2019 - годината на голямата битка

Няколко събития от последните дни показаха, че идващите месеци ще минат под съвсем различен знак

Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock

В този брой на "Капитал" няма да намерите текстовете, които обикновено има в седмичното издание - качествените бизнес и политически новини, анализи и разследвания. Вместо тях има теми, които всекидневният ритъм през годината често оставя извън фокуса на вниманието ни. Това са близо 30 истории за хора, мечти, усилия и успехи. Събрахме ги с идеята около празниците да има текстове за четене, които зареждат с вдъхновение и светлина.

Уви, това не са темите, които ще определят следващата година. Няколко събития от последните дни показаха, че идващите месеци ще минат под съвсем различен знак. Най-видимото от тях са промените в закона за борба с корупцията, с които ГЕРБ като че ли завършва сглобяването на мощна машина за репресии, в която може да бъде хвърлен всеки противник на властта. Накратко, случиха се следните неща:

- КПКОНПИ е новата ДС. Комисията за борба с корупцията и конфискация на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) вече може да провежда "независими разследвания". Дори и съдът да е оправдал някого по повдигнатите му обвинения, КПКОНПИ може да поиска отнемане на негови активи - пари, имоти, дялове от фирми. Това създава апарат за натиск, който предвид контрола на управляващите над комисията и прокуратурата ще доведе до това, че през следващите месеци тя ще бъде задействана срещу още неудобни за властта или такива, чийто бизнес изглежда привлекателен за близките до нея.

- ГЕРБ+ДПС=ВНЛ. Водещата роля във всичко това е на ГЕРБ, но в случая с поправките за т.нар. гражданска конфискация те се прокарват в открит тандем с ДПС. Подозрения, че партията на Доган и Пеевски участва скрито във властта, е имало винаги през последните години, но никога досега те не са демонстрирали толкова открито съдружието си с Борисов.

- И БСП са в схемата. На първо четене в парламента предложенията на ГЕРБ и ДПС не просто бяха одобрени, а това се случи без практически никаква съпротива от другата най-голяма партия - БСП. Нещо повече - заместник-председателят на партията и още четирима леви депутати гласуваха в подкрепа на Борисов, Доган и Пеевски. Това означава, че единствената реална за момента алтернатива на ГЕРБ всъщност е част от от абсолютно същите схеми. Дори и да има смяна на лицата във властта, тези зад тях ще продължат да бъдат непоклатими.

Тази история, освен че е мракобесна сама за себе си, показва в каква форма държавата влиза в 2019-а. Разликата с предишните години е голяма. Както сами знаете, а и ще се уверите, че наистина е така, и от интервюто с Даниел Кадик от германската фондация "Фридрих Науман", от близо десетилетие България е затънала на едно място. Някои го наричат "стабилност", но истината е, че фокусът върху кражбите, липсата на политическа смелост и отказът от реформи дърпат всички надолу. Разбира се, има отделни успешни истории, но те се случват въпреки, а на заради общата среда.

С погледа на чужденец Даниел Кадик казва една от причините да се озовем в сегашната ситуация. Според него са скъсани основни връзки между хората - тъканта на обществото. Това пречи да има организирана съпротива срещу застоя и мракобесието.

Добрата новина е, че това не е окончателна присъда, а само временна диагноза. Доказва го друг текст от този брой - за успеха на учениците от региона на Смолян, които са много по-напред от връстниците си от цяла България. Причината за това са точно запазените връзки между хората и личните усилия на няколко десетки души, които решават да не се предават пред обстоятелствата и да осигурят на децата качествено образование. Успяват, защото са го поискали и са имали смелостта да се борят за него

2019-а ще мине под знака на подобни битки. Видно от последните събития, групата около управляващите няма да се задоволи повече със застой, а ще търси още по-агресивни начини да остане във властта и да има достъп до още повече пари. Нашите пари.

Това няма да мине без съпротива и изглежда, че 2019 ще бъде годината на голямата битка за бъдещето. Тя може да бъде спечелена от почтените и работливи хора. Но може и да бъде загубена и България да потъне още по-сериозно в корупция и кражби.

За да се заредите с енергия за тази борба, вижте текстовете от броя по-нататък. Ще разберете, че светлина има, но тя няма да дойде сама. Трябва да се стигне до нея.

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

За магистралите и хората

За магистралите и хората