Мнения Daily - Да живеят непослушните и недоволни деца

И още: Създават се условия за прокурорски и полицейски произвол; Подставените лица са симптом за пленена държава

   ©  Георги Кожухаров
   ©  Георги Кожухаров
Изглежда, ноу-хауто по темата идва пряко от Кремъл.

Детска педагогическа стая

Да живеят непослушните и недоволни деца

От коментар на бившия посланик в Русия Илиян Василев в неговия фейсбук профил

Това правителството е като Джурасик парк за абсурдни личности и което е по-важно - за некомпетентност.

Този "юнак" Стоянов (зам.-министърът на правосъдието Евгений Стоянов – бел. ред.) удари "бингото" и заслужено може да спечели приз за идиотско изказване.

Дете, което протестира, и поради това е задържано от "органите", е в голямата част от случаите актив на гражданското общество, а в перспектива и самостоятелен, предприемчив и иновативен гражданин - т.е., който не се примирява със статукво, формира и изразява мнение и се бори за интересите.

Изглежда, ноу-хауто по темата идва пряко от Кремъл, защото само там приеха специално законодателство, след като властите се уплашиха, че протестите срещу Путин основно са от непълнолетни.

И започнаха да ги задържат, да предявяват обвинения.

Да живеят непослушните и недоволни деца, младежи и по-възрастни.

Те правят така, че светът да се развива и върти.

И тези деца сега ще ги задържат за 24 часа, без да уведомят родителите, защото "органите" , които защитават властта, преценили, че били лоши и непослушни.

Всичко е ясно, само защо този човек е някакъв "началник" и му дават трибуна?

-------

По-тревожното е, че възприемаме поведението на българските "надзиратели" като игра.

Тотална държава

Създават се условия за прокурорски и полицейски произвол

От коментар на Илия Вълков за "Клуб Z"

Преди близо пет десетилетия няколко американски студенти решават през ваканцията да си докарат малко пари. Наети са като участници в проект на Станфордския университет. Нито експериментаторите, нито участниците обаче подозират, че това ще се превърне в един от най-ужасяващите психологически експерименти в историята. Защото само за две седмици няколко от тях получават нервен срив.

Първоначалната идея била в подземията на университета да се пресъздадат условията на затвор. Участниците били разделени на две групи – надзиратели и арестанти. На първите били раздадени униформи, тъмни очила, за да се скрива погледът им. Затворниците нямали имена, а само номера.

Още на втория ден започнало истинското влизане в роля. Тъмничарите станали по-строги, а затворниците се вдигнали на бунт и се барикадирали в килиите. Изведнъж надзирателите решават, че това подрива авторитета им, повярвали, че охраняват опасни престъпници, и започнали да използват брутална сила – бой, унижения, измъчване чрез лишаване от сън. Малка стая, ползвана като килер, била обособена като отделна килия. Там бил вкаран един от участниците. Той обявил гладна стачка.

"Непрекъснато се опитвах да разбера къде е границата, кога ще се стигне до момента, когато те ще ме оставят на мира и ще кажат: "Край, аз съм дотук, това е просто експеримент", споделя Клей Ремси, който отказвал да се храни. Но насилието не намалявало, а напротив, тъмничарите ставали още по-жестоки.

Ръководителят на експеримента - американският психолог Филип Зимбардо, също загубил своите човешки ориентири, дотолкова бил въвлечен, че не осъзнавал кога да спре. Добре че била приятелката му, която, ужасена от проявите на жестокост в мазето на университета, успяла да го спре навреме.

Станфордският експеримент е показателен докъде може да стигне проявата на човешка жестокост, без да бъде напълно осъзната. Иносказателен е и за това докъде може да стигне злоупотребата с власт и самозабравянето на тези, които са влезли в ролята на "надзиратели".

Днешните "надзиратели" са в непрекъснат процес на извънредно законодателство или всякакви форми на словесни експерименти. Иван Тотев ще "разфасова прасета", Валери Симеонов си поиска за 24 часа МВР, за да видим "дали ще има протест", Красимир Каракачанов мечтае за "деца гвардейци" да пазят България от "джендър" идеологията, депутати уж "на шега" предлагат държавата да дава пари само за филми и сериали, които я представят в добър образ.

А сътрудничеството между ГЕРБ и ДПС е все по-видимо. Правото на собственост става все по-малко защитено, правят се упорити опити "вечните проверки" да се превърнат в норма (макар и временно да бяха оттеглени от вносителя Данаил Кирилов (ГЕРБ). Арестанти са подложени на публичен тормоз. Прокарват се поправки за 48-часов арест, без да се уведомяват близки, създават се условия за прокурорски и полицейски произвол.

Разделението на властите изтънява под бруталния натиск на единодействието между скритата прегръдка на ГЕРБ - ДПС. Дуетът Хамид - Кирилов пише законопроекти "на ишлеме". Прокуратура преследва само политическите им опоненти. Изпълнителна власт и медии са в прекрасен синхрон. Вежди Рашидов (ГЕРБ) обикаля телевизионните студиа, заплашва журналисти да ги "свали от ефир", с дела и уволнения.

Още по-тревожното е, че възприемаме поведението на "надзирателите" като игра.

----------

Аферата КТБ ни позволява да надникнем зад институционалната завеса.

Невидима власт

Подставените лица са симптом за пленена държава

От коментар на Даниел Смилов за "Дойче веле"

Марк Жирардели се оказа собственик на фирмата - концесионер на ски зоната в Банско. Най-изненадан сигурно е останал премиерът Бойко Борисов, който преди време убедено беше заявил, че реалният собственик е г-н Цеко Минев, който не е нито грък, нито бивш шампион в ските.

Тази история, освен че сама по себе си е много интересна, дава повод да се замислим за ролята на подставените лица в българската икономика и политика. Навсякъде офшорни фирми се ползват за намаляване на данъчното бреме и за "по-дискретни" или рискови инвестиции. Но не навсякъде политици на власт прикриват собственото си богатство чрез подставени лица.

Скандалът с документите от Панама разкри грозна картина в това отношение, а политици от демократични държави като Исландия бяха принудени да подадат оставка. В не толкова демократични държави пък разкритията убедиха автократите да затегнат още повече режима. Личен приятел на президента Путин например лъсна с милиардно офшорно богатство, а официалната преса в Русия интерпретира това като патриотичен акт - хитра схема за избягване на наложените от Запада санкции.

А как стоят нещата в България? По-близо до Исландия ли сме - или по-скоро до Русия?

Аферата КТБ ни дава възможност да надникнем зад институционалната завеса. Началото можем да открием в една изтървана реплика на Ахмед Доган за "раздаването на порциите". На пръв поглед един политически лидер просто надъхва избирателите си, като се хвали с влияние, което според него не е по-малко от това на една банка. По-късно стана ясно коя е банката. А Ахмед Доган, съзнателно или не, всъщност е повдигал булото над трансформацията на политическо влияние в икономическа мощ. След фалита на КТБ можем да възстановим и другите стъпки в тази трансформация:

1) Банка се набелязва от една или от няколко политически сили като обект на особено политическо благоволение. В резултат от това благоволение в нея се "абонират" държавни предприятия, а тя започва да обслужва и фирми, които зависят от политически решения: разрешения, държавна помощ, законодателство и т.н.;

2) В замяна на своето благоволение политическият лидер получава право да се намесва при решения, свързани с кредитния портфейл на банката (раздаване на порции). По този начин близки до него хора стават за един ден собственици на медийна група например. Банката отпуска кредит (без да е ясно как и доколко той е бил обезпечен), с който се купува медийната група. След това тя се ипотекира в друга банка, а първоначалният кредит се връща;

3) Този модел се разпростира не само в медиите. Чрез него се купуват и предприятия. Ключовото за модела е, че обезпеченията срещу кредитите са съмнителни. След фалита на КТБ се оказа, че кредитният ѝ портфейл е силно компрометиран. Тоест пари са се раздавали на базата на лично доверие;

4) В последния акт почти целият ресурс на банката е изнесен в т.нар. SPV - инвестиционни фирми, притежавани от подставени лица. Банката няма формален контрол върху тези лица - всичко се крепи на доверие. Част от политическата мрежа зад банката започва да се страхува, че целият контрол се концентрира в ръцете на собственика ѝ, с който влизат в разногласие (меко казано). Службите и прокуратурата тръгват към банката - и тя фалира.

За да се разгърне такава схема, са необходими следните предпоставки:

- Службите на държавата и независимите ѝ регулатори трябва да си затворят очите за създаването на мрежи от подставени лица. И наистина: аферата КТБ показва как ДАНС, прокуратура, банков надзор, КФН и всевъзможни други регулатори са "проспали" създаването на мрежи от неформално свързани лица в разрез с "добрите банкерски практики";

- Необходими са също така услужливи медии, които не виждат нищо проблематично в съществуващите мрежи от подставени лица.

Поуката от тази история е следната: колкото повече подставени лица има в една държава, толкова повече тя е пленена.

Още от Капитал