С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
3 15 яну 2019, 10:04, 6757 прочитания

Мнения Daily - Супер-Бойко връща танкера на Либия, публиката аплодира

И още: Бай Ганю прокурор; Надцакване в хаоса на енергийната борса

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Забележете - полицаи действат като мутри!?

Драматургия

Супер-Бойко връща танкера на Либия, публиката аплодира


От коментар на бившия посланик в Русия Илиян Василев в неговия блог

Кризата с либийския танкер приключва - героична интермедия. Очаквайте финалния епизод от сагата. Винаги, когато "големият" герой мълчи нехарактерно и за дълго време, означава, че се провежда "тиха" операция, която ако не успее, други ще бъдат виновни.

Случаят гръмна, провалът е ясен, България е пират. И е време за новата сценка - супергероят Борисов - осветен от прожектори, сам на сцената, произнася сакралните думи "мръсници" /спрямо тези които са го подвели, натопили, излъгали и т.н. - справка кадърът с гръцкия остров/. Следва тотален хепи енд - танкерът се връща на либийската страна. Публиката ръкопляска. Основният отговорник за проблема е вече в ролята на спасител.Сценката е типична за пошлата драматургия на неговото управление - през цялото време той е добрия цар /зад кадър и по подразбиране/, но лоши съветници са го подвели. ТОЙ не е знаел /при положение, че гранична полиция /едно министерство/ и морска администрация /друго министерство/ получават нареждане от него през министър. Забележете - полицаи действат като мутри!?

Медиите мълчат - групово и звучно. Най-много да спорят Андрей Райчев - лицензирана опозиция и Георги Харизанов - лицензиран защитник на властта. В почивката на полувремето се появява сама Татяна Дончева, която да каже че Борисов е калпав, но алтернативата не може да бъде всяка.

Либийската страна съди България за много пари. Данъкоплатците плащат. Завесата пада. Прокуратурата се намесва и открива вината в чистачката на административната сграда на Морска администрация.

Спецпрокуратурата с участието на двеста души, маскирани барети на ГДБОП, арестува в зрелищна акция "убийцата" на общественото доверие към премиера. Спецсъдът я праща за постоянно в ареста, защото има опасност да се укрие или да извърши нова престъпление. Енд ов стори. Край на историята. Кризата е овладяна.

Народът блее. Нинова организира масов протест на роми. Избори. Урни. Хората масово гласуват за своя супер герой. Нинова тоже. Алтернативата стои в ъгъла като непоискана и непотърсена вещ.

-----
Обвинителното ведомство е толкова политизирано, че става опасно човек да е в опозиция.

По Вишински

Бай Ганю прокурор

От коментар на политолога Даниел Смилов за "Клуб Z"

През последните месеци ставаме свидетели на възникването на нова политическа формация. Условно можем да я наречем "Прокуратура", тъй като нейните лидери персонално съвпадат с висшите ръководители на прокуратурата.

Мнения Daily - Супер-Бойко връща танкера на Либия, публиката аплодира

Фотограф: Георги Кожухаров


Според българската юридическа доктрина, прокуратурата нe бива да формира политика, а трябва да констатира и преследва отклонения от закона - каквито и да са те. Обикновено правенето на (наказателна) политика е обвързано и с политическа отговорност. Там, където на прокурорски органи е разрешена свобода на преценка, те са отговорни за действията си пред демократично избрани органи.

В България прокуратурата е формално напълно независима от политически контрол и отговорност, което само по себе си не е лошо. За да е защитима тази независимост обаче, обвинението не бивада се ангажира с правенето на политика, а трябва експертно и неутрално да следи за нарушения на закона.

С възникването на политическата формация "Прокуратура" този конституционен принцип е поставен под въпрос. От една страна имаме формална независимост на държавното обвинение, а от друга - все по-често политиканстване на неговите ръководители.

- Зачестяват пространните интервюта и изяви в медиите на ръководители на прокуратурата, и то в "политическата" секция на журналистиката;

- Времето за тези изяви в телевизиите е сходно с това, което се отделя за министър-председател и президент;

- Въпросните изяви се реализират обикновено в кабинета на съответния магистрат, за да се подчертае особената значимост на фигурата. Внушението е, че тя е сравнима с тази на президента и на министър-председателя;

- Нито един друг представител на съдебната власт - било то от ВСС, ВКС или ВАС - не се наслаждава на подобен медиен интерес и комфорт, макар че от конституционна гледна точка тежестта им не е по-малка;

- Тази медийна активност тече на фона на показни акции с излишни от процесуална гледна точка фойерверки като броене на пари на улицата, жени в белезници и букаи, обвиняеми в клетки за канибали, репортажи от гардероби и т.н.;

- Като цяло активността на прокуратурата може да разчита на систематична медийна подкрепа от страна на проправителствената преса и е критикувана само от опозиционни медии;

- Представители на прокуратурата нападат в свои изявления тези опозиционни медии, като твърдят, че критиците на прокуратурата са вероятни престъпници. И съответно се предполага, че те ще бъдат разследвани;

- В медийното пространство съзнателно се пускат сензационни, но маловажни от наказателна гледна точка "разкрития" като това за мобилния телефон на Банев в кутия от сок и плановете му за евразийска партия. Все едно в парламента няма поне две евразийски партии ("Атака" и "Воля"), като и двете участват в управлението - едната формално, а другата на повикване.

От действията на политическа формация "Прокуратура" става видно, че тя твърдо смята да се "коалира" с управляващото ядро от ГЕРБ и ДПС. По принцип антикорупционните звена са направени да действат и срещу управляващите. Успешни примери като операция "Чисти ръце" в Италия показват точно това.

Едно е ясно обаче: когато политиката на формация "Прокуратура" е толкова проправителствена, става опасно човек да мине в опозиция. Но то май и по времето на Бай Ганьо е било така.

------------
Да не забравяме, че 85% от пазара на електричество се доминира от трима участника.


Високо напрежение

Надцакване в хаоса на енергийната борса

От коментар на Калоян Стайков за седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика

Дали защото застудя, дали защото сме в предизборна година, дали поради някоя друга причина не може да се каже, но напрежението на пазара на електрическа енергия започна да достига невиждани висоти. Причината – увеличаващите се цени на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) от лятото на 2018 г., които бързо прераснаха в национално бедствие. Това не е изненадващо, тъй през 2018 г. бяха направени радикални промени във функционирането както на регулирания, така и на свободния пазар, което се случи набързо, без необходимата оценка на въздействие, без необходимото технологично време за уточняване на нормативните актове и с куп други недостатъци. Ефектът – хаос.

Мнения Daily - Супер-Бойко връща танкера на Либия, публиката аплодира

Фотограф: Живко Ангелов


В този хаос заинтересованите страни като че ли започнаха да се надцакват със странни идеи и "интересни" интерпретации. Така например през изминалата седмица въпросът с високите цени на свободния пазар на електрическа енергия беше обсъден в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Не става ясно по силата на кой нормативен документ, още по-малко по силата на каква логика, НСТС се занимава с цените на дадена стока. Независимо дали тя се търгува по свободни или регулирани цени. Никъде в правомощията му не влиза, а и не би трябвало, обсъждане на цени на стоки.

След това недоразумение започна престрелка с числа, които никоя страна не обясни как са получени и последваха генерални и извадени от контекст заключения. Така например медии привлякоха вниманието към това, че за първите 10 дни на януари 2019 г. цените на базовата енергия на Българската независима енергийна борса са се увеличили с 90% в сравнение с последните 10 дни на декември 2018 г. Но пък в последните 10 дни на декември има 7 почивни дни (включително събота и неделя), докато в първите 10 дни на януари има само 3.

Другото "стряскащо" наблюдение е, че през някои дни в началото на януари борсовите цени на електрическата енергия в България превишават тези в региона. Добре, но пък в други дни са по-ниски и не става ясно защо едното е по-показателно от другото. Нещо повече – ситуацията е почти същата в първите 10 дни на януари 2018 г.

От другата страна на дебата са представителите на парламента, правителството и регулатора, които не виждат проблем и смятат, че това са естествени пазарни взаимоотношения, в които държавата не трябва да се меси. Това е частично вярно, но когато 85% от пазара се доминира от трима участника, което представлява сериозна концентрация, естествено е регулаторът да има по-активна роля в него. Когато тези трима производители са и държавни компании – АЕЦ "Козлодуй", НЕК и ТЕЦ "Марица Изток 2", чиито принципал е Министерството на енергетиката, би следвало и то да има по-активна роля. Можете ли да си представите колко проверки щяха да сполетят тези дружества, ако бяха частни? Ако не можете, спомнете си колко критики бяха насочени към електроразпределителните дружества в периода 2013-2015 г. и колко пъти народни представители искаха отнемането на лиценза на дружествата.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Мнения Daily - Хайверена корупция блазни съдебните кадровици Мнения Daily - Хайверена корупция блазни съдебните кадровици

И още: Май няма да си купя друг Фолксваген; Каква е новата визия за Европа

14 окт 2019, 3547 прочитания

Мнения Daily - Реалната политика се прави в прокуратурата Мнения Daily - Реалната политика се прави в прокуратурата

И още: Защо Сидеров постави "крадец" и "гей" под общ знаменател; Манипулацията с отнемането на деца е оръжие за масово поразяване

9 окт 2019, 2842 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Мнения Daily - В геополитическото менгеме между Москва и Вашингтон

И още: Това всъщност не е език, а е оръжие; Упоритостта на Тереза Мей граничи с безумието

Още от Капитал
Две италиански офис сделки

Инвеститори от Рим купиха сгради до летището и над бизнес парка за 23.5 млн. евро

Свинското: скъпо и дефицитно

Чумата по свинете в Азия вдигна световните цени, създаде дефицит и проблемите заразиха и България

И твойто СУПТО също

Данъчната Наредба Н-18 засегна почти всяка компания в България, като създаде изключително сложна, неясна и скъпа за прилагане регулация. Скоро тя влиза в сила, а хаосът може да се избегне с повече разяснения, а не репресии

Грета Тунберг и пророците на климатичния апокалипсис

Световният икономически форум в Давос отново показа пропастта между думи и дела в областта на борбата с глобалното затопляне

Ново място: Музей на илюзиите

Оптични илюзии, интерактивност и древни експонати

Ален де Ботон, писател, философ, основател на The School of Life: Ние сме любов и мрак

Ботон за емоционалната интелигентност, стоицизма и деструктивното в човешкия вид пред "Капитал"

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10