Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
6 28 яну 2019, 12:44, 3928 прочитания

Мнения Daily - Подпалвачи искат да накладат огън с нашите свободи

И още: Всеки член на ГЕРБ трябва да слюноотделя; Популизмът се храни от раздразнителното нетърпение

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Европа е нападната от фалшиви пророци, убедени, че техният час е дошъл.

Време разделно

Подпалвачи искат да накладат огън с нашите свободи


Писмо на 30 водещи европейски интелектуалци, публикувано в "Либерасион" и "Гардиън". Сред подписалите писмото са са писателите Светлана Алексиевич, Марио Варгас, Льоса, Елфриде Йелинек и Орхан Памук, носители на Нобелова награда за литература, френският философ Бернар-Анри Леви и писателите Милан Кундера и Салман Рушди. Преводът е на БТА.

"От всички страни се сипят критики, обиди и поддръжници изоставят каузата. Викът е - "Стига строене на Европа!". Нека вместо това да се свържем отново с нашата "национална душа"! Нека преоткрием "изгубената си идентичност"! Това е дневният ред, споделян от популистките сили, заливащи континента. Няма значение, че абстрактни понятия като "душа" и "идентичност" често съществуват само във въображението на демагозите.

Европа е нападната от фалшиви пророци, които се опиват от недоволството и вярват, че техният час е настъпил. Тя беше изоставена от два големи съюзника, които през последния век на два пъти я спасиха от самоунищожение; единия отвъд Ламанша, другия отвъд Атлантическия океан. Континентът е уязвим към все по-малко прикритите маневри на обитателя на Кремъл. Европа като идея се разпада пред очите ни.Това е отровната атмосфера, в която през месец май ще се състоят изборите за европейски парламент. Ако нещо не се промени, ако нещо не се случи, за да върне назад надигащата се високопарна, настоятелна вълна, ако не се прояви нов съпротивителен дух, тези избори обещават да бъдат едни от най-пагубните, които сме виждали. Те ще дадат победата на тези, които печелят от катастрофите. За тези, които все още вярват в наследството на Еразъм, Данте, Гьоте и Коменски, остава само срамното поражение, пренебрежение към интелигенцията и културата. Ще има масови прояви на ксенофобия и антисемитизъм. Всички ще бъдем сполетени от катастрофа.

Ние, долуподписаните, сме сред тези, които отказват да се примирят с тази надвиснала катастрофа. Ние се причисляваме към европейските патриоти (група, която е по-многобройна, отколкото често се смята, но е често прекалено мълчалива и примирена), които разбират какво е заложено на карта. Три четвърти от един век след победата над фашизма и 30 години след падането на Берлинската стена се води нова битка за цивилизацията. Нашата вяра е в голямата идея, която сме наследили, която според нас беше единствената сила, достатъчно могъща да издигне народите на Европа над самите тях и изпълненото им с войни минало. Вярваме, че и днес тя остава единствената сила, която е достатъчно благородна, за да отблъсне новите признаци на тоталитаризъм, които водят след себе си отдавнашните нещастия на тъмните времена.

Това, което е заложено на карта, ни забранява да се откажем. Затова и отправяме тази покана да се присъедините към новата обществена мобилизация. Затова приканваме към действия в навечерието на изборите, като отказваме да се предадем пред гробокопачите на европейската идея. Затова призоваваме да се вдигне още веднъж факелът на една Европа, която въпреки грешките, пропуските и проявяваната понякога колебливост, остава пътеводна светлина за всички свободни мъже и жени на планетата. Нашето поколение подходи погрешно. Като последователите на Гарибалди през ХІХ в., които повтаряха като мантра "Италия ще се справи сама", ние вярвахме, че континентът ще се запази от само себе си, без да има нужда ние да се борим за това или да работим за него. Това, казахме си ние, е "посоката на историята".

Трябва да изоставим незабавно това старо убеждение. Нямаме избор. Трябва да се борим за идеята на Европа или да я видим да загива под напора на популизма. В отговор на яростната националистическа и идентичностна атака трябва да преоткрием духа на активизма или да приемем, че недоволството и омразата ще ни заобиколят и потопят. Трябва спешно да бием тревога за тези подпалвачи на душата и духа - от Париж до Рим, със спирки в Барселона, Будапеща, Дрезден, Виена и Варшава - които искат да накладат огън с нашите свободи.

В това странно поражение на "Европа", което се задава на хоризонта; тази нова криза на европейското съзнание, която се готви да унищожи всичко, което направи нашите общества велики, уважаеми и проспериращи, се крие едно предизвикателство към либералната демокрация и нейните ценности, по-голямо откогато и да било след 30-те години на миналия век.

-----------
Иначе ще повърнат изяденото.


Първични инстинкти

Всеки член на ГЕРБ трябва да слюноотделя

От коментар на Веселина Седларска за Reduta.bg

Червената и синята лампичка, с които беше електрифициран краят на речта на Бойко Борисов пред актива на ГЕРБ, не ми дават мира. С провалените си политици БСП се е устремила към властта и това ако не ви светне червената лампичка, аз ще ви светна синята, обеща Борисов и остави актива в чудене с пожарна ли, с линейка ли, с полицейска кола ли ще въздаде справедливост. Че и букварният експеримент с кучето на Павлов не може да обясни нещата, там лампичката е била само една.

Мнения Daily - Подпалвачи искат да накладат огън с нашите свободи

Фотограф: Георги Кожухаров


По липса на други научни експерименти, свързани с усвояването (с усвояването на храна, да не си помислите, че с усвояването на пари от обществени поръчки) решавам да се върна към експеримента на Павлов. В него, както сме го учили, се доказва връзката на слюноотделянето и храносмилането и още по-точно - прави се опит дали слюноотделянето се предизвиква непременно от храна или и от представата за нея. Лампичката е представата за храна. И предизвиква слюноотделяне. Това е червената лампичка – светне ли, съответният активист трябва да получи сигнал да насмете БСП и се налага всеки активист да слюноотделя, а не само Тома Биков да отговаря като някакъв дежурен по слюноотделяне, обясни лидерът на ГЕРБ.

В училище учехме експеримента само дотук. Павлов обаче не спрял на това място. През 1927 година решил да провери при какво положение кучето би върнало храната. Нежности в такива научни и партийни дейности нямат място. Павлов инжектирал в нахраненото куче морфин и то повърнало храната. И така няколко пъти. Докато накрая вместо морфин сложил в спринцовката чист физиологичен разтвор, но кучето пак повърнало изяденото. Това е един вид синята лампичка.

Така всичко си идва на мястото – ако червената лампичка светне и активистът слюноотдели критика към БСП – ще получи храна. Ако се прави, че не забелязва лампичката, ще му се наложи да повърне погълнатото преди това като активист на ГЕРБ. А вие се подигравахте, че не било ясно какво иска да каже лидерът с червената и синята лампичка. Така е, като не сте убедени, че всичко, което казва г-н Борисов, има строга научна обосновка и е предназначено за добре образовани хора.

---------
Политическото винаги бие юридическото със скорост.


Бързи и яростни

Популизмът се храни от раздразнителното нетърпение

От коментар на проф. Ивайло Дичев за "Дойче Веле"

Ако има какво да научим за популизма от Източна Европа, то е, че демокрация и правова държава не са непремено свързани. Демокрацията може да бъде използвана за да подкопае правовия ред и да наложи страстите на мнозинството. Резултатът е нелибералната демокрация на Орбан - един вид нов болшевизъм в етимологическия смисъл "власт на мнозинството".

Мнения Daily - Подпалвачи искат да накладат огън с нашите свободи

[Reuters]


В марксистко-ленинската традиция законът няма собствена реалност, той е просто маскиран инструмент на класово господство. На хората се внушава непрестанно, че юридическите тънкости и процедури са пречка за постигане на възвишените цели, поставени от комунистическата партия; любим обект на критика за верните на режима сатирици е бюрократът с ръкавелите, който се е вкопчил в някакъв идиотски параграф и само се пречка на трудещите се.

Разбира се модерните медии позволяват мнението на мнозинството лесно да се манипулира, а тогавашните управници инвестират невиждани ресурси в пропаганда и агитация. Но едва ли ще разберем дълголетието на комунизма, без да вземем под внимание неговата популярност сред широки слоеве от населението. Почти религиозна вяра се установява във всемогъществото на политическата воля, впрочем и като градивна, и като наказваща.

Ключът към тази вяра е скоростта, в която политическото винаги бие юридическото. А нещата трябва да се случват бързо, защото модерният човек е екзистенциално нетърпелив. Само да се отървем от мудната машина на правосъдието, с нейните членове и алинеи, и обществените проблеми ще могат да се решават на момента. Изразът "телефонно правосъдие" съдържа тази мигновенност. Трябва да се построи блок за нуждаещите се? Ами просто някой се обажда, конфискуват терена, пращат багерите. Престъпник е събудил общественото възмущение? Някой се обажда да го застрелят.

Популизмът днес се храни от същото раздразнително нетърпение, породено от мудността на институциите. Мястото на карикатурния бюрократ от времето на комунизма е заел иженарицаемият евро-бюрократ. И колкото повече се ускорява социалният живот, толкова по-малко търпение имаме пред архаичните юридически или административни процедури; искаме политиците да действат незабавно, ако се може - на живо по телевизията.

Популистите в съвременния свят вървят по същия път, макар без марксистко-ленинската закалка. Ердоган затваря съдии, обвинявайки ги в съучастничество с уж терористичната организация на Гюлен. Салвини се подиграва с договорите за бюджетна дисциплина на Еврозоната. Тръмп денонсира едностранно всевъзможни международни договори.

Да се преобърне тази тенденция от все по-малкото останали отговорни политици е трудно, защото правовата държава никога не е била популярна сред широките народни маси, фасцинирани днес от идеите за пряка, мигновена, онлайн демокрация.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Мнения Daily - Хайверена корупция блазни съдебните кадровици Мнения Daily - Хайверена корупция блазни съдебните кадровици

И още: Май няма да си купя друг Фолксваген; Каква е новата визия за Европа

14 окт 2019, 3799 прочитания

Мнения Daily - Реалната политика се прави в прокуратурата Мнения Daily - Реалната политика се прави в прокуратурата

И още: Защо Сидеров постави "крадец" и "гей" под общ знаменател; Манипулацията с отнемането на деца е оръжие за масово поразяване

9 окт 2019, 3096 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Мнения" Затваряне
Мнения Daily - Всеки, погнат от тази прокуратура, става някак симпатичен

И още: "Странджа-Сакар 2034"; Държавата продължава да създава субсидирана заетост

Още от Капитал
Софийският адрес за френски макарони

Chez Fefe е първият специализиран бутик, който приготвя традиционния десерт

Дефектните мерки

След края на извънредното положение бизнесът оцелява много повече на мускули и в по-малка степен заради подкрепа от държавата

Растеж с едно наум

Българската икономика расте през първото тримесечие, но пораженията от COVID-19 през април-юни ще са по-тежки

Гръцка рецепта за добра криза

Атина се справи отлично с епидемията. Сега идва рецесията

Кино: "Едно последно парти"

Антиромантична комедия за щастливото време в Ню Йорк

20 въпроса: Мартин Михайлов

Михайлов стои зад две от заведенията, които бяха (отново ще бъдат?) обичайна част от нощните походи в София

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10