Няма как да го допуснем това."

Кратко изявление, но колко много проблеми създава. Първо - това изказване звучи като на депутат от управлението. Но всъщност е на Хамид Хамид от ДПС, партия, която твърди че има "ценностни различия" с настоящата управленска коалиция. Второ - когато някой започне да говори от името на "народа си" и да го отъждествява с "правителството си" и "парламента си", това е чиста проба авторитаризъм. В демократична държава всеки може да излиза и срещу правителството "си", и срещу парламента "си" и дори срещу народа "си", ако не е съгласен с мнението на мнозинството. Трето - когато един политик започне да казва какво е допустимо и какво не... трудно се намират точни думи, с които може да се характеризира подобно поведение.

А защо фашизъм? Много се знае за крайните резултати от фашизма, но твърде малко хора са наясно как той е започнал. Милионите жертви са на финала. На старта е било точно замитането на върховенството на закона под черджето, чрез създаване на възможности за саморазправа с политически неудобните. Докато накрая не е имало кой да протестира, когато властта е дошла и за онези, които в началото не са се противопоставяли и дори са одобрявали действията на същата тази власт.

--------

Подчинени институции затвърждават угодно управленческия произвол.

Какво е КОНПИ

Репресивни държавни структури заменят силовите групировки

От коментар на Иван Брегов за седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика

От първите дни на своето съществуване Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) е обект на голямо обществено очакване. Като един величествен Дядо Коледа или всевластно божество, по закон тя е призвана да възстановява чувството за справедливост в обществото.

Но още от създаването си до ден днешен, въпреки разширяването на правомощията ѝ, Комисията има фундаментален проблем – има множество правомощия, но няма ясна идейна концепция за съществуването си и принципни основания за работата си. Причините за това са, че корупцията и престъпността се борят по обвинение на прокуратурата пред съда, който монополно осъжда доказано виновните. После осъдените изтърпяват наказание, третират се негативно от държавата и обществото като осъждани, получават (евентуално) възможност за поправяне, а пред обществото се въздава справедливост и възмездие.

КОНПИ обаче не постига нито едно от тези неща поради следните причини:

- не е специализирана прокуратура, нито по наш, нито, например, по румънския модел, от който много наблюдатели у нас се възхищават (но не и авторът на този материал),

- не е съд (макар на управляващите да им се иска да е или поне да не бъде контролирана от съда),

- не реализира наказателна отговорност и последиците ѝ.

КОНПИ е административен апарат с три други функции:

- събира и проверява имуществените декларации на редица високопоставени лица от властта,

- при установено разминаване в имуществото или при повдигане на обвинение за редица престъпления прави проверка на имуществото на лицата и пристъпва към гражданска конфискация, ако има данни за такава,

- произнася се за наличието или липсата на конфликт на интереси.

Тоест КОНПИ е една обикновена администрация, а относно конфискацията на имущество без наказателна санкция остава неотговорен въпросът доколко това е допустимо според българското законодателство и според правото на ЕС (очаква се произнасяне на Съда на ЕС). Липсва гаранция и че конфискацията не се прави по политически подбуди след като ръководството на КОНПИ се определя само от политически силната партия.

Корупция се бори с ефективна прокуратура и независим съд, но това крие риск и за самите управляващи, и за близките до тях партии и бизнеси. Вместо това гласуваните законови промени навеждат на мисълта, че на управляващите по-скоро им трябва не орган за борба с корупцията, а силна бухалка за саморазправа. Публична тайна е, че от употреба на силови групировки през 90-те се премина на употреба на репресивни държавни структури – изглежда хем легитимно, хем е с пари на данъкоплатеца. А най-важното е, че по този начин съдът, който все още не е напълно политически подчинен, е заобиколен. А само подчинените институции затвърждават угодно управленческия произвол.

---------

В родината остават по-мудните, по-нерешителните и тесногръдите.

Изтичане на мозъци

В битката за "умните глави" Изтокът държи слабите карти

От коментар на Норберт Мапес-Нидек за "Дойче Веле"

"Квалифицирана миграция" е новата вълшебна думичка. Германия демонстрира, че е отворена към света и напълно готова да се включи в световната битка за най-умните глави. Защо тогава да е лоша идеята на германското правителство със закон да се облекчи достъпът до трудовия пазар за желаещи да работят на него млади хора от Балканите? Например за медицински сестри от Косово?

За Източна Европа нещата обаче не изглеждат така. Действително при нас на Изток има много безработни медицински сестри, както вече посочихме в Косово. Но не защото нямаме нужда от тях, а просто защото нямаме пари да ги назначим. Нито една друга държава в Европа не харчи по-малко пари за здравеопазване от Косово. Там болните нямат друг избор, освен да се грижат сами за себе си.

Но не са само балканските страни - също и младите хора от много от новите страни-членки на ЕС масово бягат на Запад. След промените, поради тази причина Латвия загуби над една четвърт от населението си, а Румъния и Литва - една шеста. Даже в една Унгария шест процента от младите хора са заминали на Запад. Какво да кажем за България, където населението е намаляло с 22 процента в сравнение с 1990 година, и където според прогнозите до 2050 година ще спадне с още една четвърт. Основната причина за това е миграцията (до 2/3), а остатъкът се дължи на ниската раждаемост.

Румъния днес може да се "похвали" с най-малко лекари на глава от населението в целия ЕС, а Косово - в цяла Европа. Проблемът обаче не е само в здравеопазването. И други браншове се оплакват от недостига на работна ръка. Така например броят на строителните работници е намалял драстично в големите градове. В Източна Европа проектите в строителството се влачат с години, защото няма достатъчно работници. Получава се дяволски кръг.

Не само голата мизерия тласка хората да обръщат гръб на родината си - те бягат на запад и защото могат. На Запад обикновено заминават отворените към света и жадни за приключения млади хора. В родината остават по-мудните, по-нерешителните и тесногръдите. В битката за най-умните глави Изтокът винаги е държал по-лошите карти.

Тази Европа, която сега се радва на работната ръка от Изтока, рано или късно ще трябва да се погрижи и за оставащите в тези страни. Увеличаването на кохезионните фондове за следващия финансов период, а не обратното - тяхното намаляване, би било едно добро начало в този смисъл. Както и това, средствата от тях бъдат отпускани вече не на брой жители, а за точно определени райони.

Всичко започва с отмяна на върховенството на закона и разправа с политическите опоненти.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

14 коментара
 • 1
  dage avatar :-|
  dage

  Няма нужда да се цитира и да се посочват исторически факти за сравнение, материали има доста в интернет. В момента наистина са налице всички белези на наш си, български фашизъм. Лека-полека към всеобщата властова клика и принцип на управление на публичните процеси, ще бъде привлечена и съдебната система, защото тя показва своята импотентност по брилянтен начин. Това е така, защото съдиите, колкото и от тях да се показват като морални и принципни юристи, са в дълбоки зависимости от издатели, банки, досиета, роднински връзки, ченгесарско минало, компрометиращи материали, грешки в миналото и т.н. Днес съдът и интелектуалците (доста спорна и трудно определима категория) повече от всякога е необходимо да се опълчат на безумията на изпълнителната власт, която има конкретни имена и поддръжници, ратаи, лакеи и какви ли не мушички, накацали миризливата консистенция на управлението на централно и местно ниво. Винаги съм се питал, защо съдиите и въобще магистратите, които не са съгласни, просто не си хвърлят тогите и не излязат като борци на свободния пазар през адвокатурата, НПО, политически партии и пр., след като сами виждат, че отвътре нищо не могат да направят? Не е лошо да питате някой от т.нар. "борци", които с присъствието си крепят и поддържат това безобразие (под "това" да се разбира цялата система на властите в България, вкл. и съдебната). Пълен бойкот на изборите и въобще на всичко, което очаква властта от овцете си, съпроводено със съпротива на всички фронтове, от данъчните задължения до блокиране работата на институциите (те и без друго повече вредят, ако не работят ще бъде по-добре). При гънгрена се реже, реже се и това е.

 • 2
  zun59432773 avatar :-|
  zun59432773

  Зов в пустиня. И кой ще поведе недоволните? Вижте какво става във Франция, в Унгария и в Сърбия. Стадо с овце сме. Достатъчен ни е прост овчар, важното е той да може да блее в тон със стадото.

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  ГЕРБ води България към фашизъм? Абсолютно верно, ама това не е от вчера, а бавно и упорито от 11 години!

  През първите две от които Борисов управляваше с министри на правосъдието (Хр.Иванов), на икономиката (Тр.Трайков) и на финансите (С.Дянков) от кръга Капитал, през следващите му две бе официализиран от десния сбирток, през пет от 11-те му години във властта президент беше друг храненик на кръга Капитал, който му при подари още половин година рахат с два удобни служебни кабинета.

  През всичките тези години изданията на Икономедиа охотно клакьорстваха на Борисов при всеки шумен скандал:
  1. При провала на българската кандидатура за ООН;
  2. При предаването на Полша на мандата на участието на България в Съвета за сигурност на ООН;
  3. При подписване на нищонезначещия договор с БЮРМ;
  4. При натиска над Св.Синод на БПЦ да влезе в общуване с неканоничната македонска Охридска архиепископия;
  5. При онзиденшната украинска провокация пред Кримския канал;
  6. При очакваното акламиране на появата на четвъртата украинска църква...

  Всяка подкрепа за Борисов и Со раждаше стъпка по стъпка това, което виждаме сега.

  Така и Западът през 1938 г. в Мюнхен подкрепи Хитлер и го пусна да се разправи с врага им - комунистическа Русия, но именно Западът падна първа жертва на хитлеровите пълчища.

  Икономедия - по историческа традиция - ще е и следващата жертва. След Миньо, Ветко и Кольо Банев ще потърсят Иво...И неговите златни цукала ще гледаме по телевизора, заснети от МВР Прадакшънс...

  Защо родителите на поредния Франкеншайн разбират какво са измайсторили, чак когато чудовището им поиска главата?


 • 4
  simin avatar :-|
  simin

  Някой изобщо не е наясно що е фашизъм. Колко е лесно за хората, далеч от научното разбиране на "фашизъм", да обявят някои типове авторитарни тенденции за фашизъм! Типично по комунистически. След като години наред комунистическата пропаганда обявяваше всеки тип антикомунизъм, различен от буржоазната демокрация, за фашизъм (дори и земеделците бяха определяни като "аграрфашисти"), не е чудно наличието на каша в главите на хора като автора на горното мнение.

 • 5
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  До коментар [#3] от "D-r D":

  Да, разбирам "интелектуалните" Ви бръщолевения. Значи Хр. Иванов за 41 дена мандат, при 4015 (11 години) дена управление на тиквата Ви е един от най-виновните за всичко, което са направили сините фашисти от ГЕРБ?
  Правилно ли съм разбрал? А ако съм разбрал правилно, значи човека е факир, дет севика. Производителността му е 1 към 100 в сравнение с тиквата.
  С тази проста сметка Ви приканвам да гласувате за Хр. Иванов на следващите избори, КПД-то му е уникално.

 • 6
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#5] от "ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов";:

  Услужливо ли пропускате, че г-н Иванов беше вице на Близнашки при първия служебен на Плевнелиев и министър на правосъдието? Демек е торил Борисовото израстване като авторитарен вожд.
  Което в един период вършеше в унес и целокупното дясно... Апропо, д.р Москов щял да се "събира" с Валката Симеонов! За тия хора кръвосмешението явно не е пречка в пътя към властта.

  Моите наивни надежди в дясното се изпариха около 1991 г, Групировката Костов-Божков-Бисеров-Бакърджиев по-късно направиха думата "дясно" ужасно мръсна, така че няма никакъв разумен довод, който да ме накара да посегна към тяхна бюлетина.

 • 7
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  До коментар [#6] от "D-r D":

  Добре поправям се. 124 дена. Само за сравнение Цецка Цачева има двойно повече дни като правосъден министър.
  Това Вие удобно ли го пропуснахте и не ѝ написахте името?

 • 8
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#7] от "ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов";:

  Забелязъл съм, че не четете с разбиране.

  Кой се интересува от Цецка? От Цецо? От Катето Захариева? Те са органели на властовия организъм на Борисов.

  Ще ви обясня какво съм написал, макар да е много ясно: не коментирам правния капацитет на г-н Хр. Иванов, а у-ч-а-с-т-и-е-т-о му в овластяването на Борисов.

  Тезата ми е, че целокупното дясно в разни конфигурации, самосиндикални участия и чрез интелектуални центрове, като кръгът Капитал, бабуваха при политинженерстването и укрепването на този Франкенщайн през всичките години на налагането на този модел.
  Да, всички те - Костов, Иванов, Радан, Куневица, Москов, о.з. генерала, онзи с брилянтина, земеделеца-старшина и пр. сган - бяха изсмукани и изхвърлени чрез дефекация от все по-укрепващия тогава организъм ГЕРБ. Но те го създадохаЧ!

  И когато чудовището взе да яде своите родители, Капитал започна да пищи на умрело, защото Борисов поиска и главата на г-н Иво Прокопиев. Всъщност при така стеклите се обстоятелства няма кой да спре този процес, освен левите.
  А те защо да го правят? Едните им противници изяждат другите...

  Е, сега по-ясно ли ви е?

 • 9
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  И първият път Ви разбрах. Само че тинейджърско хейтване по всичко, което се мърда не решава нито един проблем. Баба ми на 92 години е също много добра в тази игра. Винаги намира кусури на абсолютно всичко.
  Не съм забелязал да давате решения или дори предложения за да се върви напред в правилната посока. Само оплювате. Това го може и баба ми.

 • 10
  fyb1439887506471923 avatar :-|

  До коментар [#8] от "D-r D":

  горния коментар е към Вас


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.