Мнения Daily - Подпалвачи искат да накладат огън с нашите свободи

И още: Всеки член на ГЕРБ трябва да слюноотделя; Популизмът се храни от раздразнителното нетърпение

Reuters
Reuters    ©  Reuters
Reuters
Reuters    ©  Reuters
Европа е нападната от фалшиви пророци, убедени, че техният час е дошъл.

Време разделно

Подпалвачи искат да накладат огън с нашите свободи

Писмо на 30 водещи европейски интелектуалци, публикувано в "Либерасион" и "Гардиън". Сред подписалите писмото са са писателите Светлана Алексиевич, Марио Варгас, Льоса, Елфриде Йелинек и Орхан Памук, носители на Нобелова награда за литература, френският философ Бернар-Анри Леви и писателите Милан Кундера и Салман Рушди. Преводът е на БТА.

"От всички страни се сипят критики, обиди и поддръжници изоставят каузата. Викът е - "Стига строене на Европа!". Нека вместо това да се свържем отново с нашата "национална душа"! Нека преоткрием "изгубената си идентичност"! Това е дневният ред, споделян от популистките сили, заливащи континента. Няма значение, че абстрактни понятия като "душа" и "идентичност" често съществуват само във въображението на демагозите.

Европа е нападната от фалшиви пророци, които се опиват от недоволството и вярват, че техният час е настъпил. Тя беше изоставена от два големи съюзника, които през последния век на два пъти я спасиха от самоунищожение; единия отвъд Ламанша, другия отвъд Атлантическия океан. Континентът е уязвим към все по-малко прикритите маневри на обитателя на Кремъл. Европа като идея се разпада пред очите ни.

Това е отровната атмосфера, в която през месец май ще се състоят изборите за европейски парламент. Ако нещо не се промени, ако нещо не се случи, за да върне назад надигащата се високопарна, настоятелна вълна, ако не се прояви нов съпротивителен дух, тези избори обещават да бъдат едни от най-пагубните, които сме виждали. Те ще дадат победата на тези, които печелят от катастрофите. За тези, които все още вярват в наследството на Еразъм, Данте, Гьоте и Коменски, остава само срамното поражение, пренебрежение към интелигенцията и културата. Ще има масови прояви на ксенофобия и антисемитизъм. Всички ще бъдем сполетени от катастрофа.

Ние, долуподписаните, сме сред тези, които отказват да се примирят с тази надвиснала катастрофа. Ние се причисляваме към европейските патриоти (група, която е по-многобройна, отколкото често се смята, но е често прекалено мълчалива и примирена), които разбират какво е заложено на карта. Три четвърти от един век след победата над фашизма и 30 години след падането на Берлинската стена се води нова битка за цивилизацията. Нашата вяра е в голямата идея, която сме наследили, която според нас беше единствената сила, достатъчно могъща да издигне народите на Европа над самите тях и изпълненото им с войни минало. Вярваме, че и днес тя остава единствената сила, която е достатъчно благородна, за да отблъсне новите признаци на тоталитаризъм, които водят след себе си отдавнашните нещастия на тъмните времена.

Това, което е заложено на карта, ни забранява да се откажем. Затова и отправяме тази покана да се присъедините към новата обществена мобилизация. Затова приканваме към действия в навечерието на изборите, като отказваме да се предадем пред гробокопачите на европейската идея. Затова призоваваме да се вдигне още веднъж факелът на една Европа, която въпреки грешките, пропуските и проявяваната понякога колебливост, остава пътеводна светлина за всички свободни мъже и жени на планетата. Нашето поколение подходи погрешно. Като последователите на Гарибалди през ХІХ в., които повтаряха като мантра "Италия ще се справи сама", ние вярвахме, че континентът ще се запази от само себе си, без да има нужда ние да се борим за това или да работим за него. Това, казахме си ние, е "посоката на историята".

Трябва да изоставим незабавно това старо убеждение. Нямаме избор. Трябва да се борим за идеята на Европа или да я видим да загива под напора на популизма. В отговор на яростната националистическа и идентичностна атака трябва да преоткрием духа на активизма или да приемем, че недоволството и омразата ще ни заобиколят и потопят. Трябва спешно да бием тревога за тези подпалвачи на душата и духа - от Париж до Рим, със спирки в Барселона, Будапеща, Дрезден, Виена и Варшава - които искат да накладат огън с нашите свободи.

В това странно поражение на "Европа", което се задава на хоризонта; тази нова криза на европейското съзнание, която се готви да унищожи всичко, което направи нашите общества велики, уважаеми и проспериращи, се крие едно предизвикателство към либералната демокрация и нейните ценности, по-голямо откогато и да било след 30-те години на миналия век.

-----------

Иначе ще повърнат изяденото.

Първични инстинкти

Всеки член на ГЕРБ трябва да слюноотделя

От коментар на Веселина Седларска за Reduta.bg

Червената и синята лампичка, с които беше електрифициран краят на речта на Бойко Борисов пред актива на ГЕРБ, не ми дават мира. С провалените си политици БСП се е устремила към властта и това ако не ви светне червената лампичка, аз ще ви светна синята, обеща Борисов и остави актива в чудене с пожарна ли, с линейка ли, с полицейска кола ли ще въздаде справедливост. Че и букварният експеримент с кучето на Павлов не може да обясни нещата, там лампичката е била само една.

По липса на други научни експерименти, свързани с усвояването (с усвояването на храна, да не си помислите, че с усвояването на пари от обществени поръчки) решавам да се върна към експеримента на Павлов. В него, както сме го учили, се доказва връзката на слюноотделянето и храносмилането и още по-точно - прави се опит дали слюноотделянето се предизвиква непременно от храна или и от представата за нея. Лампичката е представата за храна. И предизвиква слюноотделяне. Това е червената лампичка – светне ли, съответният активист трябва да получи сигнал да насмете БСП и се налага всеки активист да слюноотделя, а не само Тома Биков да отговаря като някакъв дежурен по слюноотделяне, обясни лидерът на ГЕРБ.

В училище учехме експеримента само дотук. Павлов обаче не спрял на това място. През 1927 година решил да провери при какво положение кучето би върнало храната. Нежности в такива научни и партийни дейности нямат място. Павлов инжектирал в нахраненото куче морфин и то повърнало храната. И така няколко пъти. Докато накрая вместо морфин сложил в спринцовката чист физиологичен разтвор, но кучето пак повърнало изяденото. Това е един вид синята лампичка.

Така всичко си идва на мястото – ако червената лампичка светне и активистът слюноотдели критика към БСП – ще получи храна. Ако се прави, че не забелязва лампичката, ще му се наложи да повърне погълнатото преди това като активист на ГЕРБ. А вие се подигравахте, че не било ясно какво иска да каже лидерът с червената и синята лампичка. Така е, като не сте убедени, че всичко, което казва г-н Борисов, има строга научна обосновка и е предназначено за добре образовани хора.

---------

Политическото винаги бие юридическото със скорост.

Бързи и яростни

Популизмът се храни от раздразнителното нетърпение

От коментар на проф. Ивайло Дичев за "Дойче Веле"

Ако има какво да научим за популизма от Източна Европа, то е, че демокрация и правова държава не са непремено свързани. Демокрацията може да бъде използвана за да подкопае правовия ред и да наложи страстите на мнозинството. Резултатът е нелибералната демокрация на Орбан - един вид нов болшевизъм в етимологическия смисъл "власт на мнозинството".

В марксистко-ленинската традиция законът няма собствена реалност, той е просто маскиран инструмент на класово господство. На хората се внушава непрестанно, че юридическите тънкости и процедури са пречка за постигане на възвишените цели, поставени от комунистическата партия; любим обект на критика за верните на режима сатирици е бюрократът с ръкавелите, който се е вкопчил в някакъв идиотски параграф и само се пречка на трудещите се.

Разбира се модерните медии позволяват мнението на мнозинството лесно да се манипулира, а тогавашните управници инвестират невиждани ресурси в пропаганда и агитация. Но едва ли ще разберем дълголетието на комунизма, без да вземем под внимание неговата популярност сред широки слоеве от населението. Почти религиозна вяра се установява във всемогъществото на политическата воля, впрочем и като градивна, и като наказваща.

Ключът към тази вяра е скоростта, в която политическото винаги бие юридическото. А нещата трябва да се случват бързо, защото модерният човек е екзистенциално нетърпелив. Само да се отървем от мудната машина на правосъдието, с нейните членове и алинеи, и обществените проблеми ще могат да се решават на момента. Изразът "телефонно правосъдие" съдържа тази мигновенност. Трябва да се построи блок за нуждаещите се? Ами просто някой се обажда, конфискуват терена, пращат багерите. Престъпник е събудил общественото възмущение? Някой се обажда да го застрелят.

Популизмът днес се храни от същото раздразнително нетърпение, породено от мудността на институциите. Мястото на карикатурния бюрократ от времето на комунизма е заел иженарицаемият евро-бюрократ. И колкото повече се ускорява социалният живот, толкова по-малко търпение имаме пред архаичните юридически или административни процедури; искаме политиците да действат незабавно, ако се може - на живо по телевизията.

Популистите в съвременния свят вървят по същия път, макар без марксистко-ленинската закалка. Ердоган затваря съдии, обвинявайки ги в съучастничество с уж терористичната организация на Гюлен. Салвини се подиграва с договорите за бюджетна дисциплина на Еврозоната. Тръмп денонсира едностранно всевъзможни международни договори.

Да се преобърне тази тенденция от все по-малкото останали отговорни политици е трудно, защото правовата държава никога не е била популярна сред широките народни маси, фасцинирани днес от идеите за пряка, мигновена, онлайн демокрация.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  ahj21578679 avatar :-|
  ahj21578679

  Президентът току-що светна втората лампа на герп. Да започва повръщането.

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Причудлив писателски (за Алексиевич не говоря) синдикат!
  Тезата им, обаче, не е причудлива, защото както геният Достоевски е бил идеолог на черносотничеството, а уникалната режисьорка Лени Рифенщал е била убедена националсоциалистка, така и тези светонви автори можгат да си позволят да демонстрират ретроградност.

  Видимо талантът е едно, а обществено-политическата култура и разбирането на историческите процеси - друго.

  От 10 г. препрочитам есетата и Истанбул на Орхан Памук и нямам намерение да преставам, защото всеки път писателят има какво ново и невидяно от мен досега да ми покаже и намекне.

  Но помня и срещата с Орхан Памук в университета преди няколко години, когато писателят разпалено говореше на публиката за пробуждането на арабските народи по време на т.н. арабска пролет.

  След като емоциите отминаха, всички видяхме какво представляваха превратите в Египет, Тунис, кървавото начало на опита за преврат в Сирия и до какво доведоха. Светнаха и движещите сили. Всъщност една сила...

  И сега, ако имам възможност, бих попитал Орхан Памук какви са приликите и разликите между тогавашните Мюсюлмански братя в Египет и сегашните жилетки във Франция? И защо се възторгваше от ислямистите, а презира бунта на гражданите?

  Универсални гении, явно няма.

 • 3
  borodino avatar :-|
  borodino

  Тая Европа, за която страдат побелистите (то и Обама беше нобелист...) е била обединена само два пъти: от Наполеон и от Адолф. С оръжие.
  И като ще е обединение на географски признак защо Америките, Азия, Африка никой не ги насилват да се сливат, а нас европейците ни напъват? И какво общо имат британците с чехите или аз с танте Елза? Същото каквото и Такаши с Джавахарлал - нищо общо...

 • 4
  ebh02589516 avatar :-|
  ebh02589516

  До коментар [#2] от "D-r D":

  Пропутинското ви интелектуално словоблудство се вихри отново с пълна сила.

 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#4] от "ebh02589516":

  Трябва да сте щастлив, че толкова дълго време може да запазите концентрирация върху непознат текст.
  И благодаря за вниманието.

 • 6
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Бойко Борисов явно продължава да мисли, че корумпираните му избраници са в състояние и възможност временно да си суспендират корупцията и да започнат да работят кадърно.

  Първото може и евентуално да е възможно. Второто-абсурд. Калинки работа не могат да вършат. Иначе нямаше да са калинки.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал